nielaik 11.10.10, 14:10 Ciekawa jestem jak wasze karty to zobrazują. To jest talia tematyczna i charakterystyczna. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
coill Re: Zagadka-jaką talię kupiłam :) 13.10.10, 13:27 dobra,ja sproboje choc trudne to hehe -1 - 2-3- 1 - co to za talia 9 monet 2-skoro tematyczna..to jakiego tematu dotyczy? Smierc 3 - co ją charakteryzuje 3 monety hmm odrazu patrzac na XIII mozna uznac ze jakis tarot smierci haha ae ja tak doslowna nie chce byc,to napewno nie takie proste... co charaktryzuje XIII - zdrowie, przemiany,zycie/smierc, moze jakies talia nazywajaca sie kartami zycia/drogi...pór roku? Moze tego co przyziemne w jakis sposob(zwierzaki, kwiaty..) heh.... Napewno karty powinny byc dla ciebie "piekne" wizualnie,plastyczne i estetyczne bo 9 monet tak pokazuje. WIec niewykluczone ze moze zdobiona jakimis wrorami,amoze i doslownie-kwiatowo tam i liściaście(jak na moim kartach)? Tyle monet,,..moze ona (lub opakowanie czy woreczek) jest złocona? no chyba ze jakas super droga.. odpowiedz!! Odpowiedz Link
liri-th Re: Zagadka-jaką talię kupiłam :) 13.10.10, 13:35 Tematyka talii- 6 mieczy Co to za talia- 9 kielichów Cóż wydaje mi się że to tarot dreams albo tarot podróżniczy Odpowiedz Link
nielaik Re: Zagadka-jaką talię kupiłam :) 13.10.10, 17:35 liri-th napisała: > Tematyka talii- 6 mieczy > Co to za talia- 9 kielichów > Cóż wydaje mi się że to tarot dreams albo tarot podróżniczy A jakże podróżniczy. Karta świata to mapa, na innych kartach statki duże, małe. Każdy gdzieś płynie albo tonie. Gratuluję wam naprawdę jestem pod wrażeniem Odpowiedz Link
nielaik Re: Zagadka-jaką talię kupiłam :) 13.10.10, 17:32 coill napisała: 1 - co to za talia 9 monet > 2-skoro tematyczna..to jakiego tematu dotyczy? Smierc > 3 - co ją charakteryzuje 3 monety > > hmm odrazu patrzac na XIII mozna uznac ze jakis tarot smierci haha ae ja tak > doslowna nie chce byc,to napewno nie takie proste... co charaktryzuje XIII - zd > rowie, przemiany,zycie/smierc, > moze jakies talia nazywajaca sie kartami zycia/drogi...pór roku? Moze tego co p > rzyziemne w jakis sposob(zwierzaki, kwiaty..) heh.... Piraci a tam jest dużo panów spod ciemnej gwiazdy, którzy szlachtują, ucztują i w kobietach nie przebierają. Miny mają też iście śmiercionościne. Na głupca to nie chciałabyś się nadziać w ciemnym zauku. Statki toną, albo jesteś sama na bezludnej wyspie. Twoja sytuacja może się zmienić dimaetralne. Kościotrupy i duchy moja kochna trochę tutaj powiewają, jako pamiątka po tych co zapomomiano zabrać na statek. Są np na 8 mieczy, 8 buław a tak dla ozdoby, Dosłownie pasuje do opisu, ale w przeności to chyba też. Przecież śmierć zmienia, a w życiu pirata o to nie trudno i dosłownie i w przenoścni. Nie talia nie jest ponura, podnosi na duchu, ma klimat. > Napewno karty powinny byc dla ciebie "piekne" wizualnie,plastyczne i estetyczne > bo 9 monet tak pokazuje. WIec niewykluczone ze moze zdobiona jakimis wrorami,a > moze i doslownie-kwiatowo tam i liściaście(jak na moim kartach)? Tak, talia jest piękna, kolorowa, wzorzysta. > Tyle monet,,..moze ona (lub opakowanie czy woreczek) jest złocona? no chyba ze > jakas super droga.. Nie jest super droga 75zł. > odpowiedz!! Odpowiedz Link
ivana Re: Zagadka-jaką talię kupiłam :) 13.10.10, 14:07 No i teraz do ktorego rozkladu sie ustosunkowac? Łącznikiem obu rozkładów jest plastycznosc i piękno kart. Stawiałabym na fakt , iz talia moze daleko odbiegac obrazami od podstawowej talii. Wydaje sie sie bogata w kolorystyke i symbolike. Niewykluczone ze jest talia z "wyzszej polki" pod wzgledem cenowym. To tyle ile moge powiedziec o cechach wspolnych dwoch rozkladow Odpowiedz Link
nielaik Re: Zagadka-jaką talię kupiłam :) 13.10.10, 17:48 ivana napisała: > No i teraz do ktorego rozkladu sie ustosunkowac? > Łącznikiem obu rozkładów jest plastycznosc i piękno kart. Stawiałabym na fakt , > iz talia moze daleko odbiegac obrazami od podstawowej talii. Wydaje sie sie bo > gata w kolorystyke i symbolike. Niewykluczone ze jest talia z "wyzszej polki" p > od wzgledem cenowym. Odbiega zanczeniowo od podstawowej talli. Kim jest tutaj eremita? Nie wygląda na kogoś, kto z chęcią zgłębia się w arkana wiedzy duchowej. To pirat doświadczaony, ale wygląda na opuszonego na wyspie nie z włansej woli. Dibałeł jest świetny, jegomość robi co chce i wszyskich ma w poważaniu, a jak wystojony. Cesarzowa, no cóż. To nie jest ponętna kobieta z R.W. Tutaj mamy kogoś znudzną starszą panią, zapiętą po szyję, trzesię pewnie całym królwstwem ale to bardziej szefowa niż kochanka. Gwiazda jest ciekawa. Pirat stoi na statku i patrzy przez lunetę w niebo. Widać gwizdozbiór Oriona. Księżyc, wielka ośmiornica atakująca statek. Ta karta spodobała mi się. Mam skojarzenia z frutti di mare i chętnie byż zjadła pizzę z tymi dodatkami. Kapłanka, bystra babeczka, ale piersiasta, obwieszona złotem, wrózy w jakiejś tawernie piratowi. Kapłanki to zazwyczaj niewinne, niedośiwadczone w sprawach erotyki, a ta na taka nie wyglada. Na romas polecam ją a nie Cesarzową z tej talii. Talia jest bogata kolorystycznie i symbloicznie, ale myślę, że trzeba by trochę poczytać o piratach aby wyciągnąć maksimum z rozkładów. Beczułki to kielichy, w załączonej książeczce naposano, że piraci pili alkohol dla kurażu, rozgrzania, rozweselenia. To chyba też zmienia interpretację. Jest to woda ognista. Karty nie są z wysokiej senowej pułki. 75zł Odpowiedz Link
ivana Re: Zagadka-jaką talię kupiłam :) 13.10.10, 14:21 A moze to jest tarot staroegipski? Śmierć z jednego rozkladu plus 6 mieczy z drugiego tak mi sie kojarzy z mitami egipskimi , gdzie umarli przeprawiali sie po smierci na drugi brzeg rzeki....? Odpowiedz Link
nielaik Re: Zagadka-jaką talię kupiłam :) 13.10.10, 17:51 ivana napisała: > A moze to jest tarot staroegipski? > Śmierć z jednego rozkladu plus 6 mieczy z drugiego tak mi sie kojarzy z mitami > egipskimi , gdzie umarli przeprawiali sie po smierci na drugi brzeg rzeki....? Dobrze łączysz, 6 mieczy dokładnie pokazuje z czym ten tarot jest związanu, a śmierć i trup w tej talii ściele się gęsto Odpowiedz Link
nielaik Re: 13.10.10, 17:22 Kochani no jakże trudne jak dobrze wam poszło. Ha ha tarot śmierci a jakże! Już odpowiadam. Odpowiedz Link
krolowa.mieczy Re: 13.10.10, 17:27 wylosowałam pazia mieczy i włąściwie nie mam pomysłu. Rozmawiałyśmy niedawno o wampirach więc może sprawiłaś sobie taką talię? ten paź lekko pasuje ale tylko leciutko. poddaję się. Odpowiedz Link
nielaik Re: 13.10.10, 17:56 krolowa.mieczy napisała: > wylosowałampazia mieczyi włąściwie nie mam pomysłu. > Rozmawiałyśmy niedawno o wampirach więc może sprawiłaś sobie taką talię? ten pa > ź lekko pasuje ale tylko leciutko. > poddaję się. Na początku też się podałam. Choć powiem szczerze, że nie wiedziałbym o jaką talię chodzi. Dopiero po fakcie coś można wymyslić. Dołownie weźmiemy to co jest na karcie. Szaty tej postaci to fale oceanu i to w kolorze niebieskim, cała karta jest nią pokryta, a że paź mieczy? Podejdźmy do tego w ten sposób, że staki bez wody i powietrza nie moga się poruszać, nie istnieją. Odpowiedz Link
nielaik Re: 13.10.10, 17:58 Tarot of the Pirates. Dodam jeszcze, że karty mają piękną okładkę w kolorze turkusowych fal. Odpowiedz Link
krolowa.mieczy Re: 13.10.10, 18:08 o ja cie nie mogę! przecież ten pazik mieczy to idealny pirat jest!!!! No osobowośc i charakterek pirata ma! a na dodatek płąszcz piracki, sztylecik... Jaki ten człek tępy jest! ;P Odpowiedz Link
ivana Re: 13.10.10, 18:27 Dobrze wiec kombinowalam o przeprawie przez rzęke w krainę śmierci... Piraci pływają i sieją śmierć i spustoszenie Odpowiedz Link
nielaik Re: 13.10.10, 18:40 Zagadka monet. Tarot nie jest złocony, ale denary, skrzynie skarbów są tutaj powszechnym motywem, można powiedzieć, że wszystko się wokół nich kręci. Na karcie króla i królowej wytępują w ogromych ilościach. 3 denarów, może też nawiązywać do czasów, w którcyh działali piraci. Odpowiedz Link
nielaik Re: Ivana 15.10.10, 16:44 Jak wpadłaś na to, że talia odbiega znaczeniowo od tradysyjnego R.W? Odpowiedz Link
ivana Re: Ivana 15.10.10, 16:49 Patrze na karty i zawsze liczy sie moje pierwsze wrazenie.. nie wiem, nie potrafie tego jakos racjonalnie wyjasnic. Trzymam sie pierwszej mysli, ktora mi przyjdzie do glowy po obejrzeniu ilustracji na kartach.. Odpowiedz Link