29.10.18, 09:36
Słuchajcie czy u was na wf klasa 4 zdazają się kontuzje.Mamy październik a u mojej córki na klasę 23 osób 6 ma/miało: powykrecane kostki, palce, a dwie osoby nogi w gipsie.Nie wiem czy takie ciamajdowate dzieci czy nauczycielka przesadza z wymaganiami.
Obserwuj wątek
    • molik28 Re: Znowu wf 29.10.18, 10:23
      To co oni robią na tym WFie?
      • iwi41 Re: Znowu wf 29.10.18, 10:29
        Też tak się zastanawiam.Np. dwie dziewczyny skręciły nogę w kostce przy teście coopera czyli bieganiu.
        • mia_mia Re: Znowu wf 29.10.18, 11:11
          Test Coopera to nie tylko bieganie, ale też nic co naraża życie dzieci. Obstawiam ciapowate dzieci w nieodpowiednim obuwiu i zwykły pech.
    • slonko1335 Re: Znowu wf 29.10.18, 12:21
      może jest za ciasno? u nas było dużo kontuzji bo za dużo dzieci na raz było na małej sali...mogą tez nie robić rozgrzewki, tak czy owak nie wierze w aż tak ciapowatą klasę...
      • mama_kotula Re: Znowu wf 29.10.18, 12:28
        > nie wierze w aż tak ciapowatą klasę...

Ja wierzę. Widziałam agentki u mojej córki w klasie. Biegać jako tako umiały może trzy sztuki, w tym dwie czynnie uprawiające jakikolwiek sport poza szkołą.
        Inna rzecz, że to klasa siódma była, nie czwarta, wtedy koordynacja ruchowa siada, bo człowiek rośnie, zmienia proporcje...

Ogólnie obstawiam przede wszystkim mało ruchu na co dzień, brak rozgrzewki, brak techniki jakiejkolwiek. Na sztywnych i nierozgrzanych mięśniach daleko się nie zajedzie.
    • janja11 Re: Znowu wf 30.10.18, 11:36
      Być może, źle przeprowadzana jest rozgrzewka mięśni na początku zajęć.
      Ale faktem jest też, że poziom lekcji WF w klasach 1-3, to zwykle tragedia.
      Często takie lekcje prowadzone są przez panią wychowawczynię Jadzię, tuż przed emeryturą.
      Nasza "Jadzia" miała np takie pomysły, że z WF rezygnowała, aby zrobić lekcje matematyki. Albo zamiast ćwiczyć na sali gimnastycznej, klasa chodziła po schodach z góry na dół w parach ( no tu przynajmniej był jakiś wysiłek fizyczny).
      Szczerze mówiąc nie dziwi mnie, że dzieciaki, które nie uczestniczą w sportowych zajęciach pozalekcyjnych, po takim "przygotowaniu" przez panią Jadzię, na lekcjach WF prowadzonych przez wuefistę, czują się jakby sporty ekstremalne miały uprawiać. Raczej ogólne złe przygotowanie fizyczne tłumaczy taką skłonność do kontuzji.
      Jeśli niepokoi was sprawa, to wybierzcie jakąś reprezentację rodziców, aby mogli zobaczyć co tam się na WFie dzieje.
    • triss_merigold6 Re: Znowu wf 30.10.18, 18:38
      Źle przeprowadzona rozgrzewka i nieodpowiednie obuwie?
    • beliska Re: Znowu wf 31.10.18, 04:35
      Nic mi o kontuzjach nie wiadomo. Mają w-f z dwoma dobrymi nauczycielami.
      Dobre rozgrzewki. Przy trudnościach pomagają-asekurują dzieci.
      Nawet ciapy sobie radzą, nierzadko dając z siebie wszystko, próbując poprawić wynik itp.
      Po trzech latach beznadziejnego w-f w końcu jest porządny i bywa męczący dla dzieci,
      ale jak dotąd bezpieczny.
      • qwirkle Re: Znowu wf 31.10.18, 08:21
        beliska napisała:

> Nic mi o kontuzjach nie wiadomo. Mają w-f z dwoma dobrymi nauczycielami.
        > Dobre rozgrzewki. Przy trudnościach pomagają-asekurują dzieci.
        > Nawet ciapy sobie radzą, nierzadko dając z siebie wszystko, próbując poprawić w
        > ynik itp.
        > Po trzech latach beznadziejnego w-f w końcu jest porządny i bywa męczący dla dz
        > ieci,
        > ale jak dotąd bezpieczny.

Wasze dzieci chodzą do tej samej klasy?

WF prowadzony przez 2 nauczycieli jest zazwyczaj w klasach sportowych. A te to zupełnie inna bajka niż klasy nie-sportowe.
        • slonko1335 Re: Znowu wf 31.10.18, 09:03
          U nas mają dwie klasy razem wf w związku z czym jest dwoje nauczycieli. Część zajęć maja osobno chłopcy , osobno dziewczęta, część wspólnie no ale taka rozgrzewka jest wspólna zawsze. u moich tez wf jest porządny na szczęscie, nie ma obijania się.
    • tsaria Re: Znowu wf 14.11.18, 20:06
      Młody 4 klasa, sportowa, więc wiadomo dzieciaki też nie z pierwszej łapanki.
      Ale w klasie 1-3 niesportowa mieli zajęcia z wfistką, nigdy żadnych kontuzji nie było, a robiła z nimi dokładnie ten sam program co w klasach starszych.
      Obstawiam, ze trafiła się klasa ciap,być może sala jest za mała, złe obuwie. Niemniej można problem zgłosić wychowawczyni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka