ines113 06.12.07, 19:54 Herbatka zaproponowala , zebysmy sprobowaly stworzyc spis skojarzen kart Tarota z zawodami i miejscami. Jesli macie ochote, to mozemy zaczynac. Piszcie prosze swoje skojarzenia. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ines113 glupiec 06.12.07, 19:59 Zawod- kojarzy mi sie z aktorstwem (czesto w taliach jest w stroju blazna), z wszelka rozryka , czyms robionym pod publike, moze byc kabaret Miejsce- skojarzyl mi sie z cyrkiem, w szczegolnosci w polaczeniu z takimi kartami jak sila (tresura zwierzat) i kolo fortuny (arena cyrkowa) Jest jeszcze taki pomysl, zeby uczyc sie tego bezposrednio od Tarota czyli pomyslec o jakims zawodzie i spytac Tarota, jakie karty go pokazuja, co myslicie ? Odpowiedz Link
romanticca Re: glupiec 06.12.07, 20:32 ines113 napisała: > Jest jeszcze taki pomysl, zeby uczyc sie tego bezposrednio od Tarota > czyli pomyslec o jakims zawodzie i spytac Tarota, jakie karty go > pokazuja, co myslicie ? O! to może być ciekawe! Zaraz coś popróbuję. mi z aktorstwem (czy rozrywką w ogóle) kojarzy się Giermek Kielichów, a Głupiec ze studentem. Odpowiedz Link
herbatazcytryna Re: glupiec 06.12.07, 20:42 Świetnie - dopasowywanie karty do zawodu. Chyba fajniejsze.Mi głupiec kojarzy się z kimś, kto jeszcze się uczy. Nie ma stałego zajęcia tylko jest to tu to tam. Miejsce - łąka, wieżowiec ( w końcu jest na skale troszkę mi sie to też ze sceną jednak kojarzy, więc może teatr, sejm - wszędzie, gdzie się przemawia. Aktor kojarzy mi się z Magiem i Śmiercią, choć bardziej z Magiem. Może być każdym. Odpowiedz Link
kija4 Re: glupiec 07.12.07, 14:31 filozof, komik, hazardzista, poszukiwacz przygód, student zaraz przed i po sesji bezrobotny, który nie garnie się do pracy ale kase skąś ma... Chodzi po linie, ryzykant żądny przygód. Miejsce – góry; na podwyższeniu, z przodu, dach; tam gdzie chowasz rzeczy do wyjazdu, puste portfele, torebki, walizki; jeszcze pies pojawia się na karcie - w pobliżu jego legowiska Baran, strzelec Widziałyście "Słoneczny patrol"? Mnie kojarzy się z tą kartą Odpowiedz Link
ines113 Re: glupiec 07.12.07, 17:17 Piszecie o uczniu lub studencie. Dodalabym, ze moze chodzic tez o kursanta, osobe probujaca zmienic zawod lub bierze udzial w jakims szkoleniu. Jako miejsce dochodzi wiec- szkolka, kurs, szkolenie i moze plac zabaw? Odpowiedz Link
coill Re: glupiec to ja dodam jeszcze 08.12.07, 13:52 włóczęgę, czy bezdomny(zwał jak zwał) oraz pacjenta w zakładzie dla niezrónowazonych ) Tyle co do włóczęgi-nie taki jakiego mozemyu znalesc w np 5ciu monetach- Pozatym w Głupcu widzę zawsze motyla... dosc odwaznym(czasem przez wlasna niewiedze)osobnikiem,ktory mogłby spróbowac byc kazdą postacią - czemu nie! a nóż się uda?)) Odpowiedz Link
ines113 Re: glupiec to ja dodam jeszcze 08.12.07, 16:23 W mysl powiedzenia: "Glupiec ma zawsze szczescie". Odpowiedz Link
morgana8 Re: glupiec 08.12.07, 14:11 Miejsce: pawlacz, gorne polki w szafie. Zwykle nikt nie pamieta, co tam jest. Wyjecie jednej rzeczy sprawia, ze inne spadaja Odpowiedz Link
elle33 Re: zawod i miejsce w Tarocie 06.12.07, 22:34 Witajcie Kochani, ja go widze jak o,aktora podroznika ,satyryka,klauna,osobe pracujaca w branzy rozrywkowej, w dyskotece, przewodnik wycieczki, szalony artysta... Odpowiedz Link
neceg Re: zawod i miejsce w Tarocie 08.12.07, 19:59 Cześć. Sprawiedliwość- adwokat, sędzia, prokurator; Król Buław- kulturysta na mojej karcie jest taki roznegliżowany; Moc- trener klubu fittnes; Cesarz- prezes, kierownik; Kapłan- ksiądz, nauczyciel; Rydwan- Taksówkarz, kierowca; Mag- przewodnik; Księżyc- astronauta; Wieża- sprzątaczka, Umiarkowanie- pani zmywająca; Cesarzowa- urzędniczka. Odpowiedz Link
smunaa28 Re: zawod i miejsce w Tarocie 06.01.08, 19:49 A czym waszym zdaniem trudni się: król mieczy? według mnie to osoba starsza która reprezentuje prawo. wiec albo prokurator, sędzia, może adwokat, komornik... Odpowiedz Link
angelbell Re: zawod i miejsce w Tarocie 07.01.08, 01:16 U mnie nieodmiennie krol mieczy wychodzi kiedy jest mowa o lekarzu, psychiatra, terapeuta, psycholog, czasem wskazuje na osobe, ktora zawodowo para sie przekazywaniem wiedzy, szkoleniem innych ( z tym, ze nie jest to nauczyciel z podstawowki, jak juz to wykladowca na uczelni, instruktor) Odpowiedz Link
ines113 Mag 09.12.07, 16:35 Mag kojarzy mi sie ogolnie jako profesjonalista. Jesli np. karty mowia o chorobie, to mag jest lekarzem. Jesli o sprawach sadowych, to jest prawnikiem itd. Poza tym artysta, ktos kto kreuje swoj wlasny swiat czyli magia sztuki. Ale jest to osoba bardzo uzdolniona i tak czy inaczej profesjonalna w tym co robi. Odpowiedz Link
sukieneczka_czerwona Re: zawod i miejsce w Tarocie 06.01.08, 20:41 Umiarkowanie-chemik,laborantka Rycerz monet-podróżnik,kierowca,przewodnik Diabeł-polityk,barman Eremita-pisarz Rycerz mieczy-żołnierz,policjant Siła-psycholog,dentysta,lekarz Mag-aktor Papież-ksiądz,wykładowca na uczelni Królowa mieczy-sędzina Sąd-mechanik,malarz Głupiec-uczeń,student,przedstawiciel handlowy Rydwan-kierowca tirów Sprawiedliwość-ekspedientka Odpowiedz Link
flosruberum Re: zawod i miejsce w Tarocie 17.02.08, 21:46 Ja wyczytałam, że Wieża to był naukowiec, ktoś kto pracuje na uniwersytecie (burzy starą wiedzę, aby budować nową), osobiście wyszła mi papieżyca na kogoś, kto pracuje jako wykładowca (trzyma książkę . Odpowiedz Link
kija4 Re: zawod i miejsce w Tarocie 17.02.08, 09:20 zawód (bezpośrednia pomoc innym; wewnętrzny potencjał) - opiekunka, wróżka, szamanka, kapłanka (zakonnica), nauczyciel, doradca, psycholog, mistrzyni reiki, bioenergoterapeuta (uzdrowicielka) poeta. Magister z papierkiem bez praktyki. Matka--> kura domowa. - coś schowane, ukryte, czego trzeba poszukać, między papierami, gdzieś głębiej, wewnątrz/ między. Odpowiedz Link
miseczka.0 Re: zawod i miejsce w Tarocie 18.02.08, 13:48 wisielec-bezrobotny sąd-kurator, psycholog gwiazda- wschodząca arystka wieża-budowlaniec koło fortuny-szukający pracy pustelnik-księgowy? archiwista księzyc-portier, barman, procownik mediów słońce-przedszolanka, praca z młodzieżą Odpowiedz Link
mohitoo Re: zawod i miejsce w Tarocie 18.02.08, 20:50 mag - aktor kapłanka - nauczycielka cesarzowa - kura domowa cesarz - dyrektor, zarzadca papież - ktoś duchowny rydwan - kierowca, podróżnik sprawiedliwość - prawnik eremita - nauczyciel co niesie kaganek oświaty koło fortuny - cyrkowiec, akrobata moc- weterynarz ale tez nie wiem czemu kobieta lekkich obyczajów wisielec - bezreobotny smierć - restaurator zabytków umiarkowanie - farmaceuta diabeł - polityk albo złodziej wieża budowlaniec gwiazda - artysta księżyc - wróżka, psycholog psychiatra słonce - przedszkolanka sąd - grabarz(?) głupiec - hmm dla mnie to ktoś kto szuka drogi, taki włoczykij z muminków Odpowiedz Link
kija4 Diabeł 27.02.08, 16:16 Posiałam zeszyt do wróżb. Nie mogę znaleźć. Jakie miejsce w domu odp. tej karcie? Że bies zakrył ogonem to wiem...Koło łóżek sprawdzone,szafki też. Odpowiedz Link