Dodaj do ulubionych

Bez komunii

15.10.12, 11:48
Witam. Mam prośbę do mam, które zdecydowały że ich dzieci nie pójdą do komunii. Jaka była reakcja szkoły, nauczycieli, kolegów, no i samego dziecka? Mała chodzi do 1 klasy, więc mamy jeszcze czas. Nie ukrywam, że poglądy mam antykatolickie.
Obserwuj wątek
    • mamalgosia Re: Bez komunii 15.10.12, 11:58
      W klasie mojego Starszego był chłopiec, który nie poszedł do I Komunii, ale on nie chodzi na religię i dla wszystkich jest to naturalne. gdyby chodził na religię, a jego matka miała poglądy antykatolickie, to bym się zdziwiła
    • solaris31 Re: Bez komunii 15.10.12, 12:08
      u nas jest schizofreniczna sytuacja, bo jedno z dzieci w klasie na religię chodzi, a do komunii nie idzie - i to dla mnie jest zupełnie dziwaczne.

a reakcja? no a czego się spodziewasz? wojny krzyżowej , czy napadu od Rydzyka? dziecko nie idzie do komunii, i to żadna sensacja przecież smile

a o reakcję dziecka sama musisz zadbać.
      • mama-ola Re: Bez komunii 15.10.12, 12:20
        > u nas jest schizofreniczna sytuacja, bo jedno z dzieci w klasie na religię cho
        > dzi, a do komunii nie idzie - i to dla mnie jest zupełnie dziwaczne.

Może dla Ciebie to dziwaczne, bo nie znasz sytuacji?
        U mojego syna w klasie kilkoro dzieci nie idzie do komunii, choć jest to rok nastawiony na przygotowanie do komunii - podręczniki są pod tym kątem (tak słyszałam, nie widziałam podręcznika, bo moje dziecko nie chodzi). A nie idą, bo rodzice planują posłać ich w przyszłym w przyszłym roku.

> dziecko nie idzie do komunii, i to żadna sensacja przecież smile

Też mi się tak wydaje. W dzisiejszych czasach to już nie sensacja, na szczęście smile

> a o reakcję dziecka sama musisz zadbać.

Zgadzam się. I doradzam nie bać się ostracyzmu na zapas. Z doświadczeń moich i wielu innych osób wynika, że te obawy są nieuzasadnione.
      • olena.s Re: Bez komunii 15.11.12, 08:24
        u nas jest schizofreniczna sytuacja, bo jedno z dzieci w klasie na religię cho
        > dzi, a do komunii nie idzie - i to dla mnie jest zupełnie dziwaczne.

Nie rozumiem, co w tym dziwnego. Z pały podaję ci kilka możliwych powodów:
        a) rodzina niewierząca, doceniająca wagę wpływu religii na kulturę, chce, aby dziecko poznało podstawy biblijne.
        b) rodzina mieszanie wierząca/niewierząca, chce by dziecko poznało religię, ale nie widzi podstaw/powodu do wprowadzania dziecka w sakramenty albo w ogóle (albo w tym wieku).
        c) szkoła nie oferuje przyzwoitej alternatywy dla dzieci niewierzących, religia nie jest na pierwszych/ostatnich lekcjach, rodzice wolą mieć dziecko w klasie niż w swietlicy
        d) rodzice lękliwi i bojący się napiętnowania.
        e) rodzina wierząca, ale chcąca decyzje sakramentalne odsunąć do większej dojrzalości dziecka.
        f) rodzina wyznająca swobodę światopoglądu, pozostawiająca sprawę do decyzji dziecka.
    • tagliatele Re: Bez komunii 15.10.12, 12:09
      Po pierwsze, było z 10 takich wątków - poszukaj w wyszukiwarce, co najmniej jeden na sezon komunijny. A po drugie, od odpowiedzi uzależaniasz to, czy poślesz dziecko do komuni? Skoro nie wychowujesz dziecka w wierze katolickiej, to jaki miałaby problem z tym, że nie idzie do komuni? Nauczycieli to przeważnie nie interesuje, dzieci innych też, a co rodzice inni pomyślą, nie powinno Ciebie interesować, skoro masz swoje poglądy i chyba nie zamierzasz ich zmieniać?
      • ania_i_ja Re: Bez komunii 15.10.12, 17:02
        Dzięki wszystkim za odpowiedzi smile
      • oliwija Re: Bez komunii 16.10.12, 21:07
        albo dzieciak chodzi n areligie i uczestniczy w sakramentach albo nie chodzi i masz spokoj. Nie rzoumiem dwulicowosci. po co chodzi na religie? bo wypada bo babcia sąsiadka itd....?
        • mw144 Re: Bez komunii 17.10.12, 08:09
          Mój chodzi, bo chce poznać tę religię. I niech sobie chodzi jak ma ochotę.
        • canuck_eh Re: Bez komunii 15.11.12, 05:29
          U mojej corki( syna tez) w szkole podstawowej bylo kilka sztuk - innowiercow badz niewierzacych.Szkola katolicka - religia w planie i nie ma zwe pojdzie do biblioteki w tym czasie.Jak juz sie wystarales( nie tak latwo bez chrztu dostac sie do podstawowki katolickiej zwlaszcza jak nie ma miejsca w klasach) o owa szkole to dziecko na religie chodzi i traktuje ten przedmiot jak kazdy inny.
          Teraz corka to praktycznie ma co przedmiot( HS) to inna grupe ludzi w klasie , nie ze wszystkimi utrzymuje blizszy kontakt, ale sa wsrod nich nie wierzacy co przyszli wlasnie z podstawowek katolickich badz innego wyznania( tez z podstawowki)Religie traktuja jak dodatkowy przedmiot.Szkoly katolickie sa na wyzszym poziomie niz panstwowe - przynajmniej w mojej okolicy a ta High School to jedna z lepszych.Nikt sie na nikogo dziwnie nie patrzy, ze nie uczestniczy w sakramentach bo wiedza ze im nie po drodze z obrzadkiem katolickim.U mojej corki kolezanka jak bylo biezmowanie to poszla z klasa bo chciala uczestniczyc w tej uroczystosci - Biskup wiedzial ze ostatnia osoba podchodzaca do niego ma otrzymac blogoslawienstwo.Nie bylo zadnego halo, a z komunia?no coz - owe osoby w kosciele sie nie pojawily i z tym faktem dzieci przeszly do porzadku dziennego.Niektorzy jedynie sie z ciekawosci pytali - A JAK JEST U CIEBIE?
          • mama-ola Re: Bez komunii 15.11.12, 08:22
            > U mojej corki( syna tez) w szkole podstawowej bylo

Fajnie, że opowiadasz, jak u Was jest. Tylko że to nieco nie na temat, bo w tym wątku chodzi o Polskę. Religia katolicka w Polsce i lekcje religii w polskich szkołach to jest zupełnie inna bajka niż w innym kraju.
    • mama-ola Re: Bez komunii 15.10.12, 12:15
      Moje dziecko nie chodzi na religię już drugi rok i nie pójdzie do komunii.
      SYN: jest z tego bardzo zadowolony.
      KOLEDZY: traktują to normalnie, na co dzień nie ma tematu. Syn jest lubiany, ma się z kim bawić. Odtrącenia, wyśmiewania czy nawet zdziwienia bądź pytania nie było.
      NAUCZYCIELE: Nie wiem, co sądzą, bo i skąd.
      SZKOŁA: Jak jest religia, syn idzie do świetlicy. W świetlicy wisi regulamin - na którymś tam nastym miejscu jest punkt, że świetlica zapewnia opiekę dzieciom niechodzącym na religię. Etyki nie ma.
    • igajos Re: Bez komunii 15.10.12, 12:15
      Syn jest w tej chwili w drugiej klasie. Jako jedyny nie chodzi na religię. Nie chodził też w zeszłym roku. Nie mamy z tym żadnych problemów.
      Z tego co wiem, to w jego klasie mało dzieci idzie do komunii "ze szkoły". Rejon szkoły należy do dwóch parafii, więc nie dla wszystkich dzieci parafia, pod którą podlega szkoła, jest również ich parafią. Dużo jest dzieci spoza rejonu i większość idzie w swojej parafii. Więc nawet chyba nikt poza katechetką nie jest zorientowany kto idzie i w której parafii.
      A ja czekam na informacje od syna, że koledzy i koleżanki do dostaną/dostali dużo prezentów i on też chce.
      • jagnaborynowa Re: Bez komunii 15.10.12, 12:46
        Wyluzuj, moje dziecko też u komunii nie było, a na religię chodziło (tak, wiem, to schizofreniczna sytuacja wink ). Pozwalałam jej chodzić na religię, bo sama tego bardzo chciała, mimo, że byliśmy z mężem temu przeciwni. A chciała dlatego, że jej ulubiona koleżanka chodziła. Nie poszła do komunii, bo już ją miała przy chrzcie i bierzmowanie też (jest prawosławna), ale ja ją do tego faktu przygotowywałam kilka lat. No i wtedy, kiedy inne dzieci dostały na komunię prezenty my też z mężem zrobiliśmy jej prezent (bo samym dzieciom komunijnym tak naprawdę chodzi o wypasione prezenty), zatem poszkodowana nie była. Teraz sama zrezygnowała z religii, kilkoro dzieci też już przestało chodzić, a reszta im zazdrości smile , ale rodzice jeszcze nie mają odwagi, żeby też zrezygnować. Nie martw się, nikt nie szkalował mojego dziecka, nie pytał o nic. Chyba, że mieszkasz na wsi, albo w małym miasteczku - wtedy może być z tym problem. No i jak zareagują dziadkowie... ?
    • agni71 Re: Bez komunii 15.10.12, 13:03
      ania_i_ja napisała:

> Witam. Mam prośbę do mam, które zdecydowały że ich dzieci nie pójdą do komunii.
      > Jaka była reakcja szkoły, nauczycieli, kolegów, no i samego dziecka? Mała chod
      > zi do 1 klasy, więc mamy jeszcze czas. Nie ukrywam, że poglądy mam antykatolick
      > ie.

a na religie chodzi? Jak na religie nie chodzi, to chyba nikogo nie zdziwi,ze do I komunii nie pójdzie?

Moje nie szły do komunii (na religie też nie chodzą), reakcja otoczenia - lekkie zdziwnienie, jesli akurat w jakiejs rozmowie wynikła ta sprawa i, generalnie, obojętność.
    • joanna_poz Re: Bez komunii 15.10.12, 14:37
      żadnych reakcji.
      syn jest w III klasie, sezon komunijny za nami, przeszło bez echa.
      syn na religię nie chodzi od I klasy.
      • schiraz Re: Bez komunii 15.10.12, 18:20
        Syn jest w trzeciej klasie i na religie nie chodził, więc do komunii też nie poszedł. Nikt się temu nie dziwił, nikt go nie odtrącił. Szkoła mała, wiejska, do komunii nie szedł on oraz dziecko wyznania świadków jehowy. Oboje nie maja problemu w odnalezieniu się w grupie.
    • triss_merigold6 Re: Bez komunii 15.10.12, 20:51
      Nie ma żadnych reakcji, syn na religię nie chodzi więc do komunii też nie pójdzie. Jest w II klasie, chodzi na etykę. Przyjmuje to jako coś naturalnego.
      Reakcja szkoły i nauczycieli mnie nie interesuje, mają ją zachować dla siebie.
    • malgosiek2 Re: Bez komunii 15.10.12, 22:15
      Reakcji nie było żadnych, ani też przykrości.
      A teraz zobaczymy co będzie z młodszym za rok.
      Na religię nie chodzi od przedszkola i w szkole też nie.
      Na razie nie mamy żadnych problemów.
    • jagoda2 Re: Bez komunii 15.10.12, 22:21
      Zero reakcji i ostracyzmu. Córka nigdy nie uczęszczała na religię i nigdy nie było żadnych problemów z tego tytułu. O prezentach ani słowa. Obecnie IV klasa.
      • ania_i_ja Re: Bez komunii 16.10.12, 08:27
        Dzięki za wypowiedzi. Jeśli nie chodzi na religię sprawa jest prostsza i naturalna. Ale właśnie: nie było pytań dziecka typu "wszyscy chodzą na religię a ja nie?"
        • jarkotowa1 Re: Bez komunii 16.10.12, 09:44
          Moi synowie nie chodzą na religię (choć jeden podjął próbę, ale zrezygnował), nie byli u komunii.
          Nikt się temu nie dziwi, nikt nie wytyka palcami. Zero problemów.
        • mama-ola Re: Bez komunii 16.10.12, 09:50
          > Ale właśnie: nie było pytań dziecka typu "wszyscy chodzą na religię a ja nie?"

Takie pytanie może zadać wyłącznie dziecko, nad którego głową się wszystko odbywa z pominięciem jego woli i świadomości.

Mój syn nie byłby w stanie postawić takiego pytania, bo to on zdecydował, że na religię nie będzie chodził. Myśmy tylko pytali, czy chce chodzić, czy nie chce.
          • ania_i_ja Re: Bez komunii 16.10.12, 11:17
            mama-ola napisała:
            > Takie pytanie może zadać wyłącznie dziecko, nad którego głową się wszystko odby
            > wa z pominięciem jego woli i świadomości.

a no właśnie: wg jej woli wolałaby nie chodzić bo może w tym czasie pobawić się w świetlicy ( co uwielbia) smile

a świadomość dzieciak ma zerową jeśli chodzi o sprawy wiary katolickiej . Na razie kolorują obrazki jak być dobrym i kochać Jezusa. Jak dojdą sprawy tortur i wieszania na krzyżu myślę że sama zrezygnuje.
            • mama-ola Re: Bez komunii 16.10.12, 11:41
              > a świadomość dzieciak ma zerową jeśli chodzi o sprawy wiary katolickiej

To może mu opowiedz?
        • jagoda2 Re: Bez komunii 16.10.12, 12:15
          Nie. Jesteśmy niewierzący, córka nie jest ochrzczona. Od początku "uświadomiona". Zero problemów kiedykolwiek i gdziekolwiek.
    • dorek3 Re: Bez komunii 16.10.12, 11:30
      Moi nie poszli. Reakcja żadna przy czym religia katolicka (ani żadna inna) nie była obecna w domu juz wcześnie, nie chodzili oczywiście na religię w szkole.
      • loganmylove Re: Bez komunii 16.10.12, 20:50
        Uważam, że problem co ludzie powiedzą na brak komunii i nieuczestniczenie w religii jest demonizowany-mam córke w IV klasie, bez sakramentów i nikogo naprawde nikogo to nie interesuje.
    • broceliande Re: Bez komunii 17.10.12, 10:01
      Mój syn jest w drugiej klasie.
      Nic się nie dzieje.
      Syn wraca wcześniej ze szkoły w poniedziałek, w piątek siedzi godzinę w świetlicy. Jak go dzieci pytają, mówi, że rodzice nie wierzą w Boga i dlatego nie chodzi na religię (co prawda koleżanka zripostowała, że jej też, a jednak chodzi), nauczyciele nie komentują.
      Poglądy mam również antykatolickie, ale ich nie rozgłaszam.
      W sekretariacie pytali, czy chodzi o inną wiarę, ale nie odpowiedziałam.
    • miniofilka Re: Bez komunii 17.10.12, 15:59
      Moja córka chodzi do II klasy,w I klasie uczęszczała jeszcze na religie katolicką, teraz uczęszcza, ale na religię innego wyznania. Jak na razie jest ok,nikt nic nie mówi, zobaczymy co będzie w maju
    • miniofilka Re: Bez komunii 17.10.12, 21:31
      ania_i_ja napisała:

> Witam. Mam prośbę do mam, które zdecydowały że ich dzieci nie pójdą do komunii.
      > Jaka była reakcja szkoły, nauczycieli, kolegów, no i samego dziecka? Mała chod
      > zi do 1 klasy, więc mamy jeszcze czas. Nie ukrywam, że poglądy mam antykatolick
      > ie.

Tylko nie obnoś się ze swoimi poglądami, katolicy mają prawo do swoich poglądów tak samo jak Ty do swoich
      • ania_i_ja Re: Bez komunii 18.10.12, 11:30
        miniofilka napisała: > Tylko nie obnoś się ze swoimi poglądami, katolicy mają prawo do swoich poglądów
        > tak samo jak Ty do swoich

nawet jeśli bym się "obnosiła" jak to nazwałaś, to co z tego. A prawa do wyznawania religii nie odbieram nikomu, więc skąd taka "rada" ?
      • mama-ola Re: Bez komunii 18.10.12, 13:47
        > Tylko nie obnoś się ze swoimi poglądami

Czymże jest procesja Bożego Ciała, jak nie obnoszeniem się ze swoimi poglądami?
        • miniofilka Re: Bez komunii 18.10.12, 16:05
          Powiedz to katolikomwink
    • alabama8 Re: Bez komunii 20.10.12, 08:22
      A jeśli poślesz do komunii mimo swoich antykatolickich poglądów, to będziesz sobie potem potrafiła w oczy spojrzeć i powiedzieć, że wszystko jest ok?
      • mama303 Re: Bez komunii 20.10.12, 09:23
        alabama8 napisała:

> A jeśli poślesz do komunii mimo swoich antykatolickich poglądów, to będziesz so
        > bie potem potrafiła w oczy spojrzeć i powiedzieć, że wszystko jest ok?

Ja wysłałam, bo dziecko chciało, chodziło tez na religię pomimo, że poczatkowo nie wyrazilismy zgody ale ona bardzo chciała. Po III klasie zrezygnowała sama smile Jakoś mi to nie przeszkadza sobie w oczy spojrzeć.
        • ania_i_ja Re: Bez komunii 22.10.12, 08:57
          Gdyby komunia była w gimnazjum- to jeszcze pół biedy. Dzieciak nabyłby do tego czasu jakiejś świadomości. A tak... chce iść do komunii bo:
          - cała klasa idzie
          -chce białą sukienkę
          -będzie impreza
          -dostanie prezenty
          - będzie w centrum zainteresowania

i taka jest prawda. Ciężko mi chyba będzie jej to wszystko wyjaśnić. Chyba że wymyślę jakiś substytut komunii wink
          • mama-ola Re: Bez komunii 22.10.12, 09:22
            > Ciężko mi chyba będzie jej to wszystko wyjaśnić.

Co Ci będzie ciężko wyjaśnić?

> Chyba że wymyślę jakiś substytut komunii wink
            Ale po co... Brak komunii to żadna krzywda. Mój syn się cieszy, że nie musi.
            • ania_i_ja Re: Bez komunii 22.10.12, 10:19
              mama-ola napisała:
              > Co Ci będzie ciężko wyjaśnić?
              > Mój syn się cieszy, że nie musi.

ło matko! No przecież napisałam.

• mama-ola Re: Bez komunii 22.10.12, 11:22
                Mnie wydaje, że Ty nie podejmujesz prób tłumaczenia, tylko od razu z góry zakładasz, że Twoja córka nie zrozumie, nie pojmie, że za mała świadomość w tym wieku, że to będzie dla niej za trudne i tak dalej, i tak dalej.

Na małym dziecku jest wątek o dziewczynce, która się źle zachowuje na cudzych urodzinach. Pożąda prezentu solenizanta albo przynajmniej identycznego. I jest tam szereg wypowiedzi forumowiczów, co tłumaczyć dziecku od małego, żeby nie wyrosło na egoistę i żeby pojęło, że jak są czyjeś urodziny, to prezent trzeba dać i nie żądać dla siebie.
                Twoja sytuacja jest analogiczna. Chcesz zrobić dziecku "urodziny", choć wszystkie znaki na ziemi i niebie (nomen omen) wskazują, że to nie jej święto.
                • canuck_eh Re: Bez komunii 15.11.12, 05:39
                  Zaraz zaraz z tymi prezentami?A skad wiesz czy w jej rodzinie nie bylo gdzies Hobbita?Oni to mieli taki fajny zwyczaj ze to solenizant rozdawal prezenty gosciomwink
          • maurra Re: Bez komunii 22.10.12, 13:17
            przeciez klasa jako klasa w tym dniu generalnie krótko bedzie razem, komunia to jednak impreza organizowana w domach czy knajpach a nie klasowo

a sybstytut polecam jak najbardziej!
            biała sukienka i prezenty - co za problem zapewnic to dziecku?
            zrob jej cos fajnego, zabierz w ciekawe miejsce-niespodziankę, ubierz, kup odjazdową białą sukienkę i przygotuj prezenty.
            my zaplanowaliśmy wyprawę kamperem do jakiegoś "-landu" typu Disney/Lego z odświętną kiecką, prezentami i generalnie skupieniem na niej.

córka jest w II klasie,jako jedyna na religię nie chodzi i nawet jakby chciała nie wyraziłabym zgody
            zero jakichkolwiek problemów, szkoła zachowuje się bez zarzutu (i nie jest to Warszawa), przyjaźnie kwitną, nie ma żadnego ostracyzmu.
    • salma75 Re: Bez komunii 20.10.12, 20:17
      Żadna. Zero reakcji. Wszyscy przeszli nad tym do porządku dziennego.
      • olewka100procent Re: Bez komunii 21.10.12, 13:39
        ten temat juz sie staje nudny, kiedy w końcu ludziska zrozumieją , że za brak komunii chrztu it d. nikt nikomu głowy nie urwie
    • mamusia1999 Re: Bez komunii 15.11.12, 21:44
      moj Mlody na religie chodzi, a do komunii postanowil (deadline zapisow z 2 tygodnie) nie isc.
      • miniofilka Re: Bez komunii 17.11.12, 15:28
        mamusia1999 napisała:

> moj Mlody na religie chodzi, a do komunii postanowil (deadline zapisow z 2 tygo
        > dnie) nie isc.

sorki,a ale w tym wieku to Ty decydujesz za dziecko, a nie on sam o sobie
        • paliwodaj Re: Bez komunii 17.11.12, 22:38
          > sorki,a ale w tym wieku to Ty decydujesz za dziecko, a nie on sam o sobie
          dokladnie w sprawach istotnych decyduje rodzic, dziecko moze decydowac jaka bluzke chce zalozyc danego dnia, albo kogo zaprosic na urodziny
          Nie wiem jak mozna dawac dziecku wolana reke dziecku w takich wyborach.
          Za dwa lata dzieciak POSTANOWI ze bedzie palil papierosy i pil piwo i to tez jego decyzja.
          Sorki ,ale to my wychowujemy nasze dzieci w sposob akceptowany przez nas i naszych najblizszych, 8 latek nie zawsze podejmuje sluszne decyzje
          • mama-ola Re: Bez komunii 19.11.12, 08:33
            > dokladnie w sprawach istotnych decyduje rodzic

Różnie bywa w różnych domach.

> 8 latek nie zawsze podejmuje sluszne decyzje

Mój syn też sam zdecydował, że nie pójdzie na religię, i to w wieku 6 lat.
            O wielu rzeczach decyduje sam. I bynajmniej nie jest to poziom bluzki.

> Za dwa lata dzieciak POSTANOWI ze bedzie palil papierosy i pil piwo i to tez je
            > go decyzja.

Jeśli chodzi o mnie, to nie mam żadnych złych przeczuć co do swojego dziecka.

Wiem, że są matki, którym się wydaje, że ciągle muszą za dzieci decydować, bo one na pewno wybiorą źle. To jednak kwestia charakteru matek, nie ich dzieci. Takim matkom to nie mija nawet gdy ich dzieci mają już pod czterdziestkę. (Vide wątki - mama/teściowa uważa, że wszystko robię źle).
    • mama-ola Re: Bez komunii 29.11.12, 16:55
      Jeszcze słówko na temat tego, kto decyduje o pójściu na religię/przystąpieniu do komunii - rodzice czy dziecko. W dzisiejszej "Polityce" jest artykuł na temat religii w szkole, a w nim taka oto informacja [cytuję]:
      "Zmienia się jeszcze jeden czynnik. Do tej pory presja rodziców była jedną z ważnych przyczyn, dla której uczniowie chodzili na religię. Według ostatniego sondażu (Instytut Badania Opinii Homo Homini dla Polskiego Radia), już 32 proc. rodziców jest gotowych pozostawić tę decyzję dziecku".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka