Dodaj do ulubionych

Świetlica - opłaty

15.05.11, 16:05
Czy macie obowiązek opłacać pobyt dziecka w świetlicy szkolnej? Moje dziecko jest zapisane, ale w I semestrze korzystało z niej sporadycznie, mimo to wymagano ode mnie opłaty, wiec wpłacałam. W II semestrze nie korzysta wcale, ale ostatnio moje dziecko zostało zaczepione przez pracownicę świetlicy - pani domagała sie od niego opłaty, również za drugi semestr!
Z tego co wiem ta opłata jest nieobowiązkowa, więc zachowanie tej osoby jest dla mnie bulwersujące, ale może się myle? Jak to wyglada w waszych szkołach?
Obserwuj wątek
    • asiaiwona_1 Re: Świetlica - opłaty 15.05.11, 16:36
      u nas nie jest to obowiązkowe, ale mile widziane. W końcu świetlica zakupuje papier, kredki i inne rzeczy, z których dzieci korzystają podczas pobytu w świetlicy. Natomiast nie rozumiem domagania się opłaty w przypadku gdy dziecko do niej nie uczęszcza. Może wystarczy poinformować świetlicę, że w tym semestrze dziecko nie będzie do niej uczęszczało i problem się rozwiąże.
      • jusytka Re: Świetlica - opłaty 15.05.11, 17:18
        Muszę się tam przejść, nie sądze jednak by pani ne zauważyła, że mój syn nie pojawia sie na świetlicy juz od dawna.
    • 9-x-2 Re: Świetlica - opłaty 15.05.11, 17:57
      U nas opłata jest obowiazkowa 25 zl i jest placona niezaleznie od tego ile dziecko przebywa w swietlicy.
    • mama303 Re: Świetlica - opłaty 15.05.11, 19:11
      Najprościej będzie wypisać dziecko.
      • annes67 Re: Świetlica - opłaty 15.05.11, 22:00

"3. Korzystanie z zaj;9 w 7wietlicy jest nieodp=atne, jednakAe pomoce dydaktyczne, gry
        i zabawki wykorzystywane podczas zaj;9 mog( by9 fundowane przez rodziców dzieci. "

to kopiowanie ze statutu szkoły.

zwróć uwagę na słowo mogą

u nas tez jest opłata stała, niezaleznie czy ktos jest czy nie i jak długo...
    • kunnegunnda Re: Świetlica - opłaty 15.05.11, 22:27
      płacimy, młody bywa tam np 30 minut dziennie.
      opłata świelicy jest u nas na doposażenie- tj gry (wspaniałe, młody korzysta z chęcią), materiały plastyczne- tez robi jak jest. u nas jest to wg deklaracji, na pewno mozna ja wycofac, ale nie wiem.
      opłata to 10 zł msc
    • olifra1 Re: Świetlica - opłaty 15.05.11, 22:44
      płacimy 15 zł/m-c, opłata jest dobrowolna ale czemuś ona służy, skoro zadeklarowałam dziecko to zgadzam się na opłatę. opłaty przeznaczone są na urodziny dla dzieci, konkursy, zawody, nagrody (wynikające z tego tytułu), wyposażenie świetlicy w przybory dodatkowe, komputery, gry różnego rodzaju itd...
      nazwa "dobrowolna" jest tylko nazwą, u nas płacą wszyscy, upomnienia są również, każdy rodzic czuje się w obowiązku płacenia, nikt tego nie uważa za bulwersujące
      zresztą tak samo jak komitet rodzicielski - jest dobrowolny, ale on czemuś służy - tylko i wyłącznie naszym dzieciom
    • morekac Re: Świetlica - opłaty 15.05.11, 22:57
      a wypisałaś dziecko ze świetlicy? to jak z telefonem - płacisz abonament, nawet jeśli nie korzystasz.
    • joanka-r Re: Świetlica - opłaty 16.05.11, 00:12
      W szkole syna albo przynosi się wyprawkę , albo płaci sie 50 zł za semestr. To normalne, ze na swietlicy dzieci wykonują rózne prace plastyczno-tfffffurcze, aby nie musiały siedzieć i patrzeć w tv.
    • wuwujama Re: Świetlica - opłaty 16.05.11, 12:48
      Jesli nie wypisalas to zajmujesz miejsce, wiec powinnas placic.
      U nas oplata wynosi 10 zl za msc niezaleznie ile dziecko chodzi, jest dobrowolna na takiej zasadzie jak rr, a wiec im mniej bedzie pieniedzy tym skromniejsze wyposazenie.
      • jusytka Re: Świetlica - opłaty 16.05.11, 17:41
        Na komitet płacę, mimo że większość rodziców nie płaci. W przypadku świetlicy jednak, nie czuje takiego obowiązku, skoro z niej nie korzystam. Płaciłam wtedy, kiedy dziecko korzystało z niej sporadycznie, czyli 1 lub dwie godziny w tygodniu! Zdecydowanie więcej dołożyłam się do wyposażenia niż moje dziecko z niego korzystało.
        • kunnegunnda Re: Świetlica - opłaty 16.05.11, 18:14
          aha, ja sie doczytalam- u nas ja zlozylam deklaracje na rok szkolny.moze ty tez?
          • jusytka Re: Świetlica - opłaty 16.05.11, 21:59
            Nie składałam żadnej deklaracji. Miejsca też żadnego nie zajmuję, bo każde dziecko, które spełnia okreslone warunki ma prawo z niej skorzystać.
    • iwoniaw Re: Świetlica - opłaty 16.05.11, 18:18
      Nie, nasza szkoła jest publiczna, świetlica nie jest odpłatna.
      Na początku roku kupowaliśmy "wyprawkę" w postaci jakichś bloków rysunkowych, kredek itp., z których dzieci korzystają w świetlicy.
      • najma78 Re: Świetlica - opłaty 16.05.11, 19:57
        Tak jest odplatna (szkola publiczna) dziala po lekcjach czyli od 15-17, dzieci zapisuje sie na konkretny dzien, albo na caly tydzien wtedy wychodzi taniej. Podobnie klub sniadaniowy czyli od godziny 8 do rozpoczecia szkoly czyli 8-8.50.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka