08.07.14, 20:28
Witam smile

Mam sporą wadę wzroku, minusy. Na co dzień noszę szkła kontaktowe. Chce, a wręcz muszę odzyskać dobry wzrok m.in. ze względu na wymarzoną pracę. Najskuteczniejszy podobno jest laser ale słyszałam o met. Batesa, nawet kiedyś parę tygodni ćwiczyłam i miałam takie chwilowe przebłyski dobrego widzenia ale ciężko mi było w tych ćwiczeniach wytrwać. I teraz zastanawiam się czy znowu ćwiczyć czy może zbierać fundusze na operację... Położyłam karty na pytanie: co muszę zrobić aby odzyskać dobry wzrok?

7 kielichów, kapłanka, 9 monet /z przełożenia 10 kielichów

Chyba nie widać tu operacji.
7 kielichów to sięganie po coś odległego/ patrzenie na to co odległe
Kapłanka pokazuje kontrast czarne/ białe
9 monet - kobieta jest w ogrodzie na łonie przyrody, wśród zieleni, na mojej karcie gra na pianinie. Relaks wśród zieleni?

Dwie pierwsze karty kojarzą mi się z konkretnymi ćwiczeniami.

Macie może jakieś pomysły? Proszę o pomoc w interpretacji.
Obserwuj wątek
    • exiled.angel Re: wzrok 08.07.14, 20:38
      7 kielichów skojarzyła mi się z tym co ty widzisz, zamazany obraz, iluzoryczność pasuje. Ja również nie widzę operacji, 9 monet to duży koszt a 10 kielichów? brak motywacji, odkładanie sprawy na później, ciężko zacząć ci odkładać te pieniądze, być może nie potrafisz zrezygnować z jakiś przyjemności. Nie ma tutaj nic na temat ćwiczeń wg mnie.
      • hanna1985 Re: wzrok 09.07.14, 10:46
        Mnie te kart kojarza sie z sytuacja obecna, nie widac ti zadnego ruchu, kierunku, w ktorym nalezy sie zwrocic. 7pucharow to ty, nie wiesz co wybrac, Kaplanka tajemnicza, nic nam nie mowi o sytuacji, poza tym, ze ty chcesz sie dowiedziec czy operacja czy cwiczenia, dwojka to wybor! Kaplanka zacheca do zainteresownia sie tymi sposobami, niech one ujrza swiatlo dzienne, poczytaj, podowiaduj sie, zasiegnij zrodla z madrosci, 9 monet oznacza sukce za wszelka cene, sklonna jestes poswiecic wszytsko, aby to osiagnac. 10 pucharow, dziesiatki to dopelnienienie, aby rozpoczac nowy etap, czyli tak jak piszesz, ze chcesz rozpoczac wymarzoná prace.
        • hanna1985 Re: wzrok 09.07.14, 10:52
          Jezeli mialaby cos powiedziec Kaplanka, to chyba to, zebys pracowala z podswiadomosci,a jelsi zakodujesz sobie, ze cwiczenia pomoga, to pomoga, nalezy w to uwierzyc, a ty moze boisz sie, ze bedizesz cwiczyc, tyle z siebie dasz i nic? Zero poprawy? Moze zrob rozklad wybor, porownamy? Tylko njie trzy karty, jest tyle pieknych ukladow smile
          • maczlijka Re: wzrok 11.07.14, 17:45
            exiled.angel napisał(a):

> 7 kielichów skojarzyła mi się z tym co ty widzisz, zamazany obraz, iluzorycznoś
            > ć pasuje.
            No tak dokładnie, wszystko zamazane.

Ja również nie widzę operacji, 9 monet to duży koszt a 10 kielichów?
            > brak motywacji, odkładanie sprawy na później, ciężko zacząć ci odkładać te pien
            > iądze, być może nie potrafisz zrezygnować z jakiś przyjemności. Nie ma tutaj ni
            > c na temat ćwiczeń wg mnie.
            Koszta faktycznie są duże ale w ciągu paru miesięcy dałabym radę. I faktycznie odkładam to, wolałabym uniknąć i operacji i mozolnych ćwiczeń.

hanna1985 napisała:

> Mnie te kart kojarza sie z sytuacja obecna, nie widac ti zadnego ruchu, kierunk
            > u, w ktorym nalezy sie zwrocic. 7pucharow to ty, nie wiesz co wybrac, Kaplanka
            > tajemnicza, nic nam nie mowi o sytuacji, poza tym, ze ty chcesz sie dowiedziec
            > czy operacja czy cwiczenia, dwojka to wybor! Kaplanka zacheca do zainteresownia
            > sie tymi sposobami, niech one ujrza swiatlo dzienne, poczytaj, podowiaduj sie,
            > zasiegnij zrodla z madrosci, 9 monet oznacza sukce za wszelka cene, sklonna je
            > stes poswiecic wszytsko, aby to osiagnac. 10 pucharow, dziesiatki to dopelnieni
            > enie, aby rozpoczac nowy etap, czyli tak jak piszesz, ze chcesz rozpoczac wymar
            > zoná prace.

Fakt faktem, że na rzęsach stanę, żeby dostać tę robotę. Pierwszy etap mam już za sobą. Długo to trwało, musiałam się sporo namęczyć. Wady wzroku na badaniu nie zauważono. Nie pytajcie jakim cudem. Ale boję się, że na corocznych badaniach w końcu sprawa się rypnie. Zresztą nie chcę sobie ani nikomu innemu krzywdy zrobić.

a ty moze boisz sie, ze bedizesz cwiczyc, tyle z siebie dasz i nic? Zer
            > o poprawy?
            No trafiłaś w samo sedno Haniu, boję się że się namęczę, stracę mnóstwo czasu i nerwów a potem i tak pójdę pod skalpel, a lekarzy i zabiegów się boję, że zamiast pomóc to jeszcze bardziej pogorszą sprawę.

• hanna1985 Re: wzrok 11.07.14, 18:57
              Trzeba zrobic dwa rozklady an cwiczenia, na operacje.
            • hanna1985 Re: wzrok 11.07.14, 18:59
              Jak dlugo nalezy cwiczyc z okiem? Czy moglbybyc to laser zamiast skalpela czy nie ma takiej mozliwosci?
              • maczlijka Re: wzrok 11.07.14, 19:04
                Juz zroobilam dodatkowe rozklady, troche mi zajelo ich pisanie smile

Tak to jest wogole operacja laserem nie skalpelem. Laserowa korekcja wzroku. A co do ćwiczeń to Bates pisał, że u różnych osób poprawa następowała w różnym czasie, od paru dni do paru lat uncertain. U niektórych musiał mocno kombinować z dopasowywaniem ćwiczeń.
    • maczlijka Re: wzrok 11.07.14, 19:00
      Zgodnie z sugestią zrobiłam inne rozkłady. Co musze zrobić, żeby odzyskać dobry wzrok?

1. Ocena sytuacji - rycerz buław
      Bardzo, ale to bardzo chcę coś z tym zrobić i to szybko.

2. Tego nie powinnam czynić - 10 kielichów
      Przestać czekać aż samo się zrobi. Nie podchodzić do sprawy emocjonalnie. Nie myśleć że w tej kwestii zrobiłam już wszystko co się dało. Nie poddawać się. Heh i znów mi się nasunęło skojarzenie z Batesem, o rozprężeniu wzroku i próbie zobaczenia wszystkiego na raz. I ewentualnie ze szkłami kontaktowymi. Może chodzi o to, że te chwilowe przebłyski które miałam to wcale nie wszystko co jestem w stanie osiągnąć.

3. To co powinnam uczynić - 2 buław
      2 buław pokazuje mi się zwykle jako oddzielenie od czegoś. Czyli jeśli 10 kielichów oznacza pełnię to mam się od tej pełni oddzielić. Czymkolwiek ona jest...
      Może okulary zamiast szkieł? Oddalić się od obrazu czy tez patrzeć na coś oddalonego. Skupienie. A może trzeba się skupić na jednym oku na raz podczas ćwiczeń a nie na obu jednocześnie? Wykazać się wytrwałością.

4. Rezultat - Siła
      Chyba będzie mnie to kosztować duuużo nerwów i samozaparcia. Nigdy nie wychodziła mi jako wynik więc nie wiem co dokładnie może tu symbolizować..

I decyzja czy wybrać ćwiczenia czy operację:

Karta symbolizująca problem - as kielichów
      Emocje, zbyt duża emocjonalność?
      Woda i wszystko rozmazane jak pod wodą..

Ćwiczenia:
      Stan obecny - 8 mieczy
      To wygląda jak ja w moim zamazanym świecie. Bez szkieł zamykam się w swoim świecie, łóżko, książka, komputer. Problem sprawia mi robienie czegokolwiek w domu, o wyjściu poza dom już nawet nie wspominając. Właśnie tak się czuję, nawet nie lubię oglądać wszystkiego w około, wolę skupić wzrok na czymś co jest blisko i co widzę wyraźnie. Reszta mnie przerasta.

Rada - 6 mieczy
      Należy jakoś wyjść z tego stanu. Może na siłę robić wszystko bez szkieł i wyjść na zewnątrz, choćby na działkę czy nad wodę. Przeskoczyć jakoś ten cały strach, że nic nie widzę że coś mi się stanie..Zmiana dotychczasowych przyzwyczajeń. Na pewno jest to karta która namawia do ruszenia z miejsca. Może mówić, że i tak skończy się to operacją.

Wynik po podjęciu decyzji - cesarzowa
      To chyba pozytywna karta?

Operacja:
      Stan obecny - 5 mieczy
      Na razie wolałabym zdecydowanie uniknąć tej opcji. Boję się, że może coś nie wyjść.

Rada - 10 kielichów
      Zaufać swoim emocjom?

Wynik po podjęciu decyzji - paź mieczy
      Wydaje mi się, że po operacji coś by mogło być nie tak. Przy paziu mieczy zazwyczaj coś "zgrzyta"

Jak to widzicie?
      • exiled.angel Re: wzrok 12.07.14, 09:10
        Wyszła Siła, 2 buław (dylemat) powtarza się 10 kielichów a to jest psychiczna słabość, chociaż inna niż w 5 pucharach, tam jest panika i chęć ucieczki, a tutaj tobie jest zbyt dobrze aby ryzykować. Moja rada, poza kartami jest taka, odłóż te pieniądze, idź na konsultacje i dopiero wtedy połóż karty. Zawsze możesz zrezygnować ale pieniądze warto mieć odłożone, przynajmniej jeden problem z głowy.
        Myślę że ćwiczenia nie pomogą, 10 kielichów to także kres więc musiałabyś się zadowolić tym co jest.
        Problemem jest As puch, wiesz co, to są łzy, myślę że gdzieś tam podświadomie boisz się bólu, że to będzie ropieć i łzawić, boisz się rekonwalescencji po zabiegu.
      • maczlijka Re: wzrok 14.04.15, 12:33
        To ja już po operacji, zbieranie funduszy kosztowało dużo samozaparcia ale na szczęście wszystko jest ok. Tak ten rozkład widzę na spokojnie już po fakcie:

> I decyzja czy wybrać ćwiczenia czy operację:
        >
        > Karta symbolizująca problem - as kielichów
        Może po prostu as pokazał, że jest realna szansa na poprawę widzenia.

> Ćwiczenia:
        > Stan obecny - 8 mieczy
        Widziałam na małą odległość i tak się czułam w sumie jak kobieta z 8 mieczy, uwięziona przez ten wzrok.

> Rada - 6 mieczy
        Zrezygnować z tego pomysłu. Odpuścić sobie jak ci ludzie z karty odpuszczają i płyną w inne miejsce

> Wynik po podjęciu decyzji - cesarzowa
        No bym się wygodnie obijała na kanapie, o aktywniejszym życiu mogłabym pomarzyć bo nikt by mnie nie dopuścił tam gdzie chcę.

> Operacja:
        > Stan obecny - 5 mieczy
        Nie miałam kasy i się mocno tej opcji bałam.

> Rada - 10 kielichów
        Zaufać, że będzie dobrze, że będę zadowolona. Lekarz był ok, czułam się w trakcie bardzo bezpiecznie.

> Wynik po podjęciu decyzji - paź mieczy
        Teraz tak mi się ten pazik kojarzy z tym co robię. Taki jeszcze mało doświadczony z tym mieczykiem hehe Nigdy wcześniej tak na niego nie patrzyłam smile
        • hanna1985 Re: wzrok 16.04.15, 14:10
          No super, ze juz po... ale widzisz calkiem dobrze juz? Npisz prosze pare slow cyz masz zrobiona krekte do zera? Czy ten Paz mieczy moze cos zostawil z wady? Ladne rozkaldy, a ta Cesarzowa mogla mowic, ze i tak poddasz sie zabiegowi nawet gdybys ciwczyla ;D Przeciez to upiekszanie jest w tej karcie!
          • maczlijka Re: wzrok 16.04.15, 15:41
            > No super, ze juz po... ale widzisz calkiem dobrze juz? Npisz prosze pare slow c
            > yz masz zrobiona krekte do zera? Czy ten Paz mieczy moze cos zostawil z wady?

Widzę dobrze, wg lekarza nieco ponad normę. Tyle, że jak patrze lewym okiem to obraz mi się troszkę rozdwaja. Może się jeszcze wyrówna bo oko podobno goi się i stabilizuje do roku czasu.Przy normalnym patrzeniu obydwoma oczami widać dobrze.Pazik mógł jeszcze pokazywać dyskomfort po zabiegu. Niby nie bolało ale oczy były parę dni opuchnięte, łzawiły i nie było to przyjemne. Dostałam też masę leków, nakazów i zakazów na kolejne tygodnie.

L
            > adne rozkaldy, a ta Cesarzowa mogla mowic, ze i tak poddasz sie zabiegowi nawet
            > gdybys ciwczyla ;D Przeciez to upiekszanie jest w tej karcie!

No tak smile A nawet nie tyle upiększanie, bo i tak nosiłam soczewki kontaktowe, co wygoda. Już się nie muszę bawić w zakładanie, zdejmowanie, czyszczenie soczewek. Otwieram oczka i normalnie widzę smile To baardzo ułatwia życie i na codzień i w innych sytuacjach np. podczas pływania albo wyjazdów. I jest naprawdę bardzo wygodne.
            • huit8 Re: wzrok 16.04.15, 16:29
              Maczkijka, wysłałam Ci prywatną wiadomość smile
              • huit8 Re: wzrok 16.04.15, 16:29
                Maczlijka*
    • gwiazdeczka6666 Re: wzrok 23.04.15, 12:22
      chyba trzeba skierowac sie do lekarza bo raczej karty w tym przypadku niestety nie pomoga...bo nie lecza...hmmmm
      • gwiazdeczka6666 Re: wzrok 23.04.15, 12:22
        teraz mozna latwa operacja skorygowac wade wzroku....
    • abecadlo8888 Re: wzrok 15.04.19, 12:53
      Mój dziadek zawsze był pogodną i pełną życia osobą, niestety jego problemy ze wzrokiem znacznie się pogorszyły. Mam wrażenie, że rozpoznaje mnie już bardziej po głosie, bo jak sam mówił, wszystko mu się rozmowy i widzi w zasadzie same kształty. Dziadek jest wyraźnie załamany... nie bardzo wiem gdzie szukać pomocy i co zrobić w takiej sytuacji. Będę wdzięczny za każdą pomoc!
      • miamalic Re: wzrok 15.04.19, 12:56
        Jeśli naprawdę chcesz pomóc dziadkowi to musisz być silny i uzbroić się w nowe pokłady cierpliwości. Wiadomo że osoby starsze nieufnie podchodzą do nowości, a proszenie o pomoc to dla nich niewyobrażalny wysiłek. Wielki plus za chęci ale uważam, że bez profesjonlego wsparcia można bardziej zaszkodzić niż pomóc.
    • kamerados Re: wzrok 29.05.19, 09:48
      Ćwicz, ja po wypadku nie mam wątpliwości,że Bates uchronił moje w pracy jakże potrzebny wzrok. Szkło w negatywnych momentach życiorysu, ktore utkwiło w mięśniach oka pondwóch latach "wyleciało" i wzrok się polepszył. Również Klarin (wyciąg z borówki) okazał się świetny. Noszę od czasu do czasu Ayurwedę, zmniejszyło poczucie "zalania"oczu, i rumianek (siatkówka)z kropelkami z bławatka zrobił swoje. Mam inną wadę, , jeszcze chyba bardziej perfidną, bo jedno oko minus drugie plus.
      7 Kielichów to piękna karta na wizje, Kapłanka na dyscyplinę i przepisane leki. 9 monet i 10 Kielichów to ukańczone może cykle? Ja lubię tą kartę, bo zwiastuje koniec cyklu i dobrą stałą "kasę" czy inne własności Relaks też.
      Po operacji laserowej znajomej, na zaćmę,już w starszym wieku jedno oko "nie wyszło", później nato oko nie widziała już w ogóle.
      Lekarzom (zagranicznym) nic się nie stało. Tam mają tzw. "zdrowy stosunek" i fakt, że im choć jedno wyszło, opiewają do dziś
      ;D
    • amandi11 Re: wzrok 30.05.19, 09:11
      Przede wszystkim zgłoś się do przychodni optomedica.com.pl/, która specjalizuje się w we wszelkich chorobach czy wadach wzroku. Na miejscu są sprzęty, które przebadają cię pod każdym możliwym kątem no i przede wszystkim specjaliści będą wstanie na podstawie tych badań postawić trafna diagnozę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka