kol5 05.09.02, 19:03 Proszę mi polecić dobrą literaturę do nauki podstaw astrologii i ewentualnie dobrego nauczyciela, jeśli Pani nie organizuje kursów astrologii. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kol5 Re: proszę mi polecić.. 06.09.02, 22:05 tylko się przesunęłam wyżej. Czekam cierpliwie. p.s. Psychologię zaczęłam od Junga. Astrologię też chciałabym zacząć od kogoś z duszą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mitah Re: proszę mi polecić.. 06.09.02, 23:01 Polecam książki Stephena Arroyo. Potwornie ciężko zdobyć bo narazie nie ma chyba wznowień.Warto jednak poszukać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kol5 proszę mi polecić 07.09.02, 08:13 A może polecisz mi też pozycję, którą można zdobyć na rynku, zanim znajdę Arroyo. Dzięki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iza.podlaska Re: proszę mi polecić.. 08.09.02, 00:52 Witam, jest sporo podręczników do astrologii, ale żeby zdobyc te dobre, nieraz trzeba sie trochę nachodzić, poszukać w antykwariatach, w ofertach wysyłkowych (szczególnie polecam księgarnię Studia Astropsychologii z Białegostoku, adres w internecie www,studioastro.com.pl - prawie wszystkie niżej wymienione książki są nadal w ich ofercie ). Polecam na początek książki, które pozwalaja szybko zapoznać się z symboliką astrologiczną, systemem i jego podstawowymi regułami: 1. "Vademecum Polskiego astrologa" Rafała T. Prinkego [wyd. Studio Astropsychologii, kilka wznowien] - ksiązka niezbędna każdemu, kto zajmuje sie astrologią - jest w niej wszystko w odpowiednim skrócie, przydaje się nawet po latach praktyki; 2. "Zarys astrologii urodzeniowej" Aleksandra von Pronaya [wyd. Studio Astropsychologii, kilka wznowień] - bardzo dobre na początek, niemiecka zwięzłość i precyzja; 3. "Astrologia" Bernda A. Mertza [wyd. Świat Książki, 1995, drugi tłumacz to - uwaga! - Jerzy Prokopiuk] - dużo reguł interpretacyjnych, ciekawy wstęp, spójność myśli; 4. "Mandala życia. Astrologia - mity i rzeczywistość" Rafała T. Prinkego i Leszka Weresa t. 1 i 2 [było kilka wydań, ja mam wyd. Krajowej Agencji Wydawniczej Poznań z 1982 r., trzeba popytać w antykwariatach] - bardzo dobra książka, która daje pojęcie o historii astrologii i jej miejscu we wspólczensym świecie, podstawowe znaczenia planet, znaków zodiaku, aspektów itp. Kiedy zapozna się Pani z podstawami astrologii, narysuje lub obliczy komputerowo swój horoskop i będzie go znała na pamięć (podobnie jak kolejność znakow zodiaku, przypisane im planety, rodzaje aspektów, jakości, żywioły itp.), polecam następne lektury: 5. "Interpretacja horoskopu" Aleksandra von Pronaya, tytuł mówi sam za siebie [wyd. Studio Astropsychologii, kilka wznowień w ostatnich latach]; 6. "Astrologia i psychologia" Stephan Arroyo [wyd. Studio Astropsychologii]; 7. "Zarys Astrologii Porównawczej" Alexander von Pronay [wyd. Studo Astropsychologii, kilka wznowien] - czyli jak porównać dwa horoskopy; 8. "Astrologia głębi" Tracy Marks [wyd. Ravi 1996] - bardzo dobra analiza cyklu Księżyca, pozycji Księżyca w znakach i planet pokoleniowych; 9. "Cykle życia i związki interpersonalne" Stephen Arroyo [wyd. Ravi]; 10. "Zarys astrologii prognostycznej" Alexander von Pronay [wyd. Studio Astropsychologii] - tutaj omówione są podstawowe reguły interpretacji tranzytów planet; 11. "Astrologia. Tranzyty" K.Konaszweska-Rymarkiewicz [wyd. Studio Astropsychologii] jak wyżej; 12. "Sztuka interpretacji kosmogramu" Tracy Marks [wyd. Ravi] - bardzo dobra szkoła interpretacji, ktok po kroku, podaje wiele reguł i etapy analizy horoskopu wraz z przykładami; 13. "Homo Zodiacus" Leszka Weresa [wyd. Cinpo International, do dostania na wyprzedażach taniej ksiązki i w antykwariatach, no i na zajęciach u samego mistrza] - bardzo dobre eseje poszerzające rozumienie faz zodiaku i interpretacji horoskopu; 14. "Nieznany Świat Astrologii" Leszka weresa t. 1 i 2 - j.w.; 15. "Dynamika aspektów. Interpretacja horoskopu" Bila Turneya [wyd. studio Astropsychologii, 2000r.] - dobre, choć napisane (a może raczej przetłumaczone) "ciężkim" językiem; 16. "Astrologia-Karma-Transformacja" Stephena Arroyo [ wyd. Multum, 1999] - najlepsza ksiązka tego autora, ale już dla bardzo zaawansowanych. Obecnie na rynku najłatwiej kupić cykl książek T. Konaszewskiej Rymarkiewicz - to dobre kompendium wiedzy o astrologii, ale nie dla początkujących, nie jest to bowiem podręcznik, a raczej zbiór wiadomości. O kursach astrologii napiszę jutro. Pozdrawiam serdecznie Iza Podlaska Odpowiedz Link Zgłoś
kol5 Re: proszę mi polecić.. 08.09.02, 15:02 Bardzo dziękuję za zestaw lektur i czekam na dzisiejszą odpowiedź. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iza.podlaska Re: proszę mi polecić.. 09.09.02, 10:04 Witam, Trudno znaleźć dobrego nauczyciela i - jak to w szkole - jednych sie lubi, a innych nie :). My prawdopodobnie będziemy od pazdziernika prowadziły kurs astrologii od podstaw w nowo powstającej szkole w Warszawie (tel. kontaktowy do organizatora kom. 0-602-771-433, stacjonarny (061) 651 51 90, jest to Policealne Studium Psychologii Alternatywnej). Szkoła ta ma już od dobrych kilku lat siedzibę w Poznaniu i oddział w Szczecinie - tam uczy astrolog Jarosław Gronert, bardzo polecam jego nauki, to jeden z najlepszych nauczycieli w Polsce. Oprócz tego słyszałam o kursach Margot Graham w warszawskim Towarzystwie Psychotronicznym (telefonu nie mam, ale jest na pewno w każdej książce telefonicznej), nie znam jej uczniów, ale Pani jest bardzo dobrym astrologiem i prowadzi kursy od kilkunastu lat. Leon Zawadzki, astrolog z Bielska Białej, prowadzi też kursy u siebie i w Warszawie, ale nie byłam na żadnym z nich, wiem, że cykl trwa podobno siedem lat, co moim zdaniem sporo za długo, ale trzeba sie samemu przekonać (wiadomosci na jego stronie logonia.org). Co do reszty kursów w weekendowych szkołach psychotronicznych nie wiem, bo nie znam nauczycieli ani uczniów. Nie polecam też kursów astrologii korespondencyjnych ESKK :). Jesli ktoś ma własne doświadczenia i uwagi w sprawie kursów astrologicznych, proszę pisać - może są jeszcze miejsca w Polsce, gdzie można sie nauczyć praktyki astrologicznej. Pozdrawiam serdecznie Iza Podlaska Odpowiedz Link Zgłoś