Dodaj do ulubionych

Karty do kaligrafii

12.09.12, 13:31
Chodzi mi o wzory kart z tekstem (1-2 zdania), który w linijkach pod tym tekstem ma przepisać dziecko (II klasa) z zachowaniem proporcji liter, wyrazów, odstępów. Takie "odwzorowanie wzoru". Szperam w Internecie i nic nie znajduję poza kartami z pojedynczymi literami (jak to było w klasie I) sad
Obserwuj wątek
    • igajos Re: Karty do kaligrafii 12.09.12, 13:42
      tutaj jest trochę kart z krótkimi zdaniami. Może się przydadzą
      www.kaligrafowanie.pl/?q=node/32&p=35
      • jagabaga92 Re: Karty do kaligrafii 12.09.12, 14:06
        Dziękismile, własnie wydrukowałam arkusze z liniami i sama kaligrafuję zdania, a potem dam dzieciakowi do powieleniawink (te gotowe mają dla ułatwienia pismo kropkowane, a on ma odwzorowywać samodzielnie)
        • maminka-li Re: Karty do kaligrafii 12.09.12, 18:07
          To jest zalecenie ze szkoły czy sama tak zadajesz ?
          • jagabaga92 Re: Karty do kaligrafii 13.09.12, 08:44
            Zaleceniem szkoły jest "ćwiczyc pisanie", a ponieważ w książkach jest po jednej linijce tekstu do odwzorowania, dlatego postanowiłam znaleźć coś na oddzielnych kartkachwink.
            • maminka-li Re: Karty do kaligrafii 13.09.12, 10:15
              A dziecko nadal jest na etapie, że musi odwzorowywać ?
              Dla nas ćwiczenie pisania oznacza przepisywanie tekstu z książki lub pisanie ze słuchu.
              Córka też właśnie rozpoczęła 2 klasę.
              • jagabaga92 Re: Karty do kaligrafii 13.09.12, 10:21
                Takie ćwiczenia są w książce i nauczycielka je przerabia, a na dodatek ocenia staranność. Zresztą nie sądzę, żeby młodemu na złe wyszła nauka starannego pisania. Przecież nie usadzę go nad tym na godzinęwink! 2-3 zdanka i potem ma luzwink.
                • maminka-li Re: Karty do kaligrafii 13.09.12, 10:24
                  Pewnie że nie zaszkodzi wink a jakim programem idziecie w szkole ? Staranne pisanie zawsze jest ważne wink ale u nas odwzorowywanie już jest zupełnie niepotrzebne.
                  • jagabaga92 Re: Karty do kaligrafii 13.09.12, 10:46
                    "Odkrywam siebie i świat". Eh, nie wierzę, że wszystkie "Wasze" 8-letnie dzieci piszą równiutko w linijkach kształtne literkiwink.
                    • maminka-li Re: Karty do kaligrafii 13.09.12, 11:03
                      Ja nigdzie nie napisałam ze wszystkie nasze dzieci piszą równiutko wink ale wydaje mi się ze skoro literki dzieci już znają i zasady łączenia też, to lepiej ćwiczyć bez podglądania na wzór.
                      • jagabaga92 Re: Karty do kaligrafii 13.09.12, 11:08
                        Wzór jest takim jakby "zwierciadełkiem niedoskonałości"wink. Na szczęscie to nie jest pisanie "po kropkach" (jak w szablonach na zaproponowanym powyżej stronie internetowej), a w 100% samodzielne dążenie do ideałuwink.
                        • maminka-li Re: Karty do kaligrafii 13.09.12, 11:55
                          To powodzenia smile
                    • magnolia1973 Re: Karty do kaligrafii 13.09.12, 11:04
                      I słusznie, moja akurat pismo ma nieładne i wciąż niewyrobione. Pomocy do ćwiczeń ręki mamy w domu mnóstwo, ale jak mam teraz sypnąć konkretami to nie dam rady. Musiałabym przejrzeć w domu jakie to są tytuły i kto się pod tym podpisał.
                      Mamy różności - kalkowanie, łączenie kropek, odwzorowywanie, kaligrafowanie, dyktanda, itd. Mąż kiedyś wpadł do bogato wyposażonej pod tym względem księgarni i nakupił różności, żeby dziecko się nie zanudziło.
                      A ćwiczenia grafomotoryczne Tymichovej znacie? U nasz w szkole to sztandarowa pozycja. Dla wszystkich, nie tylko dla tych co mają jakiś problem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka