Dodaj do ulubionych

obóz językowy w UK

28.04.14, 09:47
jaką formę takiego obozu/kolonii polecacie? i organizatora? jaki jest mniej więcej koszt takiego wyjazdu? chodzi o 11latka. zależy mi na tym żeby było jak najwięcej kontaktu z żywym językiem a nie lekcji. nocowanie u rodziny angielskiej - jeśli nocuje kilkoro dzieci to i tak będą ze sobą rozmawiały po polsku?
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: obóz językowy w UK 28.04.14, 10:14
      A jakie masz oczekiwania?
      • joa66 Re: obóz językowy w UK 28.04.14, 10:20
        Za wczesnie mi się wysłało.

Moim zdaniem takie wyjazdy mają charakter przede wszystkim motywacyjny, a nie czysto edukacyjny. Jeżeli w grupie/grupce , wszystko jedno czy w klasie czy w miejscu zakwaterowania sa dzieci mówiące w tym samym języku (a zwykle są) , będą one rozmawiać w jezyku ojczystym, a nie w j. angielskim.

Jezeli taki wyjazd jest udany i atrakcyjny dla dziecka - może byc wspaniałą motywacją do nauki. Ale spektakularnych efektów bezpośrednio po wyjeździe bym się nie spodziewała. Raczej długofalowo, zwłaszcza w przypadku dzieci, które mają opory przed mówieniem - jak raz się przełamią, to potem już jest łatwiej.
        • bazylea1 Re: obóz językowy w UK 28.04.14, 11:27
          właśnie chodzi mi o to żeby syn zaczął korzystać z tego co umie, bo umie już sporo. żeby się odważył i mówił po angielsku, żeby sam się przekonał że dużo umie.
          • joa66 Re: obóz językowy w UK 28.04.14, 11:43
            Weź pod uwagę, że takich okazji poza salą lekcyjną bedzie niewiele, bo dzieci jednak "małe" i pod opieką. Ale nawet jeżeli zdarzy się tylko jeden raz, też może zdziałac cuda. Moim zdaniem najlepiej, żeby taki kontakt był naturalny i wypływał z potrzeby chwili, a nie był zadaniowy. Na przykład: jeżeli zobaczy w sklepie coś co bardzo chce kupic i zdecyduje się podejśc, zapytac o cenę , poprosic i tak dalej jest lepszą sytuacja niż taka w której opiekun powie, a teraz każdy podejdzie do lady i poprosi o batonika czy cokolwiek. Trudno przewidziec czy taka sytuacja się zdarzy.

Co nie zmienia faktu, że uważam takie wyjazdy jako bardzo fajny element motywacyjny . Obawiam sie po prostu, że niektórzt rodzice spodziewają się po nich zbyt wiele.

p.s. dodam, że z moich obserwacji wynika, że przynajmniej do końca podstawówki różne formy motywacji nauki języka są ważne.
            • bazylea1 Re: obóz językowy w UK 28.04.14, 14:26
              joa66 napisała:

> Weź pod uwagę, że takich okazji poza salą lekcyjną bedzie niewiele, bo dzieci j
              > ednak "małe" i pod opieką. > Co nie zmienia faktu, że uważam takie wyjazdy jako bardzo fajny element motywac
              > yjny . Obawiam sie po prostu, że niektórzt rodzice spodziewają się po nich zbyt
              > wiele.

to może lepiej poczekać z takim wyjazdem? z tego co widzę to młodsze dzieci przeważnie mieszkają w internatach a dopiero powyżej 12,13 lat u rodzin
              • joa66 Re: obóz językowy w UK 28.04.14, 14:39
                Trudno powiedziec. Mój syn pojechał jako 15 latek, wtedy jego poziom określono na B2. Mieszkała w akademiku. Był jedynym Polakiem, ale problem polegał na tym, że w szkole , oprocz niego był tylko JEDEN uczeń, który przyjechał sa. Reszta była z przyjaciółmi, była nawet cala klasa (chyba z Wloch, nie pamiętam). Nastolatki mówiły po zajęciach w swoich jezykach ojczystych. Mój syn podciagnął się z ..hiszpańskiego big_grin. Tak naprawdę najwięcej zyskał w tak zwanym czasie wolnym, kiedy sam sobie wybierał gdzie chce iśc, co zobaczyc i jak się tam dostać. Nie nauczyl się niczego nowego z angielskiego , natomiast nauczył się w miarę samodzielnie funkcjonować w środowisku obcojezycznym.

Inna obcją jest wspólny wyjazd i zapisanie dziecka na miejscowe półkolonie, z tubylczymi dziećmi. Trezba jednak być ostrożnym -mój z tego korzystał kiedy miał 12 lat, ale był tam z polskim kolegą, więc nie nabawił się traumy jedynego dziecka, którego angielski nie jest pierwszym językiem. Opiekunów rozumiał doskonale, dzieci mniej i to był problem, bo jedno z dizcei wysmiewalo się z ich akcentu - takie rzeczy można znieć z kumplem a nie w pojedynkę (za to inny dzieciak nauczył ich odszczekiwac się po angielsku ; )

Rozważałas lekcje z native? Nawet nieregularne, nawet raz w miesiącu, ale dające poczucie "dogadałem się z PRAWDZIWYM Anglikiem"?
    • monikaa13 Re: obóz językowy w UK 28.04.14, 10:36
      U nas takie obozy co roku organizuje szkoła j. angielskiego.

Wyjazd na 9 dni (w tym dojazd autokarem) do Londynu. Nocleg w domkach w ośrodku. Zajęcia edukacyjne z lektorem, dodatkowo dużo zwiedzania, zajęcia sportowe itp. Cena to 1700 zł plus ok. 70 funtów na wejściówki, plus kieszonkowe, wiadomo.

I tak jak pisano wyżej. Dzieciaki i tak będą rozmawiały ze sobą po polsku ale na pewno taki obóz to fajna i ciekawa sprawa.

Ja jeszcze doświadczenia nie mam, bo moja córka ma 7 lat dopiero. Poza tym mam rodzinę w Londynie więc jak już to pewnie do cioci pojedzie na wakacje, kiedyś smile
    • mamma_2012 Re: obóz językowy w UK 28.04.14, 11:36
      U rodziny nigdy nie ma dwójki dzieci z tego samego kraju, w pokojach w internacie tak samo.
      Cena trudna do określenia, zależy od ilości lekcji, zakwaterowania, długości pobytu, renomy szkoły, miasta i wielu innych czynników
      Za dwa tygodnie rozrzut od 2 do 12 czy 20 tysięcy.
      Organizatorów mnóstwo, nawet poszczególne szkoły organizują swoje wyjazdy.
    • marcowa_aprilla Re: obóz językowy w UK 28.04.14, 12:15
      ja bylam na takim wyjedzie ale jako 17-latka wiec mieszkalam u rodziny angielskiej z grupą ludzi z roznych panstw a w szkole celowo unikalam polakow i nie przyznawalam sie bo wiedzialam ze skonczy sie na rozrywkach z nimi i gadaniem po polsku
      no ale ja bylam starsza smile
      wg mnie wazne zeby wlasnie mieszkal z obcokrajowcami a nie typowy oboz z polski
      jesli pojedzie z grupą polakow to za wiele nie skorzysta oprocz ogolnie atrakcyjego wyjazdu
      wg mnie porownywalnie by skorzystal na wakacjach zagranicznych z rodzicami gdzie musialby np isc kupic sobie lody albo poszukac towarzystwa obcojezycznych rowiesnikow zeby sie nie nudzi
      • carrie.bradshaw-preston Re: obóz językowy w UK 28.04.14, 12:56
        mój 14 letni syn jedzie własnie na obóz jezykowy do Londynu w sierpniu, bedzie mieszkał u angielskiej rodziny, za 9 dni cały obóz wychodzi 2700
        • bazylea1 Re: obóz językowy w UK 29.04.14, 09:57
          możesz napisać organizatora?
    • gopio1 Re: obóz językowy w UK 28.04.14, 14:58
      Też się zainteresowałam w tym roku taką formą wypoczynku/nauki wink
      Przejrzałam parę ofert i wyglądało to tak, że dzieciaki mieszkają albo u rodziny - 2 osoby, w podobnym wieku, ale z różnojęzyczne. Druga możliwość, to są zakwaterowane na campusie z setkami innych dzieciaków z różnych krajów. Pierwsza opcja - lepiej pozna język angielski - rodzina ma właściwy akcent, pewnie będzie go poprawiać, być może wytłumaczy pewne zależności językowe. Jak się zaprzyjaźnią, można potem kontynuować tę znajomość na innych zasadach. Przy campusie - na pewno więcej rozrywki, swobody, śmiechu, ale też trzeba pamiętać, że będzie to łamana angielszczyzna - jedni będą mówić z akcentem francuskim, inni włoskim, rosyjskim czy japońskim. Ale bez wątpienia będzie to sprzyjało komunikacji, poznawaniu różnych kultur i nierzadko młody człowiek wróci ze znajomością innych języków wink

Oprócz codziennych lekcji z języka, jest też ogromna oferta zajęć dodatkowych - sportowych, kulturalnych, literackich, jazdy konne.. etc. Raz w tygodniu zorganizowana wycieczka całodniowa.

Według mnie 11 lat to trochę za wcześnie. Te oferty, które oglądałam był 14+. Czasem, ale rzadziej 12+. Wydaje mi się, że chęć takiego wyjazdu musi wyjść od samego zainteresowanego, - nie można dziecka namawiać na taki wyjazd, ono samo musi chcieć i to czuć. Osoba nieśmiała, zakompleksiona może nic na tym nie skorzystać, bo przesiedzi całe dwa tygodnie odliczając dni do powrotu...

Cenowo dwa tygodnie wychodzi od 5 tysięcy w górę.
      • joa66 Re: obóz językowy w UK 28.04.14, 15:03
        rodzina ma właściwy akcent, pewnie będzie go poprawiać, być może wytłumaczy pewne zależności językowe

Niekoniecznie.
        • verdana Re: obóz językowy w UK 28.04.14, 16:25
          Moim zdaniem za wcześnie. Dziecko będzie po prostu w Anglii, w grupie dzieci mówiących po polsku. Nie ma szans ani nigdzie iść samodzielnie, ani niczego po angielsku załatwić - zwykłe lekcje, tylko za granicą. Może się zmotywuje, ale równie dobrze może być zdemotywowane, jeśli sie nie dogada. Ja bym zaczekała ze dwa lata.
          • verdana Re: obóz językowy w UK 28.04.14, 16:26
            I co do właściwego akcentu - moj syn mieszkał u rodziny ze wspaniałym, senegalskim akcentemsmile Co nie przeszkadza, ze wyjazd był bardzo udany.
            • tititu Re: obóz językowy w UK 28.04.14, 17:02
              Ja mieszkałam raz u rodziny z Wybrzeża Kości Słoniowej a raz u Wietnamczyków (z pochodzania). Było bardzo fajne, poznałam 2 akcenty. Ale to było na końcu liceum, nie byłam więc spanikowana, że nic nie umiem.
              • bazylea1 Re: obóz językowy w UK 29.04.14, 09:56
                syn chce jechać na taki obóz, jest bardzo zmotywowany do nauki. ale może faktycznie poczekamy z tym aż będzie w wieku, że będzie mógł samodzielnie sobie połazić - np 14 lat?
                • tititu Re: obóz językowy w UK 29.04.14, 10:00
                  Bazylea jak poczekasz jeszcze trochę, to możemy wysłać razem (ale osobno) równolatków.
                • sylaluk1 Re: obóz językowy w UK 06.05.14, 14:09
                  A nie masz w swoim otoczeniu kogos kto mieszka w UK i np na wakacje przyjezdza z dzieckiem w podobnym wieku do Twojego syna do Polski?
                  Moj syn lat prawie 11 ( w Uk od 3 r.z.)co roku jest "wypozyczany" do rozmow z synem znajomych w trakcie wakacji letnich.Znajoma pilnuje aby chlopaki nie uzywali wtedy jezyka polskiego, bawią się i spędzają pare dni razem "po angielsku" Myslę że ten chłopczyk dużo na tym korzysta a mój się cieszy że może fajnie spędzić czas a przy okazji podszkolić kolegę wink
                  • ab554 Re: obóz językowy w UK 15.05.14, 22:58
                    moj syn ma 15 lat i byl 3 razy w Polsce na obozach jezykowych , raz z Bellem , 2 razy z empikiem, ma najlepsze oceny wlasnie z angielskiego , jest leniem , niestety.Obozami i zajeciami byl zachwycony, chodzi przeciez tez , a jemu przede wszystkim , zeby sie dobrze bawic.Wydawalam ok.2000 za 2 tygodnie w fajnych miejscach , wrecz komfortowych, w zeszlym roku w Goniadzu nad Biebrza.
                    W tym roku cos sie porobilo z tym Empikiem jakos dziwnie zaczeli funkcjonowac ,razem z Almaturem i chyba znudzily mu sie te obozy , ale pooleecaam!i zdecydowal sie na Oboz Mlodego Pilota z Almaturu - to dopiero wypas !W Deblinie !
      • joasia_koo Re: obóz językowy w UK 18.05.14, 16:37
        Wszystko zależy na jaką rodzinę się trafi. Na taki obóz do rodziny pojechała moja siostra i trafiła do rodziny, której była to forma zarobkowania. Nie rozmawiali z nią wcale, zostawiali posiłki jak sami zjedli, więc wyjazd do bani.
    • burberry33 Re: obóz językowy w UK 17.05.14, 19:53
      Moja córka była na pierwszym obozie w UK w wieku 13 lat. Z perspektywy czasu żałuje że tak późno. Była zakwaterowana na campusie. Była jedyną Polką i oczywiście mnóstwo dzieci innych narodowości. Mimo wszystko rozmawiała sporo po angielsku z dzieciakami, które były w gronie przyjaciół. Ma kilka przyjaciółek, z którymi do dzisiaj utrzymuje kontakt z Japonii, Chin, Rosji i Włoch. Po 2 tyg wróciła rozgadana i z zupełnie inną świadomością czemu służy nauka języka. Była pod dużym wrażeniem kultury nauczania i faktu, że nauczyciele w UK traktują uczniów inaczej niż u nas tj szanują ich zdanie itp.
      Córka była na obozie z Atasem - szkoła Bede's w Dickers koszt ok 1800 funtów + lot ok 1300 PLN. Na lotnisku po powrocie rozmawialiśmy z dziećmi i rodzicami, którzy wybrali mieszkanie u rodzin i nie wszyscy dobrze trafili.
      • malinowykrzak Re: obóz językowy w UK 18.05.14, 16:05
        A może polecicie sprawdzone namiary na wyjazd językowy dla 13-latki niezbyt gadatliwej a uczącej się od zerówki. Może się rozgada po angielsku, bo na razie milczy
    • ewis Re: obóz językowy w UK 10.07.14, 14:04
      Moja corka 13 lat pojechala z KOMPASEM na 16 dni do Londynu, mieszkaja u rodzin.

Poki co zadowolona smile Do lunchu lekcje z native speakerami (4 h dziennie), po poludniu wycieczki. Dzis po lekcjach maja na przyklad wycieczke do studia Warner Bros gdzie krecono ujecia do Harrego Pottera.

Wiecej tu:
      www.kompas.pl/obozy,kolonie,Kurs_J%C4%99zykowy_dla_m%C5%82odzie%C5%BCy_w_Londynie_-_program_B,2406,71,1.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka