Dodaj do ulubionych

Podręczniki na III rok | Warszawa

08.09.07, 15:36
Co polecacie? Z czego warto się uczyć?
Obserwuj wątek
    • sonic84 Re: Podręczniki na III rok | Warszawa 08.09.07, 15:47
      Mikrobiologa :

"Mikrobiologia lekarska" Gabriel Virella
      "Wirusologia" Collier
      ksera prezentacji z seminariów (w sklepiku;)
      warto jeszcze nabyć skrypt wydany dobre parę lat temu przez zakład
      mikrobiologii.Do tej pory krążył tylko wśród studentów ale może w tym roku
      wydadzą wreszcie jego zaktualizowaną wersję.

Anatomia patologiczna (patomorfologia)
      "Patomorfologia" pod red.S.Krusia (trzeba mieć nowe wydanie.Warto jeszcze
      wypożyczyć starą wersję tej książki -"Anatomia patologiczna" z fioletową okładką.)

Patofizjologia -wielgachny podręcznik "Patofizjologia" autora nie pamiętam ale
      został wydany przez PZWL + prezentacje poszczególnych asystentów z seminariów.
      Farma- nieśmiertelna "Farmakologia" Kostowskiego(dwa tomiszcza)+ wykłady (radzę
      chodzić)+ prezentacje asystentów z seminariów (radzę się wczytywać ;))
      Interna-"Diagnostyka internistyczna" Tatoń
      Psychologia -skrypt z skrypciarni
      • sonic84 C.D podręczników 08.09.07, 15:53
        Pediatria-tak na dobrą sprawę nic.
        Propedeutyka onkologii-zaliczenie na podstawie obecności
        Etyka medyczna-j.w
        Genetyka medyczna-notatki z zajęć.Czekają się głównie obliczenia ;)
        Parazytologia-niebieski podręcznik "Parazytologia lekarska"-nie pamiętam
        autora.Pamiętaj,aby robić solidne i dokładne notatki podczas seminarium,gdyż
        test końcowy opiera się w 99% na materiale wykładanym na owych seminariach.
        • sonic84 Re: C.D podręczników 08.09.07, 15:55
          Ach i jeszcze historia medycyny-skrypt.
          I to by było na tyle.Jeśli jeszcze sobie coś przypomnę,to wystukam w najbliższym
          czasie.Powodzenia.
          • ameds Re: C.D podręczników 08.09.07, 16:11
            Dzięki za szybką odpowiedź.

Mam jeszcz parę pytań:

Miałeś na myśli te?
            W. Maśliński, J. Ryżewski Patofizjologia PZWL 2002
            R. Kadłubowski i A. Kurnatowska: Zarys parazytologii lekarskiej

O nowym Krusiu słyszałem sporo niedobrych opinii. A co myślisz o 'Patologii' Robbinsa?

Mikrobiologii lekarskiej Virella nie ma w spisie zalecanych podręczników...
            • sonic84 Re: C.D podręczników 08.09.07, 16:35
              patofizji-maśliński
              Co do parazytologii- cóż tego podręcznika nie znam ale myślę,że też jest dobry
              (jak napisałam wyżej najważniejsze są notatki z seminariów.Podręcznik to tylko
              dodatek imoże zdarzyć się tak,że na jego przeczytanie nie będzie nawet czasu)

Kruś-nowy -to jednak podstawa + stary,jako uzupełnienie.Co do Robbinsa,cóż sama
              go posiadam i uważam ,że jest niezły-b.obszerny ale jednoczesnie nowoczesny i
              bogato ilustrowany.Można się w niego zaopatrzyć, niemniej kolokwia i egzamin
              opierają się właśnie na krusiu.W tym roku pierwszy raz od paru lat był egzamim
              testowy i wpadlo parę pytanek z wykładów (warto przejść się na parę z nich).

Virella nie figuruje w spisie ale wszyscy,powtarzam wszyscy się z niego
              uczą.Jest jeszcze podręcznik Zaręmby ale to straszna cienizna.Oczywisćie sam
              Virella nie wystarczy-należy go "uzupełnić ' podręcznikami i materiałami ,o
              których napisałam w pierwszym poście.
              • sonic84 Re: C.D podręczników 08.09.07, 16:37
                Achh zapomniałabym jeszcze mikrobiologia-"Antybiotykoterapia praktyczna" -Danuta
                Dzierżanowska (potrzebny jest tylko pierwszy tom)
              • ameds Re: C.D podręczników 08.09.07, 16:43
                Thx.
                • katie20 Re: C.D podręczników 27.06.08, 11:48
                  No to odswiezam temat :)
                  Napiszcie czy cos sie zmienilo...chce teraz wypozyczyc, bo we
                  wrzesniu juz pewnie nic nie bedzie.
                  pozdrawiam
                  • sonic84 Re: C.D podręczników 27.06.08, 18:34
                    Jak wyżej.Myślę ,że co do mikrobów to nic się nie zmieniło.Co do farmy również..
                    Jeśli chodzi o patomorfologię,to poza nieśmiertelnym Krusiem wypożycz sobie
                    Robbinsa ,póki jeszcze jest.Egzamin końcowy troszeczkę pod niego
                    podchodzi,kolokwia niekoniecznie bo część asystentów preferuje Krusia a część
                    Robbinsa.
                    • katie20 Re: C.D podręczników 02.10.08, 16:07
                      szczegolnie jezeli twoim asystentem jest S-F ;) co mi sie wlasnie
                      trafilo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka