Dodaj do ulubionych

Pustelnik a narkotyki

08.04.13, 15:37
Czytając bloga królowej mieczy natknęłam się na wpis o dopalaczach które pokazały jej się w karcie pustelnika. W moich ćwiczeniach na uzależnienie od narkotyków również wypadł pustelnik.. Dla mnie trochę dziwna karta jedyne skojarzenie jakie mi się nasuwa to to że narkotyki to ucieczka od samotności smutku reprezentowanej przez tą kartę. Pustelnik to człowiek mądry taki realista odpowiedzialny.. Narkotyki to wszystko odbierają mądrość zamieniają w głupotę realizm w ucieczkę od tego świata odpowiedzialność w infantylizm i lekceważenie.. Przy narkotykach liczy się "fan" dobra zabawa wyluzowanie co nie ma nic wspólnego z pustelnikiem który twardo stąpa po ziemi w takim razie jak myślicie dlaczego właśnie ta karta? Jakie są wasze przemyślenia skojarzenia?
Obserwuj wątek
    • baba_potwor Re: Pustelnik a narkotyki 08.04.13, 16:16
      Pustelnik nie ma kontaktu ze światem. Jest sam ze swoimi myślami i cieniami, które tworzy światło jego lampy. Stoi na szczycie góry - z dołu może nawet go widać, ale kontaktu z nim nie da się nawiązać. Może dlatego?
      • leda-is-one Re: Pustelnik a narkotyki 08.04.13, 16:29
        Kiedyś miałam koleżankę/nadal ją mam tylko życie nam poluzowało kontakty/,bardzo wykształconą i niestety bardzo lubiła się napić..w samotności..i mi mówiła ze ona wtedy jak wypije ,ma takie pomysły i taka się wartościowa czuje i ze po alkoholu to ona encyklopedie może napisać i ze lubi samotnie i prowadzenie rozmów sama ze sobą..W realu była zakompleksiona i wycofana,rzadko się odzywała nie pytana..Mnie tu ten Pustelnik pasuje jak ulał.Picie pod kontrola.narkotyki dla odlotu i innego stanu świadomości.ale też pod kontrolą.Jej tajemne popijanie nigdy na jaw nie wyszłowink
        • freya_v Re: Pustelnik a narkotyki 08.04.13, 16:42
          Tak sobie jeszcze pomyślałam że w przypadku młodzieży gdy sięgają po narkotyki to się izolują głównie od rodziny.. Zamykają się w pokoju ukrywają więc tu też pustelnik by pasował.. Odmienny stan świadomości o którym piszecie też bardzo pasuje bo pustelnik co prawda wchodzi zwykle na wyższy poziom świadomości a narkoman nie w wyższy tylko poprostu inny..
    • krolowa.mieczy Re: Pustelnik a narkotyki 08.04.13, 19:05
      A czymze jest Eremita?
      To święty. Odchodzi w samotność. Poprzez ascezę osiaga bliski kontakt z Bogiem. Osiaga nirwanę.
      Samotnie.
      Bo dopalacze i narkotyki w ostatecznym rozrachunku dzieją się w samotności. To człowiek sam przeżywa te stany, nikogo nie ma obok. Nikt za rękę nie potrzyma. Zapada się w sobie i jest sam ze swoimi wizjami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka