Dodaj do ulubionych

Ślub na jasnej górze

06.01.11, 12:03
Witam

Czy ktoś brał lub będzie brał ślub na jasnej górze ?
Pytam konkretnie o jedną rzecz pamiętam jak byłem tam jakiś czas temu to w bodajże informacji turystycznej dostałem kartkę z chyba czterema punktami odnośnie dokumentów potrzebnych do ślubu na jasnej górze. W tej chwili nie mam możliwości podejść tam i to wziąść ponownie, więc może ktoś byłby wstanie mi pomóc.

Jeszcze może jedna rzecz : oczywiście jasna góra nie jest parafią ani moją ani mojej narzeczonej, w tej chwili po przeprowadzce oboje jesteśmy w tej samej parafii i nie jest ona parafią żadnego z nas z dzieciństwa (czyli nie mamy tam dokumentów z chrztu, bierzmowania itd.), więc jestem tylko ciekaw gdzie dokładnie mamy dać zapowiedzi ślubne ? W naszej obecnej parafii ? Na jasnej górze ? Czy parafiach "z dzieciństwa" ?
Obserwuj wątek
    • memorial-studio Re: Ślub na jasnej górze 06.01.11, 20:41
      Nie chcę Cię wprowadzić w błąd, ale wydaje mi się że ślub na J.G. nie powinien się różnić pod tym względem od ślubów w innych parafiach.
      Jeśli w obecnej parafii jesteście 3 lata, zapowiedzi odbywają się właśnie w niej. Przynosicie tylko odpis chrztu (o ile się nie mylę) z waszych byłych parafii.
      Jeśli nie jesteście jeszcze 3 lata w tej parafii, zapowiedzi obywają się w parafiach, w których uprzednio byliście. Jeśli byliście w różnych parafiach, jedno z was analogicznie musi dostarczyć odpis chrztu ze swojej parafii do tej drugiej.
      Tak więc wydaje mi się, że na J.G. musicie dostarczyć przed ślubem:
      - dokumenty potwierdzające zapowiedzi z waszych parafii
      - dokument potwierdzający odbycie nauk przedślubnych
      - dokument potwierdzający odbycie spowiedzi
      Cokolwiek by to było, na pewni rzetelną informację poda Ci każdy proboszcz parafii.
      • eam123 Re: Ślub na jasnej górze 07.01.11, 18:34
        Ok dzięki za informacje tak właśnie zrobię wyśle maila do kustosz z dokładnymi informacjami co będzie potrzebował i porozmawiam ze swoim kustoszem co od niego potrzebuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka