Dodaj do ulubionych

Pierwsza klasa - sprawdziany

22.10.14, 14:26
Mój syn poszedł starym trybem do pierwszej klasy czyli w 7 roku życia. Nie ma problemów raczej z nauką, płynnie czyta. Przynajmniej wydawało mi się, że wszystko jest ok. W poprzednim tygodniu pisali sprawdzian tzn. musieli rozpoznać co przedstawia rysunek, podzielić na głoski oraz zaznaczyć spółgłoski i samogłoski. Z tego co pamiętam to były m.in. słowa: jeż, sarna, sowa. W zadaniu domowym mieli podzielić na samogłoski i spółgłoski słowo: myszy. Całej klasie poszło tragicznie, także w piątek mają znowu sprawdzian z tego samego. W związku z tym mam pytanie: czy dzieci muszą znać wszystkie spółgłoski i samogłoski? Czy muszą znać dwuznaki? Wczoraj zajęło mi 10 minut zabawy, żeby dziecko pojęło o co chodzi. Czy od tego jestem ja czy nauczyciel???? Czy Wasze dzieci już mają sprawdziany z takiego zakresu?
Obserwuj wątek
    • agniesia1973 Re: Pierwsza klasa - sprawdziany 22.10.14, 14:28
      Dodam jeszcze, że na obecnym etapie nauki poznali 8 liter. Teoretycznie nie musi wiedzieć, że istnieje ż i jest to spółgłoska... itd, itp.
      • najma78 Re: Pierwsza klasa - sprawdziany 22.10.14, 19:09
        agniesia1973 napisał:

> Dodam jeszcze, że na obecnym etapie nauki poznali 8 liter. Teoretycznie nie m us
        > i wiedzieć, że istnieje ż i jest to spółgłoska... itd, itp.
        >
        ??? Minely prasie dwa miesiace a oni poznali 8 liter? Moje dzieci w wieku 4 lat w szkole poznali wszystkie litery do polowy pazdziernika plus potrafili czytac krotkie ksiazki.
        • angazetka Re: Pierwsza klasa - sprawdziany 22.10.14, 19:53
          Widziałaś rządowy elementarz?
      • zjawa1 Re: Pierwsza klasa - sprawdziany 22.10.14, 22:01
        Z tego co widziałam w ćwiczeniach syna, podział na samogłoski i spółgłoski już przerabiali. Tak więc u nas znajomość ta jest już przestrzegana.
    • stillgrey Re: Pierwsza klasa - sprawdziany 22.10.14, 14:34
      Teoretycznie nie musza, praktycznie cala klasa mojego syna, ktora poszla tak jak u Was starym trybem uczyla sie tego przez dwa lata w zerowce i w pierwszej klasie wszyscy znali to spiewajaco.
    • fogito Re: Pierwsza klasa - sprawdziany 22.10.14, 14:37
      Elementarz Falskiego mu zapodaj to sie nauczy smile
    • ewa_mama_jasia Re: Pierwsza klasa - sprawdziany 22.10.14, 14:39
      Może pani chciała sprawdzić wiedzę dzieci? Skoro sprawdzian poszedł kiepsko większości dzieci, to wina pani a nie klasy.
    • budzik11 Re: Pierwsza klasa - sprawdziany 22.10.14, 15:00
      Mój syn jest w klasie mieszanej, on jest 6-latkiem (był, teraz ma 7 lat i jest w II klasie). W październiku w ubiegłym roku znali jakieś 5 liter, oczywiście nie było mowy o znaniu wszystkich głosek, a tym bardziej dwuznaków (poznali je jakoś maj-czerwiec, czyli pod koniec klasy). Sprawdziany mieli np. z dzielenia wyrazów na sylaby (pani im je czytała, oni pod obrazkiem rysowali ilośc kropek odpowiadającą ilości sylab). Albo liczyli ilość liter i rysowali kropki. W każdym razie na pewno nie musieli znać litera i nie ważne było, czy ktoś je zna, czy nie, pani realizowała właściwy program klasy I czyli dla dzieci nieumiejących czytać ani pisać.
    • saszanasza Re: Pierwsza klasa - sprawdziany 22.10.14, 15:44
      W I klasie do której chodzi moja 6 latka dzieci już miały rozróżnienie na samogłoski i spółgłoski, tzn. muszą znać wszystkie samogłoski, pozostałość to "oczywista-oczywistość" czyli spółgłoski.
      I tak...da się tego nauczyć przed wprowadzeniem wszystkich litersmile
      Zapytałam córkę o podział na samogłoski i spółgłoski wyrazu myszy - podzieliła bezbłędniesmile
      Dwuznaki również znasmile
    • sion2 Re: Pierwsza klasa - sprawdziany 22.10.14, 19:01
      Mylisz pojecie głoski z pojęciem litery. Głoska to jest dźwięk który wymawiamy np "sz" zaś litera to co piszemy.
      Rozróżnianie głosek ćwiczy się przed pójściem do szkoły, w tzw zerowkach obojętne czy szkolne czy przedszkolne.
      Liter dziecko de facto powinno uczyć się w szkole dopiero tzw mówię o programie szkolnym.
      Podobnie przed pójściem do szkoły dziecko uczy się rozpoznawać samogłoski od spółgłosek - w wymowie, nie pisanych.
      Dlatego ma sprawdzianie miało rysunek a pod nim zapewne puste kwadraciki. Powinno w ciszy przegłoskować sobie s-o-w-a, zamalować tyle kratek ile głosek, a potem wiedzieć że druga i czwarta kratka to bedzie samogłoska. I absolutnie nie musi znac do tego zapis graficzny np głoski "w".
    • koza_w_rajtuzach Re: Pierwsza klasa - sprawdziany 22.10.14, 19:31
      Wg mnie jest to dość typowy sprawdzian dla pierwszej klasy, tyle tylko, że może nie już w październiku, a bardziej np. w grudniu, kiedy już dzieci lepiej to opanują.
      W żaden sposób nigdy nie musiałam dziecka do sprawdzianu nauczać, a skoro tak źle klasie poszło, to znaczy, że nauczycielka je za krótko tego uczyła i że to ona tutaj nawaliła. Moje dziecko w każdym razie wszystkie te informacje o których piszesz wyniosła ze szkoły i nie musiałam w domu nad tym pracować, może po prostu dobrą nauczycielkę ma.
    • ciotka.aka Re: Pierwsza klasa - sprawdziany 22.10.14, 21:25
      syn jest w I klasie (siedmiolatki) ma sprawdziany średnio co kilka dni. Było już pisanie (dyktando złożone ze słów, składających się z poznanych liter), zadania matematyczne (na początku z poleceń wyżej, niżej, prawa, lewa, z przodu, z tyłu - rysunek, potem więcej, mniej i dodawanie, odejmowanie -to już "normalne działania z zapisywaniem poznanymi cyframi i znakami). Był odpytywany z czytania (w sumie nie wiem czy odpytywany, czy zgłosił się sam). Poza tym z w-f był "sprawdzian" z pajacyków. No i z dodatkowych przedmiotów (religia) kilka modlitw.

Z ciekawości jutro zapytam go o tą mysz wink
      • manala Re: Pierwsza klasa - sprawdziany 22.10.14, 21:46
        W klasie 6 latków mojego dziecka nie było jeszcze sprawdzianów jako takich...Niby zaznaczają te spółgłoski i samogłoski ale odnoszę wrażenie, że młoda nie do końca to kuma. Pytałam jak w takim razie zaznacza te kwadraciki to powiedziała, że Pani im mówi które zaznaczyć...
        Jutro wypróbuję na niej jeża, sarnę i sowę. Zobaczę czy sobie poradzi.
        • zjawa1 Re: Pierwsza klasa - sprawdziany 22.10.14, 21:59
          Zazdroszczę takiego poziomu nauki w szkole Twojego dziecka. Oczekiwania wyższe niż obecnie przeciętne.
    • annubis74 Re: Pierwsza klasa - sprawdziany 22.10.14, 22:59
      nie wiem czy był to sprawdzian czy tzw. diagnoza
      aczkolwiek niezależnie od tego jakim trybem syn poszedł do szkoły - program jest taki sam. oczywiście mozna go realizować szybciej lub wolniej. ale wymaganie by dziecko znało dwuznaki po dwóch miesiacach (nawet jeśli płynnie czyta to i tak nie zawdziecza tego szkole).
      moja córka poszła do szkoły jako 6 latka (chociaż ona akurat zna wiekszość liter ) przez 1,5 miesiaca poznali teąż około 8 litera - akurat córka sobie radzi ale dla wielu dzieciaków tempo jest zbyt szybkie
      sprawdzianów nie ma - ale mieli tzw. diagnozę i też mieli jakieś zadania z dzieleniem na głoski itd.
      • sion2 Re: Pierwsza klasa - sprawdziany 23.10.14, 11:42
        Nikt od dziecka autorki wątku nie wymagał znajomości dwuznaków ani wszystkich liter użytych w wyrazach. Widząć obrazek, jestes w stanie WYMÓWIC jego treść, prawda? sprawdzian miał za zadanie pokazać czy dzieci ze słuchu dobrze dzielą na głoski i znają samogłoski i spółgłoski - ze słuchu.
    • camel_3d Re: Pierwsza klasa - sprawdziany 23.10.14, 05:47
      nie..u nas wogole nie ma sprawdzianow tego typu.
      na razie dzieci ucza sie dzielis slowa na sylaby, pisac i czytac.

• zofijkamyjka Re: Pierwsza klasa - sprawdziany 23.10.14, 11:48
      to wiesz? w szkole polskiej najważniejsze są sprawdziany już od I klasy sad
      • an.16 Re: Pierwsza klasa - sprawdziany 23.10.14, 12:03
        U na na tym etapie nie było sprawdzianów. Córka jest w 2 klasie i nie jestem pewna czy zna rozróżnienie i czy prawidłowo zaznaczyłaby spółgłoski i samogłoski. Uczyli sie czytac i pisać, dwuznaki poznawali pod koniec 1 klasy. Dopiero w 2 klasie pojawiły się "sprawdziany" - dyktanda. Czy ta płynnie, pisze szybko. Nauczyła sie w szkole, była 6 latkiem w klasie 7 latków. Nie ma znaczenia wiek uczniów, program 1 klasy jest dla wszystkich jednakowy.
    • slonko1335 Re: Pierwsza klasa - sprawdziany 23.10.14, 12:32
      Kojarzę, że moja pierwszoklasistka miała coś takiego w zeszły roku ale to w kwadracikach po rysunku się coś zaznaczało albo nauczyciel czytał wyrazy(nie trzeba było na pewno odczytywać samodzielnie słów), nie była do tego potrzeba znajomość wszystkich liter czy dwuznaków.
    • lucyjkama Re: Pierwsza klasa - sprawdziany 24.10.14, 12:56
      U córki jeszcze nie było żadnego sprawdzianu. Jest zapowiedziany z angielskiego z całego działu. I nawet to uważam za głupotę. Nie wierzę, że nauczycielka nie wie kto jak opanował słówka.

Samogłoski i spółgłoski córka rozróżnia, podobnie jak liczbę pojedynczą, mnogą, rodzaj żeński, męski, nijaki itd. po prostu podsłuchała dawno temu jak syn odrabiał lekcje. Natomiast nie kojarzę żeby pojęcie spółgłoska/samogłoska miała wprowadzone w szkole. Zresztą rozróżnianie spółgłosek/samogłosek nie jest to jakaś kluczowa umiejętność niezbędna w nauce czytania czy pisania.
      • magnolia1973 Re: Pierwsza klasa - sprawdziany 24.10.14, 13:12
        U mojej pierwszoklasistki też jeszcze nie było chyba żadnego formalnego sprawdzianu, a szkoła niby sprawdziano i testolubna. wink
        Wiem, że diagnozują dzieci, pani pedagog też obserwuje pierwszaki, mają w listopadzie przedstawić rodzicom wyniki obserwacji, ale sprawdzianu jako takiego nie było póki co. Zgadzam się, że nauczyciel widzi przecież jak dziecko na lekcji pracuje, jak mu wychodzi odrabianie zadań domowych, i co potrafi, a z czym ma kłopot.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka