Dodaj do ulubionych

wspomaganie nauki sluchowca

24.10.14, 16:09
Poradźcie proszę jak wspomagac w nauce sluchowca? Moze jakies nowinki techniczne?
syn jest sluchowcem, świetnie przyswaja j. angielski (na lekcji duża mowią, duzo sluchają, powtarzają), gorzej niemiecki (Pani wymaga kucia gramatyki z tabelek, cwiczenia itp). Lekce prowadzone w formie wykladu, z krótkimi notatkami na konicec - pamieta, praktycznie bez powtórek może pisać sprawdzian, lekcje, podczas których nalezy więcej pisać, pracować z tekstem idą gorzej. Wiem już, że przewaga percepcji sluchowej powoduje taki wlasnie sposób przyswajania wiedzy. Znacie jakies metody wspomagania takich typów, samo powtarzanie lekcji na glos jest nudne. z drugiej strony raczej nie wyobrażam sobie, żeby zrezygnować z czytania lektur na rzecz audiobookow.....
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: wspomaganie nauki sluchowca 24.10.14, 22:53
      Audiobooki to nic złego. Jeśli nie odpowiada Ci samo słuchanie, to może być słuchanie przy jednoczesnym śledzeniu tekstu.
      Mój syn jest słuchowcem. Wielu rzeczy uczyłam go na stojąco, w ruchu, z pokazywaniem. Jakaś konkretna rzecz Cię interesuje? Matematyka? Niemiecki?
      • wlazkotnaplot Re: wspomaganie nauki sluchowca 25.10.14, 11:15
        Podpisuję się pod wątkiem.
        Mój syn słucha lektur i nie widzę w tym nic złego.
        Warunek jest taki, musi czytać to, co mu sprawi przyjemność. I czyta.
        Rozumie to, co słyszy. Przy nawale nauki do sprawdzianów przygotowuję go ja, czytam mu. Kiedy jest mniej uczy się sam (trwa to dwa razy dłużej).
        Podobnie do autorki wcześniejszego wpisu syn dodatkowo lepiej przyswaja ruszając się. Dla mnie to droga przez mękę, mówić do kogoś kto siedzi spokojnie 5 minut, potem skacze, chodzi w kółko, robi fikołki ale o dziwo słyszy i rozumie co do niego mówię.
        Podpowiedzcie jak pomóc w matmie bo samo słuchanie nie wystarcza.
        • mama-ola Re: wspomaganie nauki sluchowca 25.10.14, 17:40
          Jeśli chodzi o naukę matematyki nie przy biurku - czyli raczej dla słuchowca - to różne tego typu ćwiczenia opisałam na portalu Miasto Pociech. Tam jest taka zakładka "Kocham matmę", np. odcinek Sprawność rachunkowa dotyczy nauki w ruchu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka