Dodaj do ulubionych

Oświadczenie o NIEuczęszczaniu na religię

23.09.11, 16:44
Czy może mi ktos przypomniec treść ustawy o lekcjach religii w szkole? Bo na chłopski rozum to raczej rodzice którzy chcą aby ich dzieci miały religię powinny napisać takie oświadczenia a nie odwrotnie. A jak jest w ustawie?
Wychowawczyni podała i takie oświadczenie do podpisania ale wydaje mi się to lekkim przegięciem. A jak jest u was?
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Oświadczenie o NIEuczęszczaniu na religię 23.09.11, 16:48
      U mnie odwrotniewink Podpisywaliśmy oświadczenie o uczęszczaniu na religię. Jedni rodzice nic nie podpisali bo syn nie będzie chodził na religię.
    • 0.barabara Re: Oświadczenie o NIEuczęszczaniu na religię 23.09.11, 16:48
      Nie widzę tu żadnego przegięcia. Jak nie chcesz to nie podpisujesz i dziecko nie chodzi na religię.
    • mik.a77 Re: Oświadczenie o NIEuczęszczaniu na religię 23.09.11, 16:50
      U nas na zebraniu, Pani miała taką listę i ci którzy chcieli aby dziecko chodziło na religię to się wpisywali w rubryczkę z imienia i nazwiska, a ci którzy nie chcieli aby ich pociecha nie uczęszczała na te zajęcia to się nie wpisywali. O jakimś specjalnym oświadczeniu nigdy nie słyszałam.
    • beatulek Re: Oświadczenie o NIEuczęszczaniu na religię 23.09.11, 16:50
      Nie wiem nawet bo moje chodzą. Ale zastanawiam się czy to naprawdę aż taki duży problem podpisać? Wychowawczyni już nawet dała oświadczenie - musisz szukać problemu? Ja bynajmniej bym się nie kłóciła.
      • mik.a77 Re: Oświadczenie o NIEuczęszczaniu na religię 23.09.11, 16:56
        Zobacz tu :

www.katecheza.episkopat.pl/prawo/lex_stan.htm
      • kumyko beatulek 23.09.11, 22:34
        Nie, nie muszę szukać problemu. On się sam pojawił. Religia jest przedmiotem NIEOBOWIĄZKOWYM wobec tego, jak sama nazwa mówi, dziecko NIE MA OBOWIĄZKU na niego uczęszczać. A jeżeli CHCE uczęszczać, to rodzic pisze odpowiednie oświadczenie a dyrektor ma obowiązek zorganizować takie lekcje (jeżeli jest więcej chętnych oczywiście). I bynajmniej się nie kłócę, tylko chodzi mi o samą zasadę.
      • joanna_poz Re: Oświadczenie o NIEuczęszczaniu na religię 26.09.11, 10:41
        beatulek napisała:

> Nie wiem nawet bo moje chodzą. Ale zastanawiam się czy to naprawdę aż taki duży
        > problem podpisać? Wychowawczyni już nawet dała oświadczenie - musisz szukać pr
        > oblemu? Ja bynajmniej bym się nie kłóciła.

to moze napisz oswiadczenia, ze Twoje dziecko nie bedzie uczeszczac na:

szachy
        basen
        narty
        kolko eksperymentalne

etc
        etc

no co za problem?
        • gazeta_mi_placi Re: Oświadczenie o NIEuczęszczaniu na religię 27.09.11, 21:47
          Nie spotkałam się z tym, że trzeba pisać takie oświadczenie na jakiekolwiek inne zajęcia nadobowiązkowe niż religia.
          Może Ty się spotkałaś?
          • joanna_poz Re: Oświadczenie o NIEuczęszczaniu na religię 28.09.11, 09:04
            no wlasnie.
            bo na zajęcia, ktore nie są obowiązkowe, piszą oświadczenia ci którzy chcą uczęszczac.
            to dotyczy religii, jak i judo.
    • thana203 Re: Oświadczenie o NIEuczęszczaniu na religię 23.09.11, 17:50
      U nas trzeba było podpisać oświadczenie o treści mniej więcej takiej: "chcę, żeby moje dziecko uczestniczyło w zajęciach religii (krateczka), etyki (krateczka)" i zaznaczało się krateczkę.
    • ka_thy Re: Oświadczenie o NIEuczęszczaniu na religię 23.09.11, 20:57
      Ja od lat piszę takie oświadczenie. Bo nawet jeśli rodzice dostają do podpisania zgodę na lekcje religii, odbywa się to na pierwszym zebraniu, czyli gdzieś koło 10 września. Do tego czasu jest już kilka takich lekcji. A bez oświadczenia moje dziecko nie ma prawa opuścić klasy.
    • jakw Re: Oświadczenie o NIEuczęszczaniu na religię 23.09.11, 22:22
      Nie wiem jak to formalnie powinno być, ale w przedszkolu to ja podpisywałam że młoda będzie na religię chodzić.
    • maurra Re: Oświadczenie o NIEuczęszczaniu na religię 23.09.11, 22:54
      Deklarację piszą tylko zainteresowani posyłaniem - rozp. MEN z 14 kwietnia 1992 roku

Nic nie podpisywałam, wystarczyło ustne poinformowanie dyrektorki, że dziecko nie będzie chodzić. Już w tym samym dniu zamiast na religię pomaszerowało do biblioteki.

Natomiast nie podoba mi się, że póki co szkoła nie ma pomysłu na stałą formę opieki nad moim dzieckiem - raz biblioteka, innym razem klasa równoległa, w następnym tygodniu świetlica.
      W planie lekcji religia jest tylko raz rano, ponoć planu nie da się zmienić co jest wierutną bzdurą, po prostu katechetka biedna i nieszczęśliwa miałaby dodatkowe okienko i zamiast o 12, musiałby kończyć o 13. Tragedia. Więc lepiej, żeby okienko miało dziecko uncertain

Co robią wasze niechodzące dzieci w czasie, gdy reszta klasy ma religię?

• joanna_poz Re: Oświadczenie o NIEuczęszczaniu na religię 26.09.11, 11:18
        > Co robią wasze niechodzące dzieci w czasie, gdy reszta klasy ma religię?

idzie do klasy równoległej (jak jest w środku) lub do swietlicy (na ostatniej)
    • tankgirl5 Re: Oświadczenie o NIEuczęszczaniu na religię 23.09.11, 23:01
      Ja musiałam pisać pismo do Dyrekcji, że nie wyrażam zgody na uczestniczenie w lekcji religii. Kilka dni nie chciałam tego napisać, ale odpuściłam bo nie chciałam z wychowawczynią się pokłócić. Przecież, gdybym nie napisała to nie mieli by prawa dziecka tam trzymać. To zajęcia nie obowiązkowe. Dodatkowo jeszcze w dzienniku musiałam napisać, że nie wyrażam zgody, żeby ksiądz od razu przy obecności też wiedział. Totalnie bez sensu. To się chyba nigdy nie zmieni.
    • morekac Re: Oświadczenie o NIEuczęszczaniu na religię 24.09.11, 09:00
      W szkole starszej oświadcza się, że dziecko uczęszcza/nie uczęszcza na religię (niepotrzebne skreslić). W szkole młodszej o niechodzeniu na religię informuje się ustnie wychowawcę lub katechetę, albo dyrekcję. Albo nawet panią w sekretariacie.
    • solaris31 Re: Oświadczenie o NIEuczęszczaniu na religię 24.09.11, 12:34
      niepotrzebnie szukacie dziury wink a sprawa jest bardzo prosta - szkołom szybciej i wygodniej jest zebrać kilka czy kilkanaście oświadczeń od rodziców nieposyłających, niż kilkaset od posyłających smile po prostu - żadna zła wola, tylko najnormalniejsza w świecie wygoda i niechęć do mnożenia przechowywanych dokumentów.

ja podpisałam zbiorczą liste, że zgodę wyrażam, też to jest jakieś rozwiązanie - jest szybciej i wygodniej dla szkoły. i sądze, że dlatego wychowawca dała tę kartkę autorce - z wygody zwyczajnej. i nie widzę specjalnie niczegozłego, niepotrzebnie szukacie drugiego dna , dorabianie ideologii też niepotrzebnie wink

oczywiście - wiem, wiem, że to posyłający powinni podpisać zgody, że z dziećmi niechodzącymi jest kłopot w postaci siedzenia w świetlicy/bibliotece, też mi się to nie podoba, ale to zupełnie inna kwestia .
      • filipianka Re: Oświadczenie o NIEuczęszczaniu na religię 24.09.11, 13:03
        nie widzisz niczego złego?
        tylko taki detalik, że szkoła działa na podstawie pewnych przepisów i wypadałoby żeby ich przestrzegała
        rozumiem że gdyby ojtam, ojtam, szkoła olała kwestie związane np z bezpieczeństwem na wycieczce czy bezstronnością systemu oceniania to też usprawiedliwiałabyś to wygodą szanownej dyrekcji i nauczycieli?
        w szkole mojego dziecka jest normalnie, każdy na karteczce oświadczył na jakie zajęcia życzy sobie posłać dziecko (religia/etyka/nic) i było to zbierane w czerwcu co pomagało przy ustalaniu planów lekcji klas w których nie 100% chodzi na religię, nikt publicznie nie składał kartki jako ten odmieniec, ani na wspólnej liście też przy jego nazwisku dziury nie było, wiem i tak potem nie da się ukryć faktu że dziecko nie chodzi, ale jednak są przepisy określające jak ma to przebiegać a że paniom wygodniej (a nóż ktoś się zagapi, zapomni i rzutem na taśmę ze wszystkimi tradycyjnie, przecież nikomu to nie zaszkodzi, prawda?, a i problemów mniej z takimi 2 godzinami niewiadomo gdzie)
      • maurra Re: Oświadczenie o NIEuczęszczaniu na religię 24.09.11, 13:27
        prawo oświatowe póki co jest nadrzędne wobec wygody pan nauczycielek.
        • solaris31 Re: Oświadczenie o NIEuczęszczaniu na religię 26.09.11, 10:13
          przecież to wiem, i co gorsza big_grin - napisałam wyżej.

owszem, szkoła poszła na skróty wbrew prawu, ale zalew papierów jest w szkolnictwie tak ogromny, że ja to poniekąd rozumiem.
    • asia_i_p Re: Oświadczenie o NIEuczęszczaniu na religię 24.09.11, 17:10
      W szkolę, w której uczę, lista do potwierdzenia, że chce i że nie chce - bo rodzice masowo nie chodzą na zebrania i dyrektorka woli nie przeoczyć sytuacji, w której rodzic nie podjął decyzji żadnej. Rozumiem ją, bo u nas całkiem wykonalna byłaby sytuacja, w której rodzic już po wystawieniu świadectw przyleciał by z awanturą, że nie wiedział, że jego dziecko nie chodzi na religię. Mieliśmy już matkę, która wysłała skargę do kuratorium, że podczas wymiany międzynarodowej (z założenia uczniowie mieszkają u rodzin uczniów partnerów z wymiany) dziecko nie znajdowało się pod bezpośrednią opieką nauczyciela, a ona nie wiedziała, że tak będzie.
    • karolciab125 Re: Oświadczenie o NIEuczęszczaniu na religię 26.09.11, 08:39
      Oryginał: www.racjonalista.pl/kk.php/s,6198
      Zgodnie z Rozporządzeniem Min. Edukacji Narodowej z 14 kwietnia 1992 w sprawie organizowania nauki religii w szkołach publicznych (DzU z 1992 r. nr 36 poz.155) a także zgodnie z art. 12 pkt 1 konkordatu , to rodzice proszą dyrekcję przedszkola czy szkoły o lekcje religii. Po ukończeniu 18 lat z taką prośbą mogą wystąpić uczniowie. KTO NIE JEST ZAINTERESOWANY KATECHEZĄ – NIE MUSI PISAĆ ŻADNYCH OŚWIADCZEŃ. Domaganie się tego ze strony szkoły jest bezprawne tak samo jak umieszczenie kreski na świadectwie w pozycji etyka/religia, gdy w szkole nie ma zajęć z etyki. Takie postępowanie szkoły łamie konstytucyjną zasadę milczenia w sprawie przekonań religijnych (art. 53 pkt. 6 i 7 Konstytucji RP) oraz jest naruszeniem prywatności (art. 8 Europejskiej Konwencji o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności).

Tyle, że u nas jak zwykle wszystko od du.y strony sad
    • joanna_poz Re: Oświadczenie o NIEuczęszczaniu na religię 26.09.11, 10:24
      u nas w szkole wszystko zgodnie z przepisami prawnymi czyli:
      oświadczenie piszą ci, którzy CHCĄ aby ich dzieci uczęszczały na religię.

ja więc nic nie piszę.
    • mapewoj Re: Oświadczenie o NIEuczęszczaniu na religię 26.09.11, 11:09
      Konstytucjsa gwarantuje Ci wolność wyznania, bez podpisywania papierka..
    • kumyko zmiana ;) 26.09.11, 21:12
      Dzisiaj dziecko przyniosło ze szkoły NOWE oświadczenie. Podobno cała klasa dostała. W nim stoi jak byk: "Szanowni państwo! Zgodnie z rozporządzeniem MEN blebleble....itd. proszę o oświadczenie woli dotyczącej nauczania religii państwa dziecka. Wyrażam zgodę / nie wyrażam zgody".
      I co wy na to? Czuję nosem, że wychowawczyni przekazała dyrektorce moją opinię na ten temat a ta z obawy może przed moim ewentualnym najściem zmieniła taktykę wink)) Chcieć to móc no nie? wink
    • mama-ola Re: Oświadczenie o NIEuczęszczaniu na religię 27.09.11, 11:14
      U nas trzeba było napisać oświadczenie, że dziecko NIE będzie chodzić. Oczywiście niezgodnie z prawem itd., ale przecież łatwiej wychowawczyni przechowywać takie JEDNO oświadczenie, że nie, niż DZIEWIĘTNAŚCIE oświadczeń, że tak. Ja to rozumiem i machnęłam ręką.
      • kumyko rację ma joanna poz: 27.09.11, 21:41
        to moze napisz oswiadczenia, ze Twoje dziecko nie bedzie uczeszczac na:

szachy
        basen
        narty
        kolko eksperymentalne

etc
        etc

no co za problem?
        • mama-ola Re: rację ma joanna poz: 28.09.11, 08:33
          Nie odmawiam Joannie racji smile
    • marta13sar Re: Oświadczenie o NIEuczęszczaniu na religię 28.09.11, 09:14
      U nas wręcz podanie kazali napisać do dyrektora, że syn nie będzie chodził na religię (podejrzewam, że wychowawczyni słowa się pomieszały, chodziło pewnie o oświadczenie, ale zabrzmiało poważnie ;o)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka