ya_en niechcący się wysłało! 01.02.09, 12:15 Mój syn drugoklasista na fali fascynacji rycerzami itp. postanowił mieć długie włosy. Na razie wyhodował takie do połowy karku, grzywki nie obcinaliśmy, da się już odgarnąć na bok, więc oczom nie przeszkadza. Ja nie mam nic przeciwko, a nawet mi się podoba. Raz na jakiś czas pytam tylko, czy mu się nie znudziło. Niestety zdarzają się niemiłe komentarze doroslych i dzieci. Bywa też brany za dziewczynkę mimo typowo męskiego wzornictwa i kolorystyki stroju. Synek jak na razie się tym nie przejmuje, raczej go to śmieszy. Nie chcuiałabym zeby pod zewnętrznymi wpływami rezygnował ze swoich upodobań, w których nie ma przecież nic złego. Ale ciekawa jestem, jak odbieracie dłuższe wlosy u chłopców, czy te negatywne skojarzenia są powszechne i właściwie na czym się opierają. Odpowiedz Link Zgłoś
azile.oli Re: niechcący się wysłało! 01.02.09, 12:40 Jak się syn dobrze czuje i ładnie wygląda z długimi włosami to problemu nie widzę. Jak zacznie dojrzewać, to mu się dopiero zacznie właściwy gust kształtować, bo zacznie zwracać uwagę na płeć przeciwną. Są dziewczyny lubiące długowłosych i takie, którym się oni nie podobają. Moja córka, nastolatka, podobnie jak ja gustuje w facetach krótko odstrzyżonych. Absolutnie chłopak nie może być ''zarośnięty'', mieć kucyka itp. Więc różnie ludzie reagują, bo różne są gusta. Mojemu synowi jest brzydko w dłuższych włosach, więc innych ocenia przez swój pryzmat, podobnie inni ludzoie. W wieku Twojego syna fryzura jest mało istotna, byle się dobrze czuł, a komentarze niech sobie odpuści. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: niechcący się wysłało! 01.02.09, 13:52 uwielbiam długie włosy, jeśli są ładne i nosiciel w nich dobrze wygląda - bez różnicy, jakiej jest płci a u młodych chłopiąt zdecydowanie bardziej podobają mi się długie włosy niż paramilitarny jeż, bo do jeża też trzeba mieć i twarz odpowiednią i odpowiednie włosy Odpowiedz Link Zgłoś
sohee Re: niechcący się wysłało! 11.02.09, 02:06 Długie włosy są super, śliczne, piękne i w ogóle ą, ę!! Natomiast chłopcy krótko ostrzyżeni to jak jeden mąż w wojsku, okropność, stereotyp i konformizm. A poza tym można spojrzeć na dorosłych mężczyzn, którzy mają długie włosy i są męscy (np. harleyowcy, chyba nikt nie zaprzeczy ;-D). Synowi powiedzieć, żeby się nie przejmował bynajmniej. A samemu się cieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: niechcący się wysłało! 14.02.09, 08:35 Zostaw te włosy uznaniu dziecka. Mój syn przechodził różne fazy - początkowo hodował długie, potem ostrzygł się na jeża, teraz nosi zwyklą przeciętną fryzurę. Dziecko ma prawo do swojego stylu strzyżenia/niestrzyżenia ubierania, do kolorystyki - grunt żeby było czyste i schludne. Gadaniem ludzkim się absolutnie nie przejmuj. Odpowiedz Link Zgłoś
rayon_de_soleil Re: niechcący się wysłało! 14.03.09, 17:08 Mieszkam w Paryżu. Tutaj długie włosy u chłopca są na porządku dziennym. Taka długość - do połowy karku, jak piszesz - jest uznawana za krótką fryzurkę we Francji. Chłopcy rzadko kiedy noszą krótszą. W Polsce wszyscy chłopcy są po prostu wystrzyżeni Jak przyjeżdżam do Warszawy to zastanawiam się dlaczego chłopców, którzy jeszcze nie łysieją, ani włosy im się nie przetłuszczają strzyże się na tak krótko. We Francji to również i dorośli mężczyźni noszą dłuższe włosy. Krótkie włosy kojarzą się Francuzom z przestępcą Nie przejmuj się więc i niech twój syn nosi włosy takie, jak lubi. Mój syn ma też dłuższe włosy, kiedy przyjeżdżamy do Polski niektórzy mówią na niego Francuzik No cóż, ja na pewno włosów nie wygolę mu "na zapałkę" Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja34 Re: Długie włosy u chłopca 01.02.09, 14:54 ja osobiście nie lubię długich włosów u facetów i chłopców ale mój 11-letni syn właśnie zapuszczał-skoro jemu się podobają to ja nie mam nic przeciwko.sam w pewnym momencie doszedł do wniosku,że mu niewygodnie w za długich włosach i poszedł do fryzjera.ja pozostawiam mu wolną rękę w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotakatarzyna Re: Długie włosy u chłopca 01.02.09, 17:36 Mój szóstoklasista właśnie zapuszcza. Jestem przeciwna, ale cóż - pozwalam. Mam nadzieję, że niedługo sam zechce obciąć Dla niego liczy się zdanie kolegów i koleżanek - zwłaszcza jednej a nie wapniaków )) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Długie włosy u chłopca 01.02.09, 17:55 moj syn ma dlugie wlosieta od kilku lat i ok, jesli w ten sposob ma sie "buntowac" to ja jestem za Odpowiedz Link Zgłoś
ya_en Re: Długie włosy u chłopca 04.02.09, 14:14 roseanne napisała: > moj syn ma dlugie wlosieta od kilku lat > i ok, jesli w ten sposob ma sie "buntowac" to ja jestem za No właśnie, czy długie włosy u chłopca są uważane za przejaw "buntu", łamania reguł? Jak u Pawłą w "Wojnie domowej"? Bo mój tak tego nie odczuwa, jemu po prostu podobają się osobnicy z dłuższymi włosami, chciałby więc tak wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Długie włosy u chłopca 01.02.09, 18:45 Witam, Mnie się podobają długie włosy u mężczyzn, a jak byłam nastolatką, to mój chłopak miał włosy dłuższe ode mnie;-D Długie włosy kojarzą mi się pozytywnie, bo z moimi ukochanymi z czasów licealnych;-D Pzdr. Inguszetia Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Długie włosy u chłopca 01.02.09, 19:31 Obecnie panuje moda na dluzsze wlosy u chlopcow, nie ma sie co przejmowac otoczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ninka.1 Re: Długie włosy u chłopca 01.02.09, 20:58 Ja tam jestem jak najbardziej za I to nie tyle za konkretną długością włosów co za pozwoleniem dziecku na decydowanie o swoim wyglądzie. Mój 6-letni syn też woli nosić dłuższe i nie ma problemu, włoski ma zawsze czyste i ładnie obcięte. A raz na jakiś czas ma natchnienie i sam przychodzi żeby go obciąć (najczęściej latem jak mu za gorąco). Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Długie włosy u chłopca 01.02.09, 21:16 Nie znoszę długich wlosow u małych chlopców, bardzo lubię u nastolatkow i starszych - tzn w momencie, gdzu chłopak z dlugimi wlosami nie wyglada na dziewczynke, tylko na chłopaka z dlugimi włosami. Co nie znaczy, ze kazałabym obciąć wlosy synowi, gdyby mial ochotę zapuscić. Nie moja glowa, nie moj problem. Odpowiedz Link Zgłoś
ya_en Dzięki za odpowiedzi :) 01.02.09, 21:31 I za to, że odróżniacie własny gust od jakichś niesprecyzowanych norm ogólnych. Bo często dorosłe osoby komentują mojego syna tak, jakby było coś z nim nie halo. A przecież krótkie włosy u facetów "obowiązują" od jakichs raptem stu lat. Wcześniej zdarzały się w modzie, ale równolegle z długimi. To chyba tak, że na początku 20. wieku zaostrzyły się normy higieniczne i stąd ta presja na krótkie, łatwiejsze w pielęgnacji włosy. Ale teraz prysznic i mycie to żaden problem i ten przedwojenny stereotyp moim zdaniem się zdezaktualizował. Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: Długie włosy u chłopca 02.02.09, 13:21 Są kwestie których rodzice pilnować muszą bezwzględnie i narzucać swoją autorytatywną wolę pociechom: mycie zębów, ciepłe posiłki, dużo ruchu, mniej telewizji, czyste schludne ubranie, mycie rąk po kupie i takie tam. Są też kwestie w których wybór możemy pozostawić potomstwu - i do takich zaliczam długość owłosienia na przykład. O ile mój młody (6 l.) zęby myć musi, to już kwestia włosa to jego prywatna sprawa. Dlatego też młody włosy zapuszcza już od prawie 2 lat i za nic w świecie nie dopuszcza nawet do dyskusji na temat ewentualnego rozważenia drobnego podcięcia. Jego włosy - jego sprawa. Zapewne znaczący wpływ na tą decyzję mają długie włosy jego dwóch braci ciotecznych. Za każdym razem gdy się gdzieś w trójkę wybierają - wszyscy trzej są brani za dziewczyny co doprowadza ich do pewnej konsternacji, ale włosów i tak nie chcą ściąć. Odpowiedz Link Zgłoś
storczyk70 Re: Długie włosy u chłopca 02.02.09, 14:09 Mój syn nosi długie włosy od ok. 3 lat. Nie ruszyły go komentarze, że wygląda jak dziewczyna (nigdy z mojej strony). Osobiście też nie podobają mi się chłopcy z długimi włosami. No ale cóż skoro tak woli moje dziecko. W pewnym momencie, aby wspierać syna ganiłam każdego kto próbował złośliwie komentować jego wygląd. Mówiłam wręcz, że nie życzę sobie żadnych komentarzy na tema jego włosów. Tak jest mu dobrze i tak będzie się nosić. Od czego jest mama jak nie od wspierania dziecka. Liczę, że w końcu je zetnie. Wiem też, że niektórym dziewczynkom się podoba a niektórzy chłopcy chcieliby mieć długie włosy tylko rodzice im na to nie pozwalają. Więc chyba w oczach mojego dziecka trochę zyskałam. I cierpliwie czekam na zmianę jego wizerunku. Odpowiedz Link Zgłoś
monika9920 Re: Długie włosy u chłopca 02.02.09, 22:52 moj syn (szesciolatek) tez zapuszcza...mam pytanie techniczne jak przebrnelyscie okres przydlugiej grzywki ? malemu juz wlosy wchodza na oczy.. ratujemy sie opaska - wyglada troche glupawo, jak rambo, no ale spineczki nie wchodza w gre... Odpowiedz Link Zgłoś
storczyk70 Re: Długie włosy u chłopca 03.02.09, 12:06 Są tzw. spinki wsówki. Bywają w różnych odcieniach - zbliżone kolorystycznie do koloru włosów. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: Długie włosy u chłopca 03.02.09, 17:30 Jako zona faceta (lat prawie 40!) z wlosami do pasa od 25 lat jestem zdecydowanie ZA dlugimi wlosami u facetow, zarowno malych, jak i duzych. Znam kilku chlopcow i nastolatkow z dlugimi wlosami i zaluje, ze jestem mama dziewczynki notabene tez z dlugimi wlosami Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: Długie włosy u chłopca 04.02.09, 08:30 monika9920 napisała: > ..mam pytanie techniczne jak przebrnelyscie okres przydlugiej grzywki ? U mojego sześciolata włosy mają już z 15 cm i stoją do góry A na poważnie to używamy gumek do włosów - kudły spięte na samuraja. Taki stan trwa już jakiś czas więc żaden z kolegów młodego się nie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: Długie włosy u chłopca 03.02.09, 17:41 osobiscie NIE ZNOSZE facetow, chlopcow etc z dlugimi wlosami. uwielbiam wloski na krociotko, militarnie. sama mam podobnie, i kobiety z dlugimi wlosami tez mi sie nie podobaja. ale kto ja jestem? jakby moje dziecko chcialo zapuscic, to by zapuszczalo. tak od wieku ok 3 lat zdaje sie na ich decyzje, w miare logiki. tylko zeby czyste byly, bo facetow z tlustymi wlosami to bym po prostu bym eksterminowala. jak syn chce to czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Długie włosy u chłopca 04.02.09, 03:12 Moj by tez chcialby unikac scinania wlosow, ale on mi sie nie podoba z dluzszymi i go namawiam na scinanie. Ale u niego choci o co innego, on nie tyle chce miec dlugie wlosy, co nie znosi jakichkolwiek zmian . Odpowiedz Link Zgłoś
karanissa Re: Długie włosy u chłopca 04.02.09, 08:43 Moj pieciolatek tez ma dluzsze wlosy. Pare razy zdarzylo sie, ze ktos go pomylil z dziewczynka, bo ma delikatne rysy twarzy - i co? I nic, smialismy sie z tego Na razie grzywe odgarnia na bok (taka fryzura z przedzialkiem z boku), wlosy z tylu mozna juz spiac gumka w kucyk. Zawsze lubilam dlugie wlosy u chlopcow (tych starszych tez . Poki co - mojemu dziecku dlugie wlosy tez sie podobaja. No ale gdy bedzie sie upieral przy scieciu, zetniemy... Grunt, zeby jemu bylo wygodnie i dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
alex05012000 Re: Długie włosy u chłopca 05.02.09, 12:32 nie lubię ale co kto chce nosi... kilku chłopców w córki klasie ma dłuższe włosy.... my mamy odwrotny "problem" - córka ma krótkie włosy, solidną budowę, sportowo-chłopięcy sposób ubierania się i 95% ludzi bierze ją za chłopca, mnie już gardło boli od powtarzania: to dziewczynka/córka... Odpowiedz Link Zgłoś
dg77 Re: Długie włosy u chłopca 16.02.09, 12:35 Mój 7 latek i 15 latek właśnie zapuścili - patrząc na zdjęcia z krótkim - teraz wyglądają moim zdaniem dużo lepiej - komentarzy nie ma - w szkole jest dość dużo chłopaków z dłuższymi włosami, zarówno u młodszego, jak i starszego w gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś
scher Nie akceptuję 05.02.09, 13:52 Ja wychowuję dzieci raczej tradycyjnie, uważam, że chłopak powinien wyglądać jak chłopak i czuć się mężczyzną. Dlatego od małości starałem się, aby dla moich chłopców wizyta u MĘSKIEGO fryzjera i MĘSKA fryzura to były powody do dumy. Nie jestem zwolennikiem czynienia z dziecka niewolnika własnej płci, pozwoliłbym na przykład bawić się lalkami - ale nigdy ich do tego nie ciągnęło. Jednak w kwestiach wyglądu i fryzury jestem za dość ścisłym przestrzeganiem norm kulturowych. Córkę na przykład ubieramy w spódniczki. Ma prawo babrać się w błocie i biegać z chłopakami, ale niech się też uczy wyglądać i zachowywać się jak kobieta. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: Nie akceptuję 05.02.09, 14:00 scher napisał: > > > >. Córkę na przykład ubieramy w spódniczki. Ma prawo babrać się w błocie i b > iegać z chłopakami, ale niech się też uczy wyglądać i zachowywać się jak kobiet > a. > tzn co, do garow i prania meskich gaci??? Dzieki Bogu, ze nie jestem twoja corka ani synowa Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: Nie akceptuję 05.02.09, 14:07 aniaop napisała: Cytat CytatCórkę na przykład ubieramy w spódniczki. Ma prawo babrać się w błocie i biegać z chłopakami, ale niech się też uczy wyglądać i zachowywać się jak kobieta. tzn co, do garow i prania meskich gaci??? Dzieki Bogu, ze nie jestem twoja corka ani synowa Też się cieszę. Cenię raczej towarzystwo kobiet nie obarczonych grzechem stereotypowego podejścia do życia i nie wyciągających z każdej wypowiedzi mężczyzny wniosków mało inteligentnych, demagogicznych, wniosków pełnych uprzedzeń wynikających z nastawienia na walkę płci. Odpowiedz Link Zgłoś
ya_en Re: Nie akceptuję 05.02.09, 14:26 scher napisał: > Ja wychowuję dzieci raczej tradycyjnie, uważam, że chłopak powinien wyglądać ja > k chłopak i czuć się mężczyzną. Dlatego od małości starałem się, aby dla moich > chłopców wizyta u MĘSKIEGO fryzjera i MĘSKA fryzura to były powody do dumy. > U mojego syna chęć posiadania długich włosów wypływa właśnie z czucia się mężczyzną, z zainteresowań rycerzami i różnymi bohaterami o cechach, powiedziałabym, hipermęskich. Chyba nie myślisz, że syn czesze długie pukle i wplata w nie różeowe wstążeczki? Przypominam, co już pisałam, że skojarzenie krótkich włosów z męskością jest normą kulturową od zaledwie kilkudziesięciu ostatnich lat. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: Nie akceptuję 05.02.09, 14:36 ya_en napisała: > > Przypominam, co już pisałam, że skojarzenie krótkich włosów z > męskością jest normą kulturową od zaledwie kilkudziesięciu ostatnich > lat. Dokladnie, tez tak uwazam. Ale jak widac niektorzy stosuja normy kulturowe i wychowawcze iscie wojskowe, zeby nie powiedziec inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska_be Re: Długie włosy u chłopca 17.02.09, 09:53 Moi synowie od kilku lat noszą długie włosy i uważam, że wyglądają nieźle. Mimo, że często są myleni z dziewczynkami (bo te włosy mają jasny blond i gęste - niejedna dziewczyna może pozazdrościć), to nie chcą ścinać. Młodszy jakoś w zeszłym roku postanowił ściąć, to potem bardzo żałował. Ale już odrosły Obydwaj argumentują niechęć do krótkich włosów zainteresowaniem płci przeciwnej (chłopcy maja 11 i 13 lat). No, cóż, ja również miałam słabość do długowłosych... Odpowiedz Link Zgłoś
bazylea1 Re: Długie włosy u chłopca 17.02.09, 14:39 mój szesciolatek własnie oświadczył że zapuszcza... u niego to raczej niechęć do obcinania (ma wybór ja, fryzjer albo maszynką tata). niestety ma bardzo nędzne kosmyki a część grzywki osobiście wyciął sobie nożyczkami więc nie wygląda najpiękniej. jak go przekonać do podcięcia? Odpowiedz Link Zgłoś
adamos70 Re: Długie włosy u chłopca 17.02.09, 16:09 wg mnie to trochę obciachowe - na stronie czytam www.handsomemen.pl/Tag,D%C5%82ugie%20w%C5%82osy.html Istnieje wiele sytuacji, w których włosy mogą ulec zniszczeniu. Długie włosy są szczególnie na to narażone, ponieważ są znacznie bardziej delikatne od krótkich włosów. Długie włosy łatwo zniszczyć chemicznymi kuracjami, takimi jak trwałe ondulacje, koloryzacja i odbarwianie. i jak slysze takie teksty to od razu przypominaja mi sie ci faceci z ddługimi włosami którzy wymieniają pogląda o pielęgnacji włosów Odpowiedz Link Zgłoś
ya_en Re: Długie włosy u chłopca 18.02.09, 13:41 Jak mój 9-latek zacznie rozmawiać o trwałej ondulacji, koloryzacji czy odbarwianiu, to zacznę się rzeczywiście martwić. Na razie jednak najlepsza kuracja dla męskich włosów to wg nas dobre odżywainie się, higiena i świeże powietrze. Poza tym wydaje mi się, że obciachowa nie jest długość, tylko ogólne podejście do wyglądu - o krótkich, nażelowanych kosmykach można równie obciachowo rozmawiać, jak o długich. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek70 Re: Długie włosy u chłopca 20.02.09, 19:12 Syn- lat 16 włosy na dzień dzisiejszy poniżej ramion. Kiedy miał lat 5 do 10 miał też dłuższe bo tak mi się podobało a on nie protestował a tak właściwie nie lubił fryzjerów. Później przyszedł czas fascynacji którymś z piłkarzy i kazał fryzjerce obciąć (to był szok) Teraz od 2 lat znów nie obcina a z opiniami kolegów i nie kolegów zawsze bywało różnie ale ani On ani Ja nigdy nie ulegaliśmy presji dlatego robimy swoje Facet- mój osobisty odkąd go znam a to już 11 lat włosy do pasa wiele Pań mu zazdrości są takie które je nawet dotykają A ja mam włosy króciutkie bo w takich lepiej wyglądam. Kiedy ktoś się nas pyta dlaczego ja mam krótkie a on długie to wtedy mój długowłosy odpowiada że: "nie lubi jak mu się obce włosy w pościeli pałętają " Odpowiedz Link Zgłoś
domkasp Re: Długie włosy u chłopca 08.03.09, 01:47 Moj maluch bedzie mial 4 lata w maju i ciemny blad loki do ramion, ktore pewnie mu calkiem pociemnieja - po tacie :}} .On sam decyduje czy chce miec rozpuszczone czy w gumce. Ja sam mam 35 lat i dlugie bardzo ciemne, bardzo krecone wlosy. Nikt gdzie mieszkam nie komentuje dlugosci wlosow moich i mojego slicznago synka....poza przyjezdnymi tu polakami:}. Ponad piec lat mieszkamy szczesliwie w UK i tu juz nikt od dawna nie rozstrzasa nad tym czy wypada nosic dlugie wlosy czy nie - to zupelnie naturalne i niezaleznie od plci. Nie mielismy tez nigdy problemow z tak czesto tu przytaczana kwestia dlugosci grzywki. Moj synek sam sobie odgarnia wlosy z twarzy lub zaklada je za ucho. Nigdy go to nie denerwowalo a musze dodac ze jestesmy bardzo aktywna sportowo rodzina. Pozdrawiam goraco wszystkich a w szczegolnosci dlugowlosych:}}}}} Odpowiedz Link Zgłoś