Dodaj do ulubionych

Pluton aktualny

07.02.04, 01:55
Drogie wróżki
mam trzy pytanka, co może psowodować w zyciu człowieka tranzyt plutona przez:
1)IV dom w horoskopie urodzeniowym osoby, tworząc przy tym opozycję do
urodzeniowego księzyca w X domu(bliżnięta)?

2)X dom tworząc przy tym opozycje do znajdującej się w tym domu w horoskopie
urodzenioym wenus (strzelec)?

Czy są to rzeczywiście trudne doświadczenia i jak ewentualnie można je
neutralizować?
3)co oznacza pluton w I domu w horoskopie urodzeniowym w znaku Panny?

Z góry dzięki za wyjaśnienia
Obserwuj wątek
    • iza.podlaska Re: Pluton aktualny 17.02.04, 00:24
      Witam,
      zajme sie ta odpowiedzia, na razie zapraszam do przeczytania artykulu Milki na
      naszej stronie - wlasnie o Plutonie i jego tranzytach

www.czary.pl/astrologia/zodiak/zodiak_Pluton_historia.htm
      Pozdrawiam

Iza Podlaska
      • merkura Re: Pluton aktualny 18.02.04, 01:28
        Z artykułem się zapoznałam. Dziękuję.
        Będzie mi bardzo miło poznać Pani opinię w poruszonej przeze mnie kwestii.
        Jeżeli to mozliwe, byłabym również wdzieczna za rozważenia oddziaływania
        opzycji plutona do urodzeniowego księzyca (jak w pytaniu nr1) wraz z
        występująca w tym samym czasie kwadraturą tegoż plutona do plutona
        urodzeniowego (I dom -panna) i marsa urodzeniowego (VII dom - ryby)oraz węzła
        północnego (dsc-ryby)
        Pozdrawiam serdecznie
        • mrgodot Re: Pluton aktualny 19.02.04, 21:42
          Jak widać Panie wróżki zazwyczaj ograniczają się do ogólników. Masz kosmogram
          trochę podobny do mojego toteż postaram się pomóc ci trochę w zrozumieniu tych
          tranzytów. Tranzytujący Pluton w opozycji do urodzeniowego Księżyca (jeszcze
          tego nie przerabiałam) przynosi okres emocjonalnych konfrontacji. Są to
          konfrontacje pomiędzy tobą (Księżyc) i twoimi potrzebami a innymi (Pluton to
          masy, społeczeństwo). Jeżeli Księżyc jest w znaku Bliżniąt - a więc
          niespokojny, rozedrgany, gadatliwy, mający problemy ze skupieniem się, może
          nawet niestały - to Pluton poprzez swój wpływ będzie próbował go w jakiś sposób
          zmienić i postawić przed koniecznością wyboru. Pluton w twoim IV domu w
          opozycji do Księżyca (nie pamiętam który dom, ale zakładam że 8/9) może cię
          zmusić do drastycznych (mniej czy bardziej) wyborów dotyczących rodziny,
          miejsca zamieszkania, ojczyzny. Jednoczesna kwadratura Plutona do Plutona
          urodzeniowego to tranzyt który odbieramy najwcześnie w wieku 40-50 lat)przynosi
          nieodwracalne transformacje, które jest nam bardzo trudno (jak to zwykle przy
          Plutonie bywa) zaakceptować, i wywołują one zazwyczaj głębokie tarcia pomiędzy
          naszą osobowością (I dom) a sprawami domu IV (rodzina, dom. Te zmiany odbieramy
          jako fatalizm, katastrofę a przeciez zadaniem Plutona jest usunięcie tego co
          stare i niepotrzebne, po to by zrobić miejsce pod nowe, lepsze. Kwadratura do
          Marsa przynosi okres konfliktów i zmagań w sprawach dotyczących domu VII, przy
          czym wszelkie kłótnie i walki są zazwyczaj wynikiem twojego własnego działania.
          Generalnie, zaangażowanie w ten układ domów I, IV, VII i VIII/IX pozwala
          zakładać, że te tranzyty w zasadniczy sposób zmienią twoje układy rodzinne. To
          może wyglądać jak nagła konforntacja twoich potrzeb w zupełnej opozycji (a więc
          niezrozumieniu) ze strony rodziny Ta transformacja zmieni zarówno twoje układy
          partnerskie, jak też ciebie samą. Do tego dołączy kwadratura do Dsc i węzła
          północnego co oznacza, że ten kryzys będzie w dużym stopniu wynikiem twojej
          własnej treansformacji psychicznej, wewnętrznej, wymuszonej przez kwadraturę
          Plutona do Dsc (i Asc), jak też opozycję do Księżyca.Możesz w tym okresie
          odczuwać silną potrzebę odizolowania się od innych, zmienić miejsce pobytu,
          dom. Być może będziesz miała dosyć trwania w dotychczasowych,
          niesatysfakcjonujących cię układach rodzinnych, a Pluto zadziała tu na twoją
          korzyść (choć bez twojej woli)i usnie to wszystko co dotąd krępowało twój
          rozwój i nie pozwalało osiągnąć pełni szczęścia. Przy tranzytach Plutona
          jesteśmy trochę bezradni i zdezorientowani, ale działają one na tyle wolno, że
          mamy czas by się do nich przystosować, pogodzić, zrozumieć. Piszesz o swoim Dsc
          i Marsie w Rybach, gdzie właśnie wkroczył Uran. nie wiem jakie planety i kiedy
          będzie u ciebie aspektował, ale te tranzyty są bardziej nieprzewidywalne,
          gwałtowne. Jeżeli tranytuje twój Dsc to dobry moment na poszukanie wsparcia w
          grupie, wśród innych - to oni moga pomóc ci zrealizować twoje marzenia i być
          może pomóc w prztrwaniu trudnych chwil.
    • mrgodot Re: Pluton aktualny 19.02.04, 22:09
      Ps. Przyjrzałam się twojemu pierwszemu postow - i widzę, że ten cały układ ma
      miejsce w domach kątowych - I, IV, VII i V. A więc angażuje Asc-Dsc, IC-MV. To
      wygląda tak, jakbyś miała zmienić całe swoje życie i każdy element twojej
      osobowości odgrywał w tym jak najbardziej istotną rolę. Dlatego dodam, że
      opozycja tranzytującego Plutona do Wenus potwierdza w jakiś sposób inne
      konstelacje. Burzenie starych układów będzie następowało przy jednoczesnej
      silnie przez ciebie odczuwanej potrzeby duchowej i psychicznej odmiany. To może
      przypominać rodzaj wyzwolenia się z krępujących układów i "odżycia". Widzę tu
      jednak nieścisłość - jeżeli masz Wenus w Strzelcu to będzie ona aktualnie w
      koniunkcji, a nie w opozycji do Plutona i nie w X, ale w IV domu. Sprawdź to
      jeszcze raz. Jezeli to koniunkcja Wenus z Plutonem to przyniesie ci bardzo
      poważną transformację istniejących związków uczuciowych. Możesz chcieć zmienić
      to co stare, ale jednocześnie wplątać się w silny a niepewny nowy związek,
      który będzie rodzajem zauroczenia i przy złych aspektach okaże się
      krótkotrwały. I trzymaj swoje emocje na wodzy.
      Pluton w I domu daje natomiast silną indywidualność, wielką siłe psychiczną i
      zdolność regeneracji - takie osoby potrafią (przy korzystnych aspektach)
      odradzać się jak Feniks z popiołów i stawać się przez to jeszcze silniejsze.
      Przy złych aspektach mogą wręcz tyranizować sowje otoczenie.
      • merkura Re: Pluton aktualny 21.02.04, 14:13
        Bardzo Ci dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź. Widzę, że masz naprawdę
        niezłą wiedzę w tym temacie. Obawiałam się, ze te tranzyty plutona, które
        dotykają domów kątowych mogą nieść jakąś tragedię. Chociaż w zasadzie to nie
        wykluczone, bo w końcu to takie wydarzenia powodują najczęściej tak głęboką
        transformację. Mam nadzieję, że istnieją jeszcze inne sposoby...Ten pluton z
        pierwszego domu znajduje się w opozycji do marsa z VII domu - mysłisz, że to
        oznacza konflikty z drugą połową?Teraz mi to przyszlo do głowy...
        Czy Ty masz już za sobą "czyszczącego" plutona?
        Te nieścisłości, o których mówisz dotyczące koninkcji wenus wynikają stąd, że
        aspekty, o których wyjaśnienie prosiłam dotyczą dwóch kosmogramów. Ta
        Wenus,która już od dłuższego czasu jest męczona przez ciąglę nawracającą
        koniunkcję plutona (jak wiesz zapewne on się ciągle cofa ostatnio) zanjduje się
        w X domu i chyba dotyczy spraw związanych z pracą i pieniędzmi. Przynajmniej mi
        się tak wydaje, bo trudna sytuacja w tym zakresie trwa przez cały czas. Chyba
        pozytywnym ratunkiem jest tu fakt, ze w urodzeniowym horoskopie brak jest
        aspektu z plutonem, w zasadzie Wenus nie tworzy żadnego ścisłego apektu w
        horoskopie urodzeniowym. Pluton w horoskopie urodzeniowym w tym przypadku jest
        w pannie w VII domu. Zresztą w VII domu jest też uran i mars - może potrafisz
        ocenić (prawdę mówiąc po tym co napisałaś jestem przekonana, że potrafisz!) co
        moze to niesć osobie z tak obsadzonym domem VII...
        Pozdrawiam i jeszcze raz serdecznie dziękuję Ci za zainteresowanie.
        PS. Jesteś oryginalną Wodniczką czy zdyscyplinowaną Kozicą, jeśli mogę zapytać?
        • mrgodot Re: Pluton aktualny 22.02.04, 14:38
          Przyznam, że znowu się trochę zaplątałam, bo nie wiem któy kosmogram jest
          który, i gdzie ta Wenus w kopńcu jest.
          Jeżeli chodzi o Plutona urodzeniowego (w Pannie przebywał w latach 1957-1971) w
          I domu to daje bardzo silną osobowść, im bliżej Asc tym silniejszą. To może być
          człowiek o bardzo dużej sile przebicia i sile regeneracyjnej, ale przy
          negatywnych aspektach do Plutona spotyka się cechy właściwe tyranom, osobom, w
          których drzemią "siły zła" i które z nikim i z niczym się nie liczą. Często
          świadczy też o ogromnej żądzy władzy. Aspekty z Marsem pokazują w jaki sposób i
          gdzie zostanie spożytkowana energia Plutona. Po drugiej stronie kosmogramu
          znajduje się Mars w znaku Ryb w VII domu. W tym znaku energia Marsa jest
          bardziej przytłumiona, taka osoba może miewać stany depresyjne, bywa
          niezdecydowana i chwiejna. Istnieje tu potrzeba unikania otwartych
          konfrontacji, czasem zakulisowego działania, niekiedy świadczy o nadużywaniu
          alkoholu. Generalnie Mars w Rybach daje zmienność poglądów, nastrojów, planów
          osobistych i często wykonywanych zawodów. Bywa, że przynosi decyzje o
          odwlekaniu małżeństwa, a jeśli Ryby stoją na szczycie VII domu to - ale przy
          innych potwierdzających to aspektach - również wielokrotne małżeństwo. Nie
          piszesz jaka jest płeć tej osoby ale to ważne. Jeżeli jest to kobieta to Mars w
          VII domu jest sygnifikatorem jej małżeństwa, uosabia partnera, a w przypadku
          Ryb kobieta szukałaby męża opiekuńczego, potrafiącego ją zrozumieć. I tu mógłby
          się trafić mężczyzna nadużywający alkoholu. Przy negatywnych aspektach istnieje
          możliwość nagłych i zazwyczaj bardzo ostrych separacji i rozwodów. Konfrontacja
          urodzeniowego Plutona z urodzeniowym Marsem to zetknięcie się dwóch różnych,
          wielkich sił. Wiele zależy od tego, która planeta jest silniejsza. Przy
          opozycji i kwadraturze zazwyczaj pojawia się niecierpliwość, dążenie do jak
          najszybszego osiągnięcia celu za każdą cenę. Takie działanie zazwyczaj
          nacechowane jest brutalnością, bezwzględnością i agresją. Ponieważ opozycja ta
          dotyczy spraw I-VII domu, to na pewno rozstrzyga się na polu JA-TY, przy czym
          niekoniecznie dotycząc małżeństwa - Pluton to masy a VII dom to jawni wrogowie.
          Tu sama najlepiej będziesz potrafiła rozstrzygnąć. Węzeł księżycowy w VII domu
          przynosi umiejętności współżycia i współdziałania z innymi, również w
          małżeństwie. Taka osoba łatwiej pójdzie na kompromis i będzie się starała
          osiągnoąć harmonię. Mars - jeśli jest w koniunkcji - doda spontaniczności i
          energii, ale przy złych aspektach sprawia, że do głosu dochodzi nadmiar emocji,
          który z kolei prowadzi do sporów i kłótni. Tranzytujący Pluton - uderzając w
          ten układ Pluton-Mars kwadraturą aktywizuje zaróno jedną jak i drugą stronę. Tu
          bardzo istotne byłoby sprawdzenie na ile blisko osi Asc-Dsc leżą te planety.
          Kwadratura urodzeniowego i tranzytującego Plutona zapewne wyzwoli energię,
          która spowoduje trwałe zmiany nie tylko w życiu ale i w psychice tej osoby, a
          będą dotyczyć one właśnie konfliktów pomiędzy ja-ty. To co nie zostało
          wcześniej usunięte, a okazało się szkodliwe może zostać teraz siłą odebrane.
          Niestabilny ruch Plutona może odwlekać chwilę rozładowania kwadratury, ale jej
          nie cofnie. Raczej da tej osobie czas do oswojenia się ze zmianami. Jeżeli w
          opozycji do Plutona (a zatem w kwadracie do ur. Plutona i Marsa) znajduje się
          Księżyc w Bliżniętach w X domu, to niewątpliwie tranzyt dotknie i jego. Ważne
          jest co na temat tej pozycji Księżyca mówi radiks. Przy dobrych aspektach daje
          ogromną popularność, liczne podróże (zależy od bliskości do MC), przy
          negatywnych układach przynosi liczne zmiany zawodowe, niepewność pracy, a
          osiągane przez tą osobe pozycje są zazwyczaj nietrwałe. Może to budzić
          wenętrzne rozczarowania i frustracje bo osoba chce zdobywać zaszczyty, których
          nie udaje jej się osiągnąć. Czasami może to być jedynie kwestia własnego
          przekonania o tym, że nic z tego co sie planowało, nie udało się osiągnąć. Może
          być to praca podległa, szczególnie dla kobiety, u której dominują duże ambicje
          i w której (poprzez kwadrat Plutona i Marsa) drzemią ogromne potencjały. Bywa,
          że taka kobieta poświęca się dla rodziny i nie czuje z tego powodu żadnej
          satysfakcji. Każdy krytyczny tranzyt do tej pozycji może budzić w niej myśli o
          tym, że zmarnowała sobie życie. Jeżeli taki układ zaistniałby w tym radiksie -
          kwadrat Plutona w Pannie do kwadratu Księżyca w Bliżniętach do kwadratu Marsa w
          Rybach to tworzyłby rodzaj półkrzyża, który szukał by rozładowania w okolicach
          IC - punkcie opozycyjnym do Księżyca w zanku Strzelca (i tam gdzieś właśnie
          jest Pluton). Jeśli praca (X) nie daje spełnienia - uciekamy w sprawy domowe
          (IV) lub też jest się postawionym wobec konieczności wyboru pomiędzy karierą a
          sprawami rodzinnymi.
          Stąd właśnie, przy opozycji tranzytującego Plutona wynikać może konieczność
          transformacji całej osobowości - bogatszej o wszystkie wcześniejsze
          doświadczenia. A sam tranzyt Plutona to nie tragedia - to coś, co sami
          odbieramy jako tragedię z czasem okazauje się zbawienne. Jak mawiał Nietzszche -
          "żeby jakąś świętość zwnieść, trzeba inną świętość zburzyć".
        • mrgodot Re: Pluton aktualny 22.02.04, 15:22
          A teraz o tym drugim kosmogramie:
          Pluton w VII domu może świadczyć o tym, że osoba będzie miała w swoim żuyciu
          wiele związków. To samo potwierdza obecność Urana i Marsa w tym domu. Każda z
          tych planet pozwala zakładać, że taka osoba będzie ślubować wielkokrotnie. Nie
          wiem kto jest władcą tego domu (jeśli zaczyna się w Pannie to Merkury, a ten
          czyni związki nepewnymi) ale każda kwadratura lub opozycja władcy domu VII do
          Słońca, Księżyca, Marsa, Wenus i Urana dodatkowo potwierdziłaby powyższe.
          Pluton usadowiony w VII domu może czynić z ludzi "niewolników małżeństwa" a w
          większej skali więźniów idei, któzy poświęcają się dla ogółu. Uran w tym domu,
          nawet przy dobrych aspektach, daje małżeństwo nieco "dziwne", ale jeśli jest
          uszkodzony dosyć szybko skutkuje rozwodem. Obecność Marsa w VII domu ( razem z
          Uranem i Plutonem) przemawia za tą dugą opcją. To może być szybki i burzliwy
          rozwód. Uran jako władca Wodnika jest zmienny, niespokojny i z trudem
          podporządkowuje się małżeńskim kajdanom, czasem lepiej byłoby przy tak
          postawionym Uranie nie formalizować związku. Jeżeli jednak dochodzi do
          małżeństwa to zazwyczaj jest to wynikiem szybkiej, nierozważnej decyzji, która
          okazuje się z czasem błędem. W tym VII domu ścierają się trzy różnorodne
          energie - Marsa, Plutona i Urana. Istotne jest to, która z nich przeważy, ale
          nie jest to najl;epsza konstelacja dla małżeństwa. Taka osoba z jednej strony
          dąży do zdominowania partnera, a z drugiej sama jest niestała, niespokojna,
          często niewierna. Rozowdom sprzyjać będzie przede wszystkim koniunkcja Urana do
          Dsc. Pozycja Wenus w X domu daje towarzyskość, chęć do zabawy, powodzenie w
          miłości, ale również wysokie stanowiska. Znak Strzelca podkreśla natomiast
          potrzebę wolności i niezależności. Ew. aspekty pomiędzy Uranem, Marsem i
          Plutonem z domu VII podkreślą tu niemożność podporządkowania się partnerowi w
          małżeństwie, zmienność uczuć, chęć zachowania niezależności. Jeżeli Wenus
          znajduje się w Strzelcu i odbiera tranzyt Plutona w postaci koniunkcji, to
          wskazuje to na transformacje w związkach uczuciowych a w kwestiach X domu
          skłania taką osobę do ponownego przeanalizowania celu życia, rewizji swojego
          światopoglądu. Może to oznaczać rezygnację z dotychczasowej kariery i
          rozpoczęcie czegoś nowego. Im bliżej MC stoi Wenus tym bardziej zmiany dotyczyć
          będą spraw kariery, a im bliżej aspektó do osi ASC-DSC tym bardziej odbiją się,
          albo raczej pociągną za soba zmiany w związkach partnerskich.
          Ps. Jestem oryginalną Wodniczką i nie mam w sobie żadnej dyscypliny - niestety!
          • merkura Re: Pluton aktualny 23.02.04, 20:04
            Zatem kolejne gorace podziękowania oryginalna Wodniczko!!!!
            Nie wiem czy rzeczywiście "bez żadnej dyscypliny" ale wygląda mi na to ,ze
            pracowita z Ciebie Wodniczka. Widać, że przykładasz się do tego co robisz...
            Osobiście bardzo to cenię.
            Zatanawiam się gdzie posiadłaś taką wiedzę? Ja jestem Wodnikową Kozicą. I
            czasem mi się wydaje, że przejęłam wady obu znaków... Wodniczke mam
            przyjaciółkę (to ten ostatni kosmogram, którego VII i X dom analizowałaś) i
            muszę Ci powiedzieć, ze moim zdaniem żadna dyscyplina nie jest tak urokliwa jak
            oryginalność Wodniczki...

Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę, aby wszelkie tranzyty przemieniały się w
            samą radość.
            PS. Mam nadzieję, że nie będziesz miała nic przeciwko temu jeśłi od czasu do
            czasu zawrócę Ci głowe jakimś tranzytem? (powiedz proszę, że nie...)
            Osobiście mogę się odwdzięczyć skrótem horoskopu z pogranicza dwóch astrologii
            wschodu i zachodu (potrzebny rok urodzenia i znak zodiaku). Niestety wyłącznie
            odtwórczym...
    • irona.sonata Re: Pluton aktualny 30.04.23, 10:36
      Bardzo to dziwne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka