Gość: tet IP: 83.1.85.* 20.02.10, 09:46 Przecież to bardzo logiczne, bo Windows 7 i Windows Vista to jedno i to samo tylko pod różnymi nazwami. Kiedy w końcu ludzie przestaną wierzyć w marketingowy bełkot i wyrzucać pieniądze w błoto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gość Re: Windows 7 systemem łasym na zasoby sprzętowe IP: *.chello.pl 20.02.10, 12:04 Jakie to ma znaczenie skoro pamięci i procesory są od dawna bardzo tanie? Dużo bardziej dla wielu użytkowników są warte dane, które trzyma na tym sprzęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: end Skoro ma wartościowe dane, to nie powinien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.10, 17:17 instalować konia trojańskiego o nazwie windows Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szybkosc szybkosc IP: *.chello.pl 20.02.10, 15:05 windows zrobiono tak zeby ladowal do pamieci, ktora w przeciwnym przypadku bylaby w danej chwili nie wykorzystywana, pliki, z ktorych uzytkownik lub system czesto korzysta. dzieki temu windows dziala szybciej i skutecznie wykorzystuje cala pamiec, ktora inaczej bylaby nie wykorzystywana. gdy potrzeba pamieci dla jakiejs aplikacji to windows szybko zwalnia czesc wykorzystywanej pamieci. to bardzo dobre rozwiazanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyniczny pingwin nie powtarzaj dyrdymałów za Ballmerem IP: 80.48.2.* 20.02.10, 17:03 mam ubuntu 9.10, ramu bierze 20% tego co siódemka. responsywność jest wzorcowa, działanie aplikacji również. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd nie powtarzaj neologolizmów za idiotą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.10, 18:05 Szanowny Kolego, po pierwsze nie ma czegoś takiego jak "responsywność", jest czas odpowiedzi. Niestety ze znajomością polskich odpowiedników terminów technicznych u Ciebie na bakier. A i tak wszystko zależy od tego co i jak liczysz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plusik Re: nie powtarzaj dyrdymałów za Ballmerem IP: 83.2.24.* 20.02.10, 20:31 Pomyliłeś fora pingwiny tutaj nie są omawiane. Bo to rozmowa o innych produktach. Ale jak jesteś tępy to tego nie zrozumiesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: partyk Re: szybkosc IP: *.siec.idealan.pl 20.02.10, 18:29 Mam na laptopie Viste, 7 i Ubuntu 9.10. Po optymalizacji Vista i 7 zajmują ok. 700MB, ubuntu przy włączonym preload (czyli też przedwstępnym ładowaniu programów do pamięci) zajmuje w RAM ok. 160 MB. jak to wyjasnisz eugeniuszu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szybkosc Re: szybkosc IP: *.chello.pl 20.02.10, 22:12 nie interesuje mnie wojna windows vs unix/linux. jak dziala "przedwstepne" ladowanie w roznych systemach to moze byc ciekawe, ale ja nie znam zasad na jakich sie ono odbywa. wiem tylko ze w win7 dziala to fajnie, a gdy wiekszy program potrzebuje wiecej ramu to pamiec jest sprawnie zwalniana. swoja droga, gdy sie ma wiecej ramu to wykorzystac ram do zaladowania najczesciej uzywanych programow czy plikow danych moze byc dobrym pomyslem. kiedys m.in. z tego powodu bardzo popularne byly ramdyski. co komu z ramu, ktory lezy odlogiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tet Re: szybkosc IP: 83.1.85.* 21.02.10, 10:46 Ładowanie wstępne jest nie tylko w Windows 7 ale też w Viście. Ludzie zapominają, że Vista to jest to samo co Windows 7 i nie ma między tymi systemami praktycznie żadnych różnic (prócz kosmetyką i kilkoma szczegółami w GUI). Co do zużycia pamięci, już dawne Unixy (w tym Linux) przetrzymywały często uruchamiane programy w buforach. Łopatologicznie tłumacząc jest tak, że jak odpalasz pierwszy raz program, to ładowany jest do RAM, gdy program się kończy to program siedzi dalej w pamięci (w buforach), oczywiście ta pamięć może być użyta przez inne programy, ale w przypadku kolejnego odpalenia tego samego programu program uruchamia się z RAM. Coś co zostało wymyślone w dawnych czasach, niezależnie od Microsoftu (a jak wiemy Microsoft opiera się na prymitywnych systemach DOS i wszelkie błędy i niedogodności w tym systemie są związane ze wsteczną kompatybilnością z tym pseudo-systemem - chociażby zapis ścieżki w postaci C:\katalog a nie po ludzku /dysk/katalog tak jak adres serwer/katalog, zresztą w C/C++ znakiem \ poprzedza się kody specjalne). Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: szybkosc 21.02.10, 12:13 Gość portalu: tet napisał(a): Co do zużycia pamięci, już dawne Unixy (w tym > Linux) przetrzymywały często uruchamiane programy w buforach. ************************* W systemach Microsoft zaimplementowano ten mechanizm w wersji Windows 3.0 (1990), a Linux pojawił się w 1991. Pewnie zaraz napiszesz, że pierwsze linie kodu Linuksa znaleziono w egipskich piramidach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szybkosc Re: szybkosc IP: *.chello.pl 21.02.10, 16:59 Windows7 wywodzi się z rodziny Windows NT, którego jądro projektowane jest przez ludzi od UNIX z DECa i posiada wiele mechanizmów znanych z systemów UNIX. Dlatego to już nie jest taki stary DOS jak to "coponiektórzy" by chcieli to widzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Windows 7 systemem łasym na zasoby sprzętowe IP: *.wolv.cable.virginmedia.com 20.02.10, 15:27 pracuję na Windows 7 Professional, Core 2 Duo 2,1 GHz, 2 GB RAM, średnio zajete jest ok 35 % RAM podczas pracy z przeglądarką, natomiast mój laptop z Vistą, procesorem Core 2 duo 2 GHz i 4 GB RAM i uruchomioną przeglądarką ma zajęte przeciętnie 45 - 50% RAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sambucus Nigra Re: Windows 7 systemem łasym na zasoby sprzętowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.10, 16:09 Kiedy różnego rodzaju Dzieci Neostrady, które nigdy nie usiadły na dłużej, niż pół godziny, przed komputerem z Windowsem 7, przestaną wypisywać pierdoły w Internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: partyk Re: Windows 7 systemem łasym na zasoby sprzętowe IP: *.siec.idealan.pl 20.02.10, 18:26 Co za ironia, dzieckiem neostrady właśnie jesteś ty. Co do Windows 7 i Windows Vista to rzeczywiście nie ma żadnych różnic. Zaktualizowana Vista działa identycznie jak Windows 7. Mam dwa lapki o porównywalnych parametrach i na obu te dwa systemy. Na obu powyłączałem zbędne usługi i antywirusa, minimalne zużycie pamięci (przy 4GB) wyniosło ok 700MB na obu systemach. Benchamrki nie wykazały większych różnic. Dla myślących polecam wyszukać porównania benchmarków Windos 7 i Vista, jak się okazuje wydajność jest ta sama. Także muszę przyznać, że ta cała marketingowa kampania nt. wyższości 7 i beznadziejności Visty to wielki blef (jak zwykle Microsoft chciał wyciągnąć kasę). Oba systemy to jedno i to samo, więc nie ma sensu przepłacać i przesiadać się z Visty na 7. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: partyk Re: Windows 7 systemem łasym na zasoby sprzętowe IP: *.siec.idealan.pl 20.02.10, 18:31 Zobacz z jakiej domeny piszesz. Co do Windows 7 i Windows Vista to rzeczywiście nie ma żadnych różnic. Zaktualizowana Vista działa identycznie jak Windows 7. Mam dwa lapki o porównywalnych parametrach i na obu te dwa systemy. Na obu powyłączałem zbędne usługi i antywirusa, minimalne zużycie pamięci (przy 4GB) wyniosło ok 700MB na obu systemach. Benchamrki nie wykazały większych różnic. Dla myślących polecam wyszukać porównania benchmarków Windos 7 i Vista, jak się okazuje wydajność jest ta sama. Także muszę przyznać, że ta cała marketingowa kampania nt. wyższości 7 i beznadziejności Visty to wielki blef (jak zwykle Microsoft chciał wyciągnąć kasę). Oba systemy to jedno i to samo, więc nie ma sensu przepłacać i przesiadać się z Visty na 7. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sambucus Nigra Windows 7 systemem łasym na zasoby sprzętowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.10, 16:15 Z kolei Windows 7 potrafi być żarłoczny, ale pamięć i zasoby przez niego zajęte są oddane do dyspozycji komponentom systemowym, które są odpowiedzialne również za obsługę aplikacji. Z kolei nadmierne wykorzystanie pamięci RAM powoduje przeniesienie danych do dużo mniej wydajnego pliku wymiany. Sprawę powinny ostatecznie rozwiązać benchmarki, przystosowane do możliwości Windows 7. Czyli "Windows 7 zjada pamięć, ale to dobrze, a właściwie, cokolwiek pewnego będzie wiadomo dopiero wtedy, gdy pojawią się programy testujące bardziej przystosowane do jego architektury"? Jesteście pewni, że było warto to zamieścić? Odpowiedz Link Zgłoś
m4t Windows 7 systemem łasym na zasoby sprzętowe 20.02.10, 16:20 A ja mam Linux'a z 6GiB RAM i też jest wszystko wykorzystywane przez różne bufory... a to, że i Windows 7 potrafi korzystać z pamięci to jest tylko znak postępu tego systemu a nie wada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: użytkownik No właśnie IP: *.pl 20.02.10, 16:46 Zależy czy naprawdę potrafi zarządzać pamięcią jak Linux czy po prostu żre ile widzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: af Re: Windows 7 systemem łasym na zasoby sprzętowe IP: *.anonymouse.org 20.02.10, 16:52 Otóż to! Jak pamięć jest, to trzeba z niej korzystać! Dokładnie tak samo dzieje się we wszystkich nowoczesnych systemach operacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyniczny pingwin testowałem RC, która brała po rozruchu ~1GB IP: 80.48.2.* 20.02.10, 17:00 teraz mam ubuntu, które bierze~200mb. ma włączonego compiza. skoro widać różnicę, to tym bardziej po co przepłacać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: testowałem RC, która brała po rozruchu ~1GB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.10, 18:08 no właśnie pytanie czy widać różnicę ;) ja wykorzystuję komputer do pracy, nie do zabawy i compiz jest wyłączony ;) mi jest potrzebny dobry system do pracy z edytorem tekstu, który współpracuję z narzędziami do synchronizacji. Cenie sobie łatwość i wygodę pracy - niestety tego nie ma na srubuntu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: testowałem RC, która brała po rozruchu ~1GB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.10, 18:15 Pytanie kto to instalował, w jakich celach korzysta z komputera i jaki jest narzut tego oprogramowania na cały system. W dodatku firma, która chowa się tylko za stroną jednego swojego produktu (usługi?) zajmująca się tylko mierzeniem, bez zdefiniowania metodologii jest dość ciekawym źródłem. Zwłaszcza, że wszystkie badania są jednoznacznie negatywne dla systemów ze stajni Microsoft. Brak informacji o korporacji z interesującą nazwą raczej mnie odpycha od tego ich oprogramowania zbierającego statystyki (oby tylko i wyłącznie statystyki). Redaktorów proszę o krytykę źródeł - tego chyba uczą podczas studiów dziennikarskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erq Windows 7 systemem łasym na zasoby sprzętowe IP: *.uni.lodz.pl 20.02.10, 18:50 No to dobrze, ze wykorzystuje cala pamiec, to znaczy, ze nie marnuje zasobow i mniej korzysta z duzo wolniejszego pliku wymiany Odpowiedz Link Zgłoś