Dodaj do ulubionych

tornister dla pierwszoklasisty

18.05.05, 00:21
mam pytanie: na co zwrócić uwagę przy wyborze tornistra dla pierwszoklasisty.
proszę o wasze rady i uwagi. wiem tylko,że ma mieć sztywne plecy. ile
kieszonek nalepiej, jakie, czy ma to być typowy tornister czy np. plecak
(podobają mi się plecaki topgala, podam link, ale nie wiem, czy się nadają
dla pierwszaka).
www.allegro.pl/show_item.php?item=50392813
www.allegro.pl/show_item.php?item=51096976
www.allegro.pl/show_item.php?item=51703561
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: tornister dla pierwszoklasisty 18.05.05, 08:58
      Moja córka (I klasa) chodzi ze zwykłym tornistrem. Jest usztywniony, stosunkowo
      lekki, ma dwie komory i kieszeń na zamek. Sprawdza się dobrze ze względu na
      format podręczników, można tam sporo zapakować, łatwo go sprzątać. Kosztuje w
      okolicach 55,- - popularny wzór z Nemo, Puchatkiem lub Barbie.
    • cruella Re: tornister dla pierwszoklasisty 18.05.05, 11:53
      Mojemu synowi kupiłam tornister Herlitza. Jest cały sztywny (tornistersmile, ma
      jedną dużą komorę (dobre wyjście), jedną sporą kieszeń w środku, dwie zasuwane
      na zewnątrz (raczej nie do częstego korzystania, sywaki są chowane i trudno się
      je odsuwa) oraz dwoe siatkowe kieszenie po obu stronach (świetne miejsce na
      butelkę z piciem, kanapkę.

Tornister świetnie trzyma się pleców, żal czasem patrzeć, jak dzieciom
      tornistry wiszą gdzieś w okolicy pasa. Ma bardzo miękkie szelki i bardzo łatwo
      regulowane długości tychże.

Ogólnie mówiąc, poza tymi zasuwanymi kieszonkami, świetny zakup!
      • dobiesia Re: tornister dla pierwszoklasisty 10.08.05, 13:04
        Kupilam tak swojemu dziecku. Jest lekki, zapięcia ma odblaskowe i dodatkowo
        naszyte fluorescencyjne paski. Sugerowałam sie lekkością i łatwościa w
        odpinaniu i zamykaniu.
    • cruella Re: tornister dla pierwszoklasisty 18.05.05, 12:00
      Nasz tornister wygląda mniej więcej tak:

cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=62563&item=8192349548&rd=1&tc=photo#ebayphotohosting

• m_sl Re: tornister dla pierwszoklasisty 18.05.05, 12:09
      Hej
      Ja kupiłam tornister klasyczny, który się nie sprawdził:
      -przede wszystkim zamyka się tak, że między klapką a główną częścią tornistra
      pozostaje wolne miejsce. Przez tę dziurę ciągle wypadają kredki, klej czy inne
      drobne rzeczy. Dodatkowo jak pada dostaje sie tam do środka woda.
      -ma stanowczo za mało kieszeni.

Teraz kupiłabym inny

Pozdr.
      m_sl
    • nchyb Waga! 18.05.05, 13:26
      Kupując dziecku tornister - przede wszsytkim zróćuwagęna jego WAGĘ! Tonaprawdę
      ważne. Z doświadczenia mojego dziecka wiem też, że przydaje sie dodatkowa
      kieszeń, gdzie można schować drugie śniadanie, bez obawy że cośzaleje zeszyty i
      książki. Ale moim zdaniem jak najmniejsza WAGA tornistra jest najważniejsza.
      Reszta tojuż drugorzędne szczegóły.
    • tiny Re: tornister dla pierwszoklasisty 18.05.05, 15:26
      dla pierwszaka polecam tornister z serii "lego cargo".
      Niestety - to dosyć droga impreza, ale... mój synek jest drobny i niewysoki, a
      udało nam isę dobrać tornister (a właściwie plecaczek), który nie wisi mu na
      pośladkach, a mieści format a4. Plecy uszytwniane są pianką, regulowane szelki,
      funkcjonalne kieszoki (duza komora z gumką przytrzymującą ksiazki i zeszyty,
      kieszonka mniejsza z przodu - z możliwoscia powiększenia jej po rozpieciu
      zamka, małe kieszonki po bokach - np. na chusteczki). Ważne jest to, że
      tornister jest leciutki (waży tyle, co szmaciany plecaczek), ma odblaskowe
      elementy no i podoba się dziecku (są wersje dla dziewcząt i dla chłopców).
      Dodatkowo do tornistra jest dopinana mała torba w kształcie klocka lego -
      znakomita na strój na wf czy basen.
      Polecam, warto poszukac w dużycxh sklepach z zabawkami i akcesoriami dla
      dzieci. Mikołaj nosi ten plecak już niemal cały rok i nic się z nim (plecakiem)
      nie dzieje, tak iwęc pewnie będzie i na przyszły rok (a moze i na dwa?)
      • wana Re: tornister dla pierwszoklasisty 24.05.05, 11:12
        A ja szukam i szukam - moja córa idzie do pierwszej klasy. Szykowałąm się na
        kapitalny tornister/plecak firmy WOMAR z serii Pieski świat, z profilowanymi
        plecami, kupą kieszeni, itp., ale producent wycofał się z profilowanych
        pleców.... Znalazłam kapitalne tornistry firmy czeskiej Topgal, ale są drogie -
        na allegro ponad 100.
        Doradźcie coś dla dziewczynki, drobnej, coś ładnego i zdrowego....
        Pozdrawiam
        wana
        P.S. A to chciałam kupić...
        www.andar.sote.pl/go/_info/?id=455
        A tak wygląda to, nad czym się zastanawiam:
        www.plecaki.info/eshop.php?kol=18&kod=CHI%20514&bar=101
      • agatka_s Re: tornister dla pierwszoklasisty 25.05.05, 11:00
        no więc powiem z doświadczenia:

to co OK na pierwszą klasę jest OK tylko na pierwszą klasę, potem dzieci mają
        już swój gust i zazwyczaj same już wolą decydować. I i tak trzeba taki
        tornister zmieniać.

W pierwszej klasie, na szczęście nie nosi się wiele !!! nie ma tylu zeszytów,
        książek ani pomocy naukowych (typu bloki, farby itp). WAZNE aby zostawiac w
        szkole !!!!!

potem jest gorzej i ciężej i wtedy rzeczywiście taki plecak musi być i sztywny
        i lekki i pakowny.

Ja bym wybrała opcję na 1 rok (raczej tanszą), tak aby córce się podobał (misie
        barbie i bóg wie co jeszcze, im kolorowiej tym lepiej), aby był lekki, a tak tą
        zdrowotnością bym się za bardzo nie przejmowała (na razie !!). przecież i tak
        będziesz córkę odprowadzać do szkoły (najczęściej rodzice niosą), córka w
        szkole będzie krótko i cały czas w 1 sali to się nie nanosi.

Od drugiej klasy zafundowałabym coś bardziej trwałego i porządnego, i
        niekoniecznie typowo dziecinnego. zresztą tak jak mówie, dzieci same zazwyczaj
        po pierwszej klasie mają już dosyć tych dziecinnych motywów, bo chcą
        zaakcentować że już nie są pierwszakami. I wtedy wybór jest większy.
    • asia9931 Re: tornister dla pierwszoklasisty 24.05.05, 12:27
      Radzila bym kupic plecak. Ja zrobiłam błąd kupując do pierwszej klasy typowy
      tornister ,ponieważ mój syn idąc do drugiej nie chciał już go nosić i chcąc nie
      chcąc musiałam kupic plecak , a tornister leży.
      • wana Re: tornister dla pierwszoklasisty 25.05.05, 09:30
        To wiem, tylko gdzie? Nie chcę przez internet, bo są drogie albo byle jakie, a
        w sklepach z torbami nie spotkałam. Supermarketowe wydają mi się być nie za
        dobrej jakości.
        Znacie jakiś sklep z tornistrami w Warszawie?
        Pozdrawiam
        wana
      • agatka_s Re: tornister dla pierwszoklasisty 25.05.05, 10:01
        ja kupowałam co roku nowy, aż wreszcie natrafiliśmy na bardzo dobre rozwiazanie:

pleack firmy Nike (tak tej sportowej), z logo drużyn piłkarskich i w barwach
        klubowych, super lekki (jest z takiego jakiegos super materiału), a
        jednocześnie ma sztywne plecy, i cały jest taki "kształtny" nie taki flak, i
        jest pakowny. Aha i uwaga praktyczna juz po kilku razach w pralce (no
        niestety...), a wciąż idealnie nowy wygląd. inne tak nie miały, po pół roku
        wyglądały jak po tsunami, i poprostu trzeba było wymieniać.

może dla pierwszoklasisty to jeszcze nie, ale potem zdecydowanie polecam. ja
        kupiłam na wyprzedaży (bo to chyba zeszłoroczna kolekcja była) za około 80 zł.

My mamy Juventus, ale jest kilka drużyn do wyboru.
        • wana Re: tornister dla pierwszoklasisty 25.05.05, 10:38
          Wiesz, ale dla dziewczynki się nie nadaje.... Chodzę po sklepach, ale nic mi w
          oczy nie wpada sad((
          Pozdrawiam
          wana
          • makowapanienka2 Re: tornister dla pierwszoklasisty 25.05.05, 10:47
            wana napisała:

> Wiesz, ale dla dziewczynki się nie nadaje.... Chodzę po sklepach, ale nic mi w
            > oczy nie wpada sad((
            > Pozdrawiam
            > wana
            Wydaje mi się że w sierpniu będzie większy wybór, a teraz to jest tylko to czego
            nie sprzedali.
        • makowapanienka2 Re: tornister dla pierwszoklasisty 25.05.05, 10:39
          A jaki polecacie kształt tzn taki który się nosi w szerz ( typowe tornistry) czy
          może wąski a długi (coś jak ten plecaczek z pieskiem) co jest bardziej pakowne i
          wygodne w noszeniu?
          • wana Re: tornister dla pierwszoklasisty 25.05.05, 11:22
            Ja wolę to z pieskiem, bo moja Ula jest wysoka i drobna w plecach, więc w
            tradycyjnym tornisrze jej nienajwygodniej... Poza tym chyba w kolejnej klasie
            nie będzie chciała mieć tradycyjnego tornistra, tylko taki bardzej dorosły - po
            co wydawać pieniądze dwa razy??? Chcę kupić teraz, by na spokojnie się
            zastanowić, a nie brać pośpiesznie to, co rzucą handlowcy...
            Pozdrawiam
            wana
            • renka14 Re: tornister dla pierwszoklasisty 25.05.05, 20:11
              polecam plecak, po prawie roku z tornistrem wybrałabym ten plecak z pieskiem
              albo podobny, tornister źle się wklada a jeszcze gorzej zdejmuje, mamy WOMAR -
              jest bardzo wręcz przesadnie sztywny, poza tym uciążliwe jest podnoszenie
              klapy, jedną ręką trzeba ją trzymać żeby znaleźć coś w tornistrze,
              na nieszczęście wciąż dobrze wygląda a przydałby się dodatkowy argument żeby
              kupić plecak do drugiej klasy
              z zakupem lepiej nie czekac, w zeszłym roku pod koniec sierpnia nic ciekawego
              nie było w mojej okolicy, a dużo z koleżanką zjechałysmy Krakowa i Olkusza, w
              końcu babcia kupiła w porozumieniu ze mną w ... Krynicy
        • szymanka Re: do agatki 27.05.05, 02:24
          Agatka, o taki macie?

www.iss.punkt.pl/zobacz.php?kod=TJUVE01
          właśnie się przymierzamy do plecaka na nowy rok szkolny smile
          • agatka_s Re: do agatki 27.05.05, 10:42
            Jak boniedynie NASZ ! jak żywy !!!!

pozdrawiam
    • mamaluna Re: tornister dla pierwszoklasisty 27.05.05, 13:02
      ja sie szykuje na ktorys z tych plecakow:
      www.cardinal.semi-line.com.pl/cgi//easyshop.cgi?vid=ohfwqoshjagmdthpybotoqserwsaeywe&com=IT/2&kategoria=3
      jeszcze nie ogladalam i nie macalam w sklepie, ale tego bede szukac
      Zdecydowana jestem jednak na plecak z usztywnianymi plecami, a nie na zwykly
      tornister
    • 72nata tornister dla pierwszoklasisty 28.07.05, 09:30
      sprawdzałam plecak, opiera się mojemu dziecku na pośladkach, może jednak lepszy
      będzie tornister w tradycyjnym kształcie , koniecznie sztywne plecy, świetnie
      by było jeśli będzie sztywne dno, tak by dziecko mogło go postawić, plecaki
      niestety z reguły się wywracają sad niestety jest mało wzorów dla małego faceta,
      miśki odpadają wink, ważne by szelki były na górze złączone, wówczas nie będą
      spadały z ramion. Jeśli za rok się dziecku znudzi, trudno i tak każde na
      początek roku chce mieć wszystko nowe (przynajmniej ja chciałam, a chodziłam do
      podstawówki w czasach gdy za ładnym piórnikiem stało się kilka godzin w kolejce)
      Nie trzeba przecież kupować tornistra za 100zł, widziałam w marketach ładne w
      okolicy 40zł
      • a11b12 Re: tornister dla pierwszoklasisty 28.07.05, 21:10
        Dla malucha koniecznie tornister.
        Jest lepiej dopasowany do pleców od plecaka bo ma szeroko szelki.
        To bardzo wazne dla kręgosłupa.
        Praktycznie wszystkie plecaki szkolne maja szelki wąsko.
        Plecak z szeroko rozsatawionymi szelkami już przy umocowaniu, około 10 cm jest
        praktycznie nie do dostania. A tornistry tak mają. I tak jest wygodnie.
        Prawie tylko plecaki typowo turystyczne, ze stelażem. mają właściwy odstę
        szelek.

Powinien być lekki i nieduży, że by dzieciak nie mógł za dużo tam włożyć (znów
        chodzi o kręgosłup).
        NIe musi być całkiem szczelny (kredki będzie mosić w piórniku) ale przynajmniej
        jedna kieszeń powinna być dokładniej zasuwana.
        Fajnie jak choś jedna bezpieczna kieszeń jest w środku.
        Zamykany powinien być na 2 zapięcia (1 to za mało - może się zepsuć , czy
        otwierać).
        I powinien mieć jakieś elementy odblaskowe, nawet jak dzieciak nie będzie sam
        chodził nocą itp, by sie przyzwyczajał.

Starszy dzieciak nie da się ubrać w tornister.
        Wtedy lepszy od torby na ramię jest plecak.
        • barbara15 Re: tornister dla pierwszoklasisty 29.07.05, 07:23
          www.plecaki.info/
          Witam
          My mamy plecak czeskiej firmy Topgal. Jest super, lekki, wyprofilowane plecy,
          mnóstwo kieszeni. Są różne kolory. Jeśli dziecko chce mieć postacie z bajek to
          są, ale z baje raczej znanym nam mamom. My mamy z literkami. Rewelacja.
          Pozdrawiam mamy.
          Ja jestem na etapie kupowania zeszytów.
          • verdana Re: tornister dla pierwszoklasisty 29.07.05, 09:02
            Przede wszystkim zalezy to od tego, gdzie jest szkola. Jak na tym samym
            podwórku, albo dowozi sie dziecko samochodem, to w gruncie rzeczy są tylko dwie
            rzeczy, na które trzeba zwrócić uwagę.
            1. żeby był nieprzemakalny
            2. żeby podobał się dziecku.
            W zyciu nie kupiłabym tornistra do pierwszej klasy bez konsultacji z
            zainteresowanym. Wam może się podobać, mieć szelki, wyprofilowane wszysko co
            trzeba, a dzieco bedzie uwazało, że to ociach i albo sie buntowało, albo
            uwazalo, że dzieci się bedą z niego śmiały.
            Jak szkoła jest daleko i dziecko nosi tornister samo, to wtedy oczywiscie jego
            kształt i waga są wazne. Ale i tak nie osmieliłabym się kupić tornistra, który
            mnie się podoba, a dziecku nie bardzo.
            • lola211 Re: tornister dla pierwszoklasisty 29.07.05, 09:10
              Verdano, pocieszylas mniesmile, bo do szkoly mamy rzut beretem.A konsultacja z
              dzieckiem to sprawa oczywista.
    • nokia71 Re: tornister dla pierwszoklasisty 06.08.05, 08:15
      Wybieralismy tornister w ten sposob:
      1. ja okreslalam przedzial cenowy.
      2. dziecko wybieralo plecak
      3. do plecaka chowalismy reszte wyprawki- wtedy latwiej sie zorientowac czy
      mozna rzeczy wygodnie rozlozyc, czy jest miejsce na stroj gimnastyczny i drugie
      sniadanie, czy wypelniony plecak dobrze uklada sie na plecach.

Jesli dziecku sie podobalo- kupowalam.
    • m_o_k_o Re: tornister dla pierwszoklasisty 09.08.05, 08:21
      Mój pierwszoklasista pójdzie do szkoły w plecaku z herlitza smile jest lekki,
      usztywnione ma plecy i ma bardzo duzo kolorów. Cena do 150 zł.
      • a11b12 Re: tornister dla pierwszoklasisty 09.08.05, 08:51
        Myślę, że pani syn wydałby te pieniądze bardziej rozsądnie.
    • m_o_k_o czyj syn ? 09.08.05, 20:44
      czyj ? ma rozsądnie wydać TE pieniądze?
      • a11b12 Re: czyj syn ? 10.08.05, 09:27
        Pani syn. Syn pani "m_o_k_o. Napisała pani: "mój pierwszoklasista" i dalej
        podpisała "Oskar (...) syn".
        I jeszcze napisała pani, że wydała pani na tornister prawie 150 zł.
        Albo pomyliła pani ilość zer. Albo dużo pani przepłaciła. Za te pieniądze można
        by spokojnie kupić 3 tornistry. Całkiem niezłe.

Napisałam ,że pani syn wydałby te pieniądze pewnie lepiej.
        Co by za to kupił dzieciak? Pewnie tornister, słodycze, jakieś zabawki.
        Przynajmniej by te pieniądze przejadł, dobrze pobawił się, a tak, na moje oko ,
        wyrzuciła pani około 100zł.
    • mlodadziewczyna Re: tornister dla pierwszoklasisty 10.08.05, 11:47
      Witam :] przede wszystkim tak jak mowisz powinien miec usztywnienie na plecy
      zeby kregoslup twojego dziecka byl zdrowy ;] , co do przegrodek to w srodq
      pownny byc conajmnie dwie , zeby bylo miejsce na kasiazki no i osobno np na
      drugie sniadanie dla twojego dziecka. Plecak takze powinien byc kolorowy dla
      takiego maluszka :] .
      Pozdrawiam 17-latka
    • m_o_k_o a11b12 10.08.05, 13:11
      Tytuł tego wątku brzmi: "tornister dla pierwszoklasisty" a nie "rodzic
      bezmyslny, który kupuje tornister za X zł"

Tornister jest firmy Herlitz i kosztuje do 150 zł, jest bardzo dobrej jakości,
      usztywnione plecy - profilowane, regulowane szelki(ramiączka) itp. Mam
      zaoszczedzić 100 zł na tornistrze po to by mojemu dziecku pogorszyła się
      postawa i nasiliła skolioza na rzecz słodyczy od których zeby mu się popsuły?
      Jesu głupota..........Ten plecak ma słuzyć kilka lat droga a11b12, ma być
      solidny i zdrowy.
      A poza tym faktycznie 7 latek WYDA ROZSADNIE pieniądze.Bingo.
      • nelka12 Re: topgal 11.08.05, 23:28
        Chciałam zapytać, czy plecaki firmy Topgal są do kupienia w sklepach, czy też
        tylko przez internet??
        • monikak14 Re: topgal 12.08.05, 09:05
          Są również w sklepach, na stronie internetowej jest nawet lista sklepów.
    • mamaluna Re: tornister dla pierwszoklasisty 15.08.05, 14:50
      ostatecznie zdecydowalam sie na topgal, model chilli 511.
      Corka jest zachwycona, ja takze - jak bedzie sie sprawowal, ocenimy za jakis
      czas.
      Sprawia wrazenie solidnego i mam nadzieje, ze wystarczy na dluzej niz tylko do
      1 klasy.
      • nelka12 Re: topgal 15.08.05, 17:55
        Wielkie dzięki za odpowiedź. Niestety w moim mieście póki co nie ma tych
        tornistrów. Może będą, ale nie wiadomo, czy przed końcem roku...... A tak nie
        bardzo chcę w ciemno kupować.
        Mamaluna, my myślimy o tym samym modelu. Czy mogłabyś go choć trochę opisać?
        Jaki jest w środku? Ile przegródek? Czy odpinanie łatwe? Ile ma kieszonek? Czy
        szelki są regulowane? No w ogóle jak "wygląda" wewnątrz?? Na stronie
        internetowej nie da się wszystkiego zobaczyć. Będę wdzięczna.
      • nelka12 Re: tornister dla pierwszoklasisty 15.08.05, 18:00
        nie! Zle napisałam my się zastanawiamy nad tym:
        www.plecaki.info/eshop.php?kol=18
        choc ten chilli 511 też mi się wydaje w porządku.
        I już sama nie wiem, który wybrać, bo jak pisałam nie mam możliwości obejrzenia
        i porównania "na żywo" sad
        • m_o_k_o Re: tornister dla pierwszoklasisty 15.08.05, 20:08
          Nelka my zamówk\iliśmy ten plecak 511wink jestesmy z niego bardzo zadowolenismile
          Poczatkowo chcieliśmy plecak z herlitza ale chili jest o wiele fajniejszy pod
          względem wykończeniawink
    • mamaluna Re: tornister dla pierwszoklasisty 15.08.05, 21:28
      mam dokladnie ten typ i kolor: www.plecaki.info/eshop.php?kol=5&kod=CHI%
      20511&bar=25
      na ten z wieczorynka sie nie zdecydowalam, poniewaz zakladam, ze corka ponosi
      go przez 3 lata (optymiska??). Za rok moze stwierdzic, ze ten z papryczkami
      jest dla malych dzieci - nie wiem, teoretyzuje, ale dzieci maja rozne pomysly ;-
      ) a skoro juz wydaje tyle kasy na plecak, to chcialabym, zeby ponosila jak
      najdluzej.
      Ten nasz-wydaje mi sie, ze nie straci w corki oczach tak dlugo, jak dlugo go
      nie zniszczy.
      Dopiero wtedy zakupie nowy.
      Dodam, ze corka jest raczej niska i bardzo chuda. Plecak ten pasuje na jej
      plecy i nie zwisa na posladkach wink
      Ja jestem z Poznania i u nas w miescie jest tylko jeden sklep, ktory sprzedaje
      plecaki topgal, ale akurat nie ma modelu chilli. Bylam w sklepie,
      poprzymierzalam inne modele (wielkoscia takie same jak chilli, ale wzory
      mlodziezowe), a potem zamowielam przez internet model, ktory chcialam.
      Na zdjeciu nasz plecak wydaje sie byc czerwonym, a w rzeczywistosci jest to
      bardzo ladny ciemny roz - przez ten roz corka jeszcze bardziej jest zachwycona
      plecakiem.
      Moge porobic zdjecia plecaka w srodku i wyslac na maila.
      • mamaluna Re: tornister dla pierwszoklasisty 15.08.05, 21:32
        widze, ze link, ktory wstawlam cos sie zle otwiera
        w kazdym razie mamy model chilli 511 kolor C -czyli rozowy (na zdjeciu wyglada
        jak czerwony) z niebieskimi kieszeniami.
        Zdecydowalam sie na kieszenie poziome, bo wydawaly mi sie praktyczniejsze niz
        te ukosne czy okragle.
        • barbara15 Re: tornister dla pierwszoklasisty 16.08.05, 08:06
          Witam.Czytając Wasze posty tylko utwierdzam sie w przekonaniu o dobrym wyborze
          placaka Topgal. Co do tych kieszeni to rzeczywiście te poziome są bardziej
          praktyczne, ale i tak plecak jest bardzo pojemny i co najważniejsze podoba się
          małej. Też zależy mi na tym aby mozna było go nosić przez pierwsze trzy lata.
          My mamy dość daleko do szkoły i plecak jest bardzo ważny.Pozdrawiam.
    • m_o_k_o Re: tornister dla pierwszoklasisty 16.08.05, 13:32
      My wzieliśmy model A (511-Chilli) granatowo-pomaranczowo-szary. Młody jest
      zachwycony. plecak jest lekki, wygodnyw noszeniu i wszystko miesci. wink
      Co jest bardzo wazne- ma swietnie usztywnione plecy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka