Dodaj do ulubionych

Co kupić 9-latkowi

16.10.10, 18:02
Potrzebuję pomocy. Chcę kupić coś dla synka mojej znajomej, niestety nie mam pojęcia czym interesują się 9-cio latki. Zapytać znajomej nie mogę gdyż ma to być niespodzianka. Max. 50 zł
Obserwuj wątek
    • grzalka Re: Co kupić 9-latkowi 16.10.10, 21:07
      lego star wars?
      • zdunia1979 Re: Co kupić 9-latkowi 16.10.10, 22:23
        Star wars super prezent ale i bakugany są bardzo w modzie. mam syna w tym wieku i on je uwielbia.
        • nitka111 Re: Co kupić 9-latkowi 17.10.10, 11:08
          Lista przebojów mojego dziewięciolatka:

1. Star Wars
          2. Indiana Jones
          3. Książę Persji

Bakugany niespecjalnie, lubił je ze dwa lata temu, minęło razem z BEN 10 zresztą.

Poza tym mój akurat lubi książki i gry planszowe.
    • ata-07 Re: Co kupić 9-latkowi 17.10.10, 20:00
      Piłkę.
    • anext Re: Co kupić 9-latkowi 19.10.10, 19:32
      jesli lubi czytac to polecam ksiazke "Zlodziej pioruna".
      • joa66 Re: Co kupić 9-latkowi 19.10.10, 19:39
        " nie mam pojęcia czym interesują się 9-cio latki."

Z ciekawości...a czym się interesują dwudziestolatki a czym trzydziestolatki?
        • anext Re: Co kupić 9-latkowi 19.10.10, 19:52
          pewnie podobnie jak u dzieci, zalezy od etapu rozwoju wink
          • joa66 Re: Co kupić 9-latkowi 19.10.10, 19:56
            hmmm..a nie od własnych, indywidualnych zainteresowań, a nie etapu rozwoju?

Upraszczając - jeżeli ja lubię muzyke , a kolega ( w tym samym wieku wink )
            to znaczy, że jesteśmy na różnym etapie rozwoju?
            • joa66 Re: Co kupić 9-latkowi 19.10.10, 19:57
              kolega - tenis smile
            • anext Re: Co kupić 9-latkowi 19.10.10, 20:27
              a czy siedmiolatki bawia sie tym samym/tak samo jak siedmiolatki? wink
              • joa66 Re: Co kupić 9-latkowi 19.10.10, 20:37
                nie rozumiem pytania...?
                • anext Re: Co kupić 9-latkowi 19.10.10, 20:48
                  to ja odrazu odpowiem wink na innym etapie rozwoju psychofizycznego jest dwulatka a na innym siedmiolatka. co oczywiscie nie podwaza faktu, ze na kazdym etapie moga miec rozne zainteresowania.
                  u doroslych to insza inszosc.
                  • joa66 Re: Co kupić 9-latkowi 19.10.10, 20:54
                    Nie, to jest tak jak z dorosłymi..smile

Mają różne zainteresowania, różne pasje i prezenty trzeba (warto) do tego dopasować.

Obsewuję kolegów i kolezanki z klasy syna od wielu lat i widzę, że co innego sprawia radośc Jasiowi, co innego Stasiowi, a zupełnie coś innego Kubusiowi.

Wiek o tyle ma znaczenie, że na przykład nawet jak 7 latek marzy o quadzie to nikt rozsądny mu go niu kupi.

• anext Re: Co kupić 9-latkowi 19.10.10, 21:13
                      Wiek o tyle ma znaczenie, że na przykład nawet jak 7 latek marzy o quadzie to
                      > nikt rozsądny mu go niu kupi.

ja bym nie kupila w zadnym wieku, ale to tez jeszcze co innego

chodzilo mi o cos jeszcze innego, ze pewne etapy rozwoju maja swoje mozliwosci i ograniczenia, a co za tym idzie bardziej wspolna i uniwersalna pule zainteresowan. dziecku, ktore zaczyna chodzic nie kupisz dwukolowego rowera bo nie jest na odpowiednim etapie rozwoju psychofizycznego. moge jeszcze jasniej wink
                      • joa66 Re: Co kupić 9-latkowi 19.10.10, 21:35
                        ale pytanie dotyczy tego co kupic, a nie tego czego nie kupić wink

Dlatego rady są bez sensu jezeli danego dzieciaka się nie zna. Co z tego, że siedmiolatki teoretycznie mogą lubić piłkę nożną, jeżeli nad konkretny siedmiolatek nie znosi grać w piłkę.

I paradoksalnie więcej sensu ma takie pytanie zadane przez osobę, która zna dziecko, tylko akurat pomysły się jej wyczerpały, bo z dziesiątek propozycji będzie mogła wybrac coś co delikwenta zainteresuje.

• anext Re: Co kupić 9-latkowi 19.10.10, 21:52
                          nie ulega watpliwosci wink
          • tymianek21 Re: Co kupić 9-latkowi 19.10.10, 20:03
            To ma być niespodzianka dla chłopaka i dla jego mamy? Jeśli dla obojga to rozumiem że nie chcesz podpytać nawet jego mamy co sprawiło by jemu radość. Jeśli to ma być niespodzianka tylko dla chłopaka to nie rozumiem czemu nie możesz zapytać jego mamy. Uważam ze lepiej zapytać o sugestie niż wydać sporą sume na coś co moze wcale nie spodobać się. Jeśli zapytasz jego mame i poprosisz o tajemnice to będzie i tak niespodziank dla niego. Doradzimy ci bakugany a on ich nie zbiera; CD rockowej kapeli a on słucha metalu, książke fantastyczną a on czyta tylko poezje itd. Zapytaj mamę!
    • dorotamakota1 Re: Co kupić 9-latkowi 19.10.10, 20:35
      Fingerboard czyli mini deskorolka na palce - hicior i wypaswink
      • anext Re: Co kupić 9-latkowi 19.10.10, 20:49
        dorotamakota1 napisała:

> Fingerboard czyli mini deskorolka na palce - hicior i wypaswink

oczywiscie jesli to sa jego zainetersowania wink

• dorotamakota1 Re: Co kupić 9-latkowi 20.10.10, 20:32
          Nawet jak dziecko nie interesuje się daną rzeczą/tematem i tak warto zaryzykowaćwink.
          Istnieje duuuże prawdopodobieństwo, że jednak coś innego przypadnie mu do gustu i stanowić będzie miłe zaskoczeniesmile.
    • ew-st Re: Co kupić 9-latkowi 20.10.10, 11:13
      ja kupiłam ostatnio 7-letniemu siostrzeńcowi puzzle (bo uwielbia układać puzzle) z nadrukowanym jego zdjęciem i był wniebowzięty jak je ułożył i zobaczył siebie smile polecam te ze strony www.vertis.pl są świetnej jakości i mają kilka innych ciekawych rzeczy
    • bogusia1231 Re: Co kupić 9-latkowi 20.10.10, 21:33
      Fingerboard czyli mini deskorolka na palce - hicior i wypas

POTWIERDZAM

jeszcze na topie (w jednej ze szczeciński szkółsmile są realowskie gogosy (na allegro dostępne są inne sprowadzane z Angli)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka