Dodaj do ulubionych

Śmierć walkmana

24.10.10, 16:07
miałem walkmana - znakomitej był klasy

i nadal mam walkmana - cyfrowego - dźwięk jest o niebo lepszy do tego z np Ipoda (choć z ipoda nie jest zły - całkiem całkiem jest - o kreseczkę gorszy:-)

Walkman jednak odtwarza empetrójki a ipod zmusza do używania tego ich monopolistycznego formatu podłączonego w dodatku do monopolistycznego sklepu

więc walkman zostanie na dłużej mym przyjacielem
Obserwuj wątek
    • czlowiek.epoki Re: Śmierć walkmana 24.10.10, 23:08
      to logiczne, ze dzwiek z walkmana jest lepszy niz z iPod/uSheep - Sony ma kilkadziesiat lat doswiadczenia w HiFi, Apple ma tylko logo i wyrobnikow z Foxconn :)
    • saldek Re: Śmierć walkmana 24.10.10, 23:21
      iPod odtwarza mp3 i nie zmusza korzystania z monopolistycznego sklepu. Gdybyś używał przez jeden dzień to byś wiedział q-ku
    • plyn_lugola Re: Śmierć walkmana 24.10.10, 23:26
      @ q-ku

Ależ iPod odtwarza bez problemu MP3! Odtwarza również MP4, WAVE, AIFF i AppleLossless, a także jakieś dziwne formaty książek dźwiękowych. Nikt nikogo nie zmusza do używania MP4 (to inna nazwa dla plików AAC).
    • intel-e-gent Re: Śmierć walkmana 24.10.10, 23:58
      iPody są bardzo dobrym sprzętem i bez problemu odtwarzają większość formatów plików. Ale przyznam, że lepiej mi się korzysta z Walkmana w moim SE ;) O dziwo, dźwięk lepszy.

Ale nadal mój mały iPodzik leży w szafie i czeka w rezerwie. Jedyną wadą tego sprzętu było oprogramowanie, dość dla mnie nielogiczne. Ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia do logiki Windowsa.

Zaś walkman, mój pierwszy własny walkman dalej leży na mojej półce jako pamiątka. Kupiłem go za pierwsze zarobione pieniądze gdzieś w 1993 a 1994 roku i służył mi aż do początków obecnego stulecia...

Lewy Sierpowy - lewicowy punkt widzenia
      lewysierpowy.blox.pl
    • tajemnicapanstwowa Re: Śmierć walkmana 25.10.10, 02:17
      @q-ku - to pewnie swiezym uzytkownikiem cyfrowych walkmanow jestes... ja ponad 4 lata temu mialem walkmana "bean", ktory nic po za formatem ATRAC lub ATRAC+ sonego nic nie chcial czytac, co wiazalo sie niestety z konwersja wszystkiego na ten format przez dedykowane oprogramowanie... sony dopiero od jakichs 2-3 lat w pelni umozliwia korzystanie z dobrodziejstw mp3.
    • wietke Re: Śmierć walkmana 25.10.10, 02:58
      jako specjalista wielu dziedzin w tym także elektroniki -powiem krótko IPod to też udany produkt ale Walkman i żywotnością ,szałem i modą jaką zapoczątkował bije wszystko co wyszło do tej pory jeśli chodzi o mobilny sprzęt audio -IPod to znowu odtwarzacz głównie MP3 który też się udał ale jeżeli chodzi o cenę to można dostać za 2 razy mniej coś bardzo zbliżonego o ile nie lepszego -zresztą tak samo jest w przypadku -wszystkiego spod znaku Apple -za wygląd mydelniczki i znaczek pozbywamy się bez sensu pieniędzy
    • krusty_the_clown Re: Śmierć walkmana 25.10.10, 08:18
      walkman - marzenie z dziecinstwa, zapalimy znicz ;)
    • charliefrown Re: Śmierć walkmana 25.10.10, 08:53
      zaraz znajdą się zealoci, którzy stwierdzą, że walkman sony z mega bassem, dolby NR odtwarza z kasety dźwięk bijący na głowę piski z iPoda/iPhone. Getnijcie lajfa.

Swoją drogą mój ostatni walkman pod koniec lat 90. miał super płaską obudowę (nieco grubszy od kasety audio), działał na 1 baterii, miał wejście na dodatkowe akumulatorki, słuchawki z pilotem. Ciekawi mnie co jeszcze unowocześnili od tamtego czasu w "kaseciakach"?
      • q-ku @charliefrown - mam ten sam model 25.10.10, 15:24
        czarny, w metalowej obudowie, na jedną AA

cudo

jeszcze AIWA robiła taki ale się bardziej psuł i byłą cały złoty błeeee
        dziś to cudo i leży w szufladzie - nie wyrzucę:-)
    • remo29 Re: Śmierć walkmana 25.10.10, 09:50
      A co ma koniec produkcji Walkmana do rozpoczęcia produkcji iPoda? Czy ktoś sugeruje, że iPod przyczynił się do "kapitulacji" Sony?
      --
      parada karzełków
    • maczor Re: Śmierć walkmana 25.10.10, 11:11
      Wciąż mam w pudełku schowanego DC2 - to była bestia z Dolby C ;-)

www.walkmancentral.com/products/wm-dc2
    • ramiton Re: Śmierć walkmana 25.10.10, 12:07
      do tajemnicapanstwowa:

Od ponad 3 lat używam walkmana i czyta on pliki mp3, nie tylko atrac czy atrac+. Problem polega tylko na tym, że do wgrywania plików należy używać wyłącznie Sonic Stage. Jeśli nie chcesz konwertować plików do atraca to wgra ci je na walkmana w formacie oryginału czyli mp3. Swoją drogą jaki używasz model walkmana co niby nie chce czytać mp3?
    • scanerboy Re: Śmierć walkmana 25.10.10, 12:25
      W jaki sposób chronicie stare nagrania analogowe na nośnikach magnetycznych przed zniszczeniem? Chodzi dokładnie o to, jak efektywnie zgrać VHS lub CC na nośnik cyfrowy?
    • czlowiek.epoki Re: Śmierć walkmana 25.10.10, 12:58
      ramiton, fajnie ze masz sprzet, tylko szkoda, ze nie kumasz jak dziala :) sonic stage nie konwertuje mp3 do atrac, gdyby tak bylo, 1GB walkman pomiescilby sporo mniej niz 1GB emeptrojek :) Sonic Stage (przyznam, nie mam pojecia po co) pakuje mp3ki do formatu-kontenera OMG, ale nie dokonuje zadnej konwersji. tak przy okazji, poza wielkim SonicStage jest tez darmowy JSymphonic w javie, mozna odpalac bezposrednio z walkmana na dowolnym kompie, polecam :)
    • norman_bates Re: Śmierć walkmana 25.10.10, 13:48
      @q-ku

Nie wiesz, że ajpody odtwarzają mp3, ale wiesz za to, że jakość muzyki jest na nich gorsza - ciekawe ciekawe :D
      • q-ku @norman_bates - mam OBA odtwarzacze 25.10.10, 15:26
        ajpoda i łokmena

ipoda nawet dłużej - własnie niedawno w nim pierdykł dysk twardy

sony ma zdecydowanie piękniejszy dźwięk
    • ramiton Re: Śmierć walkmana 25.10.10, 15:01
      czlowiek.epoki

Oki, może i jest tak jak mówisz, może pomyliła mi się konwersja z kompresją. Nie wnikam co robi sam SS z plikami Jednak na przy kopiowaniu ich na walkmana mam możliwość wyboru formatu - mp3, atrac, czy atrac+. Mogę wybrać także bitrate, co jak wiadomo ma wpływ na wielkość pliku. Co do "cudownych" programów mających rzekomo zastąpić SS to już kilka próbowałem bez efektu. Obecnie Sony odeszło od narzucania kretyńskiego oprogramowania, ale modele kilkuletnie są skazane na SS.
    • 0x0001 Re: Śmierć walkmana 25.10.10, 15:03
      @scanerboy

Sa dedykowane odtwarzacze umozliwiajace konwercje do formatow cyfrowych z analogowych zrodel.
      Tanszym rozwiazaniem jest zakup stosownego kabelka/przejsciowki i skorzystanie z jakiegos darmowego
      softu (np Audacity).
      Moim zdaniem jest to jednak strata czasu (o ile nie mowimy o nagraniach prywatnych). Mialem swego czasu
      kolekcje ponad 1000 kaset magnetofonowych, wiekszosc z ulubionych albumow sciagnalem sobie pozniej za
      darmo z netu ? bez wyrzutow sumienia, wszak za oryginaly juz wczesniej zaplacilem.
    • adamus1982 Re: Śmierć walkmana 25.10.10, 19:48
      Nadal używam walkmana Panasonic z możliwością nagrywania na kasetę - kupiłem go w 1996 roku, wtedy to był mega hit. Dałem jak pamiętam 320 zł co na tamte czasy było mega dużo przynajmniej dla mnie. Dziś słuzy jako radio w kuchni. Czy działa odtwarzanie kasety nawet nie pamiętam, bo nie mam kasety by sprawdzić...

----------
      www.ipadnews.pl
    • czlowiek.epoki Re: Śmierć walkmana 25.10.10, 21:16
      @ramiton: na pewno jest tak jak mowie :) pewnie, mozesz zapisac dzwiek Z CD do ATRAC, kompresja jakies 4-5 razy, to format uzywany kiedys w systemie minidisc (reka do gory kto widzial to kiedys z bliska :)
      tak czy siak JSymphonic naprawde moge polecic, od dosc dawna juz uzywam go na NW-E003, sprawdza sie idealnie. ale on nie kompresuje, tylko wlasnie przerzuca z komputera na walkmana, albo odwrotnie (czego np. SonicStage nie robi, tzn. jesli zaladujesz u kumpla mp3 na walkmana, nie zrzucisz ich w domu na swoj komputer, takie zabezpieczenie - JSymphonic jak najbardziej dziala w obie strony.
    • 4v Re: Śmierć walkmana 25.10.10, 22:43
      nie wiem, po cholerę to nawiązanie do iPoda? odtwarzacze plików muzycznych są na rynku od bodajże 1995 roku, a na pewno były w roku 1998, gdy sam się zastanawiałem nad ich zakupem. iPod powstał później i NIE BYŁ pierwszy. a to, że dzięki niemu MASY odczuły potrzebę posiadania odtwarzacza mp3, to już inna sprawa. nie wiem tylko po cholerę dziennikarzyny utrwalają w społeczeństwie FAŁSZYWE stereotypy? iPod pierwszy player, iPhone pierwszy dotykowy smartfon (he he, to jest dopiero żałosna manipulacja), iPad pierwszy tablet (tylko, kurczę, sama nazwa "tablet" ma już pewnie kilkanaście lat jak nie więcej)... ech, dziennikarzyny...
      PS. w kwestii walkmana kasetowego: płakać nie będę, nie korzystam z tego dziadostwa od kiedy byłem małym chłopcem. a to już ze 20 lat minęło.
    • jorn Re: Śmierć walkmana 26.10.10, 09:45
      Ramiton, człowiek z epoki:
      Ja tez razem z moim Walkmanem dostałem jakieś oprogramowanie do wgrywania plików do odtwarzacza i SonyEricsson twierdził, że bez tego ani dudu. Jednak później odkryłem, że znacznie wygodniej mogę sobie pliki wrzucić bez tego ich programu: kartę pamięci za pomocą przejściówki podpinam do portu USB w komputerze i metodą copy / paste wrzucam na nią pliki, które po włożeniu karty do odtwarzacza bez problemu mogę odsłuchać w Walkmanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka