Dodaj do ulubionych

Zbyt duży na "dziecinne meble" - co zrobić?

29.10.13, 11:12
Cześć. Mam spory problem, bowiem mój dorastający syn kategorycznie czuje się niekomfortowo w swoim starym pokoju, który był urządzany 7 lat temu. Oczywiście wszelkie dekoracje zmieniliśmy, zabawki i dziecięce bibelotki są pochowane, ale pozostaje kwestia mebli, które są stylizowane dla małego dziecka (szafy, komoda, biurko itd). To są dobre meble i naprawdę nie widzę potrzeby wymiany, tym bardziej, że do tanich nie należały. Czy da radę jakoś je "przetransformować" na meble nastolatka?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Zbyt duży na "dziecinne meble" - co zrobić? 29.10.13, 11:19
      Skoro Ty widząca je na co dzień nie wiesz to skąd my które na oczy ich nie widziałyśmy mamy wiedzieć? wklej jakieś zdjecie....
    • dorotakatarzyna Re: Zbyt duży na "dziecinne meble" - co zrobić? 29.10.13, 11:20
      Najlepiej sprzedać i kupić nowe... Bo malowane to już nie to.
      Moim starszym kupowałam od razu dorosłe, żeby nie było takiego problemu. Ale dziesięciolatce pozwoliłam na urocze dziewczęce fioleciki, i zastanawiam się, co będzie za 5 lat smile
      • mw144 Re: Zbyt duży na "dziecinne meble" - co zrobić? 08.11.13, 12:13
        Spoko, moja 13 latka kazała sobie właśnie ścianę na różowo pomalowaćuncertain
    • el_elefante Re: Zbyt duży na "dziecinne meble" - co zrobić? 29.10.13, 12:53
      Obgadaj z synem. Ustal mu budżet, pozwól sprzedać stare meble, wybrać nowe. Pod twoim nadzorem i może nie wszystko od razu, ale niech jego nowy pokój będzie bardziej jego.
      Dla syna to bardzo ważna sprawa.
    • ewapoznan Re: Zbyt duży na "dziecinne meble" - co zrobić? 29.10.13, 13:06
      Może obejrzałby je dobry stolarz, coś doradził i ewentualnie przerobił.
    • grave_digger Re: Zbyt duży na "dziecinne meble" - co zrobić? 29.10.13, 13:06
      7 lat meble w pokoju u dziecka to bardzo długo. smile Bo dziecko dorasta i dla niego te 7 lat to pół życia często, jak nie całe. Skoro są dobre, sprzedaj, dorzuć kasę i kup 'dorosłe'. Po prostu.
    • mruwa9 Re: Zbyt duży na "dziecinne meble" - co zrobić? 29.10.13, 16:44
      sprzedaj stare meble i urzadzcie pokoj dla nastolatka.
    • camel_3d kupic nowe.. 29.10.13, 18:24
      lub wymienic na uzywane i fajnie to zaaranzowac..sporo przykladow w sieci jeast.
      • verdana Re: kupic nowe.. 29.10.13, 18:30
        Kiedy mój syn miał 7 lat kupiliśmy mu szaliczek w misie. Szaliczek jest jeszcze całkiem dobry, co robić, aby syn nosił go dalej - nie wyrzucę dobrego szaliczka tylko dlatego, że dziecko chodząc w nim czuje sie ośmieszone. Póki szaliczek będzie dobry, póty dziecko ma w nim chodzić - dziecinny czy nie.
        Zlituj sie nad nastolatkiem, dziecinne meble sa nie do przyjęcia w pokoju dorastającego dziecka. Skoro sa dobre, weź je do siebie, do salonu, a dziecku kup nowe.
        • ewa_mama_jasia Re: kupic nowe.. 31.10.13, 15:37
          Verdana, ja chyba wiem o jakie meble chodzi: takie wypasione, po 1,5 tys łóżko, cały komplet 3,5 - 5 tys. Z formułą 1, rakieta kosmiczną, zamkiem księżniczki. Nic dziwnego, że kobieta wywaliwszy kilka lat temu taką kasę ma opory przed wyrzuceniem kolejnych paru tysięcy, kiedy tamte meble jeszcze mogą posłużyć. Szczerze mówiąc 10 latek jeszcze może mieszkać w pokoju - rakiecie kosmicznej czy formule 1. smile Nastolatek faktycznie już niekoniecznie.
    • morekac Re: Zbyt duży na "dziecinne meble" - co zrobić? 29.10.13, 19:55
      Poprzyklejaj motywy typu czacha, piszczele i logo ukochanego klubu piłkarskiego....
    • gemmi18 Zjeść ciastko i mieć ciastko - niemożliwe 29.10.13, 21:35
      Trzeba się liczyć z wydatkami mając dziecko, nawet jeżeli Tobie wydają się nonsensem.
      A sprawa jest poważna. Chłopak staje się nastolatkiem, chce być odbierany poważnie, a wstydem okazuje się zaproszenie kolegi, bo meble odstraszają falbanką, misiem, czy innym dziecięcym akcentem. Nie bagatelizuj tego. Musicie wymienić meble.
    • saszanasza Re: Zbyt duży na "dziecinne meble" - co zrobić? 29.10.13, 21:40
      dlatego ja urządzając pokoje dla swoich dzieci kupiłam normalne, dorosłe meble, by uniknąć takich sytuacji w przyszłości.
      swoją drogą, meble się zużywaja i pomijając kwestię ich urody i przeznaczenia rzadko które meble po 7 latach wyglądają jak nowe. ja wymieniłabym. jeżeli rzeczywiście uważasz że stan tych mebli jest dobry, to spróbuj je sprzedać.
      • fogito Re: Zbyt duży na "dziecinne meble" - co zrobić? 30.10.13, 00:19
        Kupić nowe... Po 7 latach właśnie wymieniłam meble w pokoju syna. Wszystkie - łóżko, szafę półki na książki. Miał tanie meble z Ikei a kupiłam z Meblika na następne 5-7 lat.
      • iwoniaw Re: Zbyt duży na "dziecinne meble" - co zrobić? 30.10.13, 08:58
        Otóż to - jeśli wydatek na meble co 7 lat jest dla nas zbyt duży, nie kupujemy "sezonowych" słodziusich misiaczków i kotków w różu i pudrowych błękitach, tylko neutralne meble, które sprawdzą się jako baza do rozmaitych stylizacji wraz ze zmianą potrzeb/gustów/mody.
        Oczywiście można zmusić nastolatka do mieszkania z Bobem Budowniczym i króliczkami, tylko czy faktycznie chodzi o to, by uważał on swój pokój za obciach i nawet kolegi wstydził się wpuścić?
        Jeśli meble są w dobrym stanie, to je sprzedaj i kup inne.
        • sandra1301 Re: Zbyt duży na "dziecinne meble" - co zrobić? 30.10.13, 10:37
          Ja bym meble oddała/sprzedała i kupiła w to miejsce nowe.
          Kiedy córka miała 2 latka kupilismy i urzadziliśmy jej pokoik serią mebli Mammut z Ikei,
          rok temu oddałam je kuzynce (były uzywane ale nie zniszczone) i kupiliśmy mebelki dla ucznia: biurko, szafki, pólki, szafa narozna, komody, porządne łóżko z materacem. Meble są w kolorze jasnego buku i limonki. Zdaję sobie sprawę , że za 5-6 lat córka będzie chciała mieć doroslejsze meble, więc najpewniej te znowu oddam i kupię nowsze, co i tobie radzę. Większy wydatek można wziąć na raty.
    • monique_alt Re: Zbyt duży na "dziecinne meble" - co zrobić? 30.10.13, 10:42
      Masz dwie opcje:
      1. Jak pisały przedmówczynie - wystawić na tablicy i za uzyskaną kwotę kupić tanie w Ikei - pozwolić dziecku wybrać.

2. Jeżeli dzidziusiowe dekoracje nie sa tłoczone a malowane, a meble wielkością pasują a jedynie kolorystyka jest passe można je przemalowac. Polecam farbę tablicową czarną - można świetnie odświeżyć meble.

Można też obkleić kartkami z komiksów i polakierować - powinno wyjść naprawdę oryginalnie.
    • tukata Re: Zbyt duży na "dziecinne meble" - co zrobić? 30.10.13, 17:01
      proponuję pozostawić korpus, a spróbować dokonać zmian w drzwiczkach, klamkach, kolorach. Trudno coś podpowiedzieć, jak się nie widzi, ale np. można postawić szafkę na szafkę i zamontować jedne wysokie drzwi. Potrzebna złota rączka, może być domowa typu, tata, dziadek, wujek. Spokojnie, uważam, że można pokombinować, ale jakieś wydatki i tak będą niezbędne.
    • mynia_pynia Re: Zbyt duży na "dziecinne meble" - co zrobić? 30.10.13, 20:54
      Syn koleżanki po 2 latach (ma obecnie 5 lat) powiedział, że już nie chce mieć pokoju dla niemowlaczka a ma normalny tylko kilka dekoracji dziecięcych.
      Koleżanka pościągała ozdobniki, kupiła kilka męskich gadżetów i bardzo sobie pogratulowała, że 2 lata temu kupiła neutralne meble do pokoju syna.
      To była cenna informacja dla mnie, bo będę urządzać za chwilę pokój dla 2 latka.
    • rolly_mo Re: Zbyt duży na "dziecinne meble" - co zrobić? 31.10.13, 08:55
      Sprzedaj stare, najwyżej coś dorzuć i kup nowe. Proste.
    • monikaa13 Re: Zbyt duży na "dziecinne meble" - co zrobić? 31.10.13, 15:30
      Dla starszej córki jako niemowlaka mieliśmy normalne meble tzn. łóżeczko i przewijak, do tego w pokoju stało zwykłe dorosłe biurko, jakieś półki i wielka zabudowana szafa - wystarczyło na 3 lata. W wieku 3 lat zmieniliśmy meble na zwykłe, proste białe z IKEI. Niby z serii dziecięce ale są dobre praktycznie dla każdego. Wystarczy zmienić dodatki w pokoju, zabawki itp. a meble pozostają te same.
      • 3-mamuska Ten wątek powinien 01.11.13, 18:10
        Byc przestroga dla rodziców którzy kupuje drogie meble dla maluszka, (bo musi mieć co najlepsze) niemowlęce meble.
        I nie napisałam tego złośliwie.

Moje dzieci od razu miały komody szafy w neutralnym drewnie, tylko łóżeczka, ktore najpierw mozna było przerobić na łóżko bez boków dla kulkulatka, a pózniej kupuje prawdziwe pojedyncze łóżko z dobrym materacem.

Sprzedać kupić tańsze meble dla nastolatka, jesli znudzą sie za następne 7 lat nie szkoda bedzie wymienić.
        Kiedyś taka pani mi doradziła ze mając małe dzieci nie ma sensu kupować bardzo drogich mebli , a potem wsciekac sie na dziecko...
        Koleżanka kupiła piękna ławę z prawdziwego drewna ,no piękna, 2 dni po ustawieniu jej w salonie go ona gotowała objad, jej 2.5 lark ktory sobie cicho rysował , zrobił dury wkładem od długopisu, kilkanaście małych durek.
        -----------------
        ,,Miłość jest bólem ,powiedział zając jeża ściskając"
    • anija35 Re: Zbyt duży na "dziecinne meble" - co zrobić? 02.11.13, 09:28
      Myślę, że dobra firma na pewno zrealizuje dla Ciebie takie zamówienie bez problemowo, teraz wiele ludzi wykorzystuje różne rzeczy ponownie, po przez odnowienie lub zmianysmile
      • damakama Re: Zbyt duży na "dziecinne meble" - co zrobić? 03.11.13, 21:10
        Jak ktoś to już wyżej napisał - dzieci to wydatki. Dziecko wyrasta z pokoju, jak z ubrań. Mój syn ma 10 lat - jego pokój przeszedł już trzy metamorfozy - z całkowitą wymianą mebli za każdym razem - i to nie były, i nie są tanie meble (poza wymianą łóżka, które od kiedy skończył 3 lata ma to samo). Nie wyobrażam sobie, żeby do tej pory miał swoje pierwsze "niemowlęce" meble z misiami... Tak właściwie, to już się zastanawiam co w najbliższej przyszłości wymienić - w końcu jest już prawie nastolatkiem wink
    • gre-lla Re: Zbyt duży na "dziecinne meble" - co zrobić? 06.11.13, 17:07
      Zdaję sobie sprawę, że popełniłam błąd kupując takie meble. Trzeba było od razu kupić klasyczne. Jednak szukam wszelkich rozwiązań by móc jeszcze je użytkować bez potrzeby wymiany mebli i dlatego szukam wszelkich pomysłów. Naprawdę nikt nie wie co można by zrobić?
      • mamula_to_ja Re: Zbyt duży na "dziecinne meble" - co zrobić? 06.11.13, 17:13
        Prawda-ciężko doradzić cokolwiek nie widząc mebli.
      • mruwa9 Re: Zbyt duży na "dziecinne meble" - co zrobić? 06.11.13, 18:50
        a dlaczego nie czytasz ze zrozumieniem?
        Dostalas rady: sprzedaj te meble, odzyskasz troche kasy, za ktora mozesz kupic synowi nowe meble. Moze rowniez uzywane, jesli to kasa jest problemem.
        Moze z ikea.
      • mw144 Re: Zbyt duży na "dziecinne meble" - co zrobić? 08.11.13, 12:21
        gre-lla napisał(a):

> Naprawdę nikt
        > nie wie co można by zrobić?

Jak to nikt? Przecież 98% napisało to samo: sprzedaj, kup dorosłe.
      • bluestarfish Re: Zbyt duży na "dziecinne meble" - co zrobić? 10.11.13, 15:44
        Jak to nikt nie wie, co można zrobić?? Przecież pisały Ci dziewczyny, że możesz zmienić fronty, przemalować, zdjąć maluszkowe ozdóbki, albo je pozaklejać, itd. - jeśli z jakiegoś względu upierasz się, żeby ich jednak nie sprzedawać i nie kupować nowych (choć to byłoby najlepszym rozwiązaniem).
        A jeśli oczekujesz jakichś konkretnych pomysłów, zamieść na forum zdjęcia mebli, które posiadasz, na pewno otrzymasz wiele ciekawych podpowiedzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka