Dodaj do ulubionych

Sposoby na mszyce

17.05.07, 23:49
Witam mile ogrodniczki smile
i mam pytanko:
jak ZAPOBIEGACIE mszycom i jak je ZWALCZACIE?

W tym roku pierwszy raz posadzilam nasturcje no i sie boje ze zostanie zjedzona.

Wedlug porad na holenderskojezycznych stronach, wsadzilam w doniczki z nasturcjami zabki czosnku, ktory juz kielkuje. Ten czosnek ma oczywiscie odstarszyc mszyce.

Czy macie jakies doswiadczenie z mszycami i czosnkiem?

Jakie inne metody uzywacie przeciwko pojawieniu sie mszycom, a jakie jak juz mszyce sie pojawia i zaczynaja papusiac kwiatki?

Buziaki smile
Obserwuj wątek
    • emgiepe Re: Sposoby na mszyce 18.05.07, 07:38
      [url=www.femineus.pl/index.php?topic=2525.0]artykuł o mszycach[/url]
      • emgiepe Re: Sposoby na mszyce 18.05.07, 07:42
        oczywiście coś poplatałam; www.femineus.pl/index.php?topic=2525.0

zaś ja sama używałam tego: po 15 minutach było po mszycach. Roslina (fuksja) zniosla to bardzo dobrze. Polecam.
        Jeśli chodzi o nasturcje to obawiam się, że bez chemii -samym czosnkiem - nie dasz rady...
        Będę jednak trzymac kciuki!
        • emgiepe Re: Sposoby na mszyce 18.05.07, 12:59
          Uzywałam takiego psiukacza:
          www.artgarden.pl/product_info.php?products_id=13463&osCsid=167f1ca66e5e648ad40f82ffa17d2377
          skutezcny, szybki, nie zrobił krzywdy roslinie
    • usianka Re: Sposoby na mszyce 18.05.07, 09:32
      Ja sobie kupilam jakis spray na mszyce (chyba z Bayera) i inne szkodniki - juz
      byl w uzyciu, bo na róży na balkonie zdązyły pojawic sie mszyce indifferent Pisalam juz
      tutaj na forum - 10 minut i po mszycach smile Pomysł z czosnkiem zrealizuje -
      równiez na działce smile chociaz bez oprysków pewnie i tak sie nie obejdzie.
      • koofel Re: Sposoby na mszyce 18.05.07, 18:39
        Masz babo placek.Poleciałam na balkon i co? u mnie te z już są,a wczoraj nie
        było.Bbuuu.
    • makare1 Re: Sposoby na mszyce 19.05.07, 13:42
      Sposób naturalny: ściąć pokrzywy, włożyć do wiadra, zalać wodą i zostawić na
      noc. Następnego dnia tą wodą podlać rośliny. Praktykowałam na działce(mszyse na
      różach). Najszybciej jednak chemia do spryskiwania, różom nie szkodziło, kwitły
      całe lato pięknie!
      Pozdrawiam
    • asdaa Re: Sposoby na mszyce 21.05.07, 15:20
      bez chemii: zaparzyć pod przykryciem papierosy ( ja daję 3 na szklankę)lub pety
      podlewać i spryskiwać, pozdrawiam Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka