Dodaj do ulubionych

groszek pachnący

11.03.07, 17:18
Czy groszek pachnący trzeba uszczykiwac zeby sie rozkrzewiał czy nie? Czy on
sie wogole rozkrzewia? Nie mam doswiadczenia z groszkiem smile
Obserwuj wątek
    • gabula777 Re: groszek pachnący 11.03.07, 21:32
      Nigdy nie uszczykiwałam groszku,sam się krzewi.Nasiona wysiewam w odstępach
      ok.10 cm,więc wygląda bujnie.Jak się obcina przekwitłe strąki to dłużej
      kwitnie,ale on lubi żyzne gleby,wtedy ładnie rośnie i nie usycha wcześnie.
      • usianka Re: groszek pachnący 12.03.07, 09:04
        Dziękuję smile
        Wysiałam w mniej wiecej takich samych odstepach. Mam nadzieje, ze bedzie
        pieknie rosł smile
        Podlewalas jakąs odzywką dla roslin kwitnących?
        • gabula777 Re: groszek pachnący 12.03.07, 22:11
          Nie nie trzeba go wogóle odżywiać jesli rośnie w gruncie ,ale w pojemniku można
          trochę.
          • usianka Re: groszek pachnący 14.03.07, 17:44
            Gabula, mam jeszcze pytanie - jak dlugo groszek moze rosnąc bez podparcia?
            Kilka roslinek w skrzynce ma juz po 10-15 cm - wytrzymają w domu bez podpórki
            jeszcze jakis czas? Przy jakich temperaturach mozna je eksmitowac na stałe na
            balkon? Na opakowaniu bylo napisane "wysiew w maju wprost do gruntu" tylko do
            tego maja to jeszcze kawał czasu indifferent Poradz pliiiiiiis smile
            • gabula777 Re: groszek pachnący 14.03.07, 22:21
              Ja bym ci radziła wbić jakieś cienkie patyczki,bo się splączą wąsami,a takie
              wydelikacone nie dadzą się rozplątać potem.Groszek jest krewniakiem zwyczajnego
              grochu,a tego sieje się "w marcu bo inaczej nie będzie w garcu",więc nie jest
              zbyt wrażliwy na chłody.Na moim opakowaniu pisze,że siać od marca do maja do
              gruntu.Ja bym go teraz zahartowała wynosząc na trochę w ciągu dnia na balkon i
              okrywała włókniną.Zobaczysz czy się uda,trudno przewidzieć pogodę.Jeśli się uda
              to ten będzie wcześniej kwitł,a posiałabym pod koniec marca drugi raz, w
              skrzynce już na zewnątrz.To jest sposób na to aby mieć go przez całe lato,bo on
              zbyt długo nie kwitnie.
              • usianka Re: groszek pachnący 15.03.07, 11:49
                dzięki serdeczne smile
                Z tym hartowaniem musze sie troche wstrzymac, bo zalamanie pogody sie
                zaczyna indifferent w weekend ma u nas byc 2 stopnie!!!! ale moze faktycznie podepre na
                dniach te roslinki ktore mi juz wyrosły. I za Twoją radą dosieje groszek w
                maju smile
    • yoma Re: groszek pachnący 15.03.07, 14:06
      Czy ja dobrze rozumiem, że wy robicie rozsadę groszku?
      • usianka Re: groszek pachnący 15.03.07, 14:54
        nie ma takiej potrzeby smile chociaz przyznam, ze pierwsza ture wysialam do
        doniczki i potem "przesadzilam" to do skrzynki indifferent Druga rata nasion wysiana
        bezposrednio do skrzynki ktora bedzie stala na balkonie obok kratki. Na dzialce
        tez bede siala bezposrednio do ziemi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka