Dodaj do ulubionych

Uruchom Androida na swoim PC

27.07.10, 00:46
Tak jak nie lubię Google, tak Android na HTC Desire spisuje się lepiej niż świetnie. Jutro wypróbuję na netbooku. :)
Obserwuj wątek
    • kretynofil Re: Uruchom Androida na swoim PC 27.07.10, 10:41
      Najprostsza metoda przetestowania Androida x86:

Sciagamy obraz ISO:

android-x86.googlecode.com/files/android-x86-1.6-r2.iso

Sciagamy VMWare player 3.1:

www.vmware.com/products/player/

Po instalacji uruchamiamy, wybieramy tworzenie nowej maszyny wirtualnej, zaznaczamy opcje ostatnia (zainstaluje system operacyjny pozniej), w nastepnym kroku wybieramy Linuxa i z listy ponizej "Other Linux 2.6.x kernel", nazwa maszyny Android x86, katalog - wedle uznania, dysk 2GB (mozna dac wiecej, ale po co?), zaznaczamy opcje trzymania dysku jako jeden plik (domyslnie wybrana), naciskamy "Customize hardware".

Pamiec zostawiamy na 256MB, usuwamy stacje dyskow (zaznaczyc FDD na liscie, remove), wybieramy w liscie CD-ROM, z prawej strony "Use image file", wskazujemy na sciagniety plik z obrazem. Ok, finish.

Zostaniemy cofnieci do glownego menu vmware playera, z lewej wybieramy utworzona maszyne wirtualna i z prawej klikamy "Play virtual machine".

Dziala jak zloto - zrobilem to w trakcie pisania tego tekstu.

Milej zabawy ;)
    • kretynofil Re: Uruchom Androida na swoim PC 27.07.10, 11:07
      I jeszcze jedna uwaga - zeby mozna bylo zainstalowac system pod VMWare (instrukcja ktora podalem jest wystarczajaca do uruchomienia LiveCD, ale nie do instalacji):

wylaczyc system jesli jest wlaczony, w glownym menu vmware playera wybrac opcje konfiguracji maszyny (Edit virtual machine settings), wybrac dysk twardy i usunac go (remove).

Kliknac "Add...", wybrac Hard Disk, Next, Create a new virtual disk, next, WAZNE: wybrac IDE, next, jako rozmiar podac 2GB, next, finish.

Zamknac okno ustawien (ok) i jeszcze raz "play virtual machine". Z menu wybrac opcje czwarta (installation), po chwili pojawi sie ekran z dwiema opcjami: Create/Modify Partition i Detect Devices. Wybrac pierwsza, pojawi sie czarny ekran i kilka opcji na dole (Help/New/Print/Quit/Units/Write). Wybieramy New, potem Primary, zostawiamy domyslny rozmiar, zostaniemy cofnieci do poprzedniego menu z nowymi opcjami. Wybieramy Bootable, potem Write, odpowiadamy "yes" (trzeba to recznie wpisac), chwile czekamy, znowu jestesmy w menu, wybieramy Quit.

Wrocilismy do menu tworzenia partycji/wykrywania sprzetu - ale jest nowa opcja (sda1 Linux). Wybieramy ta opcje, potem ext3, zatwierdzamy format, zatwierdzamy instalacje GRUB i na sam koniec "Run Android".

Voila, Android x86 jest juz zainstalowany pod maszyna wirtualna - a dowolne zmiany ustawien beda trwale.

Niestety, nie udalo mi sie uruchomic App Store, prawdopodobnie komunikacja zostala zaklocona przez korporacyjny firewall - ale przegladarka dziala, kontakty tez - naprawde wyglada porzadnie.
    • von.g Re: Uruchom Androida na swoim PC 27.07.10, 11:09
      A jeszcze prosciej jesli mamy CD-ROM wybootowac system z plytki bo podany przez Kretynofila link to liveCD.
    • kretynofil Re: Uruchom Androida na swoim PC 27.07.10, 11:21
      @von.g:

Istotnie, tylko problem jest taki ze moze brakowac sterownikow. Zaleta VMWare jest to ze emulowany sprzet to najprostsza mozliwa wersja - i kazdy system operacyjny ma do tego sterowniki.

Stad zreszta moja instrukcja instalacji - bo o ile Android dyski IDE wykrywa poprawnie to SCSI juz nie - a pod SCSI podpadaja rowniez dyski SATA.

Analogicznie - nie sadze zeby Android byl teraz w stanie obsluzyc dowolna karte sieciowa - a karte uzywana przez VMWare player w trybie NAT obsluguje bezproblemowo.

Tak samo karta graficzna i dzwiekowa - te z VMWare dzialaja bez problemu.
    • von.g Re: Uruchom Androida na swoim PC 27.07.10, 11:52
      Masz racje , ale mozna zacząć od czegoś prostego a jak nie zadziala to bawic sie dalej. Tak czy owak warto.
    • kretynofil Re: Uruchom Androida na swoim PC 27.07.10, 12:09
      @von.g:

Dlatego wrzucilem ta krotka instrukcje, krok po kroku, zeby kazdy kogo to zainteresuje mogl sprawdzic jak mu "podchodzi" Android - uwazam ze prosciej sie tego nie da opisac a samo uruchomienie systemu nie powinno zajac wiecej niz 5-10 minut, nawet jesli bawisz sie z vmware.

Zreszta to akurat moze byc przyjemna przymiarka dla kogos kto chce sie obwachac z wirtualizacja i systemami operacyjnymi "dla innych ludzi" - co Tobie powinno pasowac ;)

Na marginesie: slyszales? w Srubuntu 10.10 maja zmienic fonty. Podobno wreszcie zauwazyli problem ;)

news.downloadatoz.com/3-big-changes-in-ubuntu-10-10-20100712.html

Niezle - bo userzy skarzyli sie na te fonty od dawna ;)
    • von.g Re: Uruchom Androida na swoim PC 27.07.10, 12:38
      @kretynofil

Widocznie jestem troche zacofany bo ja dalej problemu z fontami nie widze :)
    • kretynofil Re: Uruchom Androida na swoim PC 27.07.10, 13:06
      @von.g:

Nie, nie jestes zacofany. Po prostu nadal do Ciebie nie dotarlo ze ja mam zawsze racje.

Jechalem na te fonty od kiedy pamietam - i najwyrazniej mialem racje, skoro nawet Canonical dostrzegl problem i postanowil cos z tym zrobic.

Sluchaj, sweterek, madrzejszych od siebie - moze sie czegos nauczysz ;)
    • von.g Re: Uruchom Androida na swoim PC 27.07.10, 13:18
      @kretynofil

Hehe wiesz jak mnie rozszmieszyc :)

Skoro nie widze problemu i mi czcionki nie przeszkadzaja to znaczy ... ze jestem glupi bo Ubuntu dodalo nowa czcionke :)

Wiesz co to ja zaczne sobie narzekac na splash screen windowsa. Nastepnym razem jak go zmienia triumfalnie oglosze ,ze wiem wszystko i skoro go zmienili to ja mam zawsze racje :)

no to zaklepuje : splash screen windows sieben sucks!

pogadamy przy osemce ...
    • mayday555 Re: Uruchom Androida na swoim PC 27.07.10, 16:25
      testkomorek.blogspot.com/ wejdź i poznaj twój kom-blog.
    • k4ro11o Re: Uruchom Androida na swoim PC 31.07.10, 14:36
      dobra, ściągnąłem - obraz nagrałem na CD - odpaliłem, i jest OK. wygląda na to, że działa.

Ale jak teraz ustawić w BIOSIE, który system ma się odpalać - instalowałem androidda na notebooku HP Pavilion z Vistą na pokładzie.

Teraz po każdym starcie uruchami się tylko Android. Nie wiem, jak ustawić możliwość wyboru między Vistą (lub innym systemem) a Androidem.

HELP ME :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka