Dodaj do ulubionych

Likwidacja małych klas?

09.07.18, 14:51
Na jednej z grup społecznościowych do której należę ktoś wkleił info że do końca wakacji w całej Polsce mają być zliwidowane wszystkie klasy liczące poniżej 20 uczniów. Klasy mają być 28osobowe. Ma to być zrobione bez wiedzy rodziców żeby nie zdążyli zaprotestować. Wg mnie jest to ABSURD. Nie wierzę w to. Jednakże kilka mam potwierdziło że u nich np z siedmiu 3. klas powstaną tylko trzy 4.klasy. Czy ktoś o czymś takim słyszał? Myślałam żeby podejść u nas w szkole do sekretariatu i spytać czy to prawda ale po pierwsze boję się że się zbłaźnię jeśli okaże się to nieprawdą a po drugie jeśli ma to być bez wiedzy rodziców to mogą nie powiedzieć prawdy.
Obserwuj wątek
    • mari.sol Re: Likwidacja małych klas? 09.07.18, 16:18
      Fake.
      Arkusze organizacyjne sporządzono wiosną. Zamknął się również ruch kadrowy a część dyrektorów jest w tej chwili na urlopach. Bardzo, bardzo wątpię w prawdziwość tej informacji.
      • clara.veritas Re: Likwidacja małych klas? 19.07.18, 20:11
        Fake.
        Arkusze organizacyjne sporządzono wiosną. Zamknął się również ruch kadrowy a część dyrektorów jest w tej chwili na urlopach

To raz, a dwa - o ilości i liczebności klas w poszczególnych szkołach decydują organy prowadzące. W przypadku szkół państwowych, publicznych, są to najczęściej gminy - a te mają różne budżety i różną politykę edukacyjną w różnych częściach Polski. Już nie wspominając o tym, że są miejsca, w których nie zebrano by 28-osobowych klas nawet gdyby robiono je zbiorcze dla całej gminy.
    • betty842 Wyjaśnienie 19.07.18, 22:11
      www.tuzory.pl/wiadomosci,male-klasy-na-slasku-beda-zamykane-kuratorium-to-fake-news,wia5-3266-16551.html
    • molik28 Re: Likwidacja małych klas? 20.07.18, 11:31
      U mojego dziecka z trzech klas 6-tych po odejściu części dzieci do klas 7-mych w innych szkołach od września będą dwie klasy 6-te. Dostaliśmy taką informację na zakończeniu roku szkolnego.
      • tzn.aga Re: Likwidacja małych klas? 21.07.18, 23:06
        U mojej córki też z sześciu klas trzecich ma powstać pięć klas czwartych.
        Przez te trzy lata ileś tam dzieci odeszło do innych szkół.
        Poinformowano nas o tym w kwietniu.
        BTW - arkusz organizacyjny to jest tylko formalność.
        Większość spraw organizacyjnych decyduje się w drugiej połowie sierpnia.
        Sama pracuję w szkole. Arkusz to tylko zarys.
    • mea8 Re: Likwidacja małych klas? 25.07.18, 09:09
      U nas jest zupelnie odwrotnie. Przyjęte klasy I maja po 19-20 uczniów - do tej pory zwykle max czyli 25 osob. Do tego z 4 klas 2. zrobili 5. Rozgęścili do 19 osob.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka