4basia1 30.06.14, 13:15 Który podręcznik najbardziej wam się podobał, ewentualnie nie podobał i dlaczego? - Elementarz XX wieku - Razem w szkole - Tropiciele - Raz, dwa, trzy, teraz my - Nowe już w szkole A może jeszcze inny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agni71 Re: Podręczniki 30.06.14, 13:24 zazwyczaj rodzic nie zna kilku rodzajów podręcznika, tylko ten, którego uzywało jego dziecko jestes nauczycielką i prosisz o pomoc w wyborze? Odpowiedz Link Zgłoś
4basia1 Re: Podręczniki 30.06.14, 14:48 > zazwyczaj rodzic nie zna kilku rodzajów podręcznika, tylko ten, którego uzywało > jego dziecko Czasem rodzic ma więcej niż jedno dziecko, albo dziecko w pierwszej klasie korzystało z jednego podręcznika, a w drugiej z innego, albo rodzic sam jest nauczycielem... A twoje dziecko z jakiego korzystało i czy mogłabyś go polecić czy raczej odradzić? > jestes nauczycielką i prosisz o pomoc w wyborze? Być może. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Podręczniki 30.06.14, 15:12 moje dzieci korzystały z trzech różnych pakietów, ale wśród wymienionych przez ciebie jest tylko jeden z nich, Razem w szkole. Był OK. Pomogłam? Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Podręczniki 30.06.14, 15:03 To pytanie to do nauczycieli. My korzystamy z Elementarza XXI klasa 1 (elementarz XX wieku mógłby nie pasować do nowej podstawy )i mi się podoba, choć trochę sztampowo jest. Wprowadzanie liter, każda po kolei tak samo. To samo z cyframi. Ale ogólnie jestem zadowolona, zresztą nie mam porównania więc ciężko coś więcej napisać. Ma ładne zdjęcia i obrazki, czytani dłuższe i krótsze w zależności od poziomu dziecka. Zadania z * dla zdolniejszych. Choć dla mnie za dużo szlaczków ale to już mowa o ćwiczeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Podręczniki 30.06.14, 16:57 Wszystkie moje dzieci korzystały z "juz w szkole", poza najmłodszą, która miała "1, 2, 3, teraz my". Na pewno ten drugi jest bardziej przystosowany do młodszych dzieci, znacznie łatwiejszy od poprzedniego. Porównywalny dopierwszego , a może nawet trudniejszy jest elementarz XXi wieku, który corka dostala w prezencie w zerówce. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Podręczniki 30.06.14, 18:18 Ja mogę porównać Razem w szkole i Grę w kolory. Ten drugi pakiet zdecydowanie ciekawszy, bardziej różnorodny i trudniejszy. Razem w szkole beznadziejny. Sztampowy i odmóżdżający. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
sion2 Re: Podręczniki 30.06.14, 19:34 Ja mogę tylko potwierdzić że "Razem w szkole" to jeden z gorszych pakietów. Widziałam niekóe części takiego pakietu "Kolorowa klasa" - oceniam go jako świetny, u mnie służył na reedukacji jako materiał uzupełniający, o niebo lepszy od Razem w szkole. Elementarz XXI wieku tez oceniam dobrze oraz Nowe już w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Podręczniki 30.06.14, 19:52 Córka korzystała z Nowe juz w szkole. Nie mam porównania do innymi ale podręcznik uważam za bardzo dobry, bardzo dobre ilustracje, ciekawe ćwiczenia, dość szybkie tempo i bardzo fajne dodatki do prac plastycznych tyle że prawie w ogóle nie wykorzystane na lekcjach Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Podręczniki 30.06.14, 22:27 oh dzieki ci za ten watek. Ja nie jestem nauczycielka, ale musze sie nia stac, bo chce zeby moj dziec mowil po polsku. Bede wiec wdzieczna za wasze opinie Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Podręczniki 01.07.14, 08:12 Mój syn miał przez trzy lata Wesołą szkołę... Odradzam. Tragedia, nuda, poziom niski, momentami tak głupie pytania , że sama bym nie wiedziała co napisać Książki leżą na kupce do oddania na makulaturę i wczoraj córka (klV) zajrzała od niechcenia do matematyki. Po 5 minutach znalazła błąd. Do książek są naklejki - wiecznie odpadające. Tzw wyprawki są w połowie niepotrzebne- równie dobrze dziecko mogłoby samo coś narysować. Nie wiem czemu wychowawczyni wybrała akurat tą książkę ale cóż się spodziewać po kobiecie , która rąbnęła się na 15% w obliczeniach dziecku wyniku testu 3-klasisty! Oczywiście w dół I jak się okazało to 1/3 uczniów w klasie miała podobnie błędnie ocenione testy. Odpowiedz Link Zgłoś
inga_iga Re: Podręczniki 12.07.14, 13:20 Potwierdzam, te podręczniki to jakaś pomyłka. Ja się nie zastanawiam dlaczego wychowawczyni wybrała właśnie te. A dlaczego czasem lekarze wypisują takie a nie inne leki Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Podręczniki 02.07.14, 09:08 Korzystaliśmy z Razem w szkole i Nowe już w szkole. Mi zdecydowanie bardziej podoba się Razem w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
maxi_74 Re: Podręczniki 09.07.14, 15:56 Moje dzieci miały "Razem w szkole" i "Odkrywam siebie" Ten drugi podobał mi się, jako rodzicowi dużo bardziej. W pierwszym za dużo kolorowanek, za mało treści przyrodniczych i wiadomości ogólnych. Większy chaos. Zdecydowanie bardziej wolałam Odkrywam siebie.. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: Podręczniki 12.07.14, 13:49 jestes nauczycielem, ktory nie moze sie zdecydowac na podrecznik, z ktorego bedzie uczyl? Bo jesli rodzicem, to troche dziwie sie pytaniu. Jako rodzic, nie masz wplywu na to, z jakiego podrecznika bedzie korzystal nauczyciel i na niewiele przydadza sie wowczas opinie innych rodzicow. Odpowiedz Link Zgłoś
tusia-mama-jasia Re: Podręczniki 12.07.14, 15:54 Jak większość rodziców nie mam porównania, mogę tylko odnieść się do naszych doświadczeń. Syn skończył II klasę, od początku szkoły pracują na "Oto ja" wyd. Mac. Nie dopatrzyłam się tam niczego, co mogłoby budzić moje zastrzeżenia, choć nie miałam okazji przejrzeć np. całego portfolio czy podręcznika do zajęć komputerowych /są na stałe przechowywane w szkole/. W I klasie oprócz całego boxu dzieci miały dodatkowe ćwiczenia w pisaniu i liczeniu /także będące częścią serii/, w II tylko ćwiczenia, elementarz, karty pracy, portfolio i "komputery" z płytką. Graficznie ok, błędów nie znalazłam, treści przyrodnicze, ekologiczne dość różnorodne, sporo odniesień do świata wartości, w elementarzu wybór rozmaitych tekstów. Tempo pracy z założenia nie zawrotne, ale - jak mówię, porównania nie mam, a mądra Pani nasza pracuje z dziećmi więcej /ortografia, kółko matematyczne, na którym prócz przygotowania do kangurków/alfików przerobili już sporo materiału objętego programem kl. III itd./ i wykorzystuje nie tylko podręczniki. W III klasie nadal klasa będzie się uczyć z "Oto ja". Jak zwykle więcej zależy od nauczyciela, niż od książki. Odpowiedz Link Zgłoś
4y Re: Podręczniki 23.07.14, 16:47 Teraz to już chyba tylko jeden podręcznik został - obowiązkowy MENu. Odnośnie zadań Kangurka - mnóstwo teraz zadań jest w sieci: www.cauchy.pl/kangur-zaczek/ Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: Podręczniki 12.11.14, 12:08 >Teraz to już chyba tylko jeden podręcznik został - obowiązkowy MENu. o jakże się mylisz Odpowiedz Link Zgłoś
pi.xyz Re: Podręczniki 12.07.14, 17:26 Od a do z jest ciekawe. Dla mnie numer 1 a znam te które wymieniłaś i jeszcze wesołą szkołę. Odpowiedz Link Zgłoś
tititu Re: Podręczniki 28.07.14, 16:41 Nie podobało mi się Nowe już w szkole (mimo ciekawej szaty graficznej) m.in. dlatego, że matematyka w nim jest za łatwa i nudno nauczana. Nie powaliło mnie od A do Z, poza podręcznikiem do starej (przed reformą) zerówki, który był super. Książkę do 1 klasy wysłałabym w kosmos (żenująco łatwa), kolejnych nie znam (liczę, że mają więcej treści). Kolega dziecka uczy się z Tropicieli i faktycznie fajnie wyglądają te książeczki. Dziecko ma Kolorową klasę i też nie mam zastrzeżeń do tej serii. Cieszę się, że dzieciak nie dostanie bezpłatnego podręcznika. Nie wierzę w jakość gratisów. Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: Podręczniki 30.07.14, 09:29 Moja córka miała Tropicieli. M. zd. to świetny pakiet, szczególnie matematyka. Odpowiedz Link Zgłoś
monique_alt Re: Podręczniki 31.07.14, 14:32 Moja córka miała w 1 i drugiej klasie "Odkrywam siebie i świat" wydawnictwa MAC. Pakiet raczej łatwy, brzydki wizualnie. Dużo kolorowania, pisania, mało matematyki. Dziwny sposób wprowadzania dzielenia (dla mnie nieintuicyjny). Na plus dobry sposób oznaczania zadań domowych (w książkach oznaczony domek z numerem zadania do wykonania w domu - nie trzeba było notować co jest do zrobienia). W pakiecie jest 10 książek, 5 domowniczków (zadania do domu), 2 x wycinanki, książka do informatyki (beznadziejna), lekturnik z pytaniami do lektur (to akurat niezbyt dobry pomysł bo jednoznacznie sugeruje wybór lektur - moim zdaniem te wybrane przez wydawnictwo nie są zbyt ciekawe). Generalnie pakiet raczej nudny i łatwy - raczej dla dzieci zaczynających szkołę w wieku 6 niż 7 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikdominik5 Re: Podręczniki 12.11.14, 11:33 Witam, dziecko ostatnio zmieniło szkołę, a więc mam do sprzedania podręczniki nowe Podręcznik "Odkrywam siebie. Ja i moja szkoła" pakiet kl. 3, bardzo tanio za jedyne 120 zł. kontakt e-maile mazuro.o@wp.pl autor: Jolanta Faliszewska wyd. MAC - Edukacja Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: Podręczniki 12.11.14, 12:04 nie mam porównania z innymi podręcznikami ale moja córka korzysta z Tropicieli i moim zdaniem podręcznik jest rewelacyjny (chociaż dla 6 latków to dość wysoko postawiona poprzeczka) Zalety - ciekawe tematy, różnorodność zadań, zarówno w podręczniku (gimnastyka dla oka i języka, ulica ciekawych wyrazów) fajne tematy kulturowe, świetnie opracowana część matematyczna. W podstawowym boksie była jeszcze wyprawka i 2 zeszyty ćwiczeń - jeden ćwiczący pisownie, drugi - matematykę. może tylko przyroda jest traktowana trochę po macoszemu. ponieważ podręcznik jest fantastyczny to nauczycielom juz się nie chce i nie wykorzystują w pełni jego możliwości Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Podręczniki 12.11.14, 15:16 Jedno dziecko korzystało z "Nowe już w szkole" i uważam, że pakiet był całkiem przyjemny i sensowny, drugie ma "Tropicieli" i uważam go za pakiet wręcz idealny (aczkolwiek może mieć to także związek z nauczycielką, którą obecnie mamy bardziej niż świetną). Odpowiedz Link Zgłoś