Dodaj do ulubionych

swietlica?

02.07.14, 23:01
no wlasnie....czy wasi 1-4 klasisci zostaja na swietlicy po lekcjach?
u nas szkola ma obowiazek opieki nad dzieckiem do 13.30
potem dziecko moze do 16 lub do 18 na swietlicy zostac. tam maja niby odrobic lekcje, bawic sie itd.. tylko male ale... za to szkola sobie wola..190€ czyli...800 pln.... kurde...za 2.5 godziny?
tym bardziej, ze mlody i tak 2 razy w tygodniu musi wczesniej wyjsc. raz o 13, raz o 15.
zastanawiam sie czy zapisywanie go na swietlice ma sens.....
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: swietlica? 02.07.14, 23:08
      ano zostaja, bo nie ma innej mozliwosci zapewnienia dzieciom opieki po lekcjach, gdy rodzice w pracy...
      • kwiat_w_kratke Re: swietlica? 03.07.14, 00:14
        Zostają. Wszystkie trzy zostają - nie codziennie, ale od czasu do czasu na pewno. Świetlicę bardzo lubią.
        Świetlica jest właściwie za darmo (dobrowolna wpłata raz na rok, ok. 100 zł). Czynna do 17.30. Dziecko, które nie chce iść na świetlicę, może też spędzić czas w bibliotece szkolnej, gdzie jest duża sala czytelnicza.
        U nas jest tak, że każde dziecko, które nie idzie do domu od razu po lekcjach, musi być zapisane na świetlicę szkolną, gdyż szkoła ma obowiązek zająć się każdym dzieckiem, które przebywa na jej terenie.
    • anel_ma Re: swietlica? 03.07.14, 09:19
      moja tez bedzie w swietlicy do 16.00 zostawac, bo nie ma innej opcji
      płatne chyba 35 zł/miesiąc
      • camel_3d Re: swietlica? 03.07.14, 09:31
        kuzwa...a tu wala 190€....
        • jagabaga92 Re: swietlica? 03.07.14, 14:21
          > kuzwa...a tu wala 190€....

czy dlatego tak się wkurzasz, bo zarabiasz w złotówkach minimalną krajową, a za świetlicę każą Ci płacić w euro(???) I to jeszcze 190 eurasów!!! Masakra!!!!
      • an.16 Re: swietlica? 03.07.14, 09:39
        Zostaje. Ale u nas świetlica bezpłatna. Bawią się, dużo czasu spedzają dna dworze. Jest plac zabaw dla klas 1-3 i dwa duże boiska. 2 razy w tyg. panie ze świetlicy zabieraja ch.etne dzieci na zajęcie do mdk-u (śpiew, plastyka, drama). W ofercie płatnej (200 zł na semestr) jest 2 razy w tyg. korektywa z basenem (na terenie szkoły). No i dodatkowy angielski, nie pamietam ceny.
    • slonko1335 Re: swietlica? 03.07.14, 09:34
      Niestety zostają....u nas opłata dobrowolna na materiały plastyczne 20 zł na miesiąc.
    • mama-ola Re: swietlica? 03.07.14, 09:39
      > czy wasi 1-4 klasisci zostaja na swietlicy po lekcjac
      U nas świetlica (darmowa) jest tylko dla klas 1-3. Moje dziecko zostawało przez 3 lata. Świetlica to świetna rzecz - jesteś w szkole, z kolegami, ale możesz rozmawiać i bawić się (w przeciwieństwie do lekcji). Syn brał z domu karty Uno albo Hero factory i bawił się tym z kolegami. Wielka szkoda, że w 4 klasie tak nie będzie.

> szkola ma obowiazek opieki nad dzieckiem do 13.30
      Jak możesz mu zapewnić opiekę po 13.30 w domu, to po co ma zostawać? A jak nie ma gdzie się podziać, bo rodzice są w pracy, to co tu rozważać? Świetlica jest oczywistym rozwiązaniem chyba?...

> szkola sobie wola..190€ czyli...800 pln
      Miesięcznie? Czy może rocznie?
      A poza tym, czemu przeliczasz na złote? Chyba nie zarabiasz w złotych?
      • opium74 Re: swietlica? 03.07.14, 10:03
        Przeliczanie nie ma sensu.
        Na dodatek jak mamy ci odpowiedziec na pytanie o świetlice twojego dziecka jak to nie my mamy w razie czego zapewniac mu opieke po szkole.

Zapytaj w swietlicy czy ze wzgledu na wczesniejsze odbieranie 2 x w tygodniu mozesz dostac nizsza stawke.
        Zastanow sie w jaki sposob mialbys zorganizowac dziecku popoludnie jesli nie w swietlicy - ktos zwolni sie z pracy? wynajeta opiekunka? babcia?
      • camel_3d Re: swietlica? 03.07.14, 22:06
        0
        > Jak możesz mu zapewnić opiekę po 13.30 w domu, to po co ma zostawać?

niby bym mogl..ale co bedzie w domu od 13.30 do 19 robil.... w zasadzie wszystei dzeidziaki zostaja na swietlicy...

> Miesięcznie? Czy może rocznie?
        > A poza tym, czemu przeliczasz na złote? Chyba nie zarabiasz w złotych?

miesiecznie...
        oplata za swietlice jest naliczana w zaleznosci od zarobkow. Ja to rozumiem..tylkko zastanawiam sie... w klasach 1-4 jest lacznie 120 dzieci... neich srednio placa po 80€ no to szkola na tym mase pieniedzy zarabia... panstwowa.
        • mama-ola Re: swietlica? 04.07.14, 08:44
          > oplata za swietlice jest naliczana w zaleznosci od zarobkow.
          To musisz mieć niezłe zarobki smile

> klasach 1-4 jest lacznie 120 dzieci... neich srednio
          > placa po 80€ no to szkola na tym mase pieniedzy zarabia... panstwowa.

Świetlica na 120 dzieci? Wow. U nas jest na 30 max. A w klasach 1-3 jest ok. 300 dzieci, czyli pewnie chodzi co dziesiąte.
          Na pewno możesz zapytać, na co idą te pieniądze. Takie rozliczenia z reguły są jawne. Wyposażenie? Picie? Materiały plastyczne i gry? (pensje raczej nie)
          • camel_3d Re: swietlica? 07.07.14, 09:48

>
            > Świetlica na 120 dzieci? Wow. U nas jest na 30 max. A w klasach 1-3 jest ok. 30
            > 0 dzieci, czyli pewnie chodzi co dziesiąte.

No oni nie siedza caly czas w swietlicy.. wiekszosc czasu spedzaja na placu zabaw. Maja dwa. jeden jest dla dzieci od 1 do 3 klasy..drugi...od 4- do 6.

> Na pewno możesz zapytać, na co idą te pieniądze. Takie rozliczenia z reguły są
            > jawne. Wyposażenie? Picie? Materiały plastyczne i gry? (pensje raczej nie)

juz sie zorientowalem, pieniadze nie ida bezposrednio do szkoly tylko do instytucji (cos jak wydzial oswiaty w PL). Z tych pieniedzy oplacane sa potrzeby szko..wlasnie tablice, urzadzenia itd..
        • kwiat_w_kratke Re: swietlica? 06.07.14, 00:09
          > niby bym mogl..ale co bedzie w domu od 13.30 do 19 robil.... w zasadzie wszyste
          > i dzeidziaki zostaja na swietlicy...

Nie żartuj. Co będzie Twoje własne dziecko robiło w Twoim domu? shock
          Moje dzieci - bawią się zabawkami, budują domy z klocków, rysują, starsze czytają, a młodsze słuchają, jak ktoś z dorosłych lub starsze rodzeństwo im czyta, bawią się z innymi dzieciakami z osiedla w chowanego i w podchody... Robią całą masę ciekawych rzeczy.

> oplata za swietlice jest naliczana w zaleznosci od zarobkow. Ja to rozumiem.

A ja nie. To znaczy, że każdy płaci inną stawkę? Szkoła finansuje tych gorzej zarabiających kosztem zamożniejszych rodzin?

Tak czy inaczej - świetlica od czasu do czasu to dobra rzecz, dziecko otrzaska się z towarzystwem szkolnym, nawiąże bliższe relacje na nieco innych zasadach niż podczas zajęć. Ale tak dzień w dzień do 18.00? shock I naprawdę wszystkie dzieci tak mają? A z rodzicami rozmowy czy zabawy to tylko święta i weekendy? Naprawdę dla mnie to niepojęte.
          • camel_3d no wlasnie... 07.07.14, 09:52
            a. mowisz w liczbie mnogiej.. wiec pewnie tez razem sie bawia.
            b. u nas na osiedlu nie ma dzieci..bo osiedle to wiezowce w centrum jiasta i w zasadzie wszystkie dzieci, zostaja na swietlicy. W naszym bloku..25 pieter mieszka tylko jeden chlopiec o rok strazsy. W bloku obok 2. i koniec.

> A ja nie. To znaczy, że każdy płaci inną stawkę? Szkoła finansuje tych gorzej z
            > arabiających kosztem zamożniejszych rodzin?

tak. poza tym pieniadze ida tez na wyposazenie ogolnie szkol.

> Tak czy inaczej - świetlica od czasu do czasu to dobra rzecz, dziecko otrzaska
            > się z towarzystwem szkolnym, nawiąże bliższe relacje na nieco innych zasadach n
            > iż podczas zajęć. Ale tak dzień w dzień do 18.00? shock I naprawdę wszystkie dziec
            > i tak mają? A z rodzicami rozmowy czy zabawy to tylko święta i weekendy? Napraw
            > dę dla mnie to niepojęte.

u nas nie ma "od czasu do czau"... albo zapisujesz i placisz normalne..nei zaleznie czy dziecko jest czy nie..a jak zostanie kilka razy dluzej to musisz doplacac..
            wolalbym zeby byla mozliwosc zaplacenia za dzien, kiedy musi zostac.
    • iwoniaw Re: swietlica? 03.07.14, 11:32
      Zostają, świetlica czynna jest do 17.00 i w naszej publicznej szkole bezpłatna. Dzieci są odbierane różnie, w zależności od możliwości czasowych (związanych głównie z pracą) rodziców. Ok. 15.30-16.00 zostają już tylko pojedyncze osoby, ale teoretycznie jest możliwość max do tej 17.00 pn-pt.
    • jagabaga92 Re: swietlica? 03.07.14, 11:44
      > no wlasnie....czy wasi 1-4 klasisci zostaja na swietlicy po lekcjach?

Moje dziecko teraz MA WAKACJE!!!!!!!!!!!

> zastanawiam sie czy zapisywanie go na swietlice ma sens.....

a zastanawiam się, czy w tym momencie, tj. tuż po rozpoczęciu wakacji, sens ma zastanawianie się, czy zapisywanie dziecka na świetlicę ma sens. Wróć do zastanawiania się najwcześniej tydzień przed rozpoczęciem roku szkolnegowink.
      • blaszany_dzwoneczek Re: swietlica? 03.07.14, 12:13
        Tak, i na kilka dni przed rozpoczęciem szkoły zacznie gorączkowo szukać innej formy opieki, jeśli stwierdzi, że świetlica jednak nie. W ogóle nie ma się co wcześniej zastanawiać gdzie i z kim dziecko będzie przebywało po kilka godzin dziennie za niespełna dwa miesiące. Jak stwierdzi, że świetlica nie, to stanie na ulicy w dniu rozpoczęcia roku szkolnego i jakaś opiekunka z łapanki na pewno się trafi uncertain
        • andaba Re: swietlica? 03.07.14, 13:56
          Czasem, zostawała w te dni, kiedy czekała na dodatkowe zajecia, d domu mamy dość daleko, nie opłacało sie lecieć tam i z powrotem.

U nas świetlica 10 zł za miesiąc, nawet jak dzieco codziennie siedzi od 12 do 17.
          Oprócz tego jest świetlica TPD czynna od 16 do 19, czy 20, calkiem niepłatna, za to sponsorowana.
        • agni71 Re: swietlica? 06.07.14, 10:46
          nie wiem jak w Niemczech, ale u nas zapisy do świetlicy na kolejny rok szkolny są do 20 czerwca.
          • camel_3d Re: swietlica? 07.07.14, 09:45
            tu mozesz dziecko zapisac w kazdym momencie.

A co jezeli si okaze ze np w polowie roku cos sie wydarzy i dzeicko musi na swietlice chodzic?
    • budzik11 Re: swietlica? 04.07.14, 13:15
      Syn zostawał 2x w tygodniu po 1 godzinie lekcyjnej raz przed, raz po lekcjach, jak mu się plan lekcji z siostrzanym rozjeżdżał o tę godzinę - żebym nie musiała ich wozić co chwilę. U nas świetlica bezpłatna.
    • susaczek Re: swietlica? 04.07.14, 17:50
      czemu przeliczasz na zł skoro w zł nie zarabiasz eh... Wiele osób tutaj pewnie chciałoby mieć takie ,,problemy" jak ty.
    • b.bujak Re: swietlica? 06.07.14, 12:02
      wg mnie dużym plusem świetlicy jest to, ze dziecko może na luzie spędzić czas z rówieśnikami; robią tam to, na co brakuje czasu na przerwach... nawiązują relacje głębsze, niż w godzinach lekcyjnych;
      a czy takie życie towarzyskie twojego syna ma dla ciebie wartość 190 Euro to już sam musisz ocenić w odniesieniu do swojego budżetu oraz w odniesieniu do tego, co możesz zaoferować dziecku w zamian: niania, z którą pójdzie do domu?

jak to wygląda w skali klasy: czy większość korzysta ze świetlicy? co robią gdy nie korzystają?
      jeśli korzysta większość to po pierwsze znaczy, że w społeczności, w którym żyjesz koszt jest akceptowalny; po drugie obawiałabym się wykluczenia towarzyskiego w jakimś stopniu;
      jeśli nie korzysta większość to trzeba zrobić rozeznanie co robia, może ustalić jakąś naprzemienną grupową opiekę czy coś ??
    • tijgertje Re: swietlica? 06.07.14, 12:50
      Camel, ale o co sie wkurzasz? Nagle sie okazalo, ze w DE nie jest tak kolorowo jak w Polsce? No wybacz, wez zapytaj rodzicow chocby z Holandii, jak jest z tzw "swietlica" i oplatami. Porownujesz 2 zupeeeelnie inne systemy. A wez zwroc uwage na to, ze za zostawienie dziecka w szkole na lunch u nas (sama opieka plus do picia woda/herbata) jednorazowo trzeba bylo zaplacic 2,5€. Nie za jedzenie, bo dziecko musi brac je samo z domu, za sama opieke przez 45 min. a ty miauczysz, ze zapewnienie dziecku opieki przez miesiac po pol dnia za 190 € to duzo? A jak juz do Polski porownujesz, to porownaj place, porownaj za co w obu krajach placa rodzice, za co szkola. Ja nie narzekam, nie musze wybulac za podreczniki, przybory, ogrom oplat wszelakich w ciagu roku, place za piornik, plecak, teczke na zadania domowe, stroj gimnastyczny i buty, reszte zapewnia szkola. Jak nie potrafisz dziecku wymyslic zajecia na popoludnie (bo rozumiem, ze to jest powodem, a nie fakt, ze nie masz mozliwosci zapenic mu opieki, bo pracujesz 100km od domu po 12 godzin dziennie), to poszukaj opiekunki, a potem policz, co ci sie bardziej oplaca.
      • nieperfekcyjnapanidomu Re: swietlica? 06.07.14, 16:45
        w 100% popieram ten komentarz !
        • camel_3d Re: swietlica? 07.07.14, 09:58

> w 100% popieram ten komentarz !

bo w 100% nie zrozumialas....
      • camel_3d tijgertje --czy ty aby zrozumialas? 07.07.14, 09:57
        >ze zapewnienie dziecku opieki przez miesiac po pol dnia za 190 €

190 nie na pol dnia tylko na 2.5 godziny dziennie.. to nie jest pol dnia...

>Ja nie narzekam, nie musze wybulac za
        > podreczniki, przybory, ogrom oplat wszelakich w ciagu roku, place za piornik, p
        > lecak, teczke na zadania domowe, stroj gimnastyczny i buty, reszte zapewnia szk
        > ola.

Ja tez place..ksiazki 90€, przypory 60€
        Buty na sport na zewnatrz, buty na sport na sali, stroj na sport do hali, stroj na sport na zewnatrz..
        obiady 70€

> to jest powodem, a nie fakt, ze nie masz mozliwosci zapenic mu opieki, bo pracu
        > jesz 100km od domu po 12 godzin dziennie), to poszukaj opiekunki, a potem polic
        > z, co ci sie bardziej oplaca.

Opiekunka z Chin u znajomych bierze 100€ za 2 godziny dzienie..
        Jest fajna i dziecko sie jeszcze chinskiego pouczysmile
        Musze o tym pomyslec.
        • tijgertje Re: tijgertje --czy ty aby zrozumialas? 07.07.14, 10:20
          O, rozumiem doskonale:
          Opiekun ona swietlicy musi siedziec od 13.30 do 18.00, niezaleznie od tego czy ty sobie dziecko wczesniej odbierzesz czy nie, za te godziny zaplacic mu trzeba i nikt ci dziecka za drzwi nie wywali, jak przyjdziesz po niego pol godziny pozniej. I to ja wg ciebie liczyc nie umiem?
          • camel_3d czyli nie zrozumialas... 07.07.14, 11:05
            napisalem, ze mi policzyli 190 za 2.5 H czyli do 16. Gdybym dziecko do 18 chcial zostawic to bym 350 placil. A opiekun..i tak dostaje pieniadze, bo jest zatrudniony na normalna umowe, jak nauczyciel. Kazda klasa ma swojego opiekunka.
            • tijgertje Re: czyli nie zrozumialas... 07.07.14, 11:42
              Jesli opiekunem jest nauczyciel czy ktos o podobnych kwalifikacjach to wez sobie sprawdz stawki godzinowe. Dodaj do tego upezpieczenia, wynajem lokalu, sprzet itd.
              "A opiekun..i tak dostaje pieniadze, bo jest zat
              > rudniony na normalna umowe, jak nauczyciel."

Taaa, i ze wzgledu na ta umowe to mu pieniazki same z nieba leca?
              • camel_3d Re: czyli nie zrozumialas... 07.07.14, 13:20
                gdybym go po lekcjach prowadzil do klubu dla dzeici (taka alternatywa) to plycilbym za 4 godziny 70€.. i tez sa tam 2 opiekunki. Nie ma 100 dzieciakow tylko 20 w wieku 6-9 .. Ktos otworzyl taka alternatywe, dla osob, ktorym miasto wyliczylo koszmarne stawki smile)

Poza tym, przeciez kuzwa place na cos te podatki.. nie na to, zebym mojedziecko za 2.5 godziny walilo 190€, a jakies inne nic... Never mind.. babcia sie bedzie nim 2 dni zajmowala. Sama sie zglosila na ochotnika smile
    • srubokretka Re: swietlica? 06.07.14, 17:05
      190€ za 2,5h ?

Za taka sume bym znalazla nauczycielke, ktora odebralaby dziecko i uczyla np jezyka, czy gry na instrumencie.
      • 3-mamuska Re: swietlica? 06.07.14, 19:12
        Grubo przesadzasz.
        Jakbyś miał wynająć opiekunkę od 13.30-19 codziennie to wyszloby o wiele drożej .
        Ile płaciłes za żłobek/przedszkole?

Tu sie płaci około 20£ tygodniowo i za 2 godziny dziennie od 15.30-17.30.
        I to nie jest zwykła świetlica, jest wiecej niz jeden opiekun, dziecko moze odrobić lekcje, pograć zjesc( przyniesione przez siebie) jedzenie.
        I jest to wogole odrębna " firma" co innego niz szkoła, opiekunowie sa z zewnątrz nie zatrudnia ich Szkola, płaca wynajem sami przybory i prace 3-5 opiekunów.
        U ciebie jest wiecej godzin. Wiec nie płacz tylko płac skoro nie mozesz sie synem zając sam,dziecko kosztuje.
        -----------------
        Życie ma ty­le ko­lorów, ile pot­ra­fisz w nim dostrzec.
      • nieperfekcyjnapanidomu Re: swietlica? 06.07.14, 19:49
        miesięcznie...
    • camel_3d nie bedzie swietlicy.. 06.07.14, 19:52
      po przemysleniu... uwazam, ze to kompletnie bez sensu. gdyby to bylo 5 dni w tygodniu ..ok...
      ale to sa 3 dni w tygodniu..po 2.5 godziny.
      Wiec olewam. Zapisze dziecko po szkole na pilke noznesmile i jak chce na judo. Wiec zamias swietlicy bedzie

pon - pianino
      wtorek - pilka nozna
      sroda - polski
      czwartek - free
      piatek - judo.

Poza polskim, reszta zajec trwa po max 1 godzinie... nie przemeczy sie..a przynajmniej porusza.
    • monikaa13 Re: swietlica? 07.07.14, 12:08
      Moje akurat nie zostaje ale tak dzieci zostają po lekcjach i siedzą na świetlicy przed lekcjami, jak mają na po południe. Świetlica czynna od 7 do 17, oczywiście darmowa big_grin Z tym, że bardzo malutka, jest to świetlica i jednocześnie stołówka, nie ma wykładziny, dzieci siedzą cały czas na krzesełkach przy stołach. Jakieś tam gry mają. Najczęściej robią lekcje, rysują, w coś grają albo wychodzą po prostu na dwór.

Na świetlicę w 1 kolejności zapisywane są dzieci rodziców pracujących!
    • alpepe Re: swietlica? 07.07.14, 14:20
      nie masz Ganztagsschule w pobliżu? Córka właśnie skończyła, świetlica była za free. Niestety młodsza do tej szkoły miałaby daleko, a jej szkoła, którą widzę z balkonu, nie jest całodniowa i też miałam taki dylemat, nie wiedziałam, że to takie drogie jest, zresztą pracuję w domu, wystarczy, że bulę za obiady.
    • kanna Re: swietlica? 08.07.14, 11:31
      Zostawały. U nas świetlica do 18, można pograć w gry, wyjść na dwór, porobić lekcje, obejrzeć bajkę. Były jakieś kółka itp.

Ja tak koło 15 zabierałam dzieci, syn często prosił, żeby go zostawić, to sobie pogra w piłkę. Brałam tylko plecak i wracał sam. Ostatnio odbierał po swoich lekcjach siostrę i razem wracali.

Świetlica to dobry wynalazek, dzieciaki mogą się pointegrować z innymi w lekkim (swobodnym) nadzorze. Moje bardzo lubiły zostawać (zwykła, rejonowa podstawówka)

Jak ludzie mają dzieciaka z problemem w kontaktach społecznych to zachęcam, żeby godzinkę, dwie pobyło w świetlicy. Po pół roku widać zmiany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka