dunajec1 03.12.06, 22:06 ,,,ot co,w sen zimowy zapadla? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skanerek4 Re: A Rity nie ma... 04.12.06, 10:28 pewnie poluje z aparatem na Mikołaja ...... W końcu to już tuż, tuż A jej lista prezentów pewnie nie była krótka Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: A Rity nie ma... 04.12.06, 22:49 Chyba masz racje.Moze nam co podesle? Odpowiedz Link Zgłoś
skanerek4 Re: A Rity nie ma... 06.12.06, 08:26 Do mnie Mikołaj dotarł, myślisz, że to Rita dała mu namiar na mnie ?? A do Ciebie cos dotarło ?? pochwal się Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: A Rity nie ma... 06.12.06, 22:10 Dzisiaj wszystko mozliwe skanerek. Do mnie jak przyjdzie Mikolaj to dopiero na Swieta,daleko mu do mnie,ale tez prawie zawsze zapomina o mnie,heh,nie wiem czemu. Odpowiedz Link Zgłoś
skanerek4 Re: A Rity nie ma... 07.12.06, 11:07 a grzeczny Ty jesteś ?? Może nie zasłuzyłeś sobie i dlatego Cię omija szerokim łukiem. Musisz sie postarać, a na pewno jeszcze do świąt zaglądnie Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: A Rity nie ma... 07.12.06, 23:47 Grzeczny to ja jestem {tak mi sie wydaje,hehe}Ja to tylko sie staram zeby czyjes prezenty <odrobic>cie horoba,no ale moze kiedys i ja dostane? Odpowiedz Link Zgłoś
skanerek4 Re: A Rity nie ma... 08.12.06, 08:45 Na pewno dostaniesz. Czasem moze to tylko byc rózga............. Ale lepsze to niz nic Odpowiedz Link Zgłoś
krakus111 Re: A Rity nie ma... 08.12.06, 09:59 Fan -Club Rity to dluga lista.Jak wszystkim roznosi prezenty do sie bidula najezdzi.I ja sie dopisuje coby mnie nie ominela. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: yes ! yes ! yes ! 08.12.06, 23:09 Ależ niespodzinka Mikołajowa. Naprawde tęsknicie ? to takie zaskoczenie dla mnie. Powiem w skrócie, że Forum prawie dwa dni nie chodzilo, jakies były rewolucje z Logo GW, potem u mnie zwalniało internet, potem wiecie siatkówka i sukcesy Polaków, a następnie sexy party polityczne , które do dziś odbijają się echem po świecie. A w Tym roku jakoś o Mikołaju zapomniałam, może w Swieta coś zorganizujemy. Nigdzie nie wyjeźdzam i nikt do mnie nie nie przyjeżdza tak będe mieć więcej czasu. Widziecie jak wiosna u nas, zimy nie widać , a na drzewach pączki dojrzewają. Coby Wam dać w prezencie ? Może , zdrowie , to najlepszy prezent :) · * °*___ ° ___*° *° \_/*° \_/ * .* _|_ *. _|_* Na zdrowie ! Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: yes ! yes ! yes ! 08.12.06, 23:46 Znalazla sie zguba,witaj w domu{?}Rita,a za prezent wielkie dzieki,a mozesz powiedziec co tam nalane? Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: A Rity nie ma... 08.12.06, 23:47 Skanerek,a rozgi to ja sie boje,ooooojjjeeeejjku!!!!!Lepie nic nie dostac. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: a może rózkę ;) 09.12.06, 22:51 To nalewam cos co pomalutku leci, tak ciurkiem ciecze , może jakis likierek słodziutki , mikołakowy. Może coś czekoladowego - a może Skanerek rozleje , bo mi się ręka trzęcie jak rozlewam ;))))))) Ja pośpiewam Góralu czy ci nie żal goralu wracaj do nas Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: a może rózkę ;) 10.12.06, 00:05 Rita,musze Ci zdradzic sekret,likierow to ja nie lubie,i zadnej slodkiej wodki,mdlo mi po tym. I gory porzucic trzeba co prawda nie dla chleba moze tylko dla wygody? Oto jest pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: a może rózkę ;) 10.12.06, 23:22 To nie dobrze, to takie damskie picie , a myslałam o Skanerku. Nasza przewada więc likierek na miejscu. No żeby wyrównać szanse to może gorzka żoładkowa. Znasz taką ? To może tak przy piosence: W murowanej piwnicy tańcowali zbójnicy ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: a może rózkę ;) 11.12.06, 00:10 ta wodke znam,nie powiem ze nie,ale juz bym wolal Zubrowke,no ale wiekszosc woli slodkie,to ja juz podnosze rece. "Kozali se piyknie grac i na nozki spoziyrac" No po gorzale to i zbojnicki mozliwy,hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
skanerek4 Re: a może rózkę ;) 11.12.06, 11:09 Dunajec to rózge wymienimy na coś innego fajnego Rita ja chyba pójdę w slady dunajca i zajme się degustacją Zubróweczki ktora mój znajomy nazywa tatianką czy jakos tak, koniecznie z soczkiem z jabłek ?? Moze być ?? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Niech moc bedzie z nami ! 11.12.06, 22:52 Może być , jak najbardziej. Zubróweczka tylko z sokiem jabłkowym, ale pod jednym warunkiem , ze będziemy śpiewać - jabłuszko, jabłuszko , jabłuszko pełne snów...... no jak dalej ? Doleje wam , by lepiej się śpiewało ;)))) Jeśli ni pamiętacie słów to zmieniamy trunek ;))) na śliwowice. Acha i ta żubrówka to wiecie , ze tam musi być trawka obsikana przez żubra, inaczej nie jest prawdziwą trawką. A tmczesem znacie najsłynniejszy kawał ? Poszła baba do lekarza.... A lekarz w Irlandii ! Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Niech moc bedzie z nami ! 12.12.06, 00:12 Na sliwowice powiadasz? Wzmacnia cialo,krasi lica nasza lacka sliwowica. Odpowiedz Link Zgłoś
sensei4 Re: Niech moc bedzie z nami ! 12.12.06, 22:15 Niech będzie! Poczytuję często to Forum. Mniej mam jakby do powiedzenia. Pozdrawiam Przyjaciół ! sensei 4-ty. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Niech moc bedzie z nami ! 12.12.06, 23:10 Ojejku, a kto się pojawił ? Sensei. Witamy :) To będziemy jeszcze głosniej śpiewać , grać i pić , ale dzisiaj było piekne widowisko patrioryczne i taka jestem nastrojona patriotycznie , że poczęstuje kieliszeczkiem czystej wódeczki - pamiętacie taką 'czerwoną kartkę' ? Dunajec korniszonka przyniesie albo grzybki zmanirowane i mury nie runą , nie runą mury..... Ten koncert był z okazji 25-lecia stanu wojennego Gdzie zgubił się sens życia tam giną ludzie Gdy zhańbisz milośc , zhańbisz wiarę pozostaje nadzieja nadzieja krucha jak porcelona, nadzieja sniegiem zasypywana To wołanie nowej nadziei rozglądajcie sie nasłuchujcie Polska - ale jaka ? Zima wasza , wiosna nasza kto ty jesteś ? Polak mały ale szybko rosnę Piękny to był koncert. Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Niech moc bedzie z nami ! 12.12.06, 23:24 Rzeczywiscie dlugo go nie bylo,witaj. A to juz swieto wprowadzone na 13-o grudnia? A mnie sie przypomina piosenka- Trzynasego,nawet w grudniu jest wiosna Trzynastego,piekniejszy jest swiat..... Pamietasz to? Odpowiedz Link Zgłoś
skanerek4 Re: Niech moc bedzie z nami ! 13.12.06, 08:37 a mogę przynieść ogórki ?? Takie dobre w zalewie z musztardy ?? Do napitku z tej okazji idealne. Odpowiedz Link Zgłoś
skanerek4 Re: Niech moc bedzie z nami ! 13.12.06, 08:35 Będziemy śpiewać o jabłuszku, a jak nam będzie dobrze szło to może o choince ?? Albo o reniferach ?? Leci leci renifer ......... A tak a propo kawału to teraz częściej do lekarza chodzą panowie i mają powazne problemy np. : Młody, przystojny facet mówi do lekarza: - Panie doktorze, mam już wszystko, co normalnemu człowiekowi jest potrzebne do życia. Zbudowałem piękny dom, mam kochającą żonę, trójkę dzieci, dobrze prosperującą firmę i kupę kasy. Jedno, czego mi brakuje, to silne emocje. Potrzebuję ciągle dużej dawki adrenaliny, bo nie mogę normalnie funkcjonować. Próbowałem już i skoków spadochronowych, nurkowania w głębinach i nawet wybrałem się samotnie do dżungli. Nie wystarczy. - Niech pan znajdzie sobie kochankę - proponuje lekarz. - Mam już trzy kochanki. - No to niech pan o nich powie żonie. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Niech moc bedzie z nami ! 13.12.06, 22:37 hehe - dobre , niech powie żonie to adrenalina zapewniona ;))))) dobre to No ale ja proponuje takie pioseneczki biesiadne, no to napewno znacie , to przy każdym kielszeczku się śpiewa , nie mówcie , że nie znacie Zalecał mi się oj z Pierzyn, oj z Pierzyn,oj z Pierzyn, świniorz i co niedziela tu do mnie, tu do mnie, tu do mnie, przyloz. choć padało, choć było ślisko, to się przywlekło to świniorzysko. Jak my się mieli ze sobą, ze sobą najbardziej cieszyć, to on się musiał do swoich, do swoich do świń się spieszyć. choć padało, choć było ślisko, to uciekało to świniorzysko. Napisał ci mi na bibu, na bibu, na bibulinie, że mnie tak kocha, jak swoje, jak swoje, jak swoje ...świnie. A ja mu na to na papiureczku: i żeń się ze świnią, mój świnioreczku. Kurpie tak spiewają Dobra , to poproszę ten ogóreczek na zagryzeczkę ;)))) Kto teraz spiewa ? Dunajec , hej ! bystra woda ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Niech moc bedzie z nami ! 14.12.06, 02:30 No pewnie,ale nie wszystko pamietam Hej bysra woda bystro wodzicka hej pytalo dziywce o Janick Hej lesie ciemny lesie zielony ka moj Janicek umilony Po Zubrowecce bedzie lepiej,no to na ZDROOOWIEEE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Niech moc bedzie z nami ! 14.12.06, 20:46 Widze co sposobała Wam się śpiewajaca biesiada , a i żubróweczka przypasowała. To jaką dziś piosenkę śpiewamy ? Hej, szalała szalała, hej, bo jej się dziś chciało Ale ja nie bede, ale ja nie bede - Hej, bo chłopców nie mało! A święta tuż , tuż.... doleje soczku jabłkowego , bo cosik znika :)hej Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Niech moc bedzie z nami ! 15.12.06, 00:33 To moze teraz skanerek cos zanuci? Siwo mgla z gor idzie na dolinie ginie co se nos mo spotkac to se nos nie minie. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Niech moc bedzie z nami ! 15.12.06, 23:22 To może Skanerce coś razem zaśpiewamy :) Znacie to ? A na polu góraleczek Gromada gromada Czemużeś się wydawała Kiejś młoda kiejś młoda? Czemużeś się wydawała Kiejś mała kiejś mała? Będzie z ciebie gospodyni Niedbała niedbała! A już niedługo kolędowanie nas czeka To może tak na koniec jeszcze łyczka żubróweczki i adwent :) Trzeba zabrać się do świątecznych przygotowań Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Niech moc bedzie z nami ! 16.12.06, 00:02 Koledowanie to extra wydatek,a zubroweczki? nie odmowie. Cola,podaj wody. Odpowiedz Link Zgłoś
sensei4 Re: Niech moc bedzie z nami ! 16.12.06, 22:30 Teściowo, tesciowo, Czemu nie świecicie? Czy majtek nie macie? Czy bez nafty śpicie? ( w oryginale śpiewano: Czy nafty nie macie....) Mnie się podoba moja przeróbka. A Wam? sensei 4-ty. PozdrÓwka ! Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Niech moc bedzie z nami ! 16.12.06, 23:36 kupie se pół litra sama sie łopije kupiła poł litra tak sie zarąbała dla swego kochanka nic nie zostawiła Baciary tak spiewają Ale jutro to już ubieram choinke i czas spoważnieć :) Bombki powiesimy, łańcuchem obwiniemy, gwiazdę na szczyt damy i czekamy na swięta. A jak tam u Was prace świateczne idą ? Odpowiedz Link Zgłoś
sensei4 Re: Niech moc bedzie z nami ! 17.12.06, 00:01 A my starym zwyczajem ubierzemy choinkę w Wigilię. W tym roku kupię prawdziwą, takiego świerczka. Jodły szkoda. Pamiętam jak zimą 42-43-go chodziłem z ojcem do lasu po choinkę. Kwit był kupiony, tak dla bezpieczeństwa bo czas był paskudny. Śniegi były duże, mroźno było. Las piękny. Cały w śniegu. Las cudowny, bo to brzeg Puszczy Świętokrzyskiej. A później oprawa w stojak, drewniany, bo jaki by był inny? Żelaza pod choinkę sie nie dawało. Łańcychy robione z tasiemek kolorowych papierów, bombki z kręconej bibuły, takie jeżowate, gęsto kolczaste. Śnieg z waty. A pod choinką szopka wycinanka i na "frontowej" gałęzi opłatek. Cukierków było mało ale były w kolorowych celofanowych "papierkach". A w święta Bożego Narodzenia, w 44-tym, już bez ojca, bo był daleko, w Dreźnie, sam oprawiałm choinkę, już kupną od handlarza. Była najbiedniejsza jaką pamiętam. No i wigilia, opłatek, zupa grzybowa, pierogi z kapusty, i ..... bombardowanie. Flak co stał pół kilometra od domu walił co raz a bomby szły. Jedna padła bliziutko domu. Podmuch przewrócił choinkę i zgasił lampę naftową bo prąd odłączono jak bombardowanie się zaczęło. Nie pozwolono mi oglądać fajerwerków artyleryjskich. Zagoniono w kąt daleko od ścian. A za dwa tygodnie byli "ruskie". Mieniali tuszonkę za mydło. Z mydłem też nie było wesoło, było domowej roboty. Tego roku powieszę jak od lat szklane bombki, elektryczne świeczki z muzyczką dla wnuczki, serduszka z piernika i opłatek na frontowej gałęzi. sensei 4-ty. Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Niech moc bedzie z nami ! 17.12.06, 05:46 Ej,Rita,a Ty wiesz kto to sa "baciary?" No powiedz, Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Niech moc bedzie z nami ! 17.12.06, 17:49 Dunajec, nie wiem dokładnie co znaczy 'baciary' ale piosenki ich bardzo mi się podobają i to wszystkie. Baciar to chyba huligan ? tak ? Lub taki co się włóczy do nikąd baciarując, nie przejmując się niczym. Sensei, takie ubieranie choinek to i grubo po wojnie jeszcze były. Zobaczcie jakie ja wykonywałam dekoracje , jeszcze do dziś mam. schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=322&pos=7 A całośc dekoracji tak wygląda schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=322 Dlaczego tak wcześnie ubieram. Z prostej przyczyny. Cały tydzień pracuję i dopiero po 19.00 do domu wchodzę. Nie lubię się śpieszyć z przygotowaniem więc dekoracje mam już gotową. Kulinariami zajmę sie w sobotę. Dawniej to jeszcze na drzewkach wieszano jabłka, szczególnie w Wieliczce. Słyszałam , ze teraz w modzie są prawdziwe drzewka, znowu powracają do łask. Chyba szybciej je się ustawia i stroji te prawdziwe drzewka niż sztuczne. Przy tych sztucznych każda gałakę trzeba rozchylać, ustawiać, jak klocki lego. A poza tym świętami zajmuję się sama od A do Z. W tym roku okazuje się , ze robię je dla siebie, rodzina w rozjazdach. Dlatego robię na luzie i całkowicie bez przymusu. Od nas zalezy jak spędzimy ten wolny czas. To uciekam , bo dalej mnie czeka jeszcze objazd po Krakowie. A jak u Was przygotowania ? Świniobicie już było ? Pamiętne tez świniobicia.... szynki w zalewie ? Odpowiedz Link Zgłoś
sensei4 Re: Niech moc bedzie z nami ! 17.12.06, 18:32 Baciat, bat`ar, to lwowski andrus. Tacy co to: O półnacy zaś przybyli jacyś dwaj cywili. Mordy odrapane, włosy jak badyli. Nic ni kogo nie pytali tylko w morde bili. ...................... ................ Ta joj! Ja nie z lwowiaków.Miałem kolegę, rodowity lwowiak. Stąd i wiem że chet tam, daleko, tak śpiewali. sensei 4-ty. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Niech moc bedzie z nami ! 17.12.06, 20:11 No joj, ot tak - toć to to - to jest fajne, te lwowskie batiari To jest fajne - Hulaj, braci, fajno , gdy harmonia gra ! Bier baby, pod pachy ! Bóg ci zdrowi da ! Wszeńdzi, braci, hulaj Po sali katulaj ! Szpanuj graby ! Kryj pazury! Trzymaj fason swój jak szpic ! Drogie lwowskie "ta joj" śpiwaj Lwów - ta Lwów ! A reszta to tyc ! albo to, zaraz acha, ale lampki na choince dopiero świece w Wigilie Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Niech moc bedzie z nami ! 17.12.06, 20:16 Mówcie, co chcecie, Nie ma na świecie, Joj ! jak serce batiara ! Proste, otwarte, Najwięcej warte, Joj ! jest serce batiara ! Lwów czy Warszawa, Czy gdzie on tam jest, Batiar jest zawsze ten sam: Serce ma złote I wierne jak pies, Czy chodzi tutaj, czy tam ! Mowcie co chcecie, Nie ma na świecie, Joj ! jak serce batiara ! Batiar - jak trza, To życie swe da, Bo takie serce on ma ! No to teraz czekamy na pochwały od Dunajca. Zagadka rozwiązana :) Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Niech moc bedzie z nami ! 18.12.06, 02:00 Masz racje,zagadka przestala byc zagadka,dodam jeszcze ze spiewanie to tez Ci wychodzi,bo mnie to tak jak zarzynanemu baranowi,hehe. Gratuluje. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Jingle Bells..... 18.12.06, 22:57 Mnie tez śpiewanie nie wychodzi , za to lubie słuchać. Ale tak przy trunku wyskokowym to nawet moze małe co nie co pośpiewam. Teraz jednak wysłuchuje w radiu świąteczne piosenki Jingle Bells..... Choinki, renifery, Święty Mikołaj, prezenty, rozbawione dzieci, spadające płatki śniegu i dzwięki takiej muzyki towarzyszą nam w czasie przedświątecznego szaleństwa. A to należy do zwyczajów dzisiejszej tradycji. Markety dotarły wszędzie:) White Christmas..... I jak u Was to szaleństwo wygląda ? Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Jingle Bells..... 19.12.06, 01:15 Podejrzewam ze nie inaczej,reklamy i reklamy ile to procent obnizki na towarach i ile zaoszczedzisz jak kupisz juz teraz nie czekajac na nic,nie masz pieniedzy? No problem,zalatwimy pozyczke czy tez karte kredytowa juz tutaj na miejscu tylko chciej,wlasnie tylko trzeba chciec,nic nikogo nie obchodzi czy bedziesz miec splacic ten towar,to juz Twoj klopot. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Jingle Bells..... 19.12.06, 23:11 To widze , ze i u was sa takie machlojki z kredytami, weż , przejedzi się nie martw. Dopiero za trzy miesiące pierwsza rata - tak zachęcają. A w marketach szał, wszyscy sobą zaoferowani, nawet nie ma do kogo sie uśmiechnąć, bo cie wezma za złodzieja albo wariata ;))) Tak , ale w tym roku obiecuję sobie pochodzic i pooglądać krakowskie szopki w kościołach. To jest piekny zwyczaj, a szopki bywaja pięknie zrobione i jest co podziwiać. Tak uciekam, bo jutro praca, a już prawie środa. Odpowiedz Link Zgłoś