Dodaj do ulubionych

Kolorystyka kart, symbole na kartach.

29.07.10, 16:35
Jak dotąd nie miałem możliwości znaleźć w dostępnej literaturze
szczegółowych opisów symboli występujących w posiadanej przeze mnie
talii (rider waite). Na kartach sporo domów (raz bliżej, raz dalej),
dróg, wód, horyzontów, ptaków, karty mają rozmaite kolory tła, mają
różnie zagospodarowaną przestrzeń (horyzont, innym razem płyciej,
raz osoba ma za plecami dużą przestrzeń, innym razem mniej, woda
jest spokojna a na niektórych wartka a czasem i wzburzona). Skoro
każdy symbol ma znaczenie to popiszmy o tym co kto z tego rozumie smile
Mam zamiar pobawić się w zwykłe grupowanie kart pod względem cech
wspólnych i różniących, np. na zestawianie w grupy na podstawie
koloru tła, na podstwie obecności
wody/ziemi/budynków/kijów/mieczy/kielichów/monet - bawiliście się
tak?, jakieś wnioski? smile
Obserwuj wątek
    • zainteresowany1977 Re: Kolorystyka kart, symbole na kartach. 29.07.10, 16:41
      Dodatkowo zainspirowała mnie do tego wypowiedź osoby z innego forum,
      która wspomniała o tym, że dzięki bogatej symbolice bodaj talii
      Thoth ma możliwość podczas wróżby czerpać inspirację z
      nagromadzonych tam symboli, dla mnie to mocno zastanawiające, jak
      dotąd nie próbowałem się w to mocniej zagłębiać a widać warto.
      • instalar Re: Kolorystyka kart, symbole na kartach. 30.07.10, 12:39
        Mi sie wydaje ze wielu wrózbitów ma swoje ustalenia z kartami, czy
        swoje ososbiste odczucia na temat symboli. Myslę, żeim więcej
        bedziesz wrózył i porównywał przyszłe zdarzenia z tym co w kartach
        to zaczniesz kojarzyć symbole itp.
        Aczkolwiek przyznam, że tez się czesto zastanawiam nad symbolami np
        Sprawiedliwośc trzyma miecz i wagę.
        • zainteresowany1977 Re: Kolorystyka kart, symbole na kartach. 30.07.10, 12:54
          Wagą sprawiedliwie (w/g swoich zasad) waży sprawę a mieczem dokonuje
          cięć/wyroków, których nie mogą podważać inni.
          • instalar Re: Kolorystyka kart, symbole na kartach. 30.07.10, 14:33
            Teoretycznie a w praktyce? ta karta bardzo często wychodzi mi przy
            pewnej relacji, jak to rozumieć. Dosc trudna karta.
            • zainteresowany1977 Re: 30.07.10, 17:39
              Sprawiedliwość, czyli masz na co zasłużyłeś. Jakie to pytanie?
              • instalar Re: 30.07.10, 18:53
                Rózne pytania, ale dotyczące tego samego pana x i związku z nim.
                Karta ta pojawiła się np. w pytaniu o dalsze losy znajomości oraz
                ogólnie w pytaniu o to czy to facet godny uwagi.
                Tak się zastanawiam czy to nie jest czasem taka podpowiedź, że teraz
                to nie wiadomo jescze nic i że trzeba przeczekać, bo pytanie teraz i
                tak nie ma sensu? Ale to tylko tak gdybam.
                • zainteresowany1977 Re: 30.07.10, 19:01
                  Przychylę się do tego co napisałaś. Kiedyś skorzystałem z uznanej wróżki i
                  powiedziała, że to ta kobieta (nie wiem czy jej wyszła sprawiedliwość) a ta
                  kobieta poszła w dal i nie mam z nią kontaktu od jakiś 15 m-cy i z pewnością go
                  nie nawiążę, już ,,wypaliłem" tęsknotę. Kumpel rozstał się z narzeczoną,
                  powróżyłem po cichaczu na ich przyszłość i wyszła też sprawiedliwość. Karta sądu
                  to karta na powrót kogoś z przyszłości ale jeśli chodzi o sprawiedliwość to tu
                  już była dyskusja i gro ludzi pisało, że to ,,masz na co zasłużyłeś", a na
                  związek to nie karta na tak.
                  • instalar Re: 30.07.10, 19:15
                    No na związek to fakt kiepska karta, ale mi sie wydaje też że to
                    zalezy co jest obok niej. Mi ta karta wypadła jako rozszerzenie
                    karty Gwiazda, moja wrózbitka nie lubi tej karty az tak jak
                    niektórzy, bo to nadzieja i nic więcej. Dlatego dociagnęła trzy
                    karty jescze a tam:
                    6 monet
                    Sprawiedliwość
                    As buław

i w sumie własnie takie jakby porównanie ale znowu nie wiadomo co
                    jest dokładnym sensem tych kart. Dlatego wnioskuje, że może
                    Sprawiedliwość to jest takie czerwone światło, jescze nie teraz
                    (albo nigdy) a napewno weż na wstrzymanie, to zbyt świeże i nie
                    wiadomo jescze jak bedzie.

Widzisz Ty wrózyłes koledze zaraz po tym jak się rozstał, może
                    Sprawiedliwosć sygnalizowała Ci, że pytasz o cos co jest zbyt
                    świeże, nic nie jest pewne. Brak zielonego światła na poznanie
                    czegos więcej.

Co do wrózki, która powiedziała Ci że to ta jedyna, z wlasnego
                    doświadczenia wiem, że w kartach często podmieniają się osoby.
                    Pytasz o kogoś X a dostajesz odpowiedź na Y, a może byc tak że Y
                    nawet jescze nie znasz i na oczy nie widziałeś. Tak jest że sa w
                    naszym życiu wazniejsze osoby, sytuacje i zajścia niz to o co pytamy
                    i karty to nam pokazują.
                    • zainteresowany1977 Re: 30.07.10, 21:24
                      Jeśli chodzi o kumpla to postawiłem kilka m-cy po rozstaniu.
                    • mrgodot Re: Sprawiedliwość 01.08.10, 21:06
                      Mam ten sam problem, bo Sprawiedliwość bardzo często mi wychodzi w
                      pytaniach o związki i ich przyszłość. Nauczyłam się ja jakoś
                      odczytywać (chociaz nie wiem czy dobrze). Dla mnie to sygnał, że tu
                      się losy ważą dosłownie, że decyzja jeszcze nie jest podjęta i może
                      być tak, albo siak. Niezależnie od tego odpowiedzialność za własne
                      czyny trzeba będzie ponieść i różnie może być. Jak się postępuje
                      uczciwie, to włos z głowy nie spadnie.
                      Bardzo często pokazuje mi też, że jeszcze nie zostały zakończone
                      jakieś formalne, urzędowe sprawy i dlatego nie można uzyskać
                      odpowiedzi w tym momencie. To mogą być sprawy, które załatwia druga
                      strona, to co dla tej osoby jest ważne i od tych spraw zależy czy
                      będą razem, czy nie.

Instalar, z twojego przykładu: Gwiazda i rozszerzenie - 6 monet,
                      Sprawiedliwość, As buław - wnisokowałabym, że rzeczywiście jest tu
                      światełko w tunelu ale ... 6 Monet, Sprawiedliwość - tutaj musi być
                      jakiś podział, ktoś coś musi dać więcej z siebie, zainwestować ale
                      nie przeinwestować i dopiero będzie można przejść do Asa Buław. Może
                      dosłownie chodzić o kwestie finansowe, ale i w relacjach musi być
                      równowaga w tym dawaniu i braniu. Sprawiedliwość podkreśla żeby tej
                      kwestii nie zaniedbywać bo ona będzie wpływać na dalsze losy
                      pytającego.
                      • zainteresowany1977 Re: Sprawiedliwość 01.08.10, 22:57
                        OOo.. faktycznie, sprawiedliwość dokonuje pomiaru wagą, miecz jeszcze nie
                        poszedł w ruch, trwa ważenie, zbieranie argumentów przed wydaniem wyroku.
    • dana-25 Re: Kolorystyka kart, symbole na kartach. 01.08.10, 18:57
      > Jak dotąd nie miałem możliwości znaleźć w dostępnej literaturze
      > szczegółowych opisów symboli występujących w posiadanej przeze mnie
      > talii (rider waite).

No to może ta pozycja Cię zainteresuje
      "Tajemna wiedza duchowa. Encyklopedyczny wykład nauk tajemnej wiedzy duchowej
      opracowany na podstawie egipskiej symboliki"
      www.sbc.katowice.pl/dlibra/docmetadata?id=12450
      tutaj jest druga część www.sbc.katowice.pl/dlibra/docme ... 3196E15C-6

Jestem w trakcie czytania I części, muszę powiedzieć, ze jest niezłasmile
      • zainteresowany1977 Re: Kolorystyka kart, symbole na kartach. 01.08.10, 21:10
        Dzięki smile, no ale ten cytat na początku o możliwości rozerwania czaszki i o
        perspektywie bytowania na łańcuchu w domu waryjatów ... ło matko, ja tak nie
        chcę smile
        • dana-25 Re: Kolorystyka kart, symbole na kartach. 01.08.10, 23:04
          Trochę sie ja trudno czyta i często autor odbiega od kartsmile, jak kogoś nie
          interesują sprawy ezoteryczne to można pominąć.
          No i ten starodawny styl i język dodający tajemniczości i klimatu....smile
          W sumie fajna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka