Dodaj do ulubionych

ospa 5 latka

19.06.14, 13:14
Syn jest caly wysypany i dr,po tyg kazal na kontrole przyjsc,
jak tu isc jak jest caly w krostach smarowany -pudroderm'em- .
a przeciez dziecka z ospa sie niekapie a jeszcze malo co sie strupkow porobilo,to jak tu isc w poniedzialek tj,ten poniedziale co teraz bedzie?
Obserwuj wątek
    • q_fla Re: ospa 5 latka 19.06.14, 13:25
      Pudroderm do kosza, bo nic nie daje. Dziecko chore na ospę jak najbardziej może się kąpać, oczywiście nie szorować gąbką, ale posiedzieć i popłukac ciało ciepłą wodą. Taka kąpiel daje duże ukojenie, wyobraź sobie, że sama nie kąpiesz się przez tydzień. Do wanny warto wrzucić kilka kryształków nadmanganianu potasu - wspaniale dezynfekuje i wysusza strupki.
      Nie miałam zalecone, aby przyjść z dzieckiem do kontroli.
      • blogbydozza Re: ospa 5 latka 19.06.14, 14:30
        Tak, tak, dobra rada. Kąpać można i nawet trzeba! Ale dodaj nadmanganian potasu koniecznie. A do lekarza zadzwoń i się skonsultuj telefonicznie.
        • deelandra Re: ospa 5 latka 19.06.14, 20:21
          Dziecka z ospą się nie kąpie tylko robi się mu prysznic i delikatnie osusza ręcznikiem
          pudokrem wywal, kup fiolet
          • olga727 Re: ospa 5 latka 20.06.14, 08:39
            deelandra napisał(a):

> Dziecka z ospą się nie kąpie tylko robi się mu prysznic i delikatnie osusza ręc
            > znikiem
            > pudokrem wywal, kup fiolet

Z prysznicem masz rację,ale co do fioletu - to najlepszy środek na wysmarowanie,a potem na wyrzucenie pościeli i piżamki. wink Pudroderm jest bez porównania lepszy,bo nie brudzi.
      • jagienka75 Re: ospa 5 latka 20.06.14, 15:42
        q_fla napisała:

> Pudroderm do kosza, bo nic nie daje.

i tu się mylisz.
        bardzo ładnie zasusza, przynosi ukojenie, nie zostają po nim blizny.
        starszy złapał ospę blisko miesiąc temu, młodszy dwa tyg później. na dzień dzisiejszy większość strupów odpadła a miał wykwitów kilkaset, jak i starszy.
    • budzik11 Re: ospa 5 latka 19.06.14, 15:22
      Potwierdzam - Pudroderm wywalić, bo nie leczy, tylko może zapaskudzić krosty. Ja moich wcale nie smarowałam (mimo zalecenia pediatry, bo ich szczypało). Myć jak najbardziej można, na kontrolną wizytę lekarską też iść. Po tygodniu zresztą ospa już mija, strupy zaczynają się robić a nawet odpadać.
    • daga_j Re: ospa 5 latka 19.06.14, 17:00
      Według mnie nie potrzebna jest kontrola jeśli ospa przebiega normalnie, bez nadmiernej gorączki, bardzo złego samopoczucia. Wystarczy smarować choćby pudrodermem, choć pewnie na forum dostaniesz polecenia i na inne preparaty, i jakoś minie. A tak w ogóle to wykąp dzieciaka! Wykąp, delikatnie osusz i na świeżo posmaruj i tak co wieczór, może co dwa dni. Nic się nie stanie a jak to tak, brudnym być i nieświeżym, a chyba krostki lepiej przyschną jak będą na świeżo smarowane rano i wieczorem.
    • stillgrey Re: ospa 5 latka 19.06.14, 19:21
      Polecam tez octenisept w sprayu na krostki i jak najbardziej trzeba dziecko kapac!
    • fasolka99 Re: ospa 5 latka 19.06.14, 22:29
      Oczywiście, że kąpać, w wodzie z dodatkiem nadmanganianu potasu i delikatnie osuszać, nie pocierać (jak już dziewczyny pisały). Na krosty gencjana, wodny roztwór. Poświęć jakieś ubranie, piżamkę, ręcznik - gencjana wszystko zapaskudzi smile Gencjanę stosuje się jedynie na te większe bąble, skłonne do nadkażeń. Małych bąbelków nie trzeba smarować niczym.
      Moje dzieciaki ospę przeszły w szpitalu i to są zalecenia ze szpitala. Pudroderm w szpitalu był zakazany.
      • laleczkamajeczka Re: ospa 5 latka 20.06.14, 09:01
        Przez cały czas kąpałam dziecko , na początku to nawet 3 razy dziennie , ale kąpiele były krótkie. Po ospie smaruję dziecko kremem z filtrem 50 , aby nie miało przebarwień.
        • laleczkamajeczka Re: ospa 5 latka 20.06.14, 09:08
          Nam lekarz kazał przyjść do kontroli jeśli dziecko zacznie kasłać, gorączkować itd. Jeśli dziecko czuje się dobrze , to nie idż, W przychodni może się tylko czymś zarazić .Kąp w nadmanganianie , delikatnie osuszaj i często przebieraj dziecko.
          • agaipawel12345 Re: ospa 5 latka 20.06.14, 12:52
            Z ta kontrola poczekam,bo jeszcze krosty ma,ale wiekszosc ladnie juz sie pogoila zostaly tylko takie malenkie krostki.
            Syn dobrze sie czuje nie ma goraczki.Wczoraj umylam syna i lekko wytarlam reczniczkiem niepocierajac.
            Uzywam pudrocrem,i nienarzekam,krostki sie goja i narazie nie bede kupowac innych specyfikow.
            i dziekuje za wszystkie porady.
            A wlasciwie to niby dlaczego dziecka nie wolno kapac tez mi tak lekarz powiedzial ,ze niby co sie maialoby stac po wykapaniu?
    • beliska Re: ospa 5 latka 20.06.14, 12:50
      Jak większość osób w wątku potwierdzam, że gencjana 1% na ciało, gencjana bez spirytusu na twarz, szybki prysznic, mycie dziecka ręką, delikatne osuszanie bez tarcia.
      Jak wyschnie gencjana.
      Można tez krótką kąpiel w nadmanganianie zrobić i jw. dalej postępować.
      Jeśli nic dziecku nie jest, nie poszłabym do lekarza, bo i po co?
      Moja córka właśnie tuz po ospie. W ogóle nie miała strupków. Zmiany się wchłaniały czy też osuszały pod gencjaną. Na pewno wpływ miała podana 2lata temu szczepionka i na początku wysypu heviran, ale też smarowanie zmian gencjaną, która pięknie wysusza.
      Pudry mogą doprowadzić do nadkażeń.

• jagienka75 Re: ospa 5 latka 20.06.14, 15:40
      > a przeciez dziecka z ospa sie niekapie a jeszcze malo co sie strupkow porobilo,

dziecku z ospą powinno mieć codziennie prysznic, najlepiej wieczorem albo rano.
      później smarujesz je świeżą warstwą pudru.
      • pasik Re: ospa 5 latka 22.06.14, 00:36
        wszystkie plamy po gerncjanie zeszły po kilku praniach..zostały dłużej tylko te na desce sedesowejsmile

Gencjana do smarowania, nadmanganian do kąpieli- kilka kropelek.Pudrokrem wywalić.
        • olga727 Re: ospa 5 latka 22.06.14, 07:05
          Ja po Pudrodermie wyprałam tylko RAZ i było dobrze. Moje córki były z niego bardzo zadowolone( przerabialiśmy ospę,zimą tego roku),bo fajnie chłodził i ładnie pachniał.
          Nadmanganian potasu to w lkryształkach jest,a nie w kropelkach.
          • pasik Re: ospa 5 latka 24.06.14, 22:18
            tak kryształki rozpędziłam się- człowiek już zapomina:-0
            ....smaruj pudro latem..nadkażenie gotowe. Mieliśmy ospę w tem powyżej 30 stopni. Masakrasad
    • kastrator33 Re: ospa 5 latka 24.06.14, 11:05
      To może poczekaj, chociaż z drugiej strony jak kazali iść. sama nie wiem, co będzie lepsze.
    • magdalenca78 Re: ospa 5 latka 24.06.14, 22:06
      Myć się można - tylko brać prysznic, a nie nasiadówki długie.
      Do smarowania - polecam Tanno Hermal Lotio, nie zasycha jak pudroderm i nie brudzi jak fiolet.
      Na ewentualne nadkażenia nam pediatra zapisała neomycyne w sprayu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka