ada522 04.02.06, 11:52 Witam.Jakie prace domowe wykonuja wasze jedenastoletnie dzieci? Moja corka nawet łozka nie chce scielic Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lika13 Re: jakie obowiązki maja wasze 11-latki? 04.02.06, 12:06 No to jak u mnie Obowiązki prawie zadne,bo zabrakło mi konsekwencji i siły do ciągłego upominania. Jednego nie popuszczam -sprzątanie Jego pokoju to jego broszka i nie ma zmiłuj sie. Sporadycznie zdarza sie -podlewanie kwiatów,czesanie psa,karmienie psa,odkurzanie pokoju,robienie śniadania/kolacji Ale nie plegam na tym zupełnie bo licząc na Jego pamiec i obowiązkowośc wszystko by popadało Odpowiedz Link Zgłoś
ajka1 Re: jakie obowiązki maja wasze 11-latki? 04.02.06, 12:34 no własnie głośno się do tego przyznaję, że to moja wina bo do czewrca ubiegłego roku prawie ze wszystkiego wyręczałam swoją córę bo była jedynaczką i do dego jedyną wnuczką więc babacia to samo i teraz jest problem lenistwo przeogromne, niedawno odkurzałam mieszkanie i kazałam jej swój pokój odkurzyć jak to zobaczyłam to myślałam, że mnie krew zaleje ona nawet nie umiała trzymać porządnie odkurzacza! Już nawet mój mąż bardziej ją goni do sprzątania i widzę jej reakcję jak mąż wraca z pracy od razu "coś" robi. Jedyne co jej weszło do głowy to po posiłkach sprząta ze stołu, ale o myciu naczyń już nie ma mowy. A łóżko ścieli tylko w sobotę i niedzielę bo w tygodniu rano nie ma czasu. Ale już nie jest jedynaczką więc niestety ja już wszystkiego za nią robić nie będę i muszę się za nią wziąć ( stopniowo dodaję jej więcej obowiązków ) Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: jakie obowiązki maja wasze 11-latki? 04.02.06, 15:53 Nigdy nie uwazałam, ze scielenie łóżka to "obowiazek" dziecka - jak zresztą wszystko, co robi dla siebie. Podobnie można by uznać za obowiazek samodzielne mycie się. Fakt, mój 11-latek raczej swego pokoju nie sprząta, ale w ogóle my raczej bałaganiarze jesteśmu. Co poza tym - wyprowadza psa, robi kolację sobie, sporadycznie dla innych też, czasem chodzi po zakupy, myje podłogę w korytarzu, jak siostra była chora, to dawał jej obiad. Nakrywa do stołu w dni powszednie. Czasem sprzata, ale nie zawsze - zalezy ile osób je obiad. Naczyń nie myje, bo mąż uważa, ze to jego działka i nikogo nie dopuszcza - dzine upodobanie... Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: jakie obowiązki maja wasze 11-latki? 04.02.06, 17:55 sprząta po sobie - kuchnię, pokój, łazienkę, ciuchy w szafie itp. Łóżka ścielić nie musi (jest niewidoczne), ale pościel zmienia sama. Pomaga w sprzątaniu domu i pracach w ogródku. Robi zakupy. Robi sobie posiłki (śniadania,kolacja) ale coś na ciepło też potrafi przyrządzić. Wyrzuca śmieci. Zmywa sporadycznie (mamy zmywarkę), potrafi nastawić pralkę czy coś sobie uprasować. Z tym, że w to wszystko była wdrażana stopniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: jakie obowiązki maja wasze 11-latki? 04.02.06, 18:53 Obowiazki 10-latki: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=46&w=27345279&v=2&s=0 Obowiazki 10-latka: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=46&w=18614225&v=2&s=0 I jeszcze z F.Wychowanie: Obowiazki 11-latka (krótki watek): forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=575&w=32417916&v=2&s=0 Obowiązki domowe (wątek o dzieciach w wieku podstawówkowym, szeroki przekrój): forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=575&w=13182358&v=2&s=0 Obowiazki dzieci (dotyczy 10-latki): forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=575&w=10275028&v=2&s=0 Obiwiazki 12-13-latków: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=575&w=17449367&v=2&s=0 I jeszcze z tegoż F.Wychowanie obowiązki najmłodszych: "Obowiązki" maluszków (chodzi o dwulatki): forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=575&w=10439835&v=2&s=0 Obowiązki przedszkolaka: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=575&w=10900450&v=2&s=0 Pewnie na innych forumkach coś jeszcze by się znalazło, ale myslę, że wystarczy materiału do lektury i przemyśleń ) Odpowiedz Link Zgłoś
acorns Re: jakie obowiązki maja wasze 11-latki? 04.02.06, 22:47 Moja robi to co chce robić. Nie narzucam jej niczego. Mamy swoje ustalenia i tego się staramy trzymać. Przecież nie mogę jej niczego nakazać ani jej zmuszać. Ona musi się czuć współodpowiedzialna za miejsce w którym mieszka. I tak właśnie jest. To daje jej motywację do tego żeby coś w tym domu zrobić. Sprzątnąć, odkurzyć, przejechać pługiem po podwórzu i trochę odśnieżyć, dorzucić do pieca, zmyć naczynia i takie tam codzienne sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna9920 Re: jakie obowiązki maja wasze 11-latki? 05.02.06, 10:47 mój młody robi to co akurat jest do zrobienia.wyjdzie do sklepu,pozmywa,wyrzuci śmieci,przyniesie węgiel albo porąbie drzewo jak braknie.zależy . Odpowiedz Link Zgłoś
tomira74 Re: jakie obowiązki maja wasze 11-latki? 05.02.06, 16:43 Moje (dwie) potrafia zrobic zakupy,sprzatają(swoje tereny zawsze większe porządki z moja pomocą) Gotują(proste rzeczy) potrafia upiec ciasto,zrobić naleśniki,puścić pralkę,zmywarkę.Też uczyły się tego długo i wdrażały stopniowo ,co nie znaczy ,że robią to codziennie.Swoją drogą syn potrafi to samo .Mamy ównouprawnienie przecież.A co do sprzatanie łóżek robią to codziennie i nawet nie przyszło mi do głowy ,że to może być obowiązek.....(zaczeły kilka lat temu) Chyba nie jestem dobrą mamą....... Odpowiedz Link Zgłoś
agula_755 Re: jakie obowiązki maja wasze 11-latki? 08.02.06, 09:38 Ścielenie łóżka ciężko nazwać obowiązkiem,bo to raczej rutynowa czynność wykonywana rano i wieczorem.Mój syn od lat sam ścieli i do głowy mi nie przyszło robić to za niego.Garnki też myje,odkąd sięgnął do zlewu.Przedtem traktował tę czynność jako zabawę,a teraz traktuje ją jak powinność i z mniejszym entuzjazmem ,ale wciąż ją wykonuje.Nie mogę powiedzieć,że robi to codziennie,ale na moją prośbę.Jego obowiązkiem jest wyrzucanie śmieci.Robi to owszem,choć za każdym razem musi sobie pogadać,jaki on to jest biedny.Odkurza,chodzi na zakupy,czasem sprząta łazienkę,podlewa kwiatki.Ogólnie wie co to zajęcia domowe,choć nie jest to tak,że stale tylko on wykonuje dane czynności.Za wyjątkiem wyrzucania śmieci,całą resztę domowych obowiązków wypełniamy wszyscy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
angasc2 Re: jakie obowiązki / 08.02.06, 12:13 Dlaczego usunięto post myszki 951? I czy gdzieś mozna w sieci czytać takie usuniete posty? Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: jakie obowiązki / 08.02.06, 18:59 Usunięte zostały 2 z 3 postów Myszki951, ponieważ wszystkie były identyczne. Ten trzeci, który pozostał, jest w jednym z przywołanych przeze mnie wyżej wątków na F.Wychowanie. Jeżeli post zostaje usunięty ze względu na swe istnienie w kilku miejscach, to można go przeczytać w ostatnim, w którym został. Jeśli łamie regulamin w inny sposób (np treść jest obelżywa albo zawiera reklamę) to użytkownicy forum nie mają możliwości go zobaczyć. I jeszcze, jeżeli zostaje założony wątek, który tematycznie pasowałby na inne forum z grupy eDziecka, to komunikat o tym zostaje napisany w poście o tytule "Przeniesione posty", mój nick jako moderatora jest wtedy na czerwono i od razu widać. Jeżeli potrzebujesz dodatkowych wyjaśnień, to napisz e-maila do mnie, nie będziemy zaśmiecać wątku o obowiązkach nudnymi sprawami tecvhniczno- administracyjnymi. Mika_P, moderator. Odpowiedz Link Zgłoś