Dodaj do ulubionych

Zagadka-jaką talię kupiłam :)

11.10.10, 14:10
Ciekawa jestem jak wasze karty to zobrazują. To jest talia tematyczna i charakterystyczna.
Obserwuj wątek
    • coill Re: Zagadka-jaką talię kupiłam :) 13.10.10, 13:27
      dobra,ja sprobojebig_grin choc trudne to hehe

-1 -
      2-3-
      1 - co to za talia 9 monet
      2-skoro tematyczna..to jakiego tematu dotyczy? Smierc
      3 - co ją charakteryzuje 3 monety

hmm odrazu patrzac na XIII mozna uznac ze jakis tarot smierci hahasmile ae ja tak doslowna nie chce byc,to napewno nie takie proste... co charaktryzuje XIII - zdrowie, przemiany,zycie/smierc,
      moze jakies talia nazywajaca sie kartami zycia/drogi...pór roku? Moze tego co przyziemne w jakis sposob(zwierzaki, kwiaty..) heh....
      Napewno karty powinny byc dla ciebie "piekne" wizualnie,plastyczne i estetyczne bo 9 monet tak pokazuje. WIec niewykluczone ze moze zdobiona jakimis wrorami,amoze i doslownie-kwiatowo tam i liściaście(jak na moim kartach)?

Tyle monet,,..moze ona (lub opakowanie czy woreczek) jest złocona? no chyba ze jakas super droga..

odpowiedz!! big_grin
      • liri-th Re: Zagadka-jaką talię kupiłam :) 13.10.10, 13:35
        Tematyka talii- 6 mieczy
        Co to za talia- 9 kielichów
        Cóż wydaje mi się że to tarot dreams albo tarot podróżniczy
        • nielaik Re: Zagadka-jaką talię kupiłam :) 13.10.10, 17:35
          liri-th napisała:

> Tematyka talii- 6 mieczy
          > Co to za talia- 9 kielichów
          > Cóż wydaje mi się że to tarot dreams albo tarot podróżniczy

A jakże podróżniczy. Karta świata to mapa, na innych kartach statki duże, małe. Każdy gdzieś płynie albo tonie. Gratuluję wam naprawdę jestem pod wrażeniemsmile
      • nielaik Re: Zagadka-jaką talię kupiłam :) 13.10.10, 17:32
        coill napisała:

1 - co to za talia 9 monet
        > 2-skoro tematyczna..to jakiego tematu dotyczy? Smierc
        > 3 - co ją charakteryzuje 3 monety
        >
        > hmm odrazu patrzac na XIII mozna uznac ze jakis tarot smierci hahasmile ae ja tak
        > doslowna nie chce byc,to napewno nie takie proste... co charaktryzuje XIII - zd
        > rowie, przemiany,zycie/smierc,
        > moze jakies talia nazywajaca sie kartami zycia/drogi...pór roku? Moze tego co p
        > rzyziemne w jakis sposob(zwierzaki, kwiaty..) heh....
        Piraci a tam jest dużo panów spod ciemnej gwiazdy, którzy szlachtują, ucztują i w kobietach nie przebierają. Miny mają też iście śmiercionościne. Na głupca to nie chciałabyś się nadziać w ciemnym zauku. Statki toną, albo jesteś sama na bezludnej wyspie. Twoja sytuacja może się zmienić dimaetralne. Kościotrupy i duchy moja kochna trochę tutaj powiewają, jako pamiątka po tych co zapomomiano zabrać na statek. Są np na 8 mieczy, 8 buław a tak dla ozdoby, smile
        Dosłownie pasuje do opisu, ale w przeności to chyba też. Przecież śmierć zmienia, a w życiu pirata o to nie trudno i dosłownie i w przenoścni. Nie talia nie jest ponura, podnosi na duchu, ma klimat.

> Napewno karty powinny byc dla ciebie "piekne" wizualnie,plastyczne i estetyczne
        > bo 9 monet tak pokazuje. WIec niewykluczone ze moze zdobiona jakimis wrorami,a
        > moze i doslownie-kwiatowo tam i liściaście(jak na moim kartach)?

Tak, talia jest piękna, kolorowa, wzorzysta.

> Tyle monet,,..moze ona (lub opakowanie czy woreczek) jest złocona? no chyba ze
        > jakas super droga..

Nie jest super droga 75zł.

> odpowiedz!! big_grin

• ivana Re: Zagadka-jaką talię kupiłam :) 13.10.10, 14:07
      No i teraz do ktorego rozkladu sie ustosunkowac?wink
      Łącznikiem obu rozkładów jest plastycznosc i piękno kart. Stawiałabym na fakt , iz talia moze daleko odbiegac obrazami od podstawowej talii. Wydaje sie sie bogata w kolorystyke i symbolike. Niewykluczone ze jest talia z "wyzszej polki" pod wzgledem cenowym.
      To tyle ile moge powiedziec o cechach wspolnych dwoch rozkladowwink
      • nielaik Re: Zagadka-jaką talię kupiłam :) 13.10.10, 17:48
        ivana napisała:

> No i teraz do ktorego rozkladu sie ustosunkowac?wink
        > Łącznikiem obu rozkładów jest plastycznosc i piękno kart. Stawiałabym na fakt ,
        > iz talia moze daleko odbiegac obrazami od podstawowej talii. Wydaje sie sie bo
        > gata w kolorystyke i symbolike. Niewykluczone ze jest talia z "wyzszej polki" p
        > od wzgledem cenowym.

Odbiega zanczeniowo od podstawowej talli. Kim jest tutaj eremita? Nie wygląda na kogoś, kto z chęcią zgłębia się w arkana wiedzy duchowej. To pirat doświadczaony, ale wygląda na opuszonego na wyspie nie z włansej woli. Dibałeł jest świetny, jegomość robi co chce i wszyskich ma w poważaniu, a jak wystojony. Cesarzowa, no cóż. To nie jest ponętna kobieta z R.W. Tutaj mamy kogoś znudzną starszą panią, zapiętą po szyję, trzesię pewnie całym królwstwem ale to bardziej szefowa niż kochanka. Gwiazda jest ciekawa. Pirat stoi na statku i patrzy przez lunetę w niebo. Widać gwizdozbiór Oriona. Księżyc, wielka ośmiornica atakująca statek. Ta karta spodobała mi się. Mam skojarzenia z frutti di mare i chętnie byż zjadła pizzę z tymi dodatkami. Kapłanka, bystra babeczka, ale piersiasta, obwieszona złotem, wrózy w jakiejś tawernie piratowi. Kapłanki to zazwyczaj niewinne, niedośiwadczone w sprawach erotyki, a ta na taka nie wyglada. Na romas polecam ją a nie Cesarzową z tej talii.

Talia jest bogata kolorystycznie i symbloicznie, ale myślę, że trzeba by trochę poczytać o piratach aby wyciągnąć maksimum z rozkładów. Beczułki to kielichy, w załączonej książeczce naposano, że piraci pili alkohol dla kurażu, rozgrzania, rozweselenia. To chyba też zmienia interpretację. Jest to woda ognista. Karty nie są z wysokiej senowej pułki. 75zł
    • ivana Re: Zagadka-jaką talię kupiłam :) 13.10.10, 14:21
      A moze to jest tarot staroegipski?
      Śmierć z jednego rozkladu plus 6 mieczy z drugiego tak mi sie kojarzy z mitami egipskimi , gdzie umarli przeprawiali sie po smierci na drugi brzeg rzeki....?
      • nielaik Re: Zagadka-jaką talię kupiłam :) 13.10.10, 17:51
        ivana napisała:

> A moze to jest tarot staroegipski?
        > Śmierć z jednego rozkladu plus 6 mieczy z drugiego tak mi sie kojarzy z mitami
        > egipskimi , gdzie umarli przeprawiali sie po smierci na drugi brzeg rzeki....?

Dobrze łączysz, 6 mieczy dokładnie pokazuje z czym ten tarot jest związanu, a śmierć i trup w tej talii ściele się gęsto smile
    • zainteresowany1977 Re: 13.10.10, 16:04
      Decameron Tarot, no ewentualnie Casanova Tarot smile
      • nielaik Re: 13.10.10, 17:22
        Kochani no jakże trudne jak dobrze wam poszło. Ha ha tarot śmierci a jakże! Już odpowiadam.
        • krolowa.mieczy Re: 13.10.10, 17:27
          wylosowałam pazia mieczy i włąściwie nie mam pomysłu.
          Rozmawiałyśmy niedawno o wampirach więc może sprawiłaś sobie taką talię? ten paź lekko pasuje ale tylko leciutko.
          poddaję się.
          • nielaik Re: 13.10.10, 17:56
            krolowa.mieczy napisała:

> wylosowałampazia mieczyi włąściwie nie mam pomysłu.
            > Rozmawiałyśmy niedawno o wampirach więc może sprawiłaś sobie taką talię? ten pa
            > ź lekko pasuje ale tylko leciutko.
            > poddaję się.

Na początku też się podałam. Choć powiem szczerze, że nie wiedziałbym o jaką talię chodzi. Dopiero po fakcie coś można wymyslić. Dołownie weźmiemy to co jest na karcie. Szaty tej postaci to fale oceanu i to w kolorze niebieskim, cała karta jest nią pokryta, a że paź mieczy?
            Podejdźmy do tego w ten sposób, że staki bez wody i powietrza nie moga się poruszać, nie istnieją.
            • nielaik Re: 13.10.10, 17:58
              Tarot of the Pirates. Dodam jeszcze, że karty mają piękną okładkę w kolorze turkusowych fal.
              • krolowa.mieczy Re: 13.10.10, 18:08
                o ja cie nie mogę! przecież ten pazik mieczy to idealny pirat jest!!!!
                No osobowośc i charakterek pirata ma! a na dodatek płąszcz piracki, sztylecik...
                Jaki ten człek tępy jest! ;P
              • ivana Re: 13.10.10, 18:27
                Dobrze wiec kombinowalam o przeprawie przez rzęke w krainę śmierci...wink Piraci pływają i sieją śmierć i spustoszeniewink
                • nielaik Re: 13.10.10, 18:35
                  Śmierć-symbolem piratów jest czaszka smile
                  • nielaik Re: 13.10.10, 18:40
                    Zagadka monet. Tarot nie jest złocony, ale denary, skrzynie skarbów są tutaj powszechnym motywem, można powiedzieć, że wszystko się wokół nich kręci. Na karcie króla i królowej wytępują w ogromych ilościach. 3 denarów, może też nawiązywać do czasów, w którcyh działali piraci.
                    • nielaik Re: Ivana 15.10.10, 16:44
                      Jak wpadłaś na to, że talia odbiega znaczeniowo od tradysyjnego R.W?
                      • ivana Re: Ivana 15.10.10, 16:49
                        Patrze na karty i zawsze liczy sie moje pierwsze wrazenie.. nie wiem, nie potrafie tego jakos racjonalnie wyjasnic. Trzymam sie pierwszej mysli, ktora mi przyjdzie do glowy po obejrzeniu ilustracji na kartach..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka