agi40 04.03.07, 23:06 tak nazwali synka znajomi, para polsko-francuska. I powiedzieli mi, że to imię starosłowiańskie, i ma właśnie być "wyrazem więzi z Polską", czyli krajem pochodzenia ojca. Osobiście z tym imieniem spotkałam się tylko raz, tak miał na imię astronauta z Izraela, który zginął w katastrofie Columbii. Czy może ktoś potwierdzić tezę o słowiańskim pochodzeniu tego imienia??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Ylan 04.03.07, 23:52 Obawiam się, ze bez sięgania do radosnej twórczości autorów stron internetowych będzie trudno udowodnić jakikolwiek związek Ylana ze starosłowiańskością. Z ciekawości - czy wyjaśniaja, dlaczego imię zapisali przez "y", skoro po francusku "i" czyta się tak samo, jak po polsku? Jest olejek ylang-ylang, ale niesłowiański. Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Ylan 05.03.07, 00:05 Nie pytałam prawdę mówiąc, widząc ich zdziwienie, że nic nie wiem o tym imieniu i jego słowiańskości Skojarzenie z olejkiem też mi się nasunęło... Odpowiedz Link Zgłoś
maratela Re: Ylan 05.03.07, 00:58 ja tu widzę wielka ściemę...z drugiej strony to chłopaka skrzywdzili..nie wiem jak tam po francuskiej stronie przyjmowane jest to imię ale w Polsce to raczej nikt nie załapie...tylko żeby dzieciakowi nie wciskali tej bajki o etymologii słowiańskiej bo jak zacznie tłumaczyć to dziecko w przyszłości swoim znajomym to żywcem go pochowają śmiechem normalnie..a skoro Twoi znajomi tak chcieli podkreślić związek pochodzeniowy potomka dlaczego nie zdecydowali sie na chociażby Gromira o imionach pierwszych piastów nie wspomnąć... Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Rzeczywiście słowiańskie;) 05.03.07, 16:59 Pośmiać się zawsze można. Nie wspomnę już o tym, że w językach słowiańskich żaden rdzennie słowiański wyraz nie rozpoczyna się literą y, oprócz słów ewidentnie przyswojonych np. yeti. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Ylan IP: *.126.101-84.rev.gaoland.net 05.03.07, 19:34 Dziwne. Też mieszkam we Francji. Mój syn ma w klasie kolegę Iliana. Pisze się przez I nie przez Y. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ylan 05.03.07, 19:40 Oto, co pisze o imieniu Ilan behindthename: www.behindthename.com/php/view.php?name=ilan ILAN Gender: Masculine Usage: Jewish Other Scripts: אִילָן (Hebrew) Means "tree" in Hebrew. Może ktoś powinien znajomych delikatnie uświadomić? Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Ylan 05.03.07, 21:58 ha, wspomnę przy okazji (no i to by pasowało do tego nieszczęsnego astronauty). Dziękuje za info. Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: Ylan 05.03.07, 22:27 i ten polski ojciec tak przyklapał tę rzekomą słowiańskość Ylana? dziwne jakies Odpowiedz Link Zgłoś