ixeska 17.02.07, 23:28 I są CUUUUUUUdneeee!!!!!! Takie amarantowe. Do tego takie smukłe, też amarantowe doniczki. Ma ktoś? Czy przycinacie storczyki po zakończeniu kwitnienia? Ps. To tak "niebalkonowo" Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
info-tw Re: 2 Orchidee sobie kupiłam!!!!! 18.02.07, 15:55 Ja mam trzy. Niestety nie kwitna. Powstaja paczki, ale zanim sie rozwina, zolkna i opadaja. I co ja mam zrobic? Odpowiedz Link
klara154 Re: 2 Orchidee sobie kupiłam!!!!! 19.02.07, 09:27 Przede wszystkim: nie podlewaj zbyt często, a kiedy podlewasz, to miękką wodą z dodatkiem nawozu do storczyków. Poza tym, kiedy już pojawią się pąki nie przestawiaj i nie przekręcaj doniczki. Odpowiedz Link
koofel Re: 2 Orchidee sobie kupiłam!!!!! 21.02.07, 18:59 Witam.Ja też mam dwie.Jedną przycięłam i wygląda tak. www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/64465491bd115579.html Drugiej nie przycięłam i wygląda tak. www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c6e155b37adf7337.html Odpowiedz Link
koofel Re: 2 Orchidee sobie kupiłam!!!!! 21.02.07, 19:04 Oj coś mi nie wyszlo z tym pierwszym zdjęciem, ale to moje pierwsze proby.Może teraz się uda. www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3ce2832202130507.html Odpowiedz Link
info-tw Re: 2 Orchidee sobie kupiłam!!!!! 21.02.07, 21:52 Ale ladnie kwitna, a moje nie chca. Ale teraz zrobie jak napisala klara. Bo faktycznie podlewalam woda z kranu i nawet pojawil sie taki bialy osad. Za czesto to chyba nie podlewam, bo raz na tydzien i tylko troszke. Odpowiedz Link
chanel15 Re: 2 Orchidee sobie kupiłam!!!!! 21.02.07, 22:04 Ja też nie mam szczęścia do storczyków. Kilkakrotnie dostałam przepiękne okazy, ale choć bardzo starałam się po przekwitnięciu robić wszystko jak najlepiej, zawsze gubiły pączki i usychały. Może to ta woda? Bo podlewałam je zwykłą kranówą... Odpowiedz Link
ixeska Re: 2 Orchidee sobie kupiłam!!!!! 25.02.07, 11:31 Ja je tylko zraszam rankiem przegotowana wodą. I raz na tydzień specjalna odżywka dla orchidei. Odpowiedz Link
ixeska Re: 2 Orchidee sobie kupiłam!!!!! 25.02.07, 11:34 Koofel, jakie BOSKIE te Twoje orchidee!!!!!!!! No norrrmalnie bajkowe!!!! Jak o nie dbasz, napisz cóś, pliiiiz.... Odpowiedz Link
ixeska Re: 2 Orchidee sobie kupiłam!!!!! 25.02.07, 11:40 Dużo mają światła? Bo widzę, że nie stoją przy oknie. Czyli wychodzi na to, że nie koniecznie trzeba je przycinać, żeby kwitły, tak? Ja miałam w zeszłym roku w podobnym kolorze osobnika i kwitł mi wspaniale (co chwila, raz za razem), ale niestety dorobiłam go. Pomyślałam, że fajnie mu będzie jak wystawię go na ciepły letni deszczyk zamiast podlewania. I może byłoby ok, gdyby nie to, że nieco o nim zapomniałam... I z małego letniego deszczyku zrobiła się ogromna ulewa. No i wyżej wspomniany najzwyczajniej w świecie zgnił... Moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina!!! Odpowiedz Link
koofel Re: 2 Orchidee sobie kupiłam!!!!! 25.02.07, 19:34 Hmm.No i co tu napisać?Chyba prawdę,Ale zabrzmi to nieskromnie.Nic nie robię.Podlewam raz na dwa tygodnie ale obficie i to wszystko.Za to oglądam sobie je co dzień i....... proszę się tylko nie śmiać,mówie do nich a wlaściwie czasem straszę.No mój kwiatyszku tylko mi pięknie rośnij bo jak nie to będe się musiała ciebie pozbyć.No i rosną.Co do miejsca to też trochę wstyd się przyznać.Do cyknięcia fotki zdjęłam ze stałego miejsca,żeby nikt się nie przewrócił z wrażenia.Już gdzieś wspomnialam,że moje mieszkanko to 35 metrów to i miejsca mna kwiaty nie wiele.Te okazy stoją sobie o zgrozo na telewizorze w kuchni obok , niestety kuchenki gazowej.Ale jak widzisz mają się swietnie. Odpowiedz Link
info-tw Re: 2 Orchidee sobie kupiłam!!!!! 25.02.07, 19:44 A ja moje postawilam w cudownym miejscu na parapacie i tak nie kwitna niewdziecznice. Chyba tez je postrasze. Ale mnie to malo kto sie boi. Odpowiedz Link
info-tw Re: 2 Orchidee sobie kupiłam!!!!! 06.03.07, 14:47 Pojawil sie wreszcie paczek i nie odpadl. Jest coraz wiekszy, to juz dobrze. Teraz nie bede jej obracac, ale podlewac chywa tez nie bede. Jeszcze znow odpadnie. Odpowiedz Link
asdaa Re: 2 Orchidee sobie kupiłam!!!!! 26.02.07, 16:42 zajrzyj na www.storczyki.org.pl Odpowiedz Link
asdaa Re: 2 Orchidee sobie kupiłam!!!!! 26.02.07, 16:50 albo na www.ciekawe-rośliny.pl Odpowiedz Link
ixeska Re: 2 Orchidee sobie kupiłam!!!!! 06.03.07, 22:17 Info - to to straszenie pomogło!!! Możesz zacytować?? Odpowiedz Link