Dodaj do ulubionych

Indywidualny program nauki

18.10.11, 18:36
WITAM
MAM PROBLEM MOJ SYN( 2 KL SZK PODST POSZEDL DO SZKOLY ROK WCZESNIEJ
W PRZEDSZKOLU UWAZANY BYL ZA ZDOLNE DZIECKO ,W SZKOLE W 1 KLASIE RADZIL SOBIE BARDZO DOBRZE,WYPRZEDZAL POZOSTALYCH UCZNIOW;PLYNNIE CZYTAL,LICZYL,WYKRACZAJAC POZA MATERIAL POPROSILAM WYCHOWAWCE O OPINIE I UDALAM SIE DO PORADNI PSYCH-PEDAG.TAM UZYSKALAM OPINIE ZE DZIECKO JEST [i]UCZNIEMM ZDOLNYM I POWINIEN MIEC ZAJECIA DLA UCZNIOW SZCZEGOLNIE UZDOLNIONYCH.
SZKOLA ZAPROPONOWALA SYNOWI JEDNA LEKCJE W TYG ZAJEC MATEMATYCZNYCH Z NAUCZYCIELEM MATEMATYKI KLAS 4-6.
JEDNAK NA LEKCJACH Z KLASA SYN DALEJ UCZY SIE DODAWAC DO 20 ITP.
PONOWNIE POSZLAM DO PORADNI ZASUGEROWANO INDYWIDUALNY PROGRAM NAUKI
ALE POWIEDZIANO MI ZE ZE WZGLEDOW FINANSOWYCH MOGA NIE OTRZYMAC
JAK WYGLADA INDYW PROGRAM NAUKI i jak go zalatwic
Obserwuj wątek
    • asia_i_p Re: Indywidualny program nauki 18.10.11, 19:47
      To sporo zależy od dziecka.
      Czy syn jest dzieckiem uzdolnionym ogólnie, w sensie, że ma szybkie tempo nauki, czy też jego zdolności skoncentrowane są w jednym przedmiocie? Jeśli to drugie, wydaje mi się sensowne to, co szkoła robi, pozwalając mu rozwijać zdolności, a równocześnie normalnie uczestniczyć w życiu klasy. Jeśli to pierwsze, poprosiłabym o dodatkowe zadania, o ile się dziecko nudzi. O ile się nie nudzi i po skończeniu tego, co mają wszyscy do roboty, obserwuje klasę albo wynajduje sobie dodatkowe zajęcia, nie robiłabym nic.

Rozumiem rozwijanie szczególnych uzdolnień dziecka, ale przyspieszanie dziecka dlatego, że szybciej niż rówieśnicy łapie, jest trochę bez sensu - lepiej dać mu coś więcej do zrobienia, dać szansę odkrycia własnych zainteresowań niż poganiać go, żeby osiągnął to, co inni, ale szybciej.

Indywidualny program nauczania może być realizowany na dwa sposoby - tylko poza klasą (ale to z poszczególnych przedmiotów, więc nie wiem, jak wygląda w przypadku nauczania zintegrowanego) albo oprócz lekcji w klasie. Nie zdecydowałabym się w przypadku siedmio czy ośmiolatka na uczenie się tylko poza klasą - szkoła to nie tylko nauka.
    • canuck_eh Re: Indywidualny program nauki 18.10.11, 21:00
      Jezeli dziecko zdolniacha to zapytaj czy nie ma przeciwskazan do przerzucenia dziecka o jedna klase.Tylko miej na uwadze rozwoj psychiczny dziecka i czy sie odnajdzie w klasie ze starszakamismile
    • mamalgosia Re: Indywidualny program nauki 19.10.11, 09:54
      ITN jest drogi, bo są to osobne godziny dla nauczycieli, za które ktoś musi zapłacić. W opisanej przez Ciebie sytuacji nie widzę wskazań do ITNu
    • aniask_mama Re: Indywidualny program nauki 19.10.11, 10:31
      Mój syn ma ITN z matmy, jest w klasie 5. Ma dodatkową książkę z rocznika wyższego i robi z niej dodatkowe zadania poszerzające wiedzę z danego obszaru, oraz 1 lekcję tygodniowo ma indywidualną z matmy - tu pan ostatnio zaczął ich (bo chłopców jest 2) przygotowywac ich do trudnego konkursu.

Taki stan mi odpowiada, nie widzę sensu przyspieszania - rozszerza swoje wiadomości bazując na aktualnie przerabianych tematach a nie goni do przodu z nowościami. W klasach młodszych 1-3 robił dodatkową książkę z matmy z zakresu matematyczno-logicznego, a Pani mu sprawdzała
      • kacpergaj Re: Indywidualny program nauki 19.10.11, 11:06
        Kto zadecydowal o tym ze syn ma miec podreczniki rocznikowo wyzszej klasy.czy musi wyrazic zgode dyrekcja.
        od czego mam zaczac zalatwianie ITN
        • kanna Re: Indywidualny program nauki 19.10.11, 12:52
          Moim zdaniem "uczenie do przodu" - zamisat w bok, czyli rozszerzanie - to strzał w nogę (bo w kolejnych klasach dziecko też się bedzie nudzic... uncertain ), ale co kto lubi.

ITN "załatwia się" za pośrednictwem Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej współpracujacej ze szkolą. Robia tam dziecku badania, okreslające poziom rozwoju poznawczego i intelektualnego i na tej podstawie wydają opinie, mowiaca o potrzebie ITN , najczęściej z wybranego przedmiotu.

Potem zanosisz to do szkoły, a nauczuyciel pisze INDYWIDUALNY program dla konkretnego dzicka (a nie daje książke z nastepnej klasy). tak w teorii.

W praktyce: podstawą jest znalezienie w szkole nauczyciela, ktory ma dośc pasji i zapału, aby pracowac z dzieckiem.

Przy braku takiego nauczyciela nawet 17 opinii niczego nie rozwiąze.
        • aniask_mama Re: Indywidualny program nauki 19.10.11, 12:55
          o podręcznikach zadecydowała szkoła, ma podręcznik rocznikowo ze swojej klasy i dodatkowo z klasy wyższej - ale robi z niej fragmenty

indywidualny tok (program) ustala się wg wytycznych, czytaj tu: www.abc.com.pl/serwis/du/2002/0028.htm
          potrzebna jest opinia z PPP, wychowawcy, wniosek do dyrektora, napisanie programu dla ucznia
        • annes67 Re: Indywidualny program nauki 20.10.11, 10:38
          Skoro byłas w PPP i tam nie zalecili o przeniesieniu dziecka do wyzszej klasy po co chcesz to robic? .
          ja tez o tym myslalam , ale wybiłam to sobie z glowy.

dziecko w czyms jest lepsze a w innym nie. kontakt z grupa rówiesników jest wazny, dzieci zdolne sa najczesciej troche inne jakby wycowane , po co robic z nich dodatkowych odmienców.

Mój po prostu robi to co go interesuje w wolnych chwilach, w tym co jest dobry dumnie służy pomagajac innym.

Koledzy z klasy może i nie sa na jego poziomie poznawczym ale on tez w wielu zabawach( np .gry zespołowe) nie dorównuje im.
          • annes67 Re: Indywidualny program nauki 20.10.11, 10:46
            WycoFane, ..jakby co.

po za tym troche niedoczytałam twego postu .
            w kazdym razie troska o wysoki poziom jego wiedzy to twoja inicjatywa .
    • gertruda.k Re: Indywidualny program nauki 20.10.11, 10:24
      Jedynie przenosząc dziecko o klase wyżej jesteś w stanie uzyskać to, że będzie pracował na odpowiednim dla siebie poziomie. Zostawiając dziecko w klasie 2 nic nie zdziałasz, no chyba, że trafisz na nauczyciela pasjonata. Napisz czy syn urodził się na początku roku? Wtedy różnica wiekowa byłaby mniejsza. Z dziećmi zdolnymi jest takie niebezpieczeństwo, że przez szkołę podstawową i gimnazjum przechodzą nie ucząc się i póżniej może być problem z nauką w liceum czy na studiach, ponieważ nie są przyzwyczajeni do pracy. Jak synowi idzie pisanie? Pisze sprawnie i szybko? To może być jeden z problemów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka