Dodaj do ulubionych

Windows 7 systemem łasym na zasoby sprzętowe

IP: 83.1.85.* 20.02.10, 09:46
Przecież to bardzo logiczne, bo Windows 7 i Windows Vista to jedno i to
samo tylko pod różnymi nazwami. Kiedy w końcu ludzie przestaną wierzyć
w marketingowy bełkot i wyrzucać pieniądze w błoto?
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: Windows 7 systemem łasym na zasoby sprzętowe IP: *.chello.pl 20.02.10, 12:04
      Jakie to ma znaczenie skoro pamięci i procesory są od dawna bardzo
      tanie? Dużo bardziej dla wielu użytkowników są warte dane, które
      trzyma na tym sprzęcie.
      • Gość: end Skoro ma wartościowe dane, to nie powinien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.10, 17:17
        instalować konia trojańskiego o nazwie windows
    • Gość: szybkosc szybkosc IP: *.chello.pl 20.02.10, 15:05
      windows zrobiono tak zeby ladowal do pamieci, ktora w przeciwnym
      przypadku bylaby w danej chwili nie wykorzystywana, pliki, z ktorych
      uzytkownik lub system czesto korzysta. dzieki temu windows dziala
      szybciej i skutecznie wykorzystuje cala pamiec, ktora inaczej bylaby
      nie wykorzystywana. gdy potrzeba pamieci dla jakiejs aplikacji to
      windows szybko zwalnia czesc wykorzystywanej pamieci. to bardzo
      dobre rozwiazanie.
      • Gość: cyniczny pingwin nie powtarzaj dyrdymałów za Ballmerem IP: 80.48.2.* 20.02.10, 17:03
        mam ubuntu 9.10, ramu bierze 20% tego co siódemka. responsywność jest wzorcowa,
        działanie aplikacji również.

• Gość: asd nie powtarzaj neologolizmów za idiotą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.10, 18:05
          Szanowny Kolego,
          po pierwsze nie ma czegoś takiego jak "responsywność", jest czas odpowiedzi.
          Niestety ze znajomością polskich odpowiedników terminów technicznych u Ciebie na
          bakier.

A i tak wszystko zależy od tego co i jak liczysz ;)
        • Gość: plusik Re: nie powtarzaj dyrdymałów za Ballmerem IP: 83.2.24.* 20.02.10, 20:31
          Pomyliłeś fora pingwiny tutaj nie są omawiane. Bo to rozmowa o innych produktach. Ale jak jesteś tępy to tego nie zrozumiesz
      • Gość: partyk Re: szybkosc IP: *.siec.idealan.pl 20.02.10, 18:29
        Mam na laptopie Viste, 7 i Ubuntu 9.10. Po optymalizacji Vista i 7 zajmują ok.
        700MB, ubuntu przy włączonym preload (czyli też przedwstępnym ładowaniu
        programów do pamięci) zajmuje w RAM ok. 160 MB. jak to wyjasnisz eugeniuszu?
        • Gość: szybkosc Re: szybkosc IP: *.chello.pl 20.02.10, 22:12
          nie interesuje mnie wojna windows vs unix/linux.
          jak dziala "przedwstepne" ladowanie w roznych systemach to moze byc
          ciekawe, ale ja nie znam zasad na jakich sie ono odbywa.
          wiem tylko ze w win7 dziala to fajnie, a gdy wiekszy program
          potrzebuje wiecej ramu to pamiec jest sprawnie zwalniana.
          swoja droga, gdy sie ma wiecej ramu to wykorzystac ram do
          zaladowania najczesciej uzywanych programow czy plikow danych moze
          byc dobrym pomyslem. kiedys m.in. z tego powodu bardzo popularne
          byly ramdyski.
          co komu z ramu, ktory lezy odlogiem?
          • Gość: tet Re: szybkosc IP: 83.1.85.* 21.02.10, 10:46
            Ładowanie wstępne jest nie tylko w Windows 7 ale też w Viście. Ludzie
            zapominają, że Vista to jest to samo co Windows 7 i nie ma między
            tymi systemami praktycznie żadnych różnic (prócz kosmetyką i kilkoma
            szczegółami w GUI). Co do zużycia pamięci, już dawne Unixy (w tym
            Linux) przetrzymywały często uruchamiane programy w buforach.
            Łopatologicznie tłumacząc jest tak, że jak odpalasz pierwszy raz
            program, to ładowany jest do RAM, gdy program się kończy to program
            siedzi dalej w pamięci (w buforach), oczywiście ta pamięć może być
            użyta przez inne programy, ale w przypadku kolejnego odpalenia tego
            samego programu program uruchamia się z RAM. Coś co zostało wymyślone
            w dawnych czasach, niezależnie od Microsoftu (a jak wiemy Microsoft
            opiera się na prymitywnych systemach DOS i wszelkie błędy i
            niedogodności w tym systemie są związane ze wsteczną kompatybilnością
            z tym pseudo-systemem - chociażby zapis ścieżki w postaci C:\katalog
            a nie po ludzku /dysk/katalog tak jak adres serwer/katalog,
            zresztą w C/C++ znakiem \ poprzedza się kody specjalne).
            • maruda.r Re: szybkosc 21.02.10, 12:13
              Gość portalu: tet napisał(a):

Co do zużycia pamięci, już dawne Unixy (w tym
              > Linux) przetrzymywały często uruchamiane programy w buforach.

W systemach Microsoft zaimplementowano ten mechanizm w wersji Windows 3.0
              (1990), a Linux pojawił się w 1991.

Pewnie zaraz napiszesz, że pierwsze linie kodu Linuksa znaleziono w egipskich
              piramidach.

• Gość: szybkosc Re: szybkosc IP: *.chello.pl 21.02.10, 16:59
              Windows7 wywodzi się z rodziny Windows NT, którego jądro
              projektowane jest przez ludzi od UNIX z DECa i posiada wiele
              mechanizmów znanych z systemów UNIX. Dlatego to już nie jest taki
              stary DOS jak to "coponiektórzy" by chcieli to widzieć.
    • Gość: Paweł Windows 7 systemem łasym na zasoby sprzętowe IP: *.wolv.cable.virginmedia.com 20.02.10, 15:27
      pracuję na Windows 7 Professional, Core 2 Duo 2,1 GHz, 2 GB RAM, średnio zajete jest ok 35 % RAM podczas pracy z przeglądarką, natomiast mój laptop z Vistą, procesorem Core 2 duo 2 GHz i 4 GB RAM i uruchomioną przeglądarką ma zajęte przeciętnie 45 - 50% RAM
    • Gość: Sambucus Nigra Re: Windows 7 systemem łasym na zasoby sprzętowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.10, 16:09
      Kiedy różnego rodzaju Dzieci Neostrady, które nigdy nie usiadły na dłużej, niż
      pół godziny, przed komputerem z Windowsem 7, przestaną wypisywać pierdoły w
      Internecie.
      • Gość: partyk Re: Windows 7 systemem łasym na zasoby sprzętowe IP: *.siec.idealan.pl 20.02.10, 18:26
        Co za ironia, dzieckiem neostrady właśnie jesteś ty. Co do Windows 7 i Windows
        Vista to rzeczywiście nie ma żadnych różnic. Zaktualizowana Vista działa
        identycznie jak Windows 7. Mam dwa lapki o porównywalnych parametrach i na obu
        te dwa systemy. Na obu powyłączałem zbędne usługi i antywirusa, minimalne
        zużycie pamięci (przy 4GB) wyniosło ok 700MB na obu systemach. Benchamrki nie
        wykazały większych różnic. Dla myślących polecam wyszukać porównania benchmarków
        Windos 7 i Vista, jak się okazuje wydajność jest ta sama. Także muszę przyznać,
        że ta cała marketingowa kampania nt. wyższości 7 i beznadziejności Visty to
        wielki blef (jak zwykle Microsoft chciał wyciągnąć kasę). Oba systemy to jedno
        i to samo, więc nie ma sensu przepłacać i przesiadać się z Visty na 7.
      • Gość: partyk Re: Windows 7 systemem łasym na zasoby sprzętowe IP: *.siec.idealan.pl 20.02.10, 18:31
        Zobacz z jakiej domeny piszesz. Co do Windows 7 i Windows Vista to rzeczywiście
        nie ma żadnych różnic. Zaktualizowana Vista działa
        identycznie jak Windows 7. Mam dwa lapki o porównywalnych parametrach i na obu
        te dwa systemy. Na obu powyłączałem zbędne usługi i antywirusa, minimalne
        zużycie pamięci (przy 4GB) wyniosło ok 700MB na obu systemach. Benchamrki nie
        wykazały większych różnic. Dla myślących polecam wyszukać porównania benchmarków
        Windos 7 i Vista, jak się okazuje wydajność jest ta sama. Także muszę przyznać,
        że ta cała marketingowa kampania nt. wyższości 7 i beznadziejności Visty to
        wielki blef (jak zwykle Microsoft chciał wyciągnąć kasę). Oba systemy to jedno i
        to samo, więc nie ma sensu przepłacać i przesiadać się z Visty na 7.
    • Gość: Sambucus Nigra Windows 7 systemem łasym na zasoby sprzętowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.10, 16:15
      Z kolei Windows 7 potrafi być żarłoczny, ale pamięć i zasoby przez niego zajęte są oddane do dyspozycji komponentom systemowym, które są odpowiedzialne również za obsługę aplikacji. Z kolei nadmierne wykorzystanie pamięci RAM powoduje przeniesienie danych do dużo mniej wydajnego pliku wymiany. Sprawę powinny ostatecznie rozwiązać benchmarki, przystosowane do możliwości Windows 7.

Czyli "Windows 7 zjada pamięć, ale to dobrze, a właściwie, cokolwiek pewnego będzie wiadomo dopiero wtedy, gdy pojawią się programy testujące bardziej przystosowane do jego architektury"?

Jesteście pewni, że było warto to zamieścić?
    • m4t Windows 7 systemem łasym na zasoby sprzętowe 20.02.10, 16:20
      A ja mam Linux'a z 6GiB RAM i też jest wszystko wykorzystywane przez
      różne bufory... a to, że i Windows 7 potrafi korzystać z pamięci to
      jest tylko znak postępu tego systemu a nie wada.
      • Gość: użytkownik No właśnie IP: *.pl 20.02.10, 16:46
        Zależy czy naprawdę potrafi zarządzać pamięcią jak Linux czy po prostu żre ile
        widzi :)
      • Gość: af Re: Windows 7 systemem łasym na zasoby sprzętowe IP: *.anonymouse.org 20.02.10, 16:52
        Otóż to! Jak pamięć jest, to trzeba z niej korzystać! Dokładnie tak
        samo dzieje się we wszystkich nowoczesnych systemach operacyjnych.
    • Gość: cyniczny pingwin testowałem RC, która brała po rozruchu ~1GB IP: 80.48.2.* 20.02.10, 17:00
      teraz mam ubuntu, które bierze~200mb. ma włączonego compiza.

skoro widać różnicę, to tym bardziej po co przepłacać?
      • Gość: asd Re: testowałem RC, która brała po rozruchu ~1GB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.10, 18:08
        no właśnie pytanie czy widać różnicę ;)

ja wykorzystuję komputer do pracy, nie do zabawy i compiz jest wyłączony ;) mi
        jest potrzebny dobry system do pracy z edytorem tekstu, który współpracuję z
        narzędziami do synchronizacji. Cenie sobie łatwość i wygodę pracy - niestety
        tego nie ma na srubuntu...
        • Gość: asd Re: testowałem RC, która brała po rozruchu ~1GB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.10, 18:15
          Pytanie kto to instalował, w jakich celach korzysta z komputera i jaki jest
          narzut tego oprogramowania na cały system.

W dodatku firma, która chowa się tylko za stroną jednego swojego produktu
          (usługi?) zajmująca się tylko mierzeniem, bez zdefiniowania metodologii jest
          dość ciekawym źródłem. Zwłaszcza, że wszystkie badania są jednoznacznie
          negatywne dla systemów ze stajni Microsoft. Brak informacji o korporacji z
          interesującą nazwą raczej mnie odpycha od tego ich oprogramowania zbierającego
          statystyki (oby tylko i wyłącznie statystyki).

Redaktorów proszę o krytykę źródeł - tego chyba uczą podczas studiów
          dziennikarskich.
    • Gość: erq Windows 7 systemem łasym na zasoby sprzętowe IP: *.uni.lodz.pl 20.02.10, 18:50
      No to dobrze, ze wykorzystuje cala pamiec, to znaczy, ze nie marnuje zasobow i
      mniej korzysta z duzo wolniejszego pliku wymiany

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka