Dodaj do ulubionych

MATURA 2011 = JĘZYK POLSKI

03.05.11, 18:47
jutro Moja Córka zdjae mature ..zapytałam kart jakie beda pytania ..maja byc 2 pytania , wiec pomyslalam ze karty pokaza z jakich lektur

1. 4mieczy, 3monet, 2mieczy
2. 10 monet, swiat, 3mieczy
pierwszy moze byc jakas poezja , samottnik izolujacy ise , brakk jemu kontaktu z innymi ..3 monet jako checi rezlizacji czegos

drugi temat opowiada o rodzinie-sadze, majatku, zamozni ludzie , jakies miasto ogolnie szlachta...swiat moze to zagranica lub osoba egistyczna w centrum zainteresowania ( "lalka") i na koncu niespelniona miłosc

pomozcie prosze bo z córka sie glowimy strasznie
Obserwuj wątek
    • algaria Re: MATURA 2011 = JĘZYK POLSKI 03.05.11, 18:54
      1 temat to może być jakiś rycerz - Pieśń o Rolandzie albo coś z trylogii np Potop lub Dziady - choć to trudne i nie bywa na współczesnych maturach chyba że rozszerzonych.
      2 to Lalka, Chłopi albo Nad Niemnem
      • asia.33 Re: MATURA 2011 = JĘZYK POLSKI 03.05.11, 19:01
        patrzyłam na karty...i wg 10 monet jakas bogata rodzina, szlachhta , majatki..ale tez dopatrzyłam sie ,ze sa tam dwa psy czyzby Kłusy i Sokół? Pan Tadeusz
    • algaria Re: MATURA 2011 = JĘZYK POLSKI 03.05.11, 19:04
      jeszcze z 1 skojarzył mi się z "Kordianem" albo "Konradem Wallenrodem" ale jak już pisałam to trudne lektury i dzieciaki ich nie kumają wink - wiem bo w tym zawodowo siedzę wink
      • asia.33 Re: MATURA 2011 = JĘZYK POLSKI 03.05.11, 19:11
        tak mi tez tak sie skojarzyło , dokladnie to samo
        • algaria Re: MATURA 2011 = JĘZYK POLSKI 03.05.11, 19:24
          ale Pan Tadzio - to też jest myśl i za granica i szlachta i konflikt i miłość nieszczęśliwa
    • misboaa Re: MATURA 2011 = JĘZYK POLSKI 03.05.11, 19:58
      > 1. 4mieczy, 3monet, 2mieczy
      Poezja. Treny, epitafia. Porównanie np Horacego z Mickiewiczem. Szekspir. Jakaś klasyka.
      > 2. 10 monet, swiat, 3mieczy
      Emigracja i tęskonta.
    • pageofcups Re: MATURA 2011 = JĘZYK POLSKI 04.05.11, 11:43
      Tematy wypracowań były następujące: rozterki uczuciowe Justyny, bohaterki "Granicy" Zofii Nałkowskiej oraz podejście do życia na emigracji w dwóch wierszach - "Światło w ciemnościach..." Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej i "Gdy tu mój trup..." Adama Mickiewicza.

I jak? Pytam, bom ciekawa. Z emigracją trafiłyście.
      • asia.33 Re: MATURA 2011 = JĘZYK POLSKI 04.05.11, 19:32
        w sumie tak bo
        1. tamat mowiłam ze poezja
        2. obstawiałam "lalke" ale nie pomyslałam, ze 10monet to tez wlasnie "granica" - 2swiaty bogaci i biedni oraz krzywda Justyny na koncu jako 3mieczy pasowało idealnie
        • pageofcups Re: MATURA 2011 = JĘZYK POLSKI 04.05.11, 19:49
          Faktycznie, Świat to jak piszą w brykach "kamienica Celiny Kolichowskiej prezentuje przekrój społeczny i bogatą panoramę" smile I 3 Mieczy jak ulał. Trzymam kciuki za córkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka