Dodaj do ulubionych

Barbie czy Witch?

15.07.06, 20:52
no własnie..moja córka idzie do I klasy i stoimy przed podjęciem decyzji o
zakupie tornistra, piórnika itp. Oglądałyśmy dzisiaj tornistry z Barbie i
plecak Witch. Córka lubi obie ze wskazaniem na Witch, niestety plecak Witch
kosztuje 120zł a tornister Barbie 60. Nie wiem co zrobić, mała jest skłonna
zgodzić się na Barbie ale z drugiej strony nie chcę jej popsuć radości
pierwszych zakupów do szkoły. Napiszcie proszę jak tam u waszych dziewczynek?
Barbie? A może Witch?
Obserwuj wątek
    • parg4 Re: Barbie czy Witch? 15.07.06, 21:37
      Rany skąd ja to znam może kupić to co dziecku sie podoba bardziej może dlatego
      że zaczyna sie nowy etap w jej życiu i tak będzie sie lepiej czuła
    • daisyka Re: Barbie czy Witch? 16.07.06, 00:09
      Przy takich dylematach robię ufff jak dobrze że mam faceta-)))))
      Wiem wiem...są baionikle czy jak to się pisze i actin meny i cała reszta-)
      Nie mniej dla małej dziewczynki jest to poważny problem i początek czegoś
      nowego..innego.
      Mój facecik miał w zeszłym roku szkolnym tornister (nie plecak) z
      Madagaskarem...ale to bardzo ugodowy męski gatunek.
      Pozdrawiam i napisz na co się zdecydowałyście-))
    • euwiuka4 Re: Barbie czy Witch? 16.07.06, 11:40
      To odpowiedz sobie na jedno pytanie:
      Zależy Ci bardziej na radości córeczki czy na pieniądzach???
      Ja uważam, że skoro po raz pierwszy dziewczynka idzie do szkoły to powinnaś jej
      umilić czas tych pierwszych stresów, tym bardziej, że mając ładne rzeczy
      łatwiej się nimi pracuje. Przemyśl to sobie. Zaś z drugiej strony jeśli twoja
      córeczka za dwa lata (powiedzmy) zażyczy sobie inny plecak bo ten się "już jej
      znudził" to wytłumacz jej na spokojnie, że jeśli będzie chciała niedługo
      zmienić ten plecak to nie opłaca się kupować za tak duże pieniądze, bo w końcu
      jak na plecak nie są one takie małe. Ja kupiłam sobie za 100 złotych plecak
      Nike (!) w firmowym sklepie. hehe
    • judytak Re: Barbie czy Witch? 16.07.06, 14:47
      najlepiej coś porządnego, ładnego ale neutralnego
      zawsze można doczepić breloczki (bardzo modne obecnie) albo nakleić naklejki,
      naszyć naszywki z ulubionymi zabawkami, które można będzie potem spokojnie
      usunąć czy wymienić

dziecko używa taki tornister cały rok, a pewnie nawet drugi, a przez ten czas
      sto razy może zmienić zdanie o barbich czy innych witchach, nie wiadomo też, na
      co będzie "moda" w klasie, itp. itd.

piórnik, to coś innego, rzecz tańsza, a nie trzeba nosić na wierzchu ;o)

pozdrawiam
      Judyta
    • saba76 Re: Barbie czy Witch? 16.07.06, 19:23
      my to rozwiązaliśmy w ten sposob- tornisto plecak barbie ( zewzględu na sztywne
      plecy) bidon, olowki,dlugopis... Witch/ winks bidon-. Tak troszke pomieszane.
      Niechce żeby szpanowala, a z 2giej strony ,zebyplecak za 120zl walal sie po
      korytarzu jak niepotrzebny śmieć (doswiadczenie ze szkoly).
      Niezmuszałam mojej córki do niczego ,tylko zasugerowałam leprzy wybór.
    • marghe_72 Re: Barbie czy Witch? 16.07.06, 21:24
      ja bym kupiła coś neutralnego
      bo za pół roku okaże sie że Witch i reszta sa "obciachowe" i co wtedy?
      łatwiej wymienić drobiazgi niż duzy tornister
      • judytak Re: Barbie czy Witch? 16.07.06, 21:31
        witch już jest passe ;o)
        a barbie jest dla przedszkolaków...

pozdrawiam
        Judyta
        • verdana Re: Barbie czy Witch? 16.07.06, 23:40
          Całkowicie zgadzam się z Judytą. Plecak zwykle służy dłużej niz rok.
          Mój syn miał bardzo ładny plecak z Pokemonem. Któregoś dnia, tak w drugiej
          klasie, odciął mu wszytkie wystajace części.
          Do dziś twierdzi, ze nie wie , dlaczego to zrobił - może rzeczywiscie do konca
          nie zdawał sobie z tego sprawy - ale moim zdaniem przestał lubic plecak, ktory
          stał sie już wtedy "obciachowy".
          Nastepny plecak - normalny, z bazaru, jak dla duzego faceta, za złotych 30,
          bardzo szanował.
    • beta75 Re: Barbie czy Witch? 17.07.06, 10:04
      Witam. Ludzie przesadzacie co to za dylemat jaki kupi plecak? Pójdzie do szkoły
      to dopiero zaczną się dylematy. Dziecko nie może mięć zawsze tego czego
      zapragnie bo przez całe życie nie będziesz raczej w stanie spełniać zachcianek
      córki, a ona będzie miała coraz większe żądania i żal jak jej tego nie spełnisz
      i wtedy będzie miała rację co przecież zawsze wszysko miał. Pozdrawiam i życzę
      tylko takich dylematów.
      • verdana Re: Barbie czy Witch? 17.07.06, 10:27
        Kupowanie dziecku czasem tego, co chce mieć - to nie zbrodnia ani błąd.
        Przeciwnie.
        Najbardziej zachłanne są te dzieci, którym rodzice nigdy nie kupują niczego, co
        dzieci chciałyby mieć, bo dziecko powinno wiedzieć, ze jego gust się nie liczy.
        Liczy się wybor mamy i "pieniążki".
        Takie dzieci marzą o przedmiotach, marza o posiadaniu o wiele bardziej niż te,
        ktorych pewne rozsądne życzenia sa spełnione. Plecak i tak trzeba kupić.
        Rozumiem, ze wychowawczo jest kupić taki, ktory dziecku sie nie spodoba. Niech
        wie, ze życie jest ciężkie, a pieniądze najważniejsze.
        • parg4 Re: Barbie czy Witch? 17.07.06, 13:00
          Skoro rodziców sta na kupienie drogiego plecaka a dziecko idzie do pierwszej
          klasy to wydaje mi sie że nie jest to zbytnie uleganie dziecku tylko sprawienie
          radości niech dziecko w ten pierwszy dzien będzie szczęśliwe że ma coś co mu sie
          podoba i nawet jeśli miałaby sie nim cieszy przez chwile to warto
          • sunraise Re: Barbie czy Witch? 17.07.06, 14:22
            Ja swojej latorośli zakupiłam plecak Winx, moim zdaniem paskudztwo, ale skoro
            to ma być jej rzecz, to niech ma i się cieszy.
            Swoją drogą dlaczego placak czy tornister ma służyć dziecku dłużej niż rok? A
            nie można po roku wymienić na nowy? Czasami i my kupujemy sobie rzeczy,
            ubrania, buty, które po jakimś czasie przestają nam się widzieć z różnych
            względów i odkładamy je na bok smile
            • grutka Re: Barbie czy Witch? 17.07.06, 15:18
              Wiecie co, mam wrażenie, że rynek nie daje nam większego wyboru. Byłam narazie w
              4 sklepach i oczywiście najwięcej jest tornistro-plecaków Barbie, Winx, Witch
              itp. Za waszą radą zaczęłam się rozglądać za czymś neutralnym ale nic ładnego
              nie było. Jesteśmy poniekąd zmuszane do zakupu modnych produktów.. Nie ma co się
              dziwić dzieciakom, że dostają zawrotu głowy..A co do rozpieszczania mojej córki
              to zapewniam, że tak nie jest. Mała zgodziła się wstępnie na tornister barbie za
              39,99zł zamiast Witch za 119,90.
              Życzę Wam i sobie sukcesów w dalszej wyprawkowej walce. Przed nami jeszcze
              piórniki, zeszyty....smile
              • lola211 Re: Barbie czy Witch? 17.07.06, 15:59
                Ja po klesce poszukiwan w sklepach kupilam plecak przez internet ,firmy
                TOPGAL.Bardzo sobie chwale, bo i ladny i bardzo dobry jakosciowo, koszt ok. 110
                zł.Dziecko wybralo sobie kolor i motyw.
              • jacksparrow1 Re: Barbie czy Witch? 08.08.06, 20:17
                A mnie interesuje jaki jest koszt ksiazek dla dziecka do pierwszej klasy.Albo
                moze do 4 bo moja corka wlasnie dostala promocje do 4 klasy.
                Pomijam plecak i piornik.Jaki jest koszt ksiazek i zeszytow a glownie ksiazek
                bo zeszyty to sie w ciagu roku dokupuje.
                Zastanawia mnie , dlaczego nie ma jednolitych podreczikow ktore szkola
                zakupywalaby i uczniowie dostawaliby rok rocznie.Zniszcza sie - kolejny komplet
                podrecznikow.A tak ciagle nowe podreczniki, w domach wielodzietnych nawet
                jezeli jest rok roznicy w wiekszosci wypadkow nie mozna wyk tych samych
                podrecznikow.Obled
                • judytak Re: Barbie czy Witch? 09.08.06, 16:47
                  koszt książek i tzw. kart pracy, czyli zeszytów z zadaniami do wypełnienia, to
                  ok. 150 zł na rok w podstawówce (młodsze klasy mniej, starsze więcej)

z tego ok. połowa, to karty pracy (im młodsze dziecko, tym większa część), te
                  trzeba mieć nowe, bo dziecko w nich pisze

książki można kupować używane (pod koniec roku bywają giełdy w szkołach), mozna
                  mieć po starszym rodzeństwie (zazwyczaj, jak już szkoły się zdecydują na którąś
                  z serii podręczników, to się tego trzymają chociaż przez kilka lat), kilka
                  egzemplarzy podręczników bywa w bibliotekach szkolnych (mało), i zdarza się, że
                  samorząd gminy funduje kilka kompletów podręczników dla potrzebujących (u nas w
                  zeszłym roku było po 10 kompletów dla 5 pierwszych klas, nie wiem, jak dla
                  innych)

przynajmniej tak jest w szkole, gdzie moje dzieci chodzą

pozdrawiam
                  Judyta
      • judytak Re: Barbie czy Witch? 18.07.06, 11:04
        beta75 napisała:

> córki, a ona będzie miała coraz większe żądania i żal jak jej tego nie
        spełnisz

nic takiego nie zauważyłam, a dzieci mam troje :o)
        jak dziecko coś chce, to wysłucham, jak mi to nie robi większej różnicy, to
        zrobię, jak mi nie pasuje, to negocjuję, jak nie mogę,albo nie chcę, to
        wyraźnie o tym mówię, oczywiście uzasadniając

znacznie łatwiej dziecko przyjmuje do wiadomości, że czegoś nie może (mieć,
        robić itp.) jeśli nie zdarza się to co chwilę, i jeśli wie, czego nie może i
        dlaczego

przy takim traktowaniu dzieci szybko "się wdrażają w system" i tak naprawdę to
        same dobrze wiedzą, co można, a czego nie, zamiast "eskalacji żądań" nawet za
        skromne bywają :o)

pozdrawiam
        Judyta
    • wieczna-gosia Re: Barbie czy Witch? 19.07.06, 01:26
      my mamy Lego w wersji dziewczecej smile
    • kajaba Re: Barbie czy Witch? 19.07.06, 14:45
      He, he współczuję smile Moja ma i Barbie i Witch (najpierw przechodziłyśmy etap z
      Barbie a teraz z Witch).
    • karola.v Re: Moze Didll :-) 20.07.06, 22:03
      Moja córcia własnie wybrała sobie plecak z Didliną-Ballerinąsmile
      Super fajny,ehhh ze też za naszych czasów nie było takich rzeczy smile
      Cena nawet przystępna 85 zl za nowy na allegro.
      pozdrawiam
      • pamana Re: Moze Didll :-) 26.07.06, 23:37
        przede wszytskim kup cos zdrowego ,najlepiej neutralnego i do tego doatki barbie
        czy tam witch .
        mnie to czeka za rok smile
        p.
    • corokia Re: Barbie czy Witch? 13.08.06, 14:23
      Witch -zobacz na Allegro ,duzy wybór.Moja znajoma kupiła w Gdyni w Klifie
      plecak z Witch za ponad 100 zł ,a na Allegro jest tego pełno a ceny mniejsze
      i to sporo!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka