Dodaj do ulubionych

Rodzice dzieci niepełnosprawnych

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.01, 00:55
Jestem matką 9-cio letniego niepełnosprawnego syna.W wyniku przebytej choroby
nowotworowej (zaraz po urodzeniu) amputowano mu jedną nogę. Dzięki protezie
funkcjonuje normalnie.Ale zaczyna pytać ,czy jest jedynym niepełnosprawnym
dzieckiem...Czuje się z tym samotny.Szukam towarzyswa lub innej organizacji
zrzeszającej rodziców dzieci takich, jak mój syn.Chcielibyśmy np. wyjechać na
wakacyjny obóz.Proszę o odpowiedz osoby mogące nam pomóc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bea Re: Rodzice dzieci niepełnosprawnych IP: *.tele2.pl 11.11.01, 23:00
      Joanno, wprawdzie nie mogę ci bezpośrednio pomóc, ale mimo to napiszę kilka słów.
      Cieszy mnie twoja postawa, że chcesz by twoje dziecko było aktywne, że chcesz
      wyjechać z nim na obóz.

Nie dziwi mnie pytanie dziecka czy jedynie on jest nie w pełni sprawny. Mój mąż
      (Niemiec) po kilku pierwszych dniach pobytu w Polsce pytał mnie gdzie są ludzie
      niepełnosprawni. Nie spotkał żadnego... Teraz, po ponad 10 latach pobytu tutaj
      pyta o to samo. Rzeczywiście, widok człowieka na wózku, o kulach, chorych
      psychicznie, niemych to egzotyka. A jest ich przecież tysiące! Tylko gdzie oni są?

Czy ciebie, Joanno, nikt nie poinformował o istniejących organizacjach,
      związkach? Nie zaproponowano ci żadnej pomocy? Chyba tak jest... Poza tym twoje
      dziecko mogłoby przecież wyjechać ze swoimi rówieśnikami, nie musiałby to być
      obóz specjalnie dla dzieci kalekich. Przy tak niewielkim inwalidztwie nie widzę
      problemu. Państwo zapewnia, dla takich osób jak twój syn, dostęp do wszelkich
      dóbr, ale jak jest naprawdę ty wiesz najlepiej.

Mieszkam w Warszawie, jeśli wy też tu mieszkacie chętnie nawiążę z wami kontakt.
      Mój syn ma 8 lat i ucieszyłby się poznając nowego kolegę smile

Mam nadzieję, że twój syn chodzi do normalnej podstawówki i nie jest separowany
      od reszty społeczeństwa.

Pozdrawiam ciebie i twojego synka
      Beata

• Gość: krzysia Re: Rodzice dzieci niepełnosprawnych IP: *.acn.waw.pl 17.11.01, 14:24
      Witaj.
      Miałam podobny problem 10 lat temu też chciałam żeby mój niepłnosprawny syn
      mógł wyjechać na obóz lub kolonie dla dzieci niepełnosprawnych.
      Dowiedziałam się o TPD na Kredytowej.Tam działają matki dzieci
      niepełnosprawnych.(organizują "choinkę",dostają bilety na przedstawienia od
      sponsorów,i właśnie organizują wyjazdy wakacyjne.Przyszłam tam "podziałać. ale
      może w złym momencie bo kobiety stwierdziły że najbardziej potrzeba im
      pieniędzy i żebym poszukała sponsora.Ale nie chcę cię zniechęcać one naprawdę
      dużo robią dla swoich dzieci ,jak masz czas i podziałasz to i wyjazd jest
      możliwy.Ja dostałam legitymację na bezpłatne przejazdy, a syna w wieku 12 lat
      puściłam na zwykłą kolonię ze szkoły(była z nim starsza siostra.
      Trochę płakał bo dzieci mu na początku dokuczały i trochę za domem bo był to
      jego pierwszy wyjazd bez mamy.
      Wrócił tak szczęśliwy i uśmiechnięty że warto było(trochę mu pomagali
      rówieśnicy ale dopiero tam zdał sobie sprawę - i ja też-w ilu sprawach ja go
      niepotrzebnie wyręczam .
      Powodzenia.
    • Gość: sun Re: Rodzice dzieci niepełnosprawnych IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.01, 19:26
    • Gość: olga Re: Rodzice dzieci niepełnosprawnych IP: 62.121.73.* 28.11.01, 19:05
      zadaj to pytanie na www.dzieci.org.pl/ogłoszenia-ważne tematy/
      tam zagląda wielu rodziców dzieci niepełnosprawnych i z pewnością coś
      podpowiedzą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka