kopalinka 23.04.07, 13:36 witam proszę mi powiedzieć jak zinterpretować kartę ŚWIAT jeśli pytamy o uczucia ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dori7 Re: karta ŚWIAT 23.04.07, 21:21 Karta Swiat to jedna z najpiekniejszych i najlepszych kart w Tarocie, bardzo pomyslnie wrozy wszelkim zwiazkom, nie tylko milosnym, ale nawet ona ma swoj cien. Wiele zalezy od pozycji w rozkladzie i sasiedztwa innych kart. Odpowiedz Link
kopalinka Re: karta ŚWIAT 23.04.07, 22:58 bardzo dziękuję za odpowiedź nie ukrywam że zadałam to samo pytanie na innym forum dotyczącym tarota ale jestem bardzo ciekawa opinii w odpowiedzi na zadane pytanie karty ułożyły się w następującej kolejności : casarzowa wieża i świat na końcu wszystkie w pozycjach nieodwróconych co to oznacza ? jaka jest odpowiedź kart ? pytanie dotyczyło tego jak potoczy się moja znajomość z kimś z kto wniósł w moje życie niespodziewanie duży ładunek niesamowitych emocji a sprawa na dzień dzisiejszy jest trudna i skomplikowana proszę o poświęcenie mi jeszcze troszkę swojego czasu i o interpretację pozdrawiam Odpowiedz Link
pani.jazz Re: karta ŚWIAT 23.04.07, 23:06 Na gorze forum jest napis: "Nie jest to forum darmowych interpertacji. Jesli potrzebujesz porady - udaj sie do wróżki." Sprobuj podac swoja interpretacje, a na pewno ktos sie do niej odniesie. Odpowiedz Link
dori7 Re: karta ŚWIAT 23.04.07, 23:09 Na gorze forum jest taki napis: "Dla osób, które chcą doskonalić swoje umiejętności. Nie jest to forum darmowych interpertacji". Jesli chcesz, mozemy podyskutowac o Twojej interpretacji, tak jak Ty ja widzisz, byc moze cos do niej dolozyc, z czyms sie nie zgodzic itd., ale nie jest to salon wrozb. Odpowiedz Link
kopalinka Re: karta ŚWIAT 24.04.07, 20:17 przepraszam. nie przeczytałam moja próba interpretacji jest następująca : cesarzowa to symbol kobiety szczęśliwej spełnionej. kobiety której dane jest wszystko - więc może jest zapowiedzią że sprawy potoczą się tak jak tego oczekuję ?? wieża mówi że nie będzie to łatwe. pewne rzeczy muszą ulec radykalnym byc może bolesnym zmianom ale świat przepowiada szczęliwy finał czy tak właśnie mogę to odczytać ?? Odpowiedz Link
elzbietaxyz Re: karta ŚWIAT 24.08.07, 20:16 Wątek już nieco stary bo z kwietnia i pewnie wiele spraw się samo rozwiązało. W tarocie raczkuję jeszcze i w związku z tym czytam również stare wątki. Dokładnie tak samo jak i Ty zinterpretowałam Twój rozkład, zanim przeczytałam Twoją interpretację. A co pokazało życie? Czy miałyśmy rację. Odpowiedz Link
canada53 Re: karta ŚWIAT 24.08.07, 23:17 Faktycznie, Świat to karta którą raczej odbiera się pozytywnie. Ale jeśli o związki idzie, to hmmm... tu bym była bardziej ostrożna. Świat mówi o spełnieniu, ale często jest to zaspokojenie potrzeb tylko jednej ze stron, albo każdego z osobna. Czyli może też on mówić o tym że każde pójdzie swoją drogą i będzie w końcu szczęśliwe. Tym bardziej, kiedy przychodzi po Wieży. To może być też próba odbudowania swojej osobowości, której integralność została w tym związku naruszona. No ale również jest klasyka interpretacyjna, czyli Świat, który reprezentuje ciążę. Tu też zaraz po Wieży (zapłodnienie) fajnie mi się on kojarzy. Odpowiedz Link
coill Re: karta ŚWIAT 25.08.07, 00:04 Ciąza tez mi pasuje amoze nawet bardziej sam poród. W talii Austeen Swiat jest przedstawiony bardzo pozytywnie,bo w tym Laurze nie ma jednej postaci jako Pepka swiata,a para Młoda,a nad nimi małe dziecko itd. W Talii z ktorej czesciej korzystam,sa ta rozlegle góry lodowe,w jednym 'zakleta'postac,jakby duch góry. Tez pieknie,ale juz czuje sie mozliwosc "samotnej"drogi. Zapomnialam jak owe miejsce sie w mitologii celtów nazywało ktore akurat ta karta przedstawia Odpowiedz Link
morgana8 Re: karta ŚWIAT 25.08.07, 00:30 A w takim ukladzie: Pustelnik - Swiat - 3 puchary Dodatkowa karta dociagnieta do tych pucharow: Paz mieczy Ciaza? Odpowiedz Link
coill Re: karta ŚWIAT 24.08.07, 22:31 Ja tak srednio "lubie"te karte. Swiat jest piękny,to harmonia,czeka nas cos wspanialego - podobno. ALe swait jest rozległy, to wszsytko wokół na,rzeczy ktore mogą nas potem zniszczyc. Dwie osoby mogą zgubic sie w wielkim swiecie, w ktorym panuje chaos. To jest jak dostanie na tacy wszsytkich mozliwosci - ale od nas zalezy,co z nimi potem zrobimy. Odpowiedz Link
jayanti Re: karta ŚWIAT 25.08.07, 08:55 Karta Swiat należy do tych kart DA, których specjalnie nie czuję, drugą jest Gwiazda, a raczej czuję zupełnie specyficznie. Miałam z jej powodu trochę awantury na kursie u Jóźwiaka. Pytanie było o losy Rospudy i Swiat padł na pierwszej pozycji.Ja odczytałam to tak, że świat przyszedł do Rospudy, gwar transportu i problemów przemysłowych wdarł się do Doliny.Jóźwiak okropnie się moją intrpretacją zirytował, twierdził, że karta Swiat z a w s z e oznacza coś cudownego.Akurat chwila, gdy przez Dolinę chcą puścić autostradę nie wydawała mi się wcale cudowna.Pierwsza pozycja w jego rozkładzie oznacza "tak jest teraz". Reasumując kartę Swiat najcześciej odczytuję jako świat z całym zakresem wyrażeń z nim związanych. Zatem na Twoje pytanie, gdybym to ja wyciągnęła tą kartę, powiedziałabym, że świat w rozumieniu "zewnątrz" coś Wam namiesza , także w sensie pozytywnym,i dorzuciłabym na niego drugą kartę by dowiedzieć się co. Oczywiście jest to absolutnie tylko moja interpretacja i nie podaję jej do ogólnego stosowania. Myślę, że wzięła się ze studiowania pozycji Chrzanowskiej, cenionej przeze mnie. Odpowiedz Link
transwizje Re: karta ŚWIAT 25.08.07, 10:03 Świat w marsylu: postać z pałeczką i trzosikiem wewnątrz wieńca+jaja, na zewnątrz którego tkwią 4 postacie, 3 zwierzęta i anioł. Jest w niej wtajemniczenie w 4 ciała zintegrowane z piątym (także w rozumieniu wymiarów). Szczęśliwie narodzone dziecię wszechświata. MA POłączenie z 3. cesarzowa (matka, zapłodnienie), 12. Wisielec (płód w brzuchu), 21. dziecko oczekiwane. Co do Rospudy, patrząc na marsylski obrazek widać mieszkańca miasta, do którego płyną pieniądze, który zaczyna decydować o sobie, miasto otoczone drogą, biegnącą w pewnej odległości (wieniec), oraz szczęśliwe zwierzęta (przyrodę). To jak marzenie o rozwiązaniu problemu. Kiedyś Świat pokazał mi moje życie na wsi, wieniec okazał się ogrodzonym podwórkiem, za którym rośnie las, zwierzęta szczęśliwie mieszkające ze mną i w lesie (lew jest kotami, psami, wół - kozami, orzeł - kurami, a anioł? może sprzyjającymi okolicznościami i dobrą relacją z właścicielem posesji, gdzie mieszkam?). To także kontakt z szerokim światem, środowiskami branżowymi, społeczeństwem w szerokim sensie, interesowanie się światem, integracja społeczna. Zwieńczenie twórczości. Cudowność? No, może tak to można nazwać, gdy karta stojąca, choć bardzo często ów cud trwa krótko, dorywczo, oznacza święto, zgromadzenie, imprezę (w tym wesele, sylwester, imieniny, takie z fajerwerkami, balonikami, muzyką), niedzielę, urlop, wczasy. Zatem sens wyrwania się z codziennej nudy i ujrzenie świata przez pryzmat radości, szczęścia, cudowności właśnie. Kiedy odwrócona, iluzja szczęścia (marzenie o szczęściu) pryska, człowiek budzi się z niespełnionego snu i decyduje się odejść, poszukać gdzie indziej, z kimś innym, inaczej satysfakcji, za którą goni. Towarzyszy temu przebaczenie, innym i sobie, wyrozumiałość, odejście jest lekkie dzięki temu i nie pozostawia ciężaru wspomnień, pretensji. To co przyjdzie w zamian będzie szczęśliwsze na pewno. Pozdrawiam Ewa S. Odpowiedz Link