eu.ro 02.11.09, 13:03 lub innej kompetentnej osoby. Uprzejmie proszę o informację, czy w przedszkolu niepublicznym musi istnieć Rada Pedagogiczna. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mariwu Re: do Mariwu 02.11.09, 15:00 >Uprzejmie proszę o informację, czy w przedszkolu > niepublicznym musi istnieć Rada Pedagogiczna. Specjalnie się tym nie zajmowałam, bo zatrudniam tylko 2 nauczycieli, więc temat mnie nie dotyczy bezpośrednio. Ustawa o systemie oświaty mówi: "Art. 40. 1. W szkole lub placówce zatrudniającej co najmniej 3 nauczycieli działa rada pedagogiczna, która jest kolegialnym organem szkoły lub placówki w zakresie realizacji jej statutowych zadań dotyczących kształcenia, wychowania i opieki." Wydaje mi się, że wizytator zajmujący się przedszkolami niepublicznymi odpowiadał na pytanie, które zadałaś, twierdząco. Chociaż znaczna część kompetencji rady podanych przez ustawę, w przedszkolach niepublicznych jest najczęściej w rękach własciciela/organu prowadzącego lub dyrektora przez niego zatrudnionego. W ustawie jest także zapis: "Art. 44. Minister właściwy do spraw oświaty i wychowania określi, w drodze rozporządzenia, typy szkół i placówek, w których nie tworzy się rady pedagogicznej ze względu na specyficzną organizację pracy szkoły lub placówki." Znalazłam takie (nie wiem, czy aktualne) isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20011201290&type=2&name=ATTA6V1Q Nie potrafię Ci pomóc. Odpowiedz Link
eu.ro Re: do Mariwu 02.11.09, 18:06 Dziekuje za szybka odpowiedz. Pozwole sobie zadac jeszcze jedno pytanie. Analizujac rozporzadzenie MEN z 7.10.2009 w sprawie nadzoru pedagogicznego rozumiem, ze §20 oraz §21 dotycza tylko szkol i placowek publicznych. Czyli dyrektor p-la niepublicznego nie musi przygotowywac planu nadzoru oraz przeprowadzac ewaluacji. Czy popelniam gdzies blad. Odpowiedz Link
mariwu Re: do Mariwu 02.11.09, 22:42 >rozumiem, ze §20 oraz §21 dotycza tylko szkol i > placowek publicznych. Całkowicie podzielam Twoje zdanie Odpowiedz Link