Dodaj do ulubionych

Jak walczyć z potliwością stóp?

19.12.15, 07:58
Mojej córce stopy pocą się właściwie od zawsze, niezależnie od typu obuwia.
Od dwóch lat nie miała na sobie skarpetek, bo twierdzi, że jest jej za ciepło nawet przy mrozach na dworze. W nocy śpi zawsze z odkrytymi stopami, a po domu chodzi boso, nawet jak mamy zimno w mieszkaniu i panele są wychłodzone. W balerinach chodzi ile się da. Czasami śmiesznie to wygląda, bo niektóre dzieci noszą już kozaki, a ona jeszcze w balerinach.
Może to ma znaczenie, że ona ogólnie jest całkowitym przeciwieństwem zmarzlucha. W sumie wiecznie jej ciepło i chodzi porozbierana bardziej od innych. Myślę, że taka jej uroda, bo ma tak od niemowlaka i sama też zawsze ją lekko ubierałam mimo przerażenia tym faktem innych osób z rodziny.
No i teraz jest taki problem, że obuwie zaczęło jej niezbyt ładnie pachnieć. Nie chcę, żeby się wstydziła ściągać publicznie buty. Na noc zasypuję jej buty sodą oczyszczoną, raz w tygodniu piorę w pralce, przed wyjściem zawsze dodatkowo myje stopy i smaruje je kremem do stóp na pocenie się. Co mogę z tym jeszcze zrobić?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Jak walczyć z potliwością stóp? 19.12.15, 14:12
      Cienkie bawełniane skarpetki, talk na stopy (lub do skarpetek).
      Płukanie w naparze pokrzywy i/lub szałwii.
      Do butów spray antybakteryjny i antygrzybiczy, pranie butów bez płynu do płukania (może podrażniać stopy). Jeżeli zmienił się zapach, a nie zmieniła się jakość butów to warto pokazać lekarzowi stopy.
    • jotde3 Re: Jak walczyć z potliwością stóp? 19.12.15, 16:02
      Myslalem ze chodzi o chlopaka i te ich szutrowki czy halowki z tworzywa . normalnie nos urywa a skurzanych nie chce bo juz nie ten model .ech .
      Jak twoja corka nie chodzi w takich "nieoddychajacych " butach to nie wiem co zrobic , jesli jednak te baleriny sa ze skory " ekologicznej" to wiesz juz .
      • zajacowna Re: Jak walczyć z potliwością stóp? 19.12.15, 19:03
        spreyuj jej nogi i regularnie buty octanisptem do odkażania ran.
        poprostu w ten sposób usuniesz namnożone bakterie i drobnoustroje z butów.
        Przetestowane. naprawde działa.
        • koza_w_rajtuzach Re: Jak walczyć z potliwością stóp? 20.12.15, 08:12
          Dzięki za rady.
          Akurat tak się składa, że mam w domu Octanisept, ale jakoś nie przyszło mi na myśl, że mogłabym go w tym celu użyć smile.
          • zajacowna Re: Jak walczyć z potliwością stóp? 20.12.15, 10:00
            musisz regularnie psikać.
            napewno jednorazowo nie wystarczy.
      • koza_w_rajtuzach Re: Jak walczyć z potliwością stóp? 20.12.15, 08:17
        No fakt, obuwie też przydałoby jej się trochę lepsze..
        Z drugiej strony jak miała skórzane buty, to tak samo pociły jej się stopy.. Miała też takie do biegania, bardzo przewiewne i też to samo. Teraz fakt, że akurat ma obuwie takie sobie, może dlatego problem jakby się trochę nasilił. Na pewno jej kupię nowe buty.
    • el_elefante Re: Jak walczyć z potliwością stóp? 19.12.15, 23:52
      Dorosłemu poradziłbym etiaxil, ale dziecku to nie wiem, bo on może podrażniać. Jest odmiana do wrażliwej skóry (niebieska), może spróbuj. Z jednoczesną wymianą obuwia.
    • q_fla Re: Jak walczyć z potliwością stóp? 20.12.15, 09:54
      Polecam, sprawdzone. smile
      www.butix.eu/
      Można kupić na All.
    • srubokretka Re: Jak walczyć z potliwością stóp? 20.12.15, 14:34
      Sol epsom. Na stopy o nieprzyjemnym zapachu lub dotknięte grzybicą ? moczenie nóg w solance (kilka łyżek na miskę wody) przez ok. 10-15 minut dziennie pomaga pozbyć się problemu. Do tego obuwie tez mozna w tym prac. do 4 szklanek soli Epsom dodajemy 20-25 kropli ulubionego olejku eterycznego, na 1 wsad pralki stosujemy 1/4 szklanki.
    • mikams75 Re: Jak walczyć z potliwością stóp? 20.12.15, 23:57
      wg mnie skarpetki powinna nosic i je zmieniac w ciagu dnia. Jakos nie moge sobie wyobrazic, zeby bylo higieniczne wkladanie pokremowanych (niewazne ze to krem na pocenie) stop w buty bez skarpetek. M moment namnazaja sie bakterie w bucie.
    • sajgonetka Re: Jak walczyć z potliwością stóp? 29.12.15, 21:18
      zapytaj farmaceutę lub lekarza, czy etiaxil albo antidral można stosować u dziecka na stopy. powinno pomóc. plus skarpetki bawełniane. jak zmienia obuwie, a te skarpetki ją "parzą" to również skarpetki niech zdejmuje (np.w szkole przy zmianie obuwia na szkolne).
      a do butów - wkładki. wkładki można szybciej wyprać lub wyrzucić, buty choćby prane codziennie, utrzymują smrodek - są szyte nićmi syntetycznymi, które bardzo chłoną zapachy, i nawet wyprane obuwie, które łapie wilgoć (niekoniecznie od stóp) zaczyna śmierdzieć.
      buty - najlepiej z naturalnych materiałów. trudno, trzeba zainwestować raz, jak będzie ok, to tylko materiały naturalne (bo jednak sztuczne śmierdzą szybciej i bardziej).
      i musisz zacząć działać już teraz, za chwilę wkroczy w wiek "śmierdzącego" nastolatka, więc problem może być bardziej złożony..
      • koza_w_rajtuzach Re: Jak walczyć z potliwością stóp? 30.12.15, 08:27
        Ok, dzięki. Na razie problem jest mniejszy. Fakt, że teraz są ferie, więc odpadają wędrówki do szkoły muzycznej, gdzie mamy 3 km, gdzie połowa drogi jest pod górę, więc siłą rzeczy ciężko się nie zmęczyćwink. No i nie ma wfu, gdzie potem przepocone stopy wkłada na obuwie codzienne (u niej w szkole nie ma obuwia zamiennego, tylko na wf wkłada się inne). W każdym razie metody zapobiegawcze zdają egzamin, a teraz jeszcze jej kupię buty ze skóry naturalnej i mam nadzieję, że problem niedługo nie będzie istniał.

> i musisz zacząć działać już teraz, za chwilę wkroczy w wiek "śmierdzącego" nast
        > olatka, więc problem może być bardziej złożony.

W sumie to ona już teraz dość intensywnie dojrzewa.
        • mikams75 Re: Jak walczyć z potliwością stóp? 30.12.15, 12:34
          po wfie powinna zmieniac skarpety i nie wkladac przepoconych w obuwie codzienne
          • koza_w_rajtuzach Re: Jak walczyć z potliwością stóp? 30.12.15, 13:34
            > po wfie powinna zmieniac skarpety

Nie nosi skarpet.
            • mikams75 Re: Jak walczyć z potliwością stóp? 30.12.15, 13:47
              a powinna, nie dziwie sie, ze buty cuchna jak wchlaniaja wieksze ilosci potu. W zasadzie to i bez nadmiernej potliwosci buty beda smierdziec. To tak jakby nosic skarpety bez prania tygodniami.
              Jesli nie nosi skarpet to buty trzeba by prac codziennie a i tak sie nie dopiora dokladnie w srodku.
              • koza_w_rajtuzach Re: Jak walczyć z potliwością stóp? 30.12.15, 13:54
                Nie nosi, bo jej za ciepło w skarpetach i nie da rady jej przekonać.
                Zresztą i tak większość roku nosi baleriny, a je akurat nosi się na bose stopy. W zimie nosi półbuty, chyba, że jest wysoki śnieg, a gdy tylko trochę robi się cieplej, to przerzuca się na baleriny.
                • melisaa4 Re: Jak walczyć z potliwością stóp? 30.12.15, 13:57
                  To miejcie kilka par balerin, najlepiej nie ceramicznych w ktorych noga nie oddycha ale tez z naturalnych materialow skórzane czy tez takie jak tenisowki z metrialu. I niech zmienia je a ty po prostu je pierzesz na zmiane tak jak skarpety. Niestety przy tego typu dolegliwosci trzeba czesto prac obuwie. Ostrzegam ze olej kokosowy jest tlusty tak wiec ja zawsze pod skarpetke nakladam. Miedzy praniem stosuj dezodoranty do obuwia.
            • melisaa4 Re: Jak walczyć z potliwością stóp? 30.12.15, 13:52
              I wtedy tym bardziej buty maja nieprzyjemny zapach bo w bawelniane cienkie skarpety wchlonie sie po ale je przebierasz a buty pierzesz tylko od czasu do czasu, powinna nosic skarpetki cieniutkie naturalne a baleriny bez problemu odpierzecie w pralce jak mowie najlepsze sa kapsulki proszek do prania juz nie daje takiego efektu jak kapsulka, buty beda pachnace
              • koza_w_rajtuzach Re: Jak walczyć z potliwością stóp? 30.12.15, 14:02
                W sumie ona już od dawna nie nosi skarpet, od 1-ej klasy, ale problem z poceniem się stóp dopiero niedawno się pojawił. Umówiłyśmy się już, że kupię jej nowe buty i będzie je nosić do cienkich bawełnianych skarpet.
                Wcześniej czasem ją zmuszałam do wkładania skarpet, ale jak wracała ze szkoły to zawsze były w plecaku, więc odpuściłam sobie. Teraz spróbuje ponownie do skarpet się przekonać.
                • melisaa4 Re: Jak walczyć z potliwością stóp? 30.12.15, 14:13
                  To może tylko przejsciowe pocenie stóp związane z dojrzewaniem ale mozliwe, ze jej juz tak zostanie. Kup dwie pary balerin nie jakis drogich jak nie skorzane to wlasnie takie jak tenisowki z oddychajacego materialu. Niech sprobuje cienkich bawelnianych albo bambusowych skarpetek. Ja nawet wole bambusowe bo sa miekkie i naprawde fajne. I po intensywniejszym wysilku pierz baletki. Niektorzy wogole nie piora obuwia ale w tym przypadku to niestety koniecznosc. I nie baleriny w pralce nie niszcza sie. Daje na 40minut z lekkim wirowaniem 1kapsulke na 1-2 pary butow i jest dobrze. Co jak co ale napewno nie mam juz problemow ze zdjeciem butow w gosciach.
    • jagabaga92 Re: Jak walczyć z potliwością stóp? 30.12.15, 11:06
      Przetrzeć srebrem koloidalnym - wychodzi znacznie taniej niż polecany wyżej Octenisept, a działa rewelacyjnie. Sama używam latem srebra pod pachy i zupełnie nie ma przykrego zapachu.
    • melisaa4 Re: Jak walczyć z potliwością stóp? 30.12.15, 13:39
      Olejem kokosowym smarowac rano stopy przed nalozeniem skrpety, poczekac zeby troche wsiaknal w skorę. Napewno wtedy stopy nie beda nieprzyjemnie pachniec jesli zdejmnie u kogos obuwie. Najlepsze obuwie to skórzane a skarpety z bawełny albo bambusowe. Obuwie które jest przesiakniete juz zapachem wsadzic do pralki dac 1 kapsulke np arielu ladnie odpierze zapach a nastepnie stosowac dezodoranty specjalne do abuwia np kiwi czy scholl. Olej kokosowy jest naturalny wiec dziecku nie zaszkodzi a wrecz jak krem nawilzy skore, ja stosuje po depilacji. Mozesz kupic w mydlarni taki olej/maslo kokosowe. Mydło siarkowe na nadpotliwość Barwa jest bardzo fajne ja rowniez mam tego typu problemy wiec znam specyfiki i moge polecic i napewno mydlo przeciwpotne barwy polecam i olej kokosowy tylko olej nie zniweluje nadpotliwosci ale pochlonie nieprzyjemny zapach. Zbadać tarczycę u dziecka czy to że mu jest goraco i poci sie obficie nie jest objawem nadczynnosci tarczycy.
      • melisaa4 Re: Jak walczyć z potliwością stóp? 30.12.15, 13:42
        moczanki w szalwi i pokrzywie nie polecam cZY tez korze debu bo daje to znikome efekty i trzeba robic codziennie a ktorej malolacie chce sie 15minut moczyc nogi w misce? ewentualnie kapiel w solance sa w sklepach zielarskich solanki ktore do kapieli mozna dodac- naturalne i zdrowe stosowane w wielu innych schorzeniach i potliwosc tez troszke sie zmniejszy ale calkowicie juz jej nie wyeliminuje jesli taka jej uroda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka