Dodaj do ulubionych

brak kółek zainteresowań

09.09.13, 12:11
W szkole mojego dziecka nie ma kółek zainteresowań na które chciałoby chodzić. W zeszłym roku dziecko chodziło na kółko matematyczne, ale było nudne ponieważ każdy rozwiązywał zadania z płyty do podręcznika. Szkoda, że wszystkie inne propozycje zajęć są płatne. Dziecko nie ma możliwości rozwoju swoich zainteresowań. Jak jest u Was ?
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: brak kółek zainteresowań 09.09.13, 13:32
      U nas 1-3 na razie nic nie wiadomo. Pytałam Pani, nic nie wie. Jutro jest rada to może coś powiedzą.

Wiem, że w zeszłym roku było na pewno plastyczne i językowe.
    • camel_3d no coz...czasy, ze wszytsko bylo za darmo 09.09.13, 13:48
      sie skonczyly..

u nas tez sie za wszytsko placi...

mlody choczi na pianino 40 PLN za lkcje czyli 160 na miesiac
      szkola muzyczna 40 PLN za miesiac
      polski (40 PLN za miesiac)
      Basen 200 na miesiac, ale zrezygnowalismy i chodzimy indywidualnie.

• 1ewunia1980 Re: no coz...czasy, ze wszytsko bylo za darmo 09.09.13, 13:52
        I dlatego tak dużo dzieci biega przed blokiem albo siedzi przed komputerem. Mało osób stać na opłaty za kółka kiedy często trzeba dziecku zapłacić za lekcje języka. Nauka w szkole angielskiego to niestety za mało.
      • monikaa13 Re: no coz...czasy, ze wszytsko bylo za darmo 09.09.13, 14:22
        Nic się nie skonczyło. W Polsce, w szkołach normalnie są zajęcia dodatkowe dla dzieci i to pełno, nie raz nie da rady na wszystkie zapisać. Nauczyciele na niektóre zajęcia dostają dodatkową kasę, są różne projekty na które są pieniądze z Unii - nauczyciele chętnie się ich podejmują (nie wszyscy oczywiście) bo jest to duża kasa. Większość zajęć dodatkowych, tak sądzę, prowadzona jest w ramach KN i taki nauczyciel jak nie ma nic innego do roboty to po prostu robi sobie zajęcia dla dzieci.

W szkołach wszelkie kółka są darmowe i są. Cżęsto zdarza się, że nie mają one takiej formy, ani takich sukcesów jak prywatne, płatne ale jakoś dzieci zająć można.
      • anetchen2306 Re: no coz...czasy, ze wszytsko bylo za darmo 10.09.13, 11:59
        " u nas tez sie za wszytsko placi..."
        Bzdety znowu wypisujesz: w De kola zainteresowan sa przy kazdej panstwowej szkole.
        I tak, sa calkiem za DARMO.
        Moj syn chodzil w podstawowce na "gry strategiczne" i cos tam jeszcze.
        Odkad jest w Gymnasium chodzi na lekkaatletyke oraz na wspinaczke skalkowa (zima w halii, w sezonie jezdza po okolicy, wspinaja sie, spuszczaja na linach z mostu ...). Na poczatku roku dostajemy cala liste roznych kol zainteresowan. Jest ich ponad 20 ... Kazde kolo zainteresowan todwie godziny tygodniowo. Zajecia z pianina/fortepianu tez sa, szkola ma wlasny big band wink oraz orkiestre deta.
        Za free ...
        • anetchen2306 Re: no coz...czasy, ze wszytsko bylo za darmo 10.09.13, 12:22
          ... tu masz poglad (panstwowe Gymnasium w malym miasteczku), cobym nie byla goloslowna:
          www.gymnasiumkusel.de/index.php?id=98
          "Osprzet" tez zapewnia szkola (np. wypozyczenie instrumentu do cwiczen w domu na caly rok szkolny, ekwipunek do wspinaczki skalkowej, produkty do gotowania potraw w ramach Koch-AG, godziny bezplatnej jazdy konnej w pobliskiej stadninie ...).
          W wiekszosci znanych mi niemieckich podstawowek, uczestnictwo w 2 wybranych AG jest od trzeciej klasy OBOWIAZKOWE. AGs sa w ramach zajec szkolnych, w godzinach lekcyjnych.
          • camel_3d Re: no coz...czasy, ze wszytsko bylo za darmo 11.09.13, 09:20
            przejzalem nasze potencjalne szkoly..niby tez cos maja..ale jakos nie powala.

brakuje mi zdecydowanie informatyki.

• anetchen2306 Re: no coz...czasy, ze wszytsko bylo za darmo 11.09.13, 10:19
              "brakuje mi zdecydowanie informatyki ..."
              A po co dziecku kilkuletniemu informatyka?
              Nie, nie zabawa z komputerem (kolorowanie obrazkow, pisanie, obsluga plytek dolaczonych do podrecznikow ...) tylko informatyka.
              Bo komputerem/laptopem/ipadem dzieci bawia sie dostatecznie w domach i niemiecka szkola raczej nie pali sie do tego, by komputeryzowac dzieciaki takze dodatkowo na zajeciach szkolnych. Owszem, kazda praktycznie szkola posiada pracownie multimedialna ale sluzy ona raczej prowadzeniu w niej roznych zajec, niz zajeciom z cyklu "jak obslugiwac komputer".
              W De szkoly wychodza z zalozenia, ze praktycznie kazdy w domu jakis "kompjuter" posiada i umie go obslugiwac, by przygotowac sie np. do zajec, do referatu.
              W zadnej praktycznie szkole nie ma zajec z "informatyki". Cos w tym stylu jest dopiero bodajze kolo 8-9 klasy, jako "Medienkompetenz" lub zajecia z typowej informatyki, tzn. pisanie samodzielnych programow itd. (bo tutaj potrzeba solidnych podstaw z matematyki, logiki, ktorych dziecko w wieku 6-8 latek raczej nie posiada, wiec de facto informatyka jest mu zbedna) dla osob zainteresowanych.
              • camel_3d Re: no coz...czasy, ze wszytsko bylo za darmo 11.09.13, 10:28
                anetchen2306 napisała:

> "brakuje mi zdecydowanie informatyki ..."
                > A po co dziecku kilkuletniemu informatyka?

po to, zeby wiedzialo ze komputer to nie jest glownie zabawka i internet plus maszynka do odrabiania lekcji... jestem za stopniowym wprowadzaniem dzieci w swiat informatyki, oczywisci enie kazdsy musi byc informatykiem, tak wiec nie kazdy musi wysylac dzeicko na takie kolko.

obslugiwac komputer potrafi kazda srednilotna blondynkasmile wiec to zanda sztuka.. smile

A zajec nie ma w szkole, bo nie ma tez programu nauczania dla podstawowek w tym temacie. A powinien juz byc.

Medienkompetenz ma z infoprmatyka niewiele wspolnego.

BTW.. do informatyki nie trzeba inteligencji, rozumwania itd na pozimoe nastolatka... tak samo jak do matematyki. Wszytsko ma swoj poczatek. Takze informatyka, wystraczy zaczac od najprostszych zadan logicznych wprowadzajacych w programowanie..np jezyk logo. jest zrozumialy dla 4-5 latkow. i stopniowac. tak samo jak zaczynamy matematyke od 1+1 smile
                • anetchen2306 Re: no coz...czasy, ze wszytsko bylo za darmo 11.09.13, 12:24
                  "po to, zeby wiedzialo ze komputer to nie jest glownie zabawka i internet plus maszynka do odrabiania lekcji... "
                  Wie to praktycznie kazde dziecko, dodatkowe zajecia "uswiadamiajace" sa wiec raczej zbedne.
                  Nadal czekam na odpowiedz: PO CO szesciolatkowi wiedza informatyczna? Jak ja wykorzysta na co dzien, bez sleczenia przed kompem po pare godzin?

"obslugiwac komputer potrafi kazda srednilotna blondynkasmile wiec to zadna sztuka" Dokladnie z takiej samej perspektywy wychodzi niemieckie Bildungsministerium. Wszelakie inne umiejetnosci szesciolatkowi na tym etapie sa zbedne. Nie "usprawniaja" dziecka w zaden ogolny sposob (w odroznieniu od zajec sportowych, manualnych).
                  "A zajec nie ma w szkole, bo nie ma tez programu nauczania dla podstawowek w tym
                  > temacie. A powinien juz byc." Dlaczego powinien byc? Bo TY tak uwazasz? "Mundrzejsze" glowy stwierdzily, ze malemu dziecku szerszy kontakt z kompem i swiatem wirtualnym jest zbedny (a najczesciej szkodliwy). Na tym etapie. I raczej nie znajdziesz wsrod niemieckich rodzicow malych dzieci entuzjastow dla swoich przemyslen wink

" BTW.. do informatyki nie trzeba inteligencji, rozumwania itd na pozimoe nastola
                  > tka... tak samo jak do matematyki. Wszytsko ma swoj poczatek. Takze informatyka
                  > , wystraczy zaczac od najprostszych zadan logicznych wprowadzajacych w programo
                  > wanie..np jezyk logo. jest zrozumialy dla 4-5 latkow"
                  Hmmm przejdz sie do jakiegos pobliskiego uniwerku technicznego lub Technische Hochschule.
                  Prawie kazda niemiecka uczelnia ma dla dzieci oferte z cyklu "Kinderuni", z bardzo fajnymi komputerowymi zajeciami dla dzieci. Dziwnym trafem mozna tam zapisac swojego geniusza dopiero po skonczeniu zazwyczaj 8-10 roku zycia. To o czyms swiadczy wink

Sam piszesz, ze ogolny rozwoj fizyczny i spoleczny dziecka jest priorytetowy w De. A tu nagle wyskakujesz z zajeciami z informatyki (co oznacza spedzanie kilku godzin przed kompem, zeby jakiekolwiek efekty zauwazyc, a przed tym rodzice w De raczej dzieci bronia) dla maluchow ...
    • jagabaga92 Re: brak kółek zainteresowań 09.09.13, 13:55
      Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale w miastach często darmowe zajęcia (niektóre naprawdę ciekawie prowadzone) są w domach kultury, w bibliotekach, w klubach osiedlowych.
      • monikaa13 Re: brak kółek zainteresowań 09.09.13, 14:24
        Zgadzam się. Mieszkam w mieście 40 tys. W Ośrodku kultury są kółka różnego typu dla dzieci, biblioteka miejska często organizuje też jakieś zajęcia. Dla dzieci z gminy organizowane są zajęcia w ośrodku gminnym. Wszystko za darmo.

Oczywiście w szkołach też są. Mam nadzieję, że w naszej też coś będzie.
        • gajmal Re: brak kółek zainteresowań 10.09.13, 10:53
          W szkole jest mnóstwo kółek zainteresowań - myślę, że dla klas 1-6 w sumie jest ich około 100 z tym, że są różne dla różnych grup wiekowych. Jest np. kółko polonistyczne, matematyczne, sportowe, plastyczne, przyrodnicze, muzyczne (śpiewanie i oddzielnie gra na flecie), chór, ortograficzne, wolontariat, angielskiego, rosyjskiego, teatralne, czytelnicze, historyczne, pierwsza pomoc i zajęcia wyrównawcze z podstawowych przedmiotów, dla każdego rocznika oddzielnie
          • gajmal Re: brak kółek zainteresowań 10.09.13, 10:53
            A i wszystkie są bezpłatne
            • 1ewunia1980 Re: brak kółek zainteresowań 10.09.13, 11:38
              Wspaniała szkoła !!! Czy jest prywatna ?
              • 1ewunia1980 Re: brak kółek zainteresowań 10.09.13, 11:39
                W jakim mieście jest ta szkoła ?
                • gajmal Re: brak kółek zainteresowań 10.09.13, 12:02
                  To jest zwykła państwowa szkoła w Gdańsku
          • jagabaga92 Re: brak kółek zainteresowań 10.09.13, 11:45
            O kurcze, na statystyczny rocznik przypada prawie 17 kółek zainteresowań!!!! Fenomen na skalę światową!!

>zajęcia wy
            > równawcze z podstawowych przedmiotów

zajęcia wyrównawcze, to nie kółko zainteresowań.
            • gajmal Re: brak kółek zainteresowań 10.09.13, 12:05
              Tu jest lista www.sp1gda.edu.pl/zd2013-2014.pdf
    • jagabaga92 Re: brak kółek zainteresowań 11.09.13, 08:37
      Byłam wczoraj na zebraniu rodziców i dowiedziałam się o ogromnej ilości kółek zainteresowań na ten rok. Wychowawczyni powiedziała, że wzięło się to z tego, ze szkołom samorządy dołożyły 15 płatnych godzin, dlatego można je przeznaczyć na prowadzenie kółek zainteresowań. I tak u nas są m. in. kółka plastyczne, origami, angielskiego, łamigłówki, trening umiejętności klas III, treningi koncentracji uwagi, zajęcia relaksacyjne, czytelnicze, ruchowo-muzyczne, teatralne i nawet religijnewink
    • budzik11 Re: brak kółek zainteresowań 11.09.13, 10:49
      U nas jest dużo: piłka nożna, ręczna, karate,SKS, harcerstwo, kółko plastyczne, chór, k. teatralne. Nasza szkoła od tego roku bierze udział w unijnym programie wyrównywania szans edukacyjnych dla dzieci z klas I-III i z tego programu też są jakieś kółka, nie pamiętam dokładnie jakie, moja córka chodzi na matematyczne.
    • wuwujama Re: brak kółek zainteresowań 11.09.13, 16:14
      Sa, dosc duzy wybor, dla klas 1-3 sp, 4-6 i 1-3 gimnazjum. Z platnych zajec jest chyba tylko angielski dla dzieci z klas 1-3.
    • tol8 Re: brak kółek zainteresowań 12.09.13, 20:43
      U nas też koło setki wink
      Większość darmowa, jedynie za basen płacimy 4 zł za lekcję, można chodzić 4x w tygodniu. Do tego mamy jeszcze: kółka matematyczne, polonistyczne, ortograficzne, asy z x klasy, szachy, strzelanie z karabinka sportowego, biegi terenowe, zuchy, harcerze, pianino, gitara, dwa chóry, komputery, fotografia, koszykówka, piłka nożna halowa, siatkówka, tańce ludowe, tańce nowoczesne, plastyczne, zespoły wyrównawcze itp Szczerze mówiąc, nie da rady chodzić na wszystko smile
    • ga-ti Re: brak kółek zainteresowań 12.09.13, 21:00
      A u nas mizernie. Jest sporo zajęć płatnych na terenie szkoły.
      Nie wiem jak w tym roku, podobno gorzej, bo nie ma zajęć z funduszy unijnych, ale w zeszłym roku były z unijnych: angielski dla najsłabszych uczniów (po 2-3 z klasy), polski dla najsłabszych, matematyka dla najsłabszych, matematyka dla startujących w Kangurku - mój syn nie jest najsłabszy, a w kangurku nie chciał brać udziału, jednak na matematyczne łamigłówki chętnie by pochodził.
      Jest piłka nożna, ale młody niezainteresowany. I kółko biblioteczne, dla dziewczynek chyba tylko (bo pani sobie dziewczynki wybrała). I tyle.
      Można dołożyć zaj. wyrównawcze, reedukacyjne i logopedyczne, ale trudno je nazwać kółkami zainteresowań.
      Może jest więcej zajęć w starszych klasach, mam nadzieję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka