Dodaj do ulubionych

prosba o pomoc

19.10.14, 12:12
dzien dobry potrzebuje pomocy jestem mama dwojki dzieci niepelnosprawnych corka ma wade serca wade stopy konsko szpotawa i slabo przybiera na wadze syn ma wade mozgu jestesmy w trudnej sytuacji potrzebuje pomocy na remont mieszkania czy moze ktos ma zbedne materialy remontowe za kazda pomoc bende wdzieczna moge udowodnic moja sytuacje bardzo prosze o pomoc podaje moj meil monikasokolowska@wp.pl
Obserwuj wątek
    • jakikato Re: prosba o pomoc 20.10.14, 12:58
      a zasady działania forum i korzystania z pomocy przeczytałaś ??
      • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 20.10.14, 16:37
        to prosze mi pomoc poniewasz jestem tu pierwszy raz i na jaki adres mam przesla dokumenty potwierdzajace moja sytuacje
        • atena12345 Re: prosba o pomoc 20.10.14, 16:42
          msokolowska78 napisał(a):

> to prosze mi pomoc poniewasz jestem tu pierwszy raz i na jaki adres mam przesla
          > dokumenty potwierdzajace moja sytuacje

poniżej wkleiłam Ci link do "przewodnika" po forum. Tam jest wszystko. Zastosuj się.
          • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 20.10.14, 18:48
            tylko ja niemam mozliwosci wyslania tych dokumentow poniewaz nie mam sprzetu do skopiowania i przeslania moze jest mozliwosc na adres
            • atena12345 Re: prosba o pomoc 20.10.14, 20:56
              możesz zrobić czytelne zdjęcia telefonem lub kogoś poprosić, by je zrobił i przesłać na maila
    • atena12345 Re: prosba o pomoc 20.10.14, 13:30
      forum.gazeta.pl/forum/w,615,155056510,155056510,Zasady_korzystania_z_pomocy_.html
      • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 20.10.14, 19:17
        jestem z lublina mam na imie monika mam dwoje dzieci niepelnosprawne oliwka ma niecale 2latka a przemek 14 lat maz nie pracuje ma naruszona sprawnosc ruchowa naszym dochodem sa zasilki pielegnacyjne i dodatki maz ma orzeczenie o niepelnosprawnosci i dostaje zasilek staly w wysokosci 30zl poniewaz po odliczeniu zasilkow ktore pobieram na dzieci plus dodatek mieszkaniowy wychodzi taka kwota korzystamy z mopr bo nasz dochod nieprzekracza kryteria jakie sa wskazane do korzystania z pomocy ja niepracuje zajmuje sie chorymi dziecmi poniewaz wymagaja stalej opieki a maz niemoze znalesc zatrudnienia z jego schorzeniem
        • kannama Re: prosba o pomoc 20.10.14, 20:17
          a mozesz powiedziec z jakiej dzielnicy?
        • atena12345 Re: prosba o pomoc 20.10.14, 21:00
          Wiesz co? Dziewczyny się napracowały, by czytelnie i przejrzyście opisać zasady funkcjonowania forum i zebrać pytania, na które należy odpowiedzieć. Czy mogłabyś odpowiedzieć w ten sam sposób? Miło byłoby również, gdybyś przynajmniej co jakiś czas używała przecinków i kropek.
          Ja osobiście mam już trochę dość czytania zlepków słów, z których trudno wyłuskać treść
          • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 21.10.14, 07:12
            moge jestem z zamojskiej w lublinie
        • jakikato Re: prosba o pomoc 21.10.14, 09:33
          Odpowiedz czytelnie na pytania ze szpilki, najlepiej punkt po punkcie, i prześlij dokumenty. Pomogę jeśli sytuacja będzie potwierdzona.
          • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 21.10.14, 17:17
            wyslalam dokument
            • penelopa40 Re: prosba o pomoc 22.10.14, 13:05
              moniko,
              odpowiedzi na pytania wstaw do postu widocznego przez wszystkich
              załóż sobie maila i nick bez nazwiska (nick już taki masz, ... trudno), nie podawaj adresu publicznie, to są dane wrażliwe...
              skoro mąż jest chory i nie może znaleźć pracy to może niech się zajmie dziećmi a ty poszukaj pracy...
              • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 22.10.14, 17:40
                myslalam o tym ale maz nie poradzi sobie z jezdzeniem codziennym na rehabilitacje Oliwki i do tego odprowadzanie syna do szkoly mieszkamy na w kamienicy gdzie schody sa wysokie i bendzie mu ciezko z kolami i wozkiem zejsc po stromych schodach jak na razie ja tym wszystkim sie zajmuje my mamy dwoje dzieci ktore wymagaja opieki calodobowej i sama nie dam rady z tym wszystkim nie jest latwo to wszystko ogarnac ja jestem silna kobieta ale niewytrzymuje tego czasami a maz mysle ze nieporadzi sobie z tym Opracy myslalam ale w domu tylko nie ma dobrych ofert A na ktore pytania mam odpowiedziec
                • miedzymorze Re: prosba o pomoc 22.10.14, 20:22
                  Po co odprowadzać 14 latka do szkoły?

Pozdr,
                  Mi
                  • atena12345 Re: prosba o pomoc 22.10.14, 20:24
                    miedzymorze napisała:

> Po co odprowadzać 14 latka do szkoły?

z tego co zrozumiałam dziecko jest poważnie chore
                    • miedzymorze Re: prosba o pomoc 22.10.14, 22:02
                      Tak, już doczytałam, ale przedzieranie się przez ten słowotok to masakra jakaś ;/

pozdrm
                      mi
                    • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 22.10.14, 22:03
                      Syn ma wade mozgu i uposledzenie mysle ze nikt by sie niezdecydowal na to aby takie dziecko samo szlo do szkoly do szkoly ma spory kawalek i jest ruchliwa ulica chodzi do szkoly specjalnej jest sam prowadzony i odprowadzany czy mam dokladnie opisac jego schorzenie pozdrawiam m
                      • miedzymorze Re: prosba o pomoc 22.10.14, 22:06
                        Nie, ale jakbyś zaczęła pisać zdaniami i używać kropek i przecinków, to Twoje posty byłyby bardziej zrozumiałe i byłaby mniejsza szansa na przegapienie ważnych informacji.

pozdr,
                        mi
                        • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 22.10.14, 22:19
                          Ja przepraszam moze i powinnam ale niestety nie znam sie na obsludze komputera
                          • aankaa Re: prosba o pomoc 22.10.14, 22:59
                            jeżeli jesteś w stanie odnaleźć na klawiaturze poszczególne litery to z kropkami czy przecinkami (dolny rząd, tuż koło "m") też nie powinnaś mieć problemów...
              • kannama Re: prosba o pomoc 22.10.14, 17:41
                w Lublinie o pracę jest baaaaardzo trudno. Nie dość, że Polska B, to jeszcze studenci stanowią dużą konkurencję na wiele stanowisk.
                • renata.36 Re: prosba o pomoc 22.10.14, 18:25
                  To prawda co napisała kannama.Nawet studentom trudno o pracę w Lublinie.
              • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 23.10.14, 10:04
                jakie odpowiedzi mam wstawic do postu poczte juz mam
                • prochottka1 Re: prosba o pomoc 23.10.14, 14:00
                  juz podawano linka, ale jeszcze raz

Adres do wysłania dokumentów: pomocne_dokumenty@gazeta.pl

Jeśli oczekujesz pomocy przeczytaj i opisz swoją sytuację:
                  1. Zastanów się i napisz czego oczekujesz? Od kiedy trwa twoja trudna sytuacja, co ją spowodowało?
                  2. Skąd jesteś? Podaj województwo/region
                  3. Sytuacja zawodowa i rodzinna :
                  a) Jakie masz wykształcenie? Masz pracę? Jeśli nie to czy i jakiej pracy szukasz? Masz zasiłek macierzyński? Rentę? Zasiłek dla bezrobotnych?
                  b) Partner/małżonek, jaką ma sytuację zawodową? Pracuje? Szuka pracy? Jakie ma możliwości zmiany pracy na lepiej płatną?
                  c) Jeśli jesteś samotną matką, czy masz alimenty? Od ojca dziecka/dzieci? Z Funduszu Alimentacyjnego?
                  d) Czy szukacie prac dorywczych i udaje się wam/tobie dorobić?
                  e) Czy szukaliście pracy w innym rejonie kraju, innym mieście, za granicą? Czy jedno z was byłoby gotowe wyjechać do pracy za granicę?
                  f) Co mogłabyś robić innego? Na jaki inny zawód przekwalifikować się?
                  g) Czy możesz liczyć i na jaką pomoc ze strony rodziny bliskiej i dalszej? Znajomych? Sąsiadów?
                  h) Co jeszcze robiłaś/robisz aby wyjść z trudnej sytuacji?
                  4. Czy korzystasz z pomocy MOPS? Jeśli tak, od kiedy? Jakie są formy pomocy MOPS? Jeśli nie, dlaczego? Czy pomóc ci w tej kwestii?
                  5. Czy korzystasz z pomocy Caritas? Innych instytucji pomocowych? Innego forum? Stowarzyszenia?
                  6. Czy potrzebujesz pomocy psychologicznej, prawnej, w kontaktach z administracją?
                  7. Budżet rodziny: Jakie są twoje dochody? Z jakich źródeł ? jaką kwotą łącznie dysponujesz miesięcznie? Jakie są stałe wydatki (czynsz, opłaty, dojazdy, przedszkole, itp.) ?
                  8. Gdzie mieszkasz? Własne, wynajem, u rodziny? Czy masz dodatek mieszkaniowy? Czy oczekujesz w kolejce na mieszkanie socjalne, komunalne? Jeśli tak ile lat?
                  9. Ile i w jakim wieku masz dzieci?
                  a) Czego potrzebujesz dla dzieci? Podaj dokładne rozmiary ubrań i butów (rozmiar, wzrost i pomiary w cm). Podaj czego jeszcze potrzebują dzieci (książki, pomoce do nauki, zabawki, wózek?wink.
                  b) Czy dzieci chodzą do przedszkola, szkoły? Czy mają dożywianie? Stypendia? Inną pomoc ?
                  c) Jeśli dziecko/dzieci posiadają orzeczenie o niepełnosprawności/zasiłki/świadczenia napisz jakie?
                  10. Możesz zostać poproszona o odpowiedzi na inne, dodatkowe pytania jeśli ułatwi to pomoc.
                  ==============================

Dobre rady:
                  Opisuj swoją sytuację zwięźle, krótko i na temat, konkretnie co, jak i dlaczego, czego oczekujesz
                  Unikaj sformułowań ?dzieci są dla mnie najważniejsze?, ?nie proszę o pieniądze tylko o?..? ? dzieci są najważniejsze dla nas wszystkich, a każda pomoc jest formą pomocy pieniężnej, bo wysłanie paczki kosztuje a wysyłane przedmioty mają też wartość?
                  Zastanów się co piszesz, i czy nie zostaniesz opacznie zrozumiana, pisz na temat i do rzeczy aby wątek nie miał 1000 wpisów bo zrobi się nieczytelny; słowo pisane pozostaje ?
                  Nie zakładaj więcej niż jeden nick, nie okłamuj i nie oszukuj, prawda zawsze kiedyś wyjdzie na jaw? Jeśli korzystałaś/eś wcześniej z pomocy na tym forum, podaj popzedni nick (jeśli się zmienił) i linki do wątków.
                  Nie akceptujemy próśb o pieniądze, tych oczywistych i tych zawoalowanych (Co ja teraz zrobię? Gaz mi odetną, bo rachunek wynosi?).
                  FORUM nie jest instytucją, stowarzyszeniem ani fundacją, pomoc płynie od osób fizycznych, z prywatnych kieszeni, z potrzeby serca, często od tych, którzy sami nie mają za wiele.
                  Nie akceptujemy odsyłania na priv w celu wyjaśnień, pisania próśb na priva, kierujemy się zasadami szczerości i transparentności.
                  WAŻNE: Jeśli prośby o pomoc i wsparcie przenoszą się na priv, zamykamy wątek na FORUM, nie mamy bowiem żadnej kontroli nad ilością i zakresem pomocy.

Dokumenty potwierdzające sytuację:
                  Prześlij do osoby sprawdzającej na adres:
                  pomocne_dokumenty@gazeta.pl
                  Decyzje o:
                  - zasiłku rodzinnym;
                  - zasiłkach okresowych, celowych i innych z MOPS;
                  - dofinansowaniu do obiadów;
                  - dodatku mieszkaniowym;
                  - dofinansowaniu do zakupu opału, leków itp.
                  - stypendiach szkolnych;
                  - zaświadczenie z Urzędu Pracy (bezrobotni)
                  Przy niepełnosprawności, o:
                  - zasiłku, ew. świadczeniu pielęgnacyjnym;
                  - rehabilitacyjnym;
                  Przy samotnym ojcostwie/macierzyństwie, o:
                  - alimentach;
                  - dokumenty z FA [dodatek dla samotnych rodziców, alimenty wypłacane przez FA, jeśli nie są płacone przez ojca/matkę].
                  Inne:
                  - możesz zostać poproszona o dosłanie innych dodatkowych dokumentów.

Ważne:
                  Nie podawaj publicznie danych personalnych typu nazwisko, e-mail, numer telefonu ?.
                  Nie wysyłaj kopii dowodu osobistego, aktów urodzenia oraz rachunków, faktur i paragonów. Dokumenty są do wyłącznego wglądu osoby sprawdzającej, nie są ujawniane nikomu.
                • pitahaya1 Re: prosba o pomoc 23.10.14, 14:20
                  Prosiłam Cię o podjęcie decyzji odnośnie przesłania dokumentów. Nie dostałam odpowiedzi. Wyjaśniałam Ci, jakie są zasady na tym forum, kim są osoby pomagające.

Z pewnością wiele osób doradzi Ci pod względem zmiany dotychczasowego działania, co można usprawnić a co zmienić. Tu dokumenty nie są potrzebne.

Jeśli zaś chodzi o potwierdzenie Twojej sytuacji, dostałam to, co wymieniła. Decyzję, co dalej, pozostawiam potrzebującym.
                  • oteczka Re: prosba o pomoc 23.10.14, 17:49
                    Jeżeli potrzebująca się zgodzi mogę ją w sobotę odwiedzić i opisać wam sytuację ,będę w okolicy na wizycie PA i mogę zajrzeć .
                    • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 23.10.14, 20:14
                      mysle ze tak prosze bardzo o ktorej godzinie
                      • oteczka Re: prosba o pomoc 25.10.14, 09:51
                        Ponieważ w miarę sytuację bardziej opisałaś ,nie chcę się narzucać z wizytą ,gdybyś jednak chciała to numer telefonu podeślij na pocztę ,jakieś ubranka i zabawki dla córci bym miała,Dzisiaj niestety nie mogę się ruszyć ,piecyk mi się zepsuł ,czekam na fachowca i jeszcze coś z piecem centralnego ,muszę zrobić bo w domu zimno i woda zimna ,także inną wizytę też musiałam odwołać.
                        • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 25.10.14, 20:16
                          na poczte jaka moge wyslac numer pozdrawiam
                          • rivia Re: prosba o pomoc 26.10.14, 14:35
                            mój syn ma 15 lat i od roku ma 180 cm i but 45. Wazy 55 kg, więc jeśli chodzi o dzieci w tym wieku jest to możliwe
                    • chynia Re: prosba o pomoc 23.10.14, 20:20
                      I dobrze by było, żebyś oteczko po ludzku opisała czego potrzebują. Z tego co ja zrozumiałam to remontu mieszkania, którego jeszcze nie ma.
                  • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 23.10.14, 20:22
                    przecierz ja wyslalam dokumenty ktore opisuja i obrazuja nasza sytuacje ja mysle ze wy bardziej upokarzacie osoby ktore maja naprawde ciezko .mysle ze ten kto nieprzezyl takich ciezkich .stresu o zycie dziecka i o pomyslne rokowania to nie zrozumie pozdrawiam
                    • chynia Re: prosba o pomoc 23.10.14, 21:16
                      Ależ ja cię rozumiem , wiem jak ci ciężko i nawet chcę pomóc, ale nie wiem jak. Napisz konkretnie czego potrzebujesz np
                      żywność (co najbardziej)
                      chemia
                      ubrania (i tu dla kogo i rozmiary, czy tęższy , czy szczuplutki)
                      zakup opału na zimę i w ten deseń , żeby było jasno.
                      Pomoc w remoncie to bardzo szeroki temat czy to ma być wiadro farby , czy worek cementu bo tu koszt wysyłki przekroczy wartość cementu
                      Jasno , wyraźnie czego potrzebujesz i nikt nie będzie musiał dopytywać, a ty nie odbierzesz jako upokorzenie.
    • pitahaya1 Dokumenty. 21.10.14, 18:14
      Dość nietypowe, ale poprosiłam o dosłanie brakujących.

Dostałam:
      1. pismo z fundacji, opisujące trudną sytuację rodziny, choroby dzieci, tragiczne warunki lokalowe (chodzi o budynek, w którym mieszkają) - z prośbą o wsparcie tej rodziny, zwłaszcza o pomoc w remoncie mieszkania, które mają szansę dostać zamiast obecnego, tylko muszą je wyremontować,
      2. opis sytuacji rodziny i pomocy, z jakiej korzystają (dlatego poprosiłam o brakujące dokumenty),
      3. link do programu w tv - reportaż o sytuacji rodziny i innych w tej kamienicysad
      • msokolowska78 Re: Dokumenty. 23.10.14, 20:39
        Pismo ktore wyslalam z fundacji .jesli do nich zadzwonisz to oni powiedza o naszej sytuacji bo dostaeczalam im moje dokumenty
        • mamatin Re: Dokumenty. 24.10.14, 00:59
          To zrób jeszcze raz zdjęcia, czy skany dokumentów takich jak:
          Decyzje o:
          - zasiłku rodzinnym;
          - zasiłkach okresowych, celowych i innych z MOPS;
          - dofinansowaniu do obiadów;
          - dodatku mieszkaniowym;
          - dofinansowaniu do zakupu opału, leków itp.
          - zaświadczenie z Urzędu Pracy (bezrobotni)
          Przy niepełnosprawności, o:
          - zasiłku, ew. świadczeniu pielęgnacyjnym;
          - rehabilitacyjnym;
          Nie chodzi o to zeby Cie upokorzyć, tylko o to aby z dokumentów tych wynikało, że masz trudną sytuację finansową. Prześlij na ten sam adres. Nie każdy kto ma niepełnosprawne dziecko jest biedny, ale każdy może tak napisać. Rozumiesz?

• pitahaya1 Re: Dokumenty. 23.10.14, 22:05
        Od siebie powiem tak:

Msokolowska przesłała mi te "dokumenty", które wymieniłam wcześniej. Jest pismo z fundacji z prośbą o wsparcie (opisujące sytuację rodziny, warunki lokalowe, choroby dzieci). Jest film, długi, opisujący sytuację rodziny, tragiczne warunki lokalowe.
        Wyjściem z sytuacji jest zmiana mieszkania (jest szansa) pod warunkiem wyremontowania nowego (i tu prośba msokolowskiej o pomoc).

Decyzję pozostawiam Wam. Nie będę dzwonić do fundacji, bo nikt obcej babie przez telefon nie będzie opowiadał o problemach danej rodziny.
        Jeśli uznacie, że te informacje wystarczą, nie mam nic do pomocy tej rodzinie. Ja tylko potwierdzam co dostałam.

Moja prośba do założycielki wątku: napisz tu o kolei, jakich rzeczy potrzebujesz. Będzie w jednym miejscy i czytelnie.

• msokolowska78 Re: Dokumenty. 24.10.14, 08:19
          Bardzo prosze o pomoc Jestesmy w trudnej sytuacji zawsze bylo pod gorke choroby dzieci to mnie przeroslo.Jestem z lublina ,nie pracuje zajmuje sie dziecmi ktore wymagaja calodobowej opieki.Maz nie pracuje ma naruszona sprawnoc ruchowa otrzymuje zasilek staly w wys 30zl mozliwosc znalezienia pracy z jego schorzeniem jest dosc trudna .Myslalam o pracy dorywczej w domu ale u nas nie ma ofert wtedy bym mogla dorobic i zajac sie dziecmi Na pomoc rodziny nie moge liczyc poniewaz im tez jest ciezko korzystam z mopr ,caritas ,pomoc jest dorazna i niewystarcza .Czekamy na mieszkanie Urzad Miiasta ma nam przydzielic pani Dyrektor juz nam szuka odpowiedniego mieszkania tylko warunkiem jest ze sami go wyremontujemy obecne jest w stanie ruiny Zmiana mieszkania w naszym przypadku jest konieczna poniewaz Oliwka zle znosi te warunki wilgoc grzyb woda ktora podchodzi pod kamienice czeste infekcje corki prowadzo do powarznych zapalen ktore sie koncza dlugim leczeniem lub szpitalem oliwka jest bardzo chorym dzieckiem moja ciaza byla zagrozona bylam pod stala opieka lekarska lekarze nie dawali jej szansy przezycia dziecko mialo sie urodzic i pozyc tylko 2godz po porodzie corka byla przewieziona do centrum zdrowia dziecka operacja i leczenie ale udalo sie wymaga stalego leczenia rehabilitacji ma niecale 2latka wazy 7kg ma wade serca wade stopy oraz slabo przybiera na wadze i w dalszym ciagu leczona syn chodzi do szkoly specjalnej ma wade mozgu padaczke Potrzebuje mleka infantrini ktore pozwoli corce przybierac na wadze i dodaje energi
          Zywnosc,pampersy ubrania ,za kazda pomoc bende wdzieczna
          Rozmiary podaje
          Oliwka
          76/80 buty rozmiar 21/22 jesli ktos ma ortopedyczne
          Przemek
          180 but 44 bardzo przydadza sie pomoce naukowe
          Opal na zime tagze sie przyda ,materialy do remontu mieszkania
          Pozdrawiam
          • chynia mleko 24.10.14, 13:29
            Teraz już piszesz konkretniej - mogę ci wysłać pampersy i mleko. Pampersy rozumiem do 10 kg, a mleko w sklepie czy aptece trzeba kupić? Potrzebujesz kurtki zimowej dla syna? Napisz mi adres do wysyłki.
            • msokolowska78 Re: mleko 24.10.14, 20:46
              Tak pampersy do 10kg a mleko infantrini zamawia sie w aptece jest to gotowa mieszanka w 100ml sloiczku do 9kg kurtka bardzo sie przyda a adres to moze przez meila podaje monikasokolowska78@wp.pl
              • msokolowska78 Re: mleko 24.10.14, 20:50
                Lub podaje poczte do forum msokolowska78@gazeta.pl
                Bardzo dziekuje pozdrawiam
          • anka7961 Re: Dokumenty. 25.10.14, 20:49
            Twój syn 14 lat ma 180 i 44 rozmiar buta?
            Możesz podać długość wkładki w bucie córki? Rozmiar, rozmiarowi nie równy..
            • madziulec Re: Dokumenty. 25.10.14, 23:51
              lublin.oglaszamy24.pl/ogloszenie/687199983/lublin-potrzebuje-pomocy.html czy dostałas jakąś pomoc tu?
              • msokolowska78 Re: Dokumenty. 26.10.14, 07:51
                Niedostalam pomocy zadnej
              • msokolowska78 Re: Dokumenty. 26.10.14, 08:01
                tutaj wszyscy sie pytaja czy potrzebuje pomocy jak chca ofiarowac cos to nikt sie nie odzywa czy tu sa osoby ktore chca tylko sie dowiedziec jakie maja problemy dlaczego nie podacie linka z telewizji badz pismo z fundacji ktore wyslalam
                • oteczka Re: Dokumenty. 26.10.14, 10:46
                  Tu są takie same osoby jak ty ,prywatne ,jedne w lepszej inne w gorszej sytuacji ,które zanim wydadzą swoje zarobione pieniądze ,chcą wiedzieć wszystko zanim pomogą ,za dużo tu cwaniaków bywa.Nikt nie może podawać o tobie żadnych informacji publicznie bo kto wtedy zaufał by moderatorce i wysłał dokumenty ? nikt chcesz to sama możesz podać jeżeli myślisz że to Ci pomoże uwiarygodnić twoją sytuację ,rozumiem że numer telefonu to ten z ogłoszenia aktualny ? parę ciuszków dzisiaj wybrałam raczej jest to 80-86 ,muszę znaleźć też czas ,mieszkam dość daleko od Ciebie .
                  • msokolowska78 Re: Dokumenty. 27.10.14, 07:05
                    ja to doskonale rozumiem kazdemu jest ciezko znalazlam to forum i pomyslalam ze napisze.poprosilam o pomoc bo tu duzo osob prosi Jesli chodzi o moj numer to ten z ogloszenia aktualny i zapraszam do mnie chetnie porozmawiam z kims osobiscie
                • atena12345 Re: Dokumenty. 26.10.14, 11:00
                  msokolowska78 napisała:

> tutaj wszyscy sie pytaja czy potrzebuje pomocy jak chca ofiarowac cos to nikt s
                  > ie nie odzywa

kilkakrotnie byłaś proszona o jasne odpowiedzi na pytania z przyszpilonego wątku, nawet Ci go linkowałam, a ktoś inny całą treść wkleił. Byłaś również proszona o czytelne pisanie, a przynajmniej o używanie kropek i przecinków.

> my dlaczego nie podacie linka z telewizji badz pismo z fundacji ktore wyslalam

ano dlatego, że jak rozumiem, przesłałaś je do osoby sprawdzającej dokumenty - pitahaya1, a ta osoba nie ujawni tu żadnych informacji, które do niej przesłałaś, jak tez nie będzie dzwonić po instytucjach, by uzupełnić informacje.
                  Chcesz wkleić linka, to go wklej, a nie awanturuj się, że ktoś nie ujawnia informacji przesłanych w prywatnej korespondencji.

Pomoc zaoferowały chyba 2 czy 3 osoby. Mają zrobić zrzut z helikoptera tych paczek wprost pod Twoje drzwi?

I jeszcze jedno:
                  mail do każdej osoby na forum, to nick@gazeta.pl

• msokolowska78 Re: Dokumenty. 26.10.14, 14:07
                    jak mozna tak pisac ,myslisz ze ja oszukuje to przyjedz do mnie zapraszam skoro jestes taka pomocna to mi pomozesz popatrzysz na moje dzieci pojedziemy na rehabilitacje zobaczysz i bendziesz mogla opisac jasno jak zyje na co dzien i ja tu niezadam pomocy Ja tylko poprosilam o pomoc i wcale sie nieawanturuje a telewizja mi nie pomogla finansowo tylko nagrala reportarz odnosnie warunkow calej kamienicy w fundacji korzystam poniewarz zbieram 1%podatku i tyle nie mam z tego kokosow moge oplacic rehabilitacje i tyle bo pieniedzy jest malo
                    • oteczka Re: Dokumenty. 26.10.14, 15:23
                      źle zaczynasz na forum ,to twoje ,wasze dzieci i wy rodzice macie obowiązek je utrzymywać nie państwo ,nie fundacje nie obcy ludzie , nie pisz ze złością tylko konkretnie ,bo tym tylko zniechęcisz osoby chętne do pomocy ,to nie jest tak że piszesz i od razu zaczyna płynąć rzeka darów.
                      • msokolowska78 Re: Dokumenty. 26.10.14, 18:53
                        to co mam pisac ,bo pisze jak jest
                        • renata.36 Re: Dokumenty. 26.10.14, 19:09
                          Dziewczyny proszą,żebyś odpowiedziała na wszystkie pytania ze szpilki.Punkt po punkcie, rzeczowo i czytelnie,Atena wysłała ci gotowca.Skup sie chwilę, nie denerwuj i na spokojnie to zrób.Nie pisz cięgiem, bez kropek, przecinków itp.Poza tym kilka osób prosiło, abyś korzystała z interpunkcji, bo czytac sie tego nie da.Olewasz to.
                          • miedzymorze Re: Dokumenty. 26.10.14, 21:24
                            Fundacje znalazłam w googlach w 3 sekundy, ale na stronie jest tylko krotki opis problemów zdrowotnych dzieci, nie bede wklejac linka bo niewiele to wnosi. Stopę końskoszpotawa leczy się bandazowaniem, o ile dobrze pamiętam. Jakich konkretnie pomocy naukowych potrzebuje syn? I jeszcze jedna sprawa - jeśli maz jest tak schorowany ze nie może się zająć dziećmi zebys mogla iść do pracy, to jaki masz pomysł na remont?
                            Pozdr,
                            Mi
                            • msokolowska78 Re: Dokumenty. 27.10.14, 06:52
                              jak sie taka stope bandarzuje bo bym bardzo chciala wiedziec chodze do lekarza i nigdy mi powierdzial o czyms takim do tej pory to tylko corlka miala gips i specjalny sprzet rehabilitacyjny oraz obuwie ortopedyczne i rehabilitacje prosze o wszelkie informacje A jesli chodzi o remont to to przecierz mamy znajomych moze ktos pomoze.a jesli nie to wspolnymi silami dojdziemy pomalu.moze masz jakies propozycje
                    • atena12345 Re: Dokumenty. 26.10.14, 16:26
                      msokolowska78 napisała:

skoro
                      > jestes taka pomocna to mi pomozesz popatrzysz na moje dzieci pojedziemy na reh
                      > abilitacje zobaczysz i bendziesz mogla opisac jasno jak zyje na co dzien

Dobrze, skoro Ty jesteś taka "wygadana", to odpowiedz mi na takie pytania:
                      Czy Ty lub Twój mąż kiedykolwiek pracowaliście?
                      Czy Twój mąż jest niepełnosprawny od niedawna czy od zawsze?
                      • msokolowska78 Re: Dokumenty. 26.10.14, 19:08
                        moj maz pracowal ale ze wzgledu na pogarszajacy stan zdrowia nie mogl byl rok czasu na swiadczeniu rehabilitacyjnym z zus i ma niepelnosprawnosc na stale.Chory jest od urodzenia
                        • msokolowska78 Re: Dokumenty. 26.10.14, 19:10
                          ja nie pracuje poniewaz musialam zrezygnowac z zatrudnienia jak urodzilam syna
            • msokolowska78 Re: Dokumenty. 26.10.14, 08:04
              dlugosc wkladki corki ok 11\12cm
              • mawitka Re: Dokumenty. 26.10.14, 08:43
                Skoro jesteś pod opieką fundacji i był o Tobie program w tv (tak zrozumiałam Twoją wypowiedź) to pewnie dostałaś już sporą pomoc. Regulamin tego forum wymaga, żeby o tym poinformować.
                • msokolowska78 Re: Dokumenty. 26.10.14, 14:35
                  tak dostalismy pomoc przyspieszylo to nam mieszkanie ze dostaniemy szybciej
                  • alin9 Re: Dokumenty. 26.10.14, 17:41
                    Czyli jakaś pomoc była.No i nie odpowiedziałaś atenie na te istotne pytania.Każdy pisze,że nie oszukuje tylko prosi.Jest na tym forum wiele rodziców niepełnosprawnych dzieci.Nie musisz im tłumaczyć jak to jest.

tutaj wszyscy sie pytaja czy potrzebuje pomocy jak chca ofiarowac cos to nikt sie nie odzywa

Bo chcą Ci pomóc,doradzić.Nikt nie pójdzie w ciemno.Były tu,jak napisano,różne osoby.Były na początku takie wiarygodne a potem...Zrozum te osoby.

czy tu sa osoby ktore chca tylko sie dowiedziec jakie maja problemy

Trochę niesprawiedliwa jesteś.Każdy ma jakieś kłopoty.Nie jesteś pępkiem świata.

• msokolowska78 Re: prosba o pomoc 29.10.14, 21:52
      moze ktos potrzebuje ubranek dla dziecka
    • chynia Re: prosba o pomoc 29.10.14, 22:26
      Wysłałam dzisiaj paczkę.
      • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 30.10.14, 19:00
        Paczka dotarla chcialam bardzo podziekowac za pomoc.Przemek jest bardzo zadowolony z kurtki i bluzy Dziekuje za pampersy i zywnosc,a szczegolnie za mleko dla Oliwki .Chynia zycze duzo zdrowia bendziemy sie modlic ,jednak sa ludzie o wielkim sercu pozdrawiam
        • mamatin Re: prosba o pomoc 10.11.14, 01:20
          Mam po córce jeszcze jakieś ubranka w rozmiarze 80 lub 86, może coś się przyda.
          A czy twoja córka siedzi? bawi się?
          Jesli jesteś zainteresowana przyslij mi adres do wysyłki.
        • mamatin Re: prosba o pomoc 17.11.14, 23:24
          Czy mleko infantrini kupuje się tylko w buteleczkach po 100 ml? nie ma w proszku? A poza tym mlekiem córka coś jada?
          • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 19.11.14, 08:36
            dzien dobry mleko tylko jest w plynie niema w proszku zamawia sie w aptece,a poza mlekiem corka normalnie je ma zalecona diete wysokokaloryczna ale ja jej podaje to co jest w domu oprocz tego kasza manna ale na mleku w proszku i normalne kaszki smakowe.
            • mamatin Re: prosba o pomoc 22.11.14, 01:31
              W tym wątku są informacje jak wzbogacać dietę, aby była wysokokaloryczna, może się przyda.

forum.gazeta.pl/forum/w,46019,141671237,141671237,DIETA_WYSOKOKALORYCZNA_czyli_podtuczanie_niejadka.html
    • bj32 Mam dokumenty: 21.11.14, 17:54
      Do Gwiazdki i potwierdzenia na forum w wersji papierowej:
      - rodzinni x 2;
      - świadczenie pielęgnacyjne;
      - zasiłek pielęgnacyjny x 2;
      - dodatek mieszkaniowy;
      - celówka na opłaty;
      - celówka na leczenie;
      - zasiłek stały.
    • chynia Re: prosba o pomoc 23.11.14, 19:57
      buty
      Znalazłam w szafie czarne zimowe buty 44- potrzebujesz dla syna?
      • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 24.11.14, 20:13
        bardzo chetnie
        • mati.2010 Re: prosba o pomoc 24.11.14, 21:35
          Mam kilka par spodni w pasie by pasowały ale na długosc beda za długie ,mozesz zawsze skrucić.Chcesz.
          • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 25.11.14, 06:56
            tak napewno sie przydadza to sa spodnie na syna
    • atena12345 tabela wysyłek! 27.11.14, 18:39
      Przypominam, że takową mamy.. Wysyłając pomoc piszcie proszę na adres podany w szpilce, co wysłałyście. To ułatwienie na przyszłość. Łatwiej sprawdzić w tabelce, co zostało wysłane niż grzebać w wątkach.
      Przypominam, że osoby otrzymujące pomoc są zobowiązane również to potwierdzić do tabelki, tego wymaga regulamin forum.
    • mag1982 Re: prosba o pomoc 30.11.14, 16:41
      Pisałaś,. że potrzebujesz ubrań dla córki w rozmiarze 80. Moja takie właśnie nosi, mogę się podzielić ale napisz czego najbardziej potrzebujesz (bodziaków, śpiochów, rajstop, spodni).
      • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 01.12.14, 07:33
        Najbardziej potrzebuje body,i spodnie tego nie mam dla Oliwki.Bardzo dziekuje
        • szczesliwaczworka Re: prosba o pomoc 01.12.14, 09:13
          A moga byc ubranka po chlopcu? I jakie wolisz, 80 czy 86 czy i 74 jeszcze? Po chlopcu tzn ze np granatowo szare paski lub cos w tym stylu, bez typowo chlopiecych iczywiscie, ale takie uniseks. A syn szczuplejszy czy grubszy jest? Potrzebujesz cos jeszcze jemu? Kurtke masz corce? Bo mam na 80 ale niebieska (blekitna) jeslibys chciala to napisz i takie same spodnie mam, tez na 80.
          • szczesliwaczworka Re: prosba o pomoc 01.12.14, 09:14
            Aha, i ktos pytal o zabawki dla malej, lubi sie czyms bawic? Bo nie wiem na jakim etapie jest, co ja cieszy? Grajace? Do ukladania? Czy ksiazeczki? Potrzebujesz wogole?
            • mamatin Re: prosba o pomoc 01.12.14, 12:47
              Dziś kurierem wysłałam paczke. Dojdzie jutro lub pojutrze. Proszę o potwierdzenie, jak dotrze.

Do koleżanek wyżej, aby się nie dublowac:
              w paczce są: komórka grająca i fajny aparat grający, migający, "wyskakujący"+nakrecany ślimaczek jeżdzacy, 3 małe twarde książeczki, maskotka i malowanka wodna.
              Z ubranek na teraz r. 74/ 80: cieply szlafroczek, spodnie na bawełnianej podszewce, 2 nowe bawełniane bluzeczki - cienkie, 2 x polspiochy bez stop (raczej po domu), cieplejsza bluzka, legginsy, sukienka wyjściowka, reszta chyba jest juz większa, na 86.
              Nie wysłałam żadnych butów, kapci, rajstop, dresów, welurów, polarków.
              Chyba mama musi się wypowiedzieć.

• atena12345 Re: prosba o pomoc 01.12.14, 12:50
                żeby się nie dublować jest tabela wysyłek wink
                • mamatin Re: prosba o pomoc 01.12.14, 13:12
                  pamietam, pamietamsmile
                  • atena12345 Re: prosba o pomoc 01.12.14, 13:15
                    mamatin napisała:

> pamietam, pamietamsmile

smile
              • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 02.12.14, 07:17
                Jeszcze paczka nie przyszla ale jak dojdzie to potwierdze,i napewno sie wypowiem czekamy I Bardzo dziekujemy
                • chynia Re: prosba o pomoc 02.12.14, 08:51
                  Mleko już doszło to wyślę z butami. Napisz ile syn ma w pasie i jakiej długości spodni potrzebuje , bo mam spodnie ,ale 96 długie i obawiam się, że na niego będą za krótkie.
                  • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 03.12.14, 08:38
                    dlugosc spodni wychodzi mi ok 100/105 a w pasie ok 75 pozdrawiam
                  • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 09.12.14, 07:14
                    Paczka doszla Dziekuje bardzo buty sa dobre chynia bardzo dziekuje pozdrawiam
              • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 03.12.14, 20:21
                Paczka doszla,piekne ubranka i zabawki Oliwka bardzo sie ucieszyla.Bardzo dziekuje za pomoc
                • szczesliwaczworka Re: prosba o pomoc 04.12.14, 15:10
                  A potrzebujesz jej cos jeszcze? Bo jak pisalam wyzej, moge wyslac troche rzeczy co prawda po synku ale i dla dziewczynki sie nadadza i troche zabawek, jeslibys jeszcze potrzebowala, to napisz.
                  • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 07.12.14, 10:27
                    tak napewno sie przydadza
                    • szczesliwaczworka Re: prosba o pomoc 09.12.14, 07:34
                      postaram sie w takim razie do czwartku wyslac, dzis sprobuje naszykowac troche ubranek i jakies zabawki. A spodni zimowych na 80 nie potrzebujesz tak? Wysle kurierem, napisz mi adres do wysylki na gazetowego (szczesliwaczworka@gazeta.pl) wraz z nr tel dla kuriera jakby co.
                      • szczesliwaczworka Re: prosba o pomoc 14.12.14, 11:30
                        Ubranka przygotowane jakby co, ale gazetowy mi nie dziala, napisz tu czy wogole dalej potrzebujesz (bo moze w miedzyczasie dostalas wiecej i nie chcesz), to podam inny meil i na jutro bym zamowila kuriera
          • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 02.12.14, 07:09
            body i cieplejsze bardzo sie przydadza,u nas w domu jest chlodno,kurtke mam dla niej Przemek jest szczuply ale wysoki 180 bardzo potrzebuje na niego spodni i butow ma problemy i spodnie bardzo niszczy musze mu zmieniac A zabawki to corka lubi sie bawic kazda jedna Bardzo dziekuje za pomoc
            • mag1982 Re: prosba o pomoc 03.12.14, 10:58
              Msokokolowska78, wysłałam Ci maila na wp, spójrz proszę. Przygotowałam już ubranka dla Twojej córki ale wyślę dopiero w przyszłym tygodniu bo mam dzieci chore. Na chwilę obecną mam odłożone 6 szt body z krótkimi rękawami (są trochę sprane i gdzieniegdzie może być mała plamka, która nie chciała zejść), 2 szt body z długimi rękawami, 2 szt spodni sztruksowych, 1 szt spodnie bawełniane na podszewce, 1 szt dres (bluza wciągana przez głowę z kapturem i spodnie, nowy, jakość średnia le po domu może być), 1 ciepłe spodnie dresowe, nowe. Mogę jeszcze, jeśli chcesz, dołożyć 2 bluzki, 1 getry i 1 bluzę po domu oraz dwie bluzeczki i krótkie spodenki na lato. wszystkie ciuchy w rozm. 74-80.
              • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 03.12.14, 20:46
                Dziekuje bardzo napewno sie przydadza o jakiego meila chodzi bo ja nic nie dostalam pozdrawiam
                • mag1982 Re: prosba o pomoc 10.12.14, 09:26
                  Wczoraj paczka z w/w rzeczami i prezentem gwiazdkowym poszła. Dołożyłam jeszcze 1 spodnie welurowe,1 body z dł. rękawami i 5 szt. mleka. Teoretycznie jutro powinna dojść.
                  • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 12.12.14, 08:54
                    Paczka doszla Oliwka jest bardzo ucieszona bardzo dziekuje pozdrawiam
        • mag1982 Re: prosba o pomoc 01.12.14, 20:27
          Dorzucić buty profilaktyczne Dawid w rozm. 24 po mojej starszej (takie jak z linka)? Nie są bardzo zużyte a dzieciom szybko noga rośnie, więc jeśli chcesz, napisz.

dawid.net.pl/ortopedyczne/445-1041-rc.html
          • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 02.12.14, 07:14
            Buty takie bardzo sie przydadza dziekuje
            • kuiad Re: prosba o pomoc 04.12.14, 20:22
              Ja mam bardzo ciepla kurtke zimowa puchowa na chlopaka akurat wzrost 180. Potrzebujesz na swojego? Bardzo szczuply jest? Bo moze bym meza pogonila do porzadku w szafie to by sie znalazly swetry i koszulki. Ale moj wazy 95-100 kilo.
              • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 05.12.14, 08:16
                Syn jest szczuply wazy 65kg ma 180 wzrostu
    • emilia747 Re: prosba o pomoc 14.12.14, 20:49
      Witam ja rowniwz chciala bym skozystac z pomocy tej strony, Jestem 19-nasto letnia mama rocznej coreczki mamy trodna sytuacje, partner stracil prace we wrzesniu i do tej pory nie moze nic znalezc, glupio mi jest prosic o pomoc ale robie to dla malej.
      Moze mial by ktos ubranka zabawki dla rocznego dziecka,pampersy, bardzo bym byla wdzieczna. Dziekuje.!
      • emilia747 Re: prosba o pomoc 14.12.14, 21:02
        Jezeli jest taka mozliwosc prosila bym bardzo tez o pomoc w formie zywnosci oraz mleka dla malej, nie stac mnie a siostra juz pomalu tez nie ma za co pomagac Z Gory bardzo dziekujewink
        • atena12345 Re: prosba o pomoc 14.12.14, 21:45
          zapoznaj się zasadami forum i załóż własny wątek
          • emilia747 Re: prosba o pomoc 14.12.14, 22:00
            Z zasadami się zapoznałam jutro prześle odpowiedzi na pytania
            , a chciała bym się dowiedziec jednej rzeczy, nie jestem zarejestrowana w Urzędzie pracy i nie mogę. Iść po zaświadczenie straciłam status ponieważ miałam podjęty staż Ale musiałam zrezygnować czy mogę się starać tu o pomoc?
            • emilia747 Re: prosba o pomoc 14.12.14, 22:05
              A jak miała bym założyć własny wątek jestem pierwszy raz na takiego typu stronie i sobie nie radzę jak widać ; /
    • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 30.12.14, 00:07
      Serdeczne Zyczenia z okazji nadchodzacego
      Nowego Roku 2015 zycze aby byl lepszy od
      tego co sie konczy
      Duzo Zdrowia Szczescia Pomyslnosci
      i wszystkiego co najlepsze
      zycze wszystkim uzytkownikom portalu.pomocnym emama.gwiazdkom,i dziekuje za pomoc i ze jestescie ze mna
      pozdrawiam msokolowska z dziecmi
    • chynia Re: prosba o pomoc 08.01.15, 17:12
      Monika, co u Ciebie słychać, jak sobie radzicie? Potrzebujesz czegoś?
      • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 17.01.15, 21:50
        dzien dobry jesli mozna prosic o pomoc bardzo jest nam potrzebna.Najbardziej potrzebuje mleka dla Oliwki,kaszki i pampersow,
        Dla syna bardzo potrzebuje spodni poniewaz ma problemy fizjologiczne jesli ktos by mial przescieradla oraz ceraty na lozko
        Jest mi ciezko prosic ale nasze dochody sa niskie niewystarcza na zycie poniewaz po zakupie lekow dla dzieci i specjalnego mleka oraz po oplatach zostaje pusty portwel Codzienna rehabilitacjal corki oraz syna Bardzo prosze o pomoc
    • chynia Re: prosba o pomoc 17.01.15, 22:45
      Spakowałam Ci paczkę z podstawowymi artykułami spożywczymi. Dla małej 2 kaszki owocowe i pieluchy. Nie są to pampersy- jakieś inne , patrzyłam tylko , żeby była większa paczka. Wzięłam troszkę większe takie od 11-18 kg, bo myślę, że od października kiedy pisałaś pierwszy post dziecko trochę podrosło. Mogą być takie? Mleka nie zamówiłam, bo nie wiedziałam czy jeszcze potrzebne (10 dni temu chciałam podpytać czy czegoś nie potrzebujesz) piszesz dopiero dzisiaj ja już paczkę spakowałam. Prześcieradło jeszcze mogę dołożyć. Spodni nie mam, ale mogę na następny raz kupić . Ile syn ma w pasie? Lepsze będą dresowe czy wolisz dżinsy?
      • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 19.01.15, 08:08
        dziekuje bardzo Oliwka bardzo malo przybiera na wadze,teraz wazy niecale 8kg ale pampersy sie przydadza nawet i wieksze,mleko pije bo ma zalecenia bo chyba bez tego mleka w cale by nierosla a lekarze nie wiedza czego tak jest plakac sie chce tylko mam czekac na poprawe
        Przemek ma w pasie 80cm a spodnie to moga byc kazde abym miala dla niego bo sa bardzo drogie a nawet w tanim ciuchu kupic to jest ciezko bo sa krutkie a on ma 182cm bardzo dziekuje
        • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 23.01.15, 12:54
          pomoc dla moich dzieci Dodaj do ulubionych
          drzewko
          pomoc dla moich dzieci skasujcie
          Odpowiedz
          msokolowska78 22.01.15, 08:24
          Zwracam sie o pomoc potrzebuje specjalnego mleka dla corki o nazwie infantrini.kaszek.pampersow.odziezy,a dla syna spodni.przesciradel.
          Bardzo jest potrzebny wozek spacerowka bo w obecnym co mam kolo peklo Nasza sytuacja jest ciezka dwoje dzieci sa chore wymagaja stalej opieki lekarskiej oraz mojej ciagle leczenie rehabilitacja oraz leki nie wystarcza na zycie bardzo prosze o pomoc
          • mag1982 Re: prosba o pomoc 23.01.15, 21:44
            Masz może Rossman blisko? Jeśli chodzi o ciuchy dla małej czego potrzeba i na jaki rozmiar? Nestle Sinlac Twoja córeczka może?
            • anka7961 Re: prosba o pomoc 24.01.15, 22:12
              A czy potrzebujesz dla syna podkoszulek? Jeśli tak to czy możesz proszę zmierzyć długość podkoszulki od ramienia w dół ile powinna mieć. Czego z ubranek dla córki potrzebujesz i na jaki rozmiar?
              • anka7961 Re: prosba o pomoc 24.01.15, 22:33
                Napisz proszę jeszcze czy ten wózek dla córki to ma być jakiś specjalny czy może być zwykła tzw. parasolka. Lub czy dowiadywałaś się czy można kupić koło do tego wózka który macie.
              • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 25.01.15, 17:17
                Dzien dobry koszulki tez sie przydadza rozmiar l/xl takie zaklada a dlugosc jest wysoki
                jesli chodzi o wozek to pytalam o kolo ale nigdzie tam gdzie bylam niemozna dokupic jest problem Jesli ktos by mial to zeby mial regulacje podnozka poniewaz Oliwka jezdzi na rehabilitacje i sporo czasu spedzam i czesto mi zasypia chodzi o to aby nozki jej nie wisialy w dole

• anka7961 Re: prosba o pomoc 25.01.15, 20:54
                  A możesz proszę zmierzyć długość koszulki?
                  • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 26.01.15, 09:10
                    Dzien dobry zmierzylam dlugosc koszulki od ramienia w dol 70cm
                • mamatin Re: prosba o pomoc 15.02.15, 12:34
                  Czy ma już Pani wózek?
                  jaki rozmiar bucików teraz ma córka. Czy chodzi tylko w ortopedycznych, czy w zwykłych też? Najlepiej zmierzyć długość wkładki.
            • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 25.01.15, 17:06
              Dzien dobry niepisalam poniewaz nie mialam czasu bo syn mi choruje
              Jesli chodzi o rossman to mam blisko
              Ubrania dla malej to rozmiar 82/86 bo z tamtych juz mi wyrasta,kaszki sinlac lekarz nie mowila mi ze moge podawac nigdy jej dawalam zalecenia mialam od gastrologa mleko infantrini
              • mag1982 Re: prosba o pomoc 25.01.15, 18:03
                To dobrze, że wyrasta smile Jakieś ciuszki po starszej znajdę, na 86 wrzucę letnie. Jak jutro przejrzę to napiszę dokładnie co wyślę. O sinlac pytam bo jest dość kaloryczny podobno. A jakie kaszki córka jada?
                • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 26.01.15, 09:14
                  Bylam z corka u lekarza byla wazona troche podrosla wazy 8.300 niejest to duzo ale bardzo sie ciesze ze waga idzie do gory a nie spada musi byc dobrze
                  kaszki je wszyskie
                  • anka7961 Re: prosba o pomoc 26.01.15, 22:30
                    A czy ktoś zdiagnozował córkę kiedykolwiek? Pytam, ponieważ wiem, że np w Centrum Zdrowia Dziecka w Międzylesiu są na oddział gastroenterologi przyjmowane dzieci z zaburzeniami wagi/jedzenia i tam szczegółowo diagnozowane. Myślałaś może o takim rozwiązaniu?
                    • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 27.01.15, 17:56
                      Oliwka nie byla zdiagnozowana w czasie ciazy zdiagnozowali hypotrofie wewnatrzmaciczna ja jestem chora na cukrzyce i nadcisnienie i to wszystko bylo powodem jej chorob choroby te mialam przed ciaza bralam 2insuliny i bardzo duzo jednostek na dzien ok 140 zastrzyki clecsana ciaza byla zagrozona pod stala kontrola lekarze stwierdzili ze dziecko juz slabo rosnie jak byla umnie tak zwany jugr a teraz przechodzi szereg badan i niewiadomo ale dziekuje za informacje jak bende u gastrologa to zapytam czy moge dostac skierowanie do CZDZ moze tam sie wezma za leczenie jezdze do kardiologa i neurologa zobaczymy bo mnie to bardzo martwi
                  • mag1982 Re: prosba o pomoc 01.02.15, 20:49
                    Mam już trochę ubrań dla Oliwki odłożonych ale starsza mi choruje i mam ją w domu więc nie mam za bardzo kiedy usiąść i spakować. Pewnie dopiero pod koniec tygodnia mi się uda. Na chwilę obecną przygotowałam 4 szt body z dł. rękawami, 2 szt z krótkimi ale trochę większe, jakieś 92, 4 pary getrów i 4 bluzki z długimi rękawami. Mogę jeszcze dołożyć kilka par spodni ale takich po domu. Z letnich przygotowałam kilka bluzek z krótkimi rękawami i jakieś krótkie spodenki.
                    • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 03.02.15, 06:53
                      bardzo dziekuje bardzo sie przydadza
                      • mag1982 Re: prosba o pomoc 10.02.15, 21:28
                        W końcu spakowałam, wyślę jutro ewentualnie pojutrze. W paczce są następujące rzeczy: 4 szt body z dł rękawami, 2 szt. z krótkimi, 4 bluzki z dł rękawami, 2 golfy, 7 bluzeczek letnich, 1 bluza, 1 rajstopy bawelniane nowe, 3 pary getrów, 3 pary spodni po domu, 1 spodnie cienkie na lato, 2 pary krótkich getrów, 2 pary krótkich spodenek "po domu", 2 kaszki dla Oliwki, 2 czekolady, 4 lizaki, 1 blok rysunkowy, kredki świecowe (mam nadzieję, że się przydadzą), kartę do Rossmana doładowaną na 30 zł na pieluchy (te ich markowe kosztują 29,99), to chyba wszystko. Zapomniałam, ciuszki większość w rozm. 80-86, pojedyncze 92, mam nadzieję, że będą pasować.
                        • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 25.02.15, 06:44
                          chcialam podziekowac za pomoc nieodzywalam sie bo nie mam dostepu do internetu mam maly limit .Bardzo dziekuje
                          • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 04.03.15, 22:08
                            mam ogromna prosbe prosze o pomoc czy moze ktos ma do oddania materialy do remontu mieszkania dostalismy mieszkanie ale warunkiem jest wyremontowanie go na wlasny koszt nieporadzimy sobie
                            • hugo43 Re: prosba o pomoc 05.03.15, 04:47
                              Może napisz z jakich okolic jesteś,bo wysyłka to większy koszt niż wartość materiałów budowlanych.radzę pytać w sklepach budowlanych o końcówki,uszkodzone opakowania itd,często za symboliczną kwotę można coś kupić.
                              • oteczka Re: prosba o pomoc 05.03.15, 09:07
                                A to mieszkanie już dostałaś? pisała kiedyś do mnie jedna z osób z forum z pytaniem czy byłam u Ciebie ,niestety wyszło jak wyszło nie udało mi się do Ciebie podjechać ale do czego zmierzam ta osoba oferowała pomoc w remoncie ,zakup materiałów do remontu ,nie wiem czy jest jeszcze na tym forum ,przejrzę pocztę i postaram się napisać do niej czy dalej chce pomóc.
                                • oteczka Re: prosba o pomoc 05.03.15, 09:13
                                  napisałam już do tej Pani ,nie jestem upoważniona i nie wiem czy mogę podać na nią namiary ,mam nadzieję że jeżeli sprawa aktualna to sama odezwie się do autorki wątku.
                                • msokolowska78 Re: prosba o pomoc 06.03.15, 06:55
                                  dostalam mieszkanie ale musze go wyremontowac a koszt remonty jest bardzo wysoki
                                  • mag1982 Re: prosba o pomoc 06.03.15, 09:22
                                    Wysłałam Ci wiadomość, zajrzyj w pocztę.
                                    • oteczka Re: prosba o pomoc 06.03.15, 16:28
                                      mag1982 napisała:

> Wysłałam Ci wiadomość, zajrzyj w pocztę.

Właśnie Magda oferowała pomoc także postaraj się odpisać jak najszybciej.
    • chynia Re: prosba o pomoc 08.02.15, 18:14
      Monika masz już ten podkład na materac? Jak nie masz to napisz jaki rozmiar potrzebujesz to postaram się kupić.Chciałam zamówić mleko dla małej, ale w aptece powiedzieli, że nie ma w hurtowni.Kiedyś zamawiałam w powiatowym miasteczku w aptece przy szpitalu i bez problemu zamówili, widocznie korzystają z innych hurtowni. Niestety jestem zasypana i do powiatu w najbliższym czasie się nie wybieram.Kupiłam spodnie dla syna, ale jeszcze czekam na jedne z allegro.Dopiero po dwóch tygodniach od zakupu poczytałam komentarze i widzę , że niektórzy kupowali u tego sprzedającego w październiku i jeszcze nie otrzymali ,inni towar dostali po miesiącu.Poczekam jeszcze , bo widocznie ten pan tak ma.
      • patrycjaz84 Re: prosba o pomoc 15.02.15, 19:36
        Jeśli zbiera Pani dla dzieci 1% proszę informacje na prywatna wiadomość będziemy rozliczać pita niedługo z mężem .