Dodaj do ulubionych

Warsztat 72

09.02.09, 01:01
Uczestniczyłam w warsztatach, które pomogły mi nabyć pewną nową umiejętność. Można ją nazwać techniką. Jaka to umiejętność? Technika czego?
Dodam, że ogólna umiejętność jest dość zwyczajna, ale sama technika nietypowa i skomplikowana oraz ma kilka zasadniczych odmian.
Umiejętność tą wykorzystuję często w określonych sytuacjach.
Warsztaty powtórzyłam, a teraz, za chwilę, wybieram się na trzecie.

Starałam się przybliżyć temat nie zdradzając za wiele. Mam nadzieję, że jest jasny i że taka zagadka Wam odpowiada smile)

pozdrawiam serdecznie

nadja
Obserwuj wątek
    • kita32 pytanie 09.02.09, 09:47
      Nadjo, oj, będzie mi trudno, bo już natychmiast "przyczepiło się" do mnie skojarzenie z certyfikatem z warsztatów 60. Domyślam się, że teraz pytasz o coś innego, ale proszę, napisz wyraźnie, czy obecne warsztaty są związane z psychokinezjologią, czy nie.

Cytat z warsztatów 60:
      Drugi egzamin, ten, który sprawiał wam trudność związany jest z moją pasją i
      pracą i rzeczywiście to niełatwe okolice i zagadnienia.
      Dokładnie to egzamin z Psychokinezjologii ( i to jeszcze szamańskiej! ).
      Musiałabym napisać esej, żeby wam to wyjaśnić dokładniej. Krótko: to metoda
      nieznana w Polsce raczej (znana jest konezjologia sama, ale bez psycho), całą
      teorię, podwaliny wymyślił dr Klinghardt. W skrócie jest to metoda docierania do
      blokad i przyczyn problemów (emocjonalnych, zdrowotnych, czyli fizycznych i
      fizjologicznych), zaburzeń na poziomie myślenia. Założenie jest podobne jak w
      jungowskiej analizie czy klasycznej psychoanalizie, ze człowiek jest bardziej
      skomplikowany niż mu się wydaje i że oprócz tego co wie i o czym wie ze wie,
      jest także wiele spraw, z których sobie świadomie sprawy nie zdaje, a które mimo
      to, albo nawet dlatego bardzo istotnie wpływają na jego życie. Że inaczej mówiąc
      istnieje wielki jak ocean poziom nieświadomy. I że tylko za pomocą ciała (np.
      testu mięśniowego) możemy do tego poziomu oraz blokad różnorakich dotrzeć i
      usunąć je.
      • nadja_m Re: pytanie do Kity i nie tylko!!! 09.02.09, 13:53
        W pytaniu, które jest tematem obecnych warsztatów chodzi o coś zupełnie innego.
        nie chodzi o certyfikat, tylko o konkretną umiejętność, ja to podkreślam, bo to ważne.i zupełnie, zupełnie inne warsztaty.

Kito, zapomnij o temacie tamtych warsztatów, bo będzie Ci mącił.
        Podejdź do pytania świeżutko, jakbyś mnie nie znała i nigdy nie słyszała o moich dziwnych pomysłach smile)

Myślę, że zamieściłam też kilka pomocniczych stwierdzeń- sformułowań w treści pytania.
        Wolałabym żeby to pytanie było tematem obecnych warsztatów, jestem bardzo ciekawa co się pojawi smile)

Kito czy teraz będzie Ci łatwiej???

nadja
        • kita32 Re: pytanie do Kity i nie tylko!!! 09.02.09, 16:08
          > Kito czy teraz będzie Ci łatwiej???

....teraz tak smile
    • krolowa.mieczy odpowiedz 10.02.09, 19:09
      Po długiej przerwie dołączam do Was.

Moje karty:

Nadja - 6 kijów

1. w jakich warsztatach uczestniczyła Nadja?
      król kijów, 10 puch, rycerz kijów

2. jakie umiejętności nabyła?
      cesarz, 3 kijów, 7 pucharów

3. jaką techniką posługuje się Nadja dzięki warsztatom?
      As monet, równowaga, kochankowie

Na pytanie o warsztaty karty położyły nacisk chyba na prowadzącym je.
      Charyzmatyczny człowiek. Umie skupic na sobie uwagę otoczenia. I te
      jego warsztaty to raczej takie "objazdowe" tzn jeździ z miasta do
      miasta i przekazuje swoją wiedze. I witany jest radośnie.
      Warsztaty dotyczą jakiejś formy komunikacji, negocjacji,
      przekonywania innych do swoich racji. Nauczyłaś się panowac nad
      emocjami w rozmowach, gorących sytuacjach; dobitnie i jasno formuowac
      swoje myśli, dązyc do sedna. Mam troszke problem z 7 pucharów ale
      wytłumaczę ją w taki sposób, że może w pewnych sytuacjach potrafisz
      dzięki warsztatom postawic sie na miejscu drugiej strony (coś w
      rodzaju empatii ale nie do końca), wyobrazic sobie i zrozumiec jej
      punkt widzenia.

Sama technika opiera się na powiedzmy zadawaniu pytań na zasadzie "
      zjesz na obiad gulasz czy żeberka?" A nie "co zjesz na obiad?"
      dawanie możliwości wyboru drugiej osobie z uwzględnieniem twoich
      interesów bo np w lodówce masz łopatkę i żeberka i wiesz że nie
      będziesz extra lepic pierogów. Technika uwzględnia interesy obu stron
      - pełny brzuszek + dostępne mięso w lodówce.

A 6 kijów to ty w kontekście warsztatów. bardzo ci się podobało i
      wiele się nauczyłaś. i wcielałaś w życie tą swoją naukę.

Jak trafiłam kulą w płot to trudno smile

• canada53 Re: Warsztat 72 10.02.09, 23:06
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/kg/ig/bgrb/a0LndKyvDZA8uqSt0B.jpg

Trzy karty w pionie po lewej (XIX Słońce, 10 Mieczy, 2 Kielichy) = umiejętność Nadji przed warsztatami, karta w środku układu (Rycerz Mieczy) = Nadja na warsztatach, karty po bokach (VIII Sprawiedliwość, 5 Denarów) = przebieg warsztatów, trzy karty w pionie po prawej stronie (7 Kielichów, 3 Buławy, 8 Buław) = umiejętność Nadji po warsztatach.

Przed warsztatami: Nadja miała w sobie zapał i optymizm (XIX Słońce), przyjmowała wszystko za dobrą monetę, ale kiedy przyszło się porozumiewać z innymi ludźmi (2 Kielichy), wyjaśnić im to, co ma się na myśli dopadały ją wątpliwości (10 Mieczy) i trudno jej było dobrać właściwe słowa. Może chodzi tu o nieumiejętność odmawiania czyimś prośbom (problem z tzw. asertywnością), albo po prostu o tremę przed wystąpieniami publicznymi, czy też trudności w autoprezentacji i w podchodzeniu do egzaminów.
      Warsztaty te dały Nadji okazję do nauczenia się, jak wyrażać głośno swoje racje (Rycerz Mieczy), jak oceniać sytuację oraz swoje siły (VIII Sprawiedliwość) i w jaki sposób prezentować swoje racje w sposób adekwatny do danej sytuacji, aby uzyskać to, o co się prosi (5 Denarów). Na tych warsztatach Nadja mogła się nauczyć jak wyrzucać z siebie to, co do tej pory ją dusiło od wewnątrz i paraliżowało. Pokazywano tam, w jaki sposób opanować własny strach, lęk przed ośmieszeniem i przed ewentualną porażką.
      Po warsztatach Nadja potrafi ufniej patrzyć w przyszłość (3 Buławy) i bardziej wierzy w siebie oraz w swoje możliwości (7 Kielichów). Nie boi się nowych, zaskakujących sytuacji (8 Buław), jest bardziej pewna siebie, bo wie, że w razie czego jest w stanie zaimprowizować i wybrnąć z każdej sytuacji. Jej komunikacja z innymi ludźmi poprawiła się (3 Buławy), nie boi się ona posiadania swoich własnych pomysłów oraz marzeń (7 Kielichów), oraz wie jak zadziałać, aby móc je wcielić w życie (8 Buław) i sprawić, aby się spełniły.
      Te warsztaty polegały chyba na umacnianiu wiary w siebie. Po nich rozwinęła się umiejętność wizualizowania, a wyobraźnia przestała płatać figle. Warsztaty były chyba dosyć krótkie, ale intensywne. Polepszyły one kontakt z własną pod- i/lub nadświadomością. Po nich Nadja wie jak prosić, aby otrzymać to, co chciałaby otrzymać i jak odmawiać prośbom, których spełnić nie ma ochoty. Mam wrażenie, że były to warsztaty w ćwiczeniu asertywności, opanowywania tremy, podchodzeni do egzaminów, autoprezentacji, umiejętności dyskutowania, negocjowania lub coś w tym rodzaju. Jeszcze przed rozłożeniem kart pomyślałam, że może tu chodzić o jakiś kurs szybkiego czytania/uczenia się/zapamiętywania, ale te karty trochę co innego pokazują.
    • olga.78 Re: Warsztat 72 11.02.09, 14:36
      Moje skojarzenia.

1. Jaka to umiejętność? – X mieczy P / Umiejętność, która bazuje na
      doświadczeniu oraz wymaga przy tym myślenia. Jest usystematyzowana, punkt, po
      punkcie należy coś realizować. Nie można pominąć żadnego elementu/etapu, bo
      wszystkie są ważne i jeden z drugiego wynika.

2. Technika? - Głupiec P / Technika jest nowatorska i dość kontrowersyjna.
      Bazuje na kontaktowaniu się ze swoim wewnętrznym dzieckiem, swoja intuicją.
      Trzeba coś zaryzykować, podczas stosowania jej. Zaufać sobie i innym. Ślepo
      zawierzyć.

3. Do czego N. wykorzystuje tę umiejętność? - X buław P / Wykorzystuje ja w
      sytuacjach kiedy już wie, że więcej nie może udźwignąć, że na więcej nie może
      sobie pozwolić. Do ulżenia sobie. Wtedy kiedy trzeba powiedzieć: stop. Wtedy gdy
      ilość obowiązków i nawał pracy całkowicie ją przytłaczają. Może w pracy. Jakieś
      codzienne sytuacje. Na koniec czegoś, może dnia. Pomyślałam kursie zarządzania
      czasem, organizacją dnia albo jakaś technika relaksacyjna, może nietypowy masaż.
      • dobema Re: Warsztat 72 12.02.09, 19:47
        he he Olgo widzę, też wspomniałaś o masażu ...
        no cóz zobaczymy smile
    • ma_ewa01 Re: Warsztat 72 11.02.09, 21:19
      1- jaka to umiejętność - Królowa Buław i Rycerz buław
      2- czego dotyczy – 10 mieczy i 2 pucharów
      3- co daje ta umiejętność – 4 pucharów i król monet
      4- jak się ja stosuje – Paź pucharów i 5 pucharów
      5- na czym polega ta technika – 6 monet, 4 monet, Mag

Umiejętnośc polega na integrowaniu dwóch rodzajów energii Jin ( żeńskiej) i Jang
      (męskiej), na osiąganiu równowagi między tymi energiami.
      Może też chodzić o wydobywanie kobiecości, umiejętność bycia kobietą, która chce
      się podobać, być atrakcyjna, pociągać i przyciągać mężczyzn. Coś w stylu
      świadoma kobiecość, świadome związki, jak być kobietą. ( nie śmiej się Nadja)
      Dotyczy sytuacji, w której kobieta ponosi jakąś życiową klęskę, albo przeżywa
      życiowa tragedię, zawód miłosny ( Porzuca ja partner, nie może znaleźć partnera,
      zdrada partnera) albo jest po jakiejś okaleczającej ciało operacji np.
      amputacji piersi, chemioterapii, . A więc doznaje całego szeregu negatywnych
      uczuć, wpada w depresję, traci poczucie własnej wartości, traci ochote do życia.
      Umiejętność ta pozwala poradzić sobie z tymi negatywnymi emocjami, pomaga
      powrócić do zycia, na nowo otworzyć się na związki damsko-męskie.
      Dzięki tej umiejętności dochodzi do uzyskania stabilności emocjonalnej w tym
      zakresie i otwarcie się na korzystanie z życia, cieszenie się nim .
      Metoda ta ma na celu uwolnienie negatywnych emocji (w tym strachu ) poprzez
      odgrywanie pewnych ról, trenowanie ich na sucho w wyreżyserowanych sytuacjach,
      które mogą wydarzyc się w życiu. Powtarzające się działania naprzemienne,
      wchodzenie i wychodzenie z danej sytuacji, otwieranie i zamykanie, dawanie i
      branie. Wszystko pod całkowitą kontrolą, powtarzalne i bezpieczne, zmierzające
      do wytworzenia nowych nawyków i przyzwyczajeń.
      Wszystko to pięknie, tylko po co Nadij taka umiejętnośc. Chyba, że nabywała tam
      umiejętności trenera…do stosowania na swoich pacjentach.
      Oj nic już więcej nie wymyślę,
      Msmile
      • kita32 odpowiedź 12.02.09, 11:38

Rozklad:
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/bi/zc/8ybr/ZrLLyBeInvK0zqlilB.jpg
        Nadja – Gwiazda; umiejętność - Paź Mieczy;
        wpływ techniki na: ciało - 5 Mieczy, psychikę- Moc, ducha- Sąd Ostateczny;
        na czym polega technika na poziomie fizycznym- Słońce, mentalnym- Mag; na kogo/co oddziałuje- As Pucharów;
        w jakiej sytuacji Nadja ją stosuje- Głupiec i Wisielec;
        Nadja przed zastosowaniem techniki - Cesarz, Nadja po- 2 Pucharów.

8 WA na 12 kart – ależ te warsztaty oddziałują na Nadję!

Nadję (Gwiazda) wciągnęły te warsztaty, bo chce się w jakimś sensie odrodzić, odświeżyć, oczyścić i bardziej tu chodzi o psychikę i ducha (WA), niż o ciało.
        Umiejętność (Paź Mieczy) jest związana z żywiołem powietrza, więc spodziewam się, że dotyczy oddychania, myślenia lub wydawania głosu/dźwięków. Sama umiejętność ogólnie (Miecze) jest związana z ciałem (5 Mieczy). Ale ciało jest traktowane pomocniczo, jako instrument (Paź).

Wpływ techniki na ciało symbolizuje 5 Mieczy. Ciało chyba się męczy w trakcie wykonywania tej techniki. Nie wykluczone, że w ciele pojawiają się jakieś bóle lub bóle innej natury (np. psychiczne) wyrażają się poprzez ciało.
        Technika bardzo wzmacnia Nadję psychicznie (Moc).
        Odradza ją również na poziomie duchowym (Sąd Ostateczny) i daje poczucie duchowego przewodnictwa (Anioł na karcie).

Technika na poziomie fizycznym (Słońce) odświeża jakieś umiejętności, które są naturalne we wczesnym dzieciństwie, a potem zanikają. Może technika opiera się na oddychaniu przeponowym? A może polega na tym, żeby odkrywać świat na nowo i cieszyć się z wszystkiego, co się zauważa. Może w jakiś sposób odwołuje się do Wewnętrznego Dziecka? Mam skojarzenia z technikami Kinga, które opisuje w Szamanie Miejskim.
        Na poziomie mentalnym (Mag) wykonuje się w kreatywny sposób afirmacje lub nawet żąda się czegoś. Umysł, skojarzenia lub afirmacje, to istotna część tej techniki.

Technika oddziałuje na stan emocjonalny (As Pucharów). Może uspokaja emocje, a może wzbudza miłość lub jakieś „wyższe” uczucia. Może wpływać również na świat roślin lub zwierząt.

Nadja stosuje tę technikę, gdy ma możliwość wyłączenia się od świata zewnętrznego, pomedytowania, gdy może pozwolić sobie na relaks (Wisielec), gdy z niczym jej się nie śpieszy lub gdy coś planuje zacząć robić i chce robienie tego czegoś poprzedzić zastosowaniem tej techniki (Głupiec). Może stosuje ją również, gdy nie wie jak postąpić w jakiś sytuacjach – a ta technika odświeża umysł i podsuwa pomysły.
        Nadja przed zastosowaniem techniki jest scharakteryzowana kartą „Cesarz”. W jakiś sposób jest sztywna, tkwi w jakiś schematach, oraz skoncentrowana jest na sobie. W jakimś sensie jest „zamknięta”. Po zastosowaniu techniki jej serce jest przepełnione uczuciem miłości i nastawiona jest na innych ludzi lub ogólnie jest „otwarta” (2 Pucharów).

Oj, zaciekawiona jestem bardzo tą techniką smile. Spodziewam się jakiejś techniki oddechowo – umysłowej. Oddech jest umiejętnością dość zwyczajną smile, a techniki oddechowe mogą być skomplikowane.
        • kita32 podobne karty 12.02.09, 13:13
          Przeczytałam napisane już interpretacje i zauważyłam, że z każdą z Was mam wspólne karty lub trochę podobne.

Aż 3 osoby wylosowały 10 Mieczy (Olga, Canada, Ma_ewa). Ja za to mam 5 Mieczy.

2 Pucharów wylosowała Canada, Ma_ewa i ja, a Królowa.Mieczy wyciągnęła kartę "Kochankowie".

Wspólne ze mną karty ma jeszcze Canada (Słońce), Ma_ewa (Mag), Królowa.Mieczy (Cesarz), Olga (Głupiec). Dwukrotnie pojawia się 7 Pucharów (Canada, Królowa.Mieczy).

Ciekawe, prawda? Rzadko karty tak się powtarzają w różnych rozkładach.
          • ma_ewa01 Re: podobne karty 12.02.09, 14:57
            Wynikałoby z tego, że to są właśnie klucze do naszej zagadki
            10 mieczy - zmartwienie, choroba uszkodzenie, okaleczenie, dramat, ciemność,
            depresja,
            2 puchary- wskazują obszar dotknięty zranieniem, dziedzinę życia, której
            dotyczy ( obstaję przy sferze damsko-męskiej)
            Słońce - szansa wyjścia z ciemności, uwolnienia, pokazania się bez obawy oraz
            wstydu i lęku ipt
            Mag - własny wysiłek,działanie, wykorzystanie szansy,też w pewnym sensie
            podkoloryzowanie rzeczywistości(mała mistyfikacja typu proteza, peruka,
            rozciągnięcie pewnych mięśni, odchudzanie))albo jej zmiana, wymuszenie tej zmiany
            Cesarz- pełnia życia, korzystanie z życia (w sensie nieograniczonych
            możliwości), potwierdza też możliwości Maga, ba wzmacnia je.
            Głupiec -może mówić o powtarzalności, cykliczności, ( Nadja jest tam już kolejny
            raz)oraz o nadziei
            7 pucharów- o wizualizacji, jako metodzie
            Więc tak:
            - pasuje mi tu Silva
            - jakieś techniki szamańskie ( huna)
            - ewentualnie medytacja Dynamiczna Osho
            - taniec
            Cel: uzyskanie równowagi, powrót do zdrowia, przełamanie blokad psychicznych i
            fizycznych, poprawa atrakcyjności, istotne polepszenie relacji damsko-męskich.
            Ja mam ciągle wrażenie, ze ta technika i umiejętność służy nie tylko Nadji ale
            ,że może ją wykorzystywać do pomagania innym ludziom

Z tego wszystkiego może sie okazać, ża Nadja pogłębiała swoje umiejętności w
            zakresie szydełkowania albo hodowli kaktusów.Ale byłby numersmile
            Pozdrawiam
            Msmile

• kita32 Re: podobne karty 12.02.09, 16:18
              > Wynikałoby z tego, że to są właśnie klucze do naszej zagadki

....nie wykluczone, ale inaczej widziałabym znaczenie tych kart:

10 Mieczy - znaczący wysiłek fizyczny,
              2 Puchary - otwarcie na innych,
              ....

Właśnie wpadł mi pomysł do głowy - Nadja tańczy na tych warsztatach wink i to jest taniec spontaniczny, wyrażanie siebie poprzez taniec, ruch, uwalnianie jakiś blokad energetycznych poprzez taniec. A czytając Twoje uwagi, Ma-ewo, pomyślałam, że to może być taniec brzucha.
              O, i właśnie przeglądając "odpowiadasz na", zauważyłam, że już napisałaś o tańcu smile. No to dodam - spontaniczny lub taniec brzucha.
            • dobema Re: podobne karty 12.02.09, 19:57
              ma_ewa01 napisała:

> Ja mam ciągle wrażenie, ze ta technika i umiejętność służy nie
              tylko Nadji ale
              > ,że może ją wykorzystywać do pomagania innym ludziom
              >

dokładnie też tak myślę Ma_ewo, co ważniejsze, też napisałas u
              siebie, że technika ta pomaga się dZięki temu podnieść pacjentom, po
              jakiś ciężkich przeżyciach i na nowo "zakwitnąć". Jakoś tak mniej
              więcej. To w tym jesteśmy zgodnie.
              Uciekam, bo koniec bajek i syn już czeka na kąpiel!
              beata
            • olga.78 Re: podobne karty 12.02.09, 20:14
              > Ja mam ciągle wrażenie, ze ta technika i umiejętność służy nie tylko Nadji ale
              > ,że może ją wykorzystywać do pomagania innym ludziom

Ewo, ja interpretując moje marne trzy karty cały czas miałam takie wrażenie, że
              chodzi o robienie czegoś dla innych, pomaganie im w sytuacjach gdy już czują się
              zupełnie załamani. Jak pomóc się odbić od dna, zacząć od nowa...
              Kito, ciekawa statystyka. Zobaczymy w niedzielę jak się to ma do tematu.
              • dobema Re: podobne karty 12.02.09, 20:42
                he he
                to widze że jest nas już więcej z takimi samymi przeczuciami smile
              • kita32 wrażenie 12.02.09, 23:45
                > > Ja mam ciągle wrażenie, ze ta technika i umiejętność służy nie tylko Nadji ale,że może ją wykorzystywać do pomagania innym ludziom

...A ja odwrotnie, że przede wszystkim Nadja to, czego uczy się na warsztatach, robi dla siebie. Myślę tak, bo w moim rozkładzie Nadja z Cesarza ( przed zastosowaniem techniki) przemienia się w 2 Pucharów (Nadja po). To oznacza, że w niej samej zachodzi duża zmiana. Chociaż właściwie, teraz to zauważyłam, może oznaczać, że robiąc coś dla innych zmienia nastawienie z Cesarza na 2 Pucharów. Jednak pierwszym moim wrażeniem było, że Nadja tę technikę nie stosuje w nakierowaniu do nikogo konkretnego, najwyżej dla siebie.

Kartą w moim rozkładzie "na kogo/na co oddziałuje?" jest As Pucharów, co kojarzy mi się ogólnie ze stanem emocjonalnym lub z ogólnym poziomem energii miłości... Coś w rodzaju podnoszenia poziomu wibracji energetycznych w swoim otoczeniu.
                • krolowa.mieczy Re: wrażenie 13.02.09, 06:58
                  mam podobne przeczucie do ciebie, Kito. Nadja robi to coś dla
                  siebie. A przy okazji jakby dla otoczenia.

Moj rozkład taki biedniutki przy waszych... Ale cóż, zobaczymy w
                  niedzielę.
                  • ma_ewa01 Re: wrażenie 13.02.09, 09:24
                    Już nie raz tak bywało, że wygrywało kila zdań, ale za to w samo sednosmile
                    Więc kto wie Królowo, kto wie
                    Msmile
        • dobema Re: odpowiedź 12.02.09, 19:53
          Kito ja też miałam w moich kartach WA, ale u Ciebie to ... szok smile
    • dobema moja interpretacja 12.02.09, 19:39
      Jakiej techniki nauczyła się Nadja podczas uczestnictwa w
      warsztatach?
      Diabeł, 3 kielichy
      Jest to technika która pozwala kontrolować, no może nie do końca
      kontrolować, może panować, mieć jakąś władzę nad innymi, nad ludźmi
      zniewolonymi, uzależnionymi. Technika ta daje być może jakąś
      możliwość manipulowania ludźmi – pacjentami. Prowadzi ona do
      wyzdrowienia, radości, szczęścia, świętowania lub już samo
      wykonywanie tych czynności to dla Nadii szczęście. Przychodzi mi na
      myśl masaż erotyczny … he he nie wiem czy w ogóle takiego czegoś
      można się uczyć na kursach, więc to chyba nie to. Niemniej karty
      Diabeł i 3 kielichy potwierdzają, że technika ta jest
      wykorzystywana w sytuacja skrajnych tak jak to niżej obrazują
      kolejne karty. Kończąc mój przydługi wywód skłaniam się ze jest to
      jakaś technika masażu lub technika która wprowadza w trans, hipnozę
      pacjentów i wydobywa z nich to co najpiękniejsze, sprawia, że lepiej
      się czują.

W jakich sytuacjach ją wykorzystuje?
      Wieża, Umiarkowanie
      No właśnie, jak już pisałam wykorzystywana jest w sytuacjach bardzo
      skrajnych czyli technika ta pomaga zarówno osobom które doznały
      kryzysów oraz takim które osiągnęły spokój wewnętrzny, są
      całkowicie zdrowe. Druga wersja technika ta jest wykorzystywana i
      pomaga osobom po silnych przeżyciach emocjonalnych, po silnym
      wstrząsie, upadku powrócić do równowagi i harmonii i spokoju. Tak to
      przynajmniej widzę z kart. Myślę o jakiejś technice masażu,
      ewentualnie jakiejś technice psychologicznej, a może to jakiś rodzaj
      rehabilitacji po doznanych kontuzjach, którą możgą wykorzystywać
      jako ćwiczenia ludzie zdrowi tzn. tacy którzy nie doznali kontuzju smile
      Mam nadzieję że jasno to przedstawiłam smile

Co jest powodem, że Nadja tak chętnie uczestniczy w tych
      warsztatach??
      4 miecze, as mieczy
      Uczestnicząc w nich może się zrelaksować, odpocząć, wyciszyć,
      uspokoić. Dzięki tym warsztatom Nadja zdobyła nową umiejętność (ale
      to i bez kart można się domyślić, aczkolwiek ja tak odczytałam asa
      mieczy). Być może warsztaty te stwarzają Nadji szanse szczerej
      rozmowy z współuczestnikami. Leżąca postać na karcie 4 miecze
      wskazują mi na warsztaty masażu ewentualnie tej wspominanej wyżej
      hipnozy czy transu lub właśnie rehabilitacji.

Ależ się rozpisałam smile
      pozdrawiam
      beata
      • ma_ewa01 Re: moja interpretacja 12.02.09, 21:11
        Dobemko, a mnie przyszło do głowy, że ten Twój Diabeł to pozwala panować,
        kontrolować i mieć władzę ale NAD SOBĄ. Czyli chodziłoby o nauczenie się jakiejś
        techniki samokontroli odruchów,ticków, nałogów. No nie Nadju, chyba nie byłas na
        odwykusmile.
        Napięcie rośnie, robi coraz ciekawiej
        A Nadja ma niezłą frajdę.
        Msmile
        • dobema Re: moja interpretacja 12.02.09, 21:20
          wszystko możliwe, może nauka samokontroli nad jakimś uzależniem...
          ja już nie będę spekulować, poczekam do niedzieli smile

oj ciekawie, ciekawie się dzieje smile
          • ma_ewa01 Re: moja interpretacja 12.02.09, 21:41
            To jest dobry pomysł, bo znając siebie spekulacjom nie byłoby końca.
            Trudno, trzeba czekać do niedzieli
            Msmile
        • nadja_m tak, 12.02.09, 23:39
          Napięcie rośnie, robi coraz ciekawiej
          A Nadja ma niezłą frajdę.

smile
          Nadja nie może się doczekać kiedy będzie mogła wszystko powiedzieć.

bardzo dużo "dużych" kart Wam wyszło smile (w sense Wielkich Arkanów)

nadja
    • higienistka Re: Warsztat 72 13.02.09, 22:00
      to jeszcze ja smile
      Co ma na celu stosowanie tej metody, umiejętności - w odpowiedzi na to pytanie
      pokazał się Księżyc i Słońce smile Spodobało mi się to zestawienie; wydaje mi się,
      że chodzi o wydobycie różnych rzeczy na światło dzienne, uświadomienie sobie
      własnych lęków i zobaczenie ich we właściwych proporcjach, uporanie się z
      dawnymi sprawami, z ograniczeniami, po to, żeby móc iść dalej.
      10 Monet i Rycerz Buław to odpowiedź na pytanie, kiedy stosuje się tę metodę.
      Sądzę, że stosuje się ją wtedy, gdy w rodzinie, wśród bliskich następują
      konflikty, problemy, gniew, może nawet rozstanie, z którym trzeba się uporać.
      Może także wtedy, kiedy człowiek zagubił się, zgubił SIEBIE i próbuje siebie
      odnaleźć.
      Na czym polega konkretna technika, której uczyła się Nadja - Księżyc, 10 Monet,
      5 Kielichów (wszystkie te karty pojawiają się w rozkładzie dwu- lub trzykrotnie)
      . Prawdopodobnie technika ta polega na wyobrażaniu sobie, wizualizacji,
      odgrywaniu ról, dzięki którym można lepiej poznać siebie i bliskich, móc
      przebudować lub zbudować na nowo swój świat i relacje ze światami innych osób.
      Te trzy karty spina Sprawiedliwość, która mówi o konieczności zrozumienia,
      osądzenia i odcięcia się od jakichś spraw, po to, aby móc się rozwijać.
      Sprawiedliwość czasem boli, więc być może stosowanie tej techniki nie jest
      przyjemne.
      Na czym polega niezwykłość tej techniki - 8 Monet, 5 Kielichów. Ciekawe, bo
      wydaje mi się, że sama wykonywana czynność nie jest niczym niezwykłym, natomiast
      niezwykłe jest jej zastosowanie właśnie w takich wypadkach. 8 Monet może też
      mówić o tym, że trzeba wielokrotnie, aż do znudzenia, powtarzać tę czynność, aby
      były efekty.
      Co się robi konkretnie - Kochankowie, 5 Buław, As Monet. Za pomocą gry, ćwiczeń,
      zabawy, udawania jest zmuszona do rozmowy, wejścia w skórę drugiego człowieka,
      tak, by móc położyć fundamenty pod nową relację.
      Co robi 'przedmiot', 'obiekt' - 5 Kielichów, Rycerz Monet i Wieża. Wydaje mi
      się, że na skutek potrzeby przewartościowania, przebudowy, pozamykania różnych
      spraw należy rozwalić stare wyobrażenia, schematy, fundamenty, by budować od nowa.
      Kartą spinającą całość jest 6 Kielichów - dzieciństwo, ale też fantazjowanie,
      bajki, wyobrażanie sobie.
      Reasumując - w umiejętności, o którą pyta Nadja, chodzi o uporanie się z lękami,
      z emocjami, wydobycie ich na wierzch za pomocą wizualizacji, grania, udawania,
      zamknięcie pewnych spraw, tak aby poprawić swoje życie i poprawić relacje z
      innymi, czy też umieć odciąć się od innych osób i robić swoje. 6 Kielichów może
      też wskazywać na pracę z wewnętrznym dzieckiem.
      Tak w ogóle trochę mi się to kojarzy z terapią Gestalt.
      • kita32 hipoteza Piotra 13.02.09, 23:20
        Piotr, jak usłyszał pytanie (nie na podstawie rozkładu kart), to pomyślał o reiki, tzn pomyślał, ze Nadja na tych warsztatach przechodzi inicjacje przez kolejne stopnie reiki.
    • dana-25 Re: moja interpretacja 14.02.09, 21:31
      Moja interpretacja:
      1. Jakiej dziedziny dotyczy nowa umiejętność Nadii? - 3 kielichów
      2. Na czym polega technika? -5 kielichów i 8 pałek
      3. Co daje ta umiejętność Nadii? - Umiarkowanie
      4. Co ta umiejętność daje innym? - Koło

Dziedzina dotyczy emocji, psychiki, myślę, że technika dotyczy psychologii,
      psychoterapii. Technika polega na pewnym rozmyciu, rozpuszczeniu, rozcieńczeniu
      emocji (5 k) a potem skonkretyzowaniu, przełamaniu przeszkód za pomocą
      przewodnika, który toruje drogę (8p), wygląda mi to na jakąś hipnozę lub coś w
      tym stylu. Metoda ta uczy opanowania nerwów, uspokaja Nadię, pomaga wyciszyć
      emocje nabrać równowagi (Umiarkowanie). Innym podobnie, pomaga przejść
      stresujące okresy, kryzysy (Koło).
      No to tyle,pozdrawiam, D.
    • am98 O której rozwiązanie? 15.02.09, 18:16
      Nadjo, o której podasz rozwiązanie?
      • kita32 Re: O której rozwiązanie? 15.02.09, 18:41
        AM, bardzo Cię zachęcam do wzięcia udziału w warsztatach. Nic tak nie rozwija intuicji jak takie warsztaty.

Jeżeli planujesz napisać swoją interpretację i nie wiesz, czy zdążysz, to daj znać. Zawsze czekamy na każdego, kto zgłosi, że planuje podejść do warsztatów smile
      • nadja_m Re: O której rozwiązanie? 15.02.09, 20:21
        Mogę poczekać powiedzmy do 22. Napiszesz jeszcze?
        • am98 Re: O której rozwiązanie? 15.02.09, 20:23
          Przepraszam za zamieszanie. Ale jednak nie, nie dam rady, źle się czuję.
    • joan-joan Re: Warsztat 72 15.02.09, 19:26
      Jaką umiejętność nabyła Nadja na warsztatach: 7 monet, gwiazda, 4 monet
      Umiejętność planowania, liczenia, ubierania w pewien schemat, nabyła teoretyczną
      wiedzę na jakiś temat, może chodzić o pobudzenie, intuicji, wyobraźni lub
      jakiegoś talentu i praktycznym wykorzystaniu go w życiu, aby czuć się
      bezpiecznie i stabilnie, lub zaoszczędzić. Gwiazda to również powrót do źródeł ,
      z 7 monet kojarzy mi się z ćwiczeniami rebirthingu.
      W jakich okolicznościach ją wykorzystuje: sąd, 8 mieczy, 6 monet.
      W sytuacji kiedy chce się odrodzić, pójść do przodu, ale nie może coś ją blokuje
      ze coś ja ogranicza, w sytuacji kiedy nie wie jaki wykonać krok, a także w
      sytuacji kiedy chce utrzymać dyscyplinę, osiągnąć sukces, lub po prostu komuś pomoc.
      Jak wyglądają same warsztaty: księżyc, paz monet, 10 buław
      Duzo nauki, uruchamianie wyobraźni, intuicji, być może oglądanie jakichś filmów,
      bądź wizualizowanie sobie jakichś obrazów. Na pewno nie jest lekko, trzeba
      włożyć dużo pracy.
      Do czego Nadji to potrzebne: 7 mieczy, królowa monet, wisielec
      Aby ktoś jej nie zdradził, oszukał (?), aby być panią siebie, pewną siebie, może
      poprawić swój wygląd i/lub potrafić spojrzeć na problem z innej perspektywy.
      Powiem szczerze pojęcia nie mam o co może chodzić uncertain.
    • nadja_m Rozwiązanie zagadki 15.02.09, 20:37
      Uczestniczyłam w warsztatach, które pomogły mi nabyć biegłości w pewnej technice
      śpiewu, która , sama w sobie, poprzez tradycję i odniesienia w kulturze,
      bardziej jest techniką związaną z leczeniem, medytacją i szamanami niż ze
      śpiewem takim zwyczajnym, do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień.
      Wcześniej, w Polsce miałam raz kontakt z osobą, która była świeżo po warsztatach
      overtonowych, teraz wiem, ze to było jeszcze „nie to” o co w tym śpiewaniu
      chodzi, ale wtedy wystarczyło, bym połknęła haczyk, od razu zapragnęłam też tak
      śpiewać. Ten kto chce posłuchać powinien wpisać w you tube hasło: overtone
      singing albo z niemieckiego Obertongesang. Polecam, jest sporo interesujących
      materiałów, warte obejrzenia są zwłaszcza rzeczy przedstawione przez artystów
      Tuvy, z Mongolii itd.
      Mnie śpiew w ogóle bardzo pociąga i interesował od zawsze, uczyłam się śpiewu
      tradycyjnego, słuchałam wielu gatunków, zwłaszcza jazzu i śpiewu etnicznego,
      typowego dla wybranej kultury.
      Na czym polega śpiewanie overtonowe? Otóż jest to taka technika śpiewu, gdzie
      poprzez odpowiednie ułożenie języka, podniebienia, oddech, a przede wszystkim
      odpowiednie napięcie mięśni w obrębie gardła i krtani itd. uzyskuje się, oprócz
      wiodącego dźwięku, melodię lub dźwięki równoległe do podstawy (do podstawowej
      linii głosu), przez co słuchacz ma wrażenie jakby osoba śpiewała kilkoma głosami
      na raz. Z wielu powodów śpiewanie takie robi duże wrażenie. Tradycyjnie używany
      przez szamanów różnych kultur, a także na co dzień w kulturach wschodu – w
      Mongolii, na Syberii, ale pojawia się również, w nieco innej odmianie w
      kulturach afrykańskich, w Tybecie (w tradycyjnych religijnych obrzędach), oraz w
      kulturach północnych – np. daleka Norwegia.

Do czego służy mnie?
      1. Do odprężenia, relaksu – to pisałyście często i tak jest istotnie, choć to
      dopiero „wierzchołek góry lodowej”.
      2. Do pracy energetycznej, której celem jest określenie zaburzeń na różnych
      poziomach energetycznych osoby, a następnie próba usunięcia ich. Tu śpiew
      overtonowy spełnia rolę wybitnie leczącą, to bardzo silna technika
      uzdrawiania/leczenia/oczyszczania/usuwania blokad, tyle że trzeba nauczyć
      się/poczuć jak śpiewać, kiedy i z jaką intencją. Ja wykorzystuję technikę
      overtonową razem z technikami psychokinezjologicznymi.
      3. Do wprowadzania się w szczególny stan, powiedzmy transu – overtony pozwalają
      mi bardzo szybko znaleźć się w stanie transowym , niezbędnym do przeprowadzania
      pewnych przedsięwzięć – dowiedzenia się czegoś ważnego, skontaktowania z kimś,
      kogo fizycznie nie znam, kontaktowania się z innymi poziomami, nazwijmy je nie -
      fizycznymi i osobami z tych poziomów.
      4. Do kontaktowania się ze swoją powiedzmy pierwotną naturą (nie dzieckiem, choć
      pomysł , ze to pozwala się kontaktować z dzieckiem jest mądry, bliski),
      instynktownym ja (staję się taką „biegnącą z wilkami” smile)
      To tak mniej więcej, jeśli macie pytania, pytajcie

Myślę, że zagadka była dość trudna, bo sama technika jest nietypowa, ale
      zdecydowałam się ją zadać wiedziona m.in. ciekawością jak karty TO pokażą, oraz
      jak wy JE zinterpretujecie.
      Uderzyła mnie duża ilość kart mocnych, z Wielkich Arkanów, co uważam za bardzo
      dobre odzwierciedlenie tematu – Słońce – karta będąca kwintesencją pracy
      energetycznej/energii w ogóle, a także mówiąca o łączeniu tego co nieświadome z
      tym co świadome, Gwiazda – moja ukochana karta, mówiąca o współbrzmieniu ze
      wszystkim, zaufaniu do tego co wyższe, nie z tego świata, o inspiracji, ale też
      energii/pracy z energią, Mag – znów karta jakże energetyczna, kreacyjna,
      mówiąca, że z woli własnej coś się dzieje/stwarza, Głupiec – pasuje i dosłownie
      i w przenośni – bo technika taka pierwotna, w sumie prosta bardzo, zabawna
      pewnie nawet, niepozorna...zwariowana...Wisielec – super, na tej karcie widzimy
      człowieka w trakcie techniki szamańskiej, wiszącego do dołu głową, robiącego cos
      dziwnego ale zadowolonego!!! To co wykonuje pozwala mu zobaczyć świat z zupełnie
      innej perspektywy oraz odczuwać zupełnie inaczej niż na co dzień, bardzo trafna
      karta!!!
      Cesarz- u Kity jako ja przed zastosowaniem śpiewu overtonowego, u Królowej –
      jako ja po ... ciekawe.., ale ja pewnie mam coś z ponurego Cesarza wink i tutaj to
      się przebija....skłania do przemyśleń w każdym razie ta karta...
      Nawet Diabeł był raz czy dwa, a Diabeł tu pasuje, jak zawsze do tematów
      plutonicznych. Przyzwyczajeni jesteśmy, ze Diabeł to Pluton w negatywnym wydaniu
      – przymus w sensie uzależnienia, ale przecież Diabeł świetnie obrazuje sprawy
      „podziemne”, „niższe energie”, czy szamański niższy świat, różnie nazywany w
      różnych kulturach, a tu jak najbardziej chodzi o kontakt z tym poziomem (też z
      tym poziomem smile)
      Jeszcze Kochankowie – jako karta zespolenia przeciwieństw, złączenia
      przeciwieństw (to ma jak najbardziej sens, nie będę rozwijać, ale chodzi o moje
      postrzeganie świata/wszechświata podczas transu, ta karta świetnie ten stan
      symbolizuje)

Powtarzała się często karta 10 mieczy – do której kluczem w tym rozkładzie jest,
      myślę, wykładnia Crowleya – Crowley przypisuje tej karcie, oprócz wielu innych,
      tradycyjnych dlań znaczeń, symbolikę i obraz Zaćmienia słońca !!! (wiemy, choćby
      z astrologii jaka energetyka towarzyszy zaćmieniu Słońca) oraz końca świata...
      2 puchary i 7 pucharów zinterpretowałam podobnie jak Wy.

Zastanawiałam się czy da się ten temat przedstawić jakoś zwięźle i jasno za
      pomocą kart tarota. Wcześniej, na próbę poprosiłam bliską osobę o „próbny”
      rozkład, z tym że wiedziałam jakie zadaje pytania i widziałam co wykłada. Karty
      były podobne do Waszych, też 7 Pucharów, też 2 Puchary, tez Wisielec, też Słońce
      i ...Księżyc w pytaniu „jak dosłownie robi się to coś/ technikę” – to był strzał
      w dziesiątkę, ponieważ, osoba korzystała z kart R-W, wyciągnęła więc wilki
      wyjące do Księżyca!!! dla mnie bomba!
      • am98 Re: Rozwiązanie zagadki 16.02.09, 14:56
        Witam serdecznie! Ponieważ od jakiegoś śledzę Wasze warsztaty, a we wczorajszych
        chciałam nawet tak "na pałę" wziąć udział, na zasadzie: co mi szkodzi, warto
        spróbować- uniemożliwiły mi to jednak warunki psychofizyczne - pozwalam sobie,
        mimo to - przedstawić swój rozkład. Ponieważ mam często problem z właściwym -
        zdaje się - sformułowaniem pytań - zerknęłam wcześniej do rozkładu Canady i
        rozłożyłam karty w identyczny, jak Canada sposób. Oto, co mi wyszło:
        Nadja przed warsztatami: Moc, Papieżyca, Świat
        Nadja na warsztatach: As Mieczy, Siódemka Mieczy, Trójka Buław
        Nadja po warsztatach (z nabytymi umiejętnościami): Siódemka Pucharów, Sąd
        Ostateczny, Głupiec
        Czytam Wasze interpretacje, porównuję, zestawiam, próbuję wnioskować.
        Dziękuję i pozdrawiam!
        • am98 Re: Rozwiązanie zagadki 16.02.09, 15:01
          Nadal mój stan jest daleki od pożądanego...Ech...(zauważyłam głupi błąd)
          • kita32 Re: Rozwiązanie zagadki 16.02.09, 19:09
            Dobrze, że próbujesz smile
        • canada53 Re: Rozwiązanie zagadki 16.02.09, 20:19
          am98 napisała:
          > Nadja przed warsztatami: Moc, Papieżyca, Świat
          > Nadja na warsztatach: As Mieczy, Siódemka Mieczy, Trójka Buław
          > Nadja po warsztatach (z nabytymi umiejętnościami): Siódemka Pucharów, Sąd
          > Ostateczny, Głupiec

Fajne karty Ci wyszły. Można by zinterpretować je tak: Nadja przed warsztatami:
          widać, że ma potencjał (Świat), tyle, że może tłumi go w sobie (Moc), gdyż używa
          swoich warunków wokalnych w sposób klasyczny i dosyć cichy (Papieżyca). To tak,
          jakby Nadja bała się "zaryczeć", chociaż wie, że potrafiłaby to dobrze zrobić.
          Nadja na warsztatach - chyba ćwiczyła metodą prób i błędów (7 Mieczy) i może nie
          zawsze była w pełni usatysfakcjonowana z osiąganych wyników. Podejrzewam, że
          warsztaty obejmowały najpierw część teoretyczną (As Mieczy), a następnie
          ćwiczenia polegające na obserwowaniu i słuchaniu innych oraz na sprawdzaniu, jak
          samemu się to potrafi zrobić (3 Buławy).
          Nadja po warsztatach: już sama potrafi wydawać takie dźwięki, które działają
          pobudzająco na nią i na innych (Sąd ostateczny). Nadja jest rozluźniona, radosna
          (Głupiec), śpiewając już się nie kontroluje tak jak to robiła wcześniej, tylko
          daje się ponieść muzyce (7 Pucharów). Nadja śpiewa spontanicznie, przychodzi jej
          to łatwo i naturalnie. Połączenie tych trzech kart (7 Pucharów, Sąd ostateczny,
          Głupiec) świetnie oddaje transowy charakter tego śpiewu, gdzie muzyka prowadzi
          człowieka, a człowiek jej się poddaje.
          • am98 Re: Rozwiązanie zagadki 16.02.09, 22:18
            Och Canado! Dziękuję serdecznie!!!!!
        • nadja_m Re: Rozwiązanie zagadki-do am98 17.02.09, 00:32
          fajnie, ze napisałas,

zaciekawiło mnie to

Nadja po warsztatach (z nabytymi umiejętnościami): Siódemka Pucharów, Sąd
          > Ostateczny, Głupiec ,

to tak jakby w twoim rozkładzie karty pokazały, że po tych warsztatach (nie wprost, bardziej symbolicznie) zaczęłam nowy okres, rozpoczęłam nowy cykl .

i ja własnie tak to odczuwam, z pewnej już perspektywy

pozdrawiam

nadja
    • nadja_m interpretacje Królowej, Canady, Olgi, MaEwy 15.02.09, 21:08
      Królowa Mieczy:
      -Na pytanie o warsztaty karty położyły nacisk chyba na prowadzącym je.

Może, prowadzący pasuje do buław/ działający , dynamiczny...ale nie jeździ z
      warsztatami, organizuje je raz w roku w moim mieście bo tu mieszka, te warsztaty
      to raczej spotkania w stałym gronie miłośników tego śpiewania. On raczej skupia
      się na twórczości muzycznej z zastosowaniem śpiewu overtonowego, wyjeżdża dość
      często, ale po to by pogłębiać swe umiejętności. Bardzo sprawny.

-Warsztaty dotyczą jakiejś formy komunikacji, negocjacji,
      przekonywania innych do swoich racji.

Nie, choć 7 pucharów pasuje do tematu smile, wiesz już jak; no i przekazywanie
      informacji ogólnie tez pasuje.

-A 6 kijów to ty w kontekście warsztatów. bardzo ci się podobało i
      wiele się nauczyłaś. i wcielałaś w życie tą swoją naukę.

Tak, jak najbardziej.

Królowo mieczy, dzięki za pionierską interpretację!

Canada:

-Nadja miała w sobie zapał i optymizm (XIX Słońce), przyjmowała wszystko za
      dobrą monetę, ale kiedy przyszło się porozumiewać z innymi ludźmi (2 Kielichy),
      wyjaśnić im to, co ma się na myśli dopadały ją wątpliwości (10 Mieczy) i trudno
      jej było dobrać właściwe słowa.

Rzeczywiście, potrzebowałam “mocnego narzędzia” potwierdzającego i
      utwierdzającego mnie w przeczuciach. Dzięki tej technice zyskałam bardzo
      klarowne wglądy/ obrazy.

- Warsztaty te dały Nadji okazję do nauczenia się, jak wyrażać głośno swoje
      racje (Rycerz Mieczy), jak oceniać sytuację oraz swoje siły (VIII
      Sprawiedliwość) i w jaki sposób prezentować swoje racje w sposób adekwatny do
      danej sytuacji, aby uzyskać to, o co się prosi (5 Denarów). Na tych warsztatach
      Nadja mogła się nauczyć jak wyrzucać z siebie to, co do tej pory ją dusiło od
      wewnątrz i paraliżowało. Pokazywano tam, w jaki sposób opanować własny strach,
      lęk przed ośmieszeniem i przed ewentualną porażką.

Dały mi narzedzie, którego potrzebowałam do pracy.

-Po warsztatach Nadja potrafi ufniej patrzyć w przyszłość (3 Buławy) i bardziej
      wierzy w siebie oraz w swoje możliwości (7 Kielichów).

To na pewno, bo dzięki tej technice odkryłam możliwości w sobie, o które
      przeszły moje oczekiwania.

- Nie boi się nowych, zaskakujących sytuacji (8 Buław), jest bardziej pewna
      siebie, bo wie, że w razie czego jest w stanie zaimprowizować i wybrnąć z każdej
      sytuacji. Jej komunikacja z innymi ludźmi poprawiła się (3 Buławy), nie boi się
      ona posiadania swoich własnych pomysłów oraz marzeń (7 Kielichów), oraz wie jak
      zadziałać, aby móc je wcielić w życie (8 Buław) i sprawić, aby się spełniły.

Coś w tym jest smile

....Po nich rozwinęła się umiejętność wizualizowania, a wyobraźnia przestała
      płatać figle.

Tak, zwłaszcza w tym obszarze zyskałam jasność...

... Polepszyły one kontakt z własną pod- i/lub nadświadomością.

Przede wszystkim zautomatyzowały ten proces...

-Mam wrażenie, że były to warsztaty w ćwiczeniu asertywności, opanowywania
      tremy, podchodzeni do egzaminów, autoprezentacji, umiejętności dyskutowania,
      negocjowania lub coś w tym rodzaju.

Już wiesz ...

Świetne karty Canado, dzięki za wnikliwą interpretację.

Olga

- X mieczy P / Umiejętność, która bazuje na
      doświadczeniu oraz wymaga przy tym myślenia. Jest usystematyzowana, punkt, po
      punkcie należy coś realizować. Nie można pominąć żadnego elementu/etapu, bo
      wszystkie są ważne i jeden z drugiego wynika.

Nie, ale 10 mieczy w interpretacji nieco nietypowej, o której pisałam pasują jak
      najbardziej.

-Głupiec P / Technika jest nowatorska i dość kontrowersyjna.
      Bazuje na kontaktowaniu się ze swoim wewnętrznym dzieckiem, swoja intuicją.
      Trzeba coś zaryzykować, podczas stosowania jej. Zaufać sobie i innym. Ślepo
      zawierzyć.

Przede wszystkim technika pierwotna, odwołująca się do tego co proste,
      naturalne, banalne jakoś, bo wydobywanie głosu jest czymś automatycznym. No i,
      co napisałam, technika trochę śmieszna, z boku może głupia nawet??

- 3. Do czego N. wykorzystuje tę umiejętność? - X buław P / Wykorzystuje ja w
      sytuacjach kiedy już wie, że więcej nie może udźwignąć, że na więcej nie może
      sobie pozwolić. Do ulżenia sobie. Wtedy kiedy trzeba powiedzieć: stop. Wtedy gdy
      ilość obowiązków i nawał pracy całkowicie ją przytłaczają. Może w pracy. Jakieś
      codzienne sytuacje.

Tak, jak najbardziej, w takich sytuacjach tez.

Fajne karty Olgo!! Dziękuję!

Ma Ewa napisała:

-Umiejętność polega na integrowaniu dwóch rodzajów energii Jin ( żeńskiej) i
      Jang (męskiej), na osiąganiu równowagi między tymi energiami

Super! Uważam że to był świetny trop, potem skręciłaś trochę w inną ulicę, ale
      punkt wyjścia obrałaś bardzo dobry!!

-Umiejętność ta pozwala poradzić sobie z tymi negatywnymi emocjami...

Tak, na pewno też do tego służy..

-Dzięki tej umiejętności dochodzi do uzyskania stabilności emocjonalnej w tym
      zakresie i otwarcie się na korzystanie z życia, cieszenie się nim...

Tak, to ważna funkcja ...

-Metoda ta ma na celu uwolnienie negatywnych emocji (w tym strachu ) poprzez
      odgrywanie pewnych ról, trenowanie ich na sucho w wyreżyserowanych sytuacjach,
      które mogą wydarzyć się w życiu.

Nie.

Ma Ewo, świetny początek, ale było Ci chyba trudno uchwycić sedno – temat.
      Dzięki za interpretację!

A i jeszcze
      -No nie Nadju, chyba nie byłas na Odwyku

: )))
      • krolowa.mieczy Re: interpretacje Królowej, Canady, Olgi, MaEwy 15.02.09, 21:38
        nadja_m napisała:

> Królowa Mieczy:
        > -Na pytanie o warsztaty karty położyły nacisk chyba na prowadzącym
        je.
        >
        > Może, prowadzący pasuje do buław/ działający , dynamiczny...ale nie
        jeździ z
        > warsztatami, organizuje je raz w roku w moim mieście bo tu mieszka,
        te warsztat
        > y
        > to raczej spotkania w stałym gronie miłośników tego śpiewania. On
        raczej skupia
        > się na twórczości muzycznej z zastosowaniem śpiewu overtonowego,
        wyjeżdża dość
        > często, ale po to by pogłębiać swe umiejętności. Bardzo sprawny.
        >
        >
        > -Warsztaty dotyczą jakiejś formy komunikacji, negocjacji,
        > przekonywania innych do swoich racji.
        >
        > Nie, choć 7 pucharów pasuje do tematu smile, wiesz już jak; no i
        przekazywanie
        > informacji ogólnie tez pasuje.
        >
        > -A 6 kijów to ty w kontekście warsztatów. bardzo ci się podobało i
        > wiele się nauczyłaś. i wcielałaś w życie tą swoją naukę.
        >
        >
        > Tak, jak najbardziej.
        >
        > Królowo mieczy, dzięki za pionierską interpretację!
        >

Dziękuję Nadjo.
        Tak, karty dobre, interpretacja mniej.

smile
      • canada53 Re: interpretacje Królowej, Canady, Olgi, MaEwy 15.02.09, 21:58
        Kurcze, teraz widzę, że miałam naprawdę świetne karty na to pytanie, szczególnie
        te opisujące sytuację przed warsztatami: Słońce = energia, 10 Mieczy -
        nieumiejętność wyrażenia jej za pomocą dźwięków, aby komunikować się (2
        Kielichy) z innymi ludźmi lub z innymi "częściami składowymi" siebie samej.
    • nadja_m Interpretacja Kity, Dobemy 15.02.09, 21:14
      Kita

-Nadję (Gwiazda) wciągnęły te warsztaty, bo chce się w jakimś sensie odrodzić,
      odświeżyć, oczyścić i bardziej tu chodzi o psychikę i ducha (WA), niż o ciało.

Nie do końca, ale tak... na pewno warsztaty- technika bardziej działa na
      poziomach subtelnych niż fizycznym, świetnie to uchwyciłaś, Kito!

-Umiejętność (Paź Mieczy) jest związana z żywiołem powietrza, więc spodziewam
      się, że dotyczy oddychania, myślenia lub wydawania głosu/dźwięków.

Genialne! Super!!!

-Sama umiejętność ogólnie (Miecze) jest związana z ciałem (5 Mieczy). Ale ciało
      jest traktowane pomocniczo, jako instrument (Paź).

Jak wyżej, Bingo!!!

-Wpływ techniki na ciało symbolizuje 5 Mieczy. Ciało chyba się męczy w trakcie
      wykonywania tej techniki. Nie wykluczone, że w ciele pojawiają się jakieś bóle
      lub bóle innej natury (np. psychiczne) wyrażają się poprzez ciało.

Tak, trochę się męczy... ale szczególnie druga część twojego zdania o “bólach
      innej natury” jest bardzo trafiona.

-Technika bardzo wzmacnia Nadję psychicznie (Moc)

Tak, ogromnie mnie wzmacnia.

-Odradza ją również na poziomie duchowym (Sąd Ostateczny) i daje poczucie
      duchowego przewodnictwa (Anioł na karcie).

Wszystko w dziesiątkę!!!

-Technika na poziomie fizycznym (Słońce) odświeża jakieś umiejętności, które są
      naturalne we wczesnym dzieciństwie, a potem zanikają.

Hmm, ja bym poszła dalej, odświeża umiejętność która była naturalną we wczesnych
      kulturach i która nadal jest naturalna w kulturach spoza zachodniej cywilizacji...

-Mam skojarzenia z technikami Kinga, które opisuje w Szamanie Miejskim.

Ciepło bardzo...nie znam Kinga, ale słyszałam wiele, domyślam się że to te
      rejony...zresztą to są ogólnie rejony tzw. “szamańskie”.

-Na poziomie mentalnym (Mag) wykonuje się w kreatywny sposób afirmacje lub nawet
      żąda się czegoś. Umysł, skojarzenia lub afirmacje, to istotna część tej techniki

tak.

Technika oddziałuje na stan emocjonalny (As Pucharów). Może uspokaja emocje, a
      może wzbudza miłość lub jakieś „wyższe” uczucia. Może wpływać również na świat
      roślin lub zwierząt.

Tak.

Nadja stosuje tę technikę, gdy ma możliwość wyłączenia się od świata
      zewnętrznego, pomedytowania, gdy może pozwolić sobie na relaks (Wisielec), gdy z
      niczym jej się nie śpieszy lub gdy coś planuje zacząć robić i chce robienie tego
      czegoś poprzedzić zastosowaniem tej techniki (Głupiec). Może stosuje ją również,
      gdy nie wie jak postąpić w jakiś sytuacjach – a ta technika odświeża umysł i
      podsuwa pomysły

Wszystko się zgadza.

Nadja przed zastosowaniem techniki jest scharakteryzowana kartą „Cesarz”. W
      jakiś sposób jest sztywna, tkwi w jakiś schematach, oraz skoncentrowana jest na
      sobie. W jakimś sensie jest „zamknięta”. Po zastosowaniu techniki jej serce jest
      przepełnione uczuciem miłości i nastawiona jest na innych ludzi lub ogólnie jest
      „otwarta” (2 Pucharów).

Tak, ja na zwyczajnie jestem inna, twardsza, saturniczna. Świetna uwaga.

Ale jeszcze lepiej to ujęłaś potem:
      Nadja....zmienia nastawienie z Cesarza na 2 Pucharów.

Dokładnie! Tak czuję.

Kito napisałaś fantastyczną interpretację. Dziękuję!!!

Dobema napisała:

-Jakiej techniki nauczyła się Nadja podczas uczestnictwa w
      warsztatach?
      Diabeł, 3 kielichy
      Jest to technika która pozwala kontrolować, no może nie do końca
      kontrolować, może panować, mieć jakąś władzę nad innymi, nad ludźmi
      zniewolonymi, uzależnionymi. Technika ta daje być może jakąś
      możliwość manipulowania ludźmi – pacjentami. Prowadzi ona do
      wyzdrowienia, radości, szczęścia, świętowania lub już samo
      wykonywanie tych czynności to dla Nadii szczęście...

Dobemo, Diabeł świetny, Ty go zinterpretowałaś tradycyjnie, zresztą się nie
      dziwię, to się nasuwa samo... Fajny ten masaż erotyczny !!!

- jakaś technika masażu lub technika która wprowadza w trans, hipnozę
      pacjentów i wydobywa z nich to co najpiękniejsze, sprawia, że lepiej
      się czują.

O, tutaj super. Użyłaś słowa TRANS i o to chodziło!!! Strzał w 10.

- W jakich sytuacjach ją wykorzystuje?
      Wieża, Umiarkowanie
      No właśnie, jak już pisałam wykorzystywana jest w sytuacjach bardzo
      skrajnych czyli technika ta pomaga zarówno osobom które doznały
      kryzysów oraz takim które osiągnęły spokój wewnętrzny, są
      całkowicie zdrowe. Druga wersja technika ta jest wykorzystywana i
      pomaga osobom po silnych przeżyciach emocjonalnych, po silnym
      wstrząsie, upadku powrócić do równowagi i harmonii i spokoju. Tak to
      przynajmniej widzę z kart. Myślę o jakiejś technice masażu..

bardzo dobre skojarzenia, do tego też to się stosuje, tzn. sama technika jest
      wtedy pomocnicza, ale używa się jej w terapii osób ogólnie z poważnymi
      problemami, ale jak najbardziej dla utrzymania świetnej kondycji psychicznej
      również.

-Uczestnicząc w nich może się zrelaksować, odpocząć, wyciszyć,
      uspokoić.

Rzeczywiście uczestnicząc w samych warsztatach odprężam się i zapominam o całym
      świecie...

Leżąca postać na karcie 4 miecze
      wskazują mi na warsztaty masażu ewentualnie tej wspominanej wyżej
      hipnozy czy transu lub właśnie rehabilitacji.

Dobemo, ciepło, ciepło, byłaś blisko...

Dzięki za rozkład i wnikliwą interpretację!!!
    • nadja_m Interpretacja Higienstki i Dany 15.02.09, 21:19

Higienistka napisała:

-Co ma na celu stosowanie tej metody, umiejętności - w odpowiedzi na to pytanie
      pokazał się Księżyc i Słońce smile Spodobało mi się to zestawienie; wydaje mi się,
      że chodzi o wydobycie różnych rzeczy na światło dzienne, uświadomienie sobie
      własnych lęków i zobaczenie ich we właściwych proporcjach, uporanie się z
      dawnymi sprawami, z ograniczeniami, po to, żeby móc iść dalej..

super Higienistko, dobre karty, i opis świetny..

-Sądzę, że stosuje się ją wtedy, gdy w rodzinie, wśród bliskich następują
      konflikty, problemy, gniew, może nawet rozstanie, z którym trzeba się uporać.
      Może także wtedy, kiedy człowiek zagubił się, zgubił SIEBIE i próbuje siebie
      odnaleźć.

Tak, też, zwłaszcza w tym fragmencie mówiącym o zgubieniu siebie!!

-Na czym polega konkretna technika, której uczyła się Nadja - Księżyc, 10 Monet,
      5 Kielichów (wszystkie te karty pojawiają się w rozkładzie dwu- lub trzykrotnie)
      . Prawdopodobnie technika ta polega na wyobrażaniu sobie, wizualizacji,
      odgrywaniu ról, dzięki którym można lepiej poznać siebie i bliskich, móc
      przebudować lub zbudować na nowo swój świat i relacje ze światami innych osób.
      Te trzy karty spina Sprawiedliwość, która mówi o konieczności zrozumienia,
      osądzenia i odcięcia się od jakichś spraw, po to, aby móc się rozwijać.
      Sprawiedliwość czasem boli, więc być może stosowanie tej techniki nie jest
      przyjemne.

Kurcze, miałaś ten Ksiezyc – polega na wyciu!!! (oczywiście przesadzam), ale
      podpowiedź ze strony tarota ogromna...chociaż...nie wiem jaką talią wróżysz...

Na czym polega niezwykłość tej techniki - 8 Monet, 5 Kielichów. Ciekawe, bo
      wydaje mi się, że sama wykonywana czynność nie jest niczym niezwykłym, natomiast
      niezwykłe jest jej zastosowanie właśnie w takich wypadkach. 8 Monet może też
      mówić o tym, że trzeba wielokrotnie, aż do znudzenia, powtarzać tę czynność, aby
      były efekty.

Tak, jak we wszystkich działaniach transowych, powtarza się czynność
      wielokrotnie...do automatyzacji..

-Reasumując - w umiejętności, o którą pyta Nadja, chodzi o uporanie się z
      lękami, z emocjami, wydobycie ich na wierzch za pomocą wizualizacji, grania,
      udawania, zamknięcie pewnych spraw, tak aby poprawić swoje życie i poprawić
      relacje z innymi, czy też umieć odciąć się od innych osób i robić swoje. 6
      Kielichów może
      też wskazywać na pracę z wewnętrznym dzieckiem.
      Tak w ogóle trochę mi się to kojarzy z terapią Gestalt.

Tak, ale samo to o co pytam, to tylko technika, którą można potem włączyć w
      całość działań, np. terapeutycznych. Ale skojarzenie w stronę terapii, oraz
      pracy z podświadomością jak najbardziej tak!

Dzięki Higienistko. Świetne karty, fajne skojarzenia!!!

Dana napisała:

-Dziedzina dotyczy emocji, psychiki, myślę, że technika dotyczy psychologii,
      psychoterapii.

Tak, pośrednio, ale tak...

-Technika polega na pewnym rozmyciu, rozpuszczeniu, rozcieńczeniu
      emocji (5 k) a potem skonkretyzowaniu, przełamaniu przeszkód za pomocą
      przewodnika, który toruje drogę (8p), wygląda mi to na jakąś hipnozę

tak, dość ciepło...

Metoda ta uczy opanowania nerwów, uspokaja Nadię, pomaga wyciszyć
      emocje nabrać równowagi (Umiarkowanie). Innym podobnie, pomaga przejść
      stresujące okresy, kryzysy

tak.

Dano, bardzo dobre skojarzenia, dziękuję!!
    • nadja_m Interpretacja Joan-Joan 15.02.09, 21:35
      Joan-joan napisała:

- ...może chodzić o pobudzenie, intuicji, wyobraźni lub
      jakiegoś talentu ... Gwiazda to również powrót do źródeł ,
      z 7 monet kojarzy mi się z ćwiczeniami rebirthingu.

blisko, ale jednak nie to

- W jakich okolicznościach ją wykorzystuje: ... w sytuacji kiedy chce się
      odrodzić, pójść do przodu, ale nie może coś ją blokuje
      ze coś ja ogranicza, w sytuacji kiedy nie wie jaki wykonać krok, lub chce po
      prostu komuś pomoc.

ciepło

Jak wyglądają same warsztaty: księżyc, paz monet, 10 buław
      Duzo nauki, uruchamianie wyobraźni, intuicji, być może oglądanie jakichś filmów,
      bądź wizualizowanie sobie jakichś obrazów. Na pewno nie jest lekko, trzeba
      włożyć dużo pracy.

znów podpowiedź z Księżycem, oglądanie nie - raczej słuchanie

- Do czego Nadji to potrzebne: 7 mieczy, królowa monet, wisielec
      Aby (...) spojrzeć na problem z innej perspektywy.

ogólnie tak, sama technika jest "wisielcowata"

Dziękuję Joan-joan
    • nadja_m Zwycięzca 15.02.09, 21:36
      Uważam, ze wykonałyście bardzo trudną pracę, bo miałyście za zadanie opisać coś,
      z czym prawdopodobnie, nigdy się nie zetknęłyście,.... a może? W każdym razie
      chodziło o opis techniki nieco dziwnej, nietypowej. Tym bardziej jestem pod
      wrażeniem waszych interpretacji i rozkładów, miejscami zaskakująco trafnych.

Interpretacja Kity okazała się jednak niemal w 100 procentach trafna, dlatego
      wybieram ją na zwycięzcę tego warsztatu. Kito, przyjmij wyrazy uznania,
      napisałaś świetną interpretację!!!

Gratuluję!!

Wyróżnienie należy się Dobemie, która użyła słowa trans, a to jest technika
      transowa z pewnością...oraz Higienistce.

Dziękuję wszystkim.
      • krolowa.mieczy gratulacje Kito :) 15.02.09, 21:39
        Fantastyczna robota interpretacyjno - intuicyjna smile
      • higienistka Re: Zwycięzca 15.02.09, 21:40
        miałyście za zadanie opisać coś
        > ,
        > z czym prawdopodobnie, nigdy się nie zetknęłyście,.... a może?

I owszem smile Widziałam kiedyś bardzo ciekawy film poświęcony głównie tej technice
        śpiewu, ale w życiu, patrząc na moje karty, nie powiedziałabym, że to o to chodzi.
        Gratuluję Kicie i dziękuję za wyróżnienie.
        • canada53 Re: Zwycięzca 15.02.09, 21:45
          Ja przyznaję, nigdy o takiej technice nie słyszałam. Ale jako karta pokazująca
          same warsztaty wyszedł mi Rycerz Mieczy - jakże dobitnie Tarot pokazał, że tu o
          emisję głosu chodzi.
      • canada53 Re: Zwycięzca 15.02.09, 21:42
        Kito, słowa uznania dla Ciebie!
      • ma_ewa01 Re: Zwycięzca 15.02.09, 21:49
        Gratuluję, Kito a Tobie Nadja dziękuje za omówienie mojej interpretacji. Miałam
        dobry początek, ale potem mnie jakoś zniosło.
        No nic, cieszę się, że chociaż tylesmile
        I czekam już z niecierpliwościa na następne pytanie warsztatowe
        Msmile
      • kita32 Re: Zwycięzca 15.02.09, 21:50
        O rety!!! Jeszcze nie przeczytałam wszystkiego, ale już zauważyłam, że zostałam wybrana zwycięzcą. Bardzo się cieszę i wracam do czytania.

Ale super warsztaty, Nadjo!!!
        • ma_ewa01 Re: Zwycięzca 15.02.09, 21:53
          jest nas coraz więcej!!!
          Msmile
        • olga.78 Re: Zwycięzca 15.02.09, 21:56
          Kito, perfekcyjnie się wstrzeliłaś. Super interpretacja! Gratuluję!!!
          • dobema Re: Zwycięzca 15.02.09, 22:12
            brawa dla Kity, super!

Ciężkie te warsztaty oj ciężkie ... smile

Nadjo dla Ciebie też słowa uznania ...
            • kita32 Re: Zwycięzca 15.02.09, 22:14
              Dziękuję Wam wszystkim za gratulacje smile
              Bardzo się cieszę!!!
          • dana-25 Re: Zwycięzca 15.02.09, 22:17
            Kito garatulacje. Nadju fajna ta technika o której pisałaś, ciekawy warsztatsmile
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka