Dodaj do ulubionych

BlackBerry czyli email jak SMS

IP: *.blue.kundencontroller.de 09.04.06, 09:48
"Od niedawna usługa BlackBerry dostępna jest w sieciach całej trójki polskich
operatorów komórkowych. Jej zwolennicy twierdzą, że dzięki BlackBerry można
np. odczytać pocztę elektroniczną w windzie czy stojąc w korku, kiedy nie ma
możliwości uruchomienia notebooka i sprawdzenia nowych wiadomości."

Żeby przeczytać pocztę w windzie lub stojąc w korku wcale nie trzeba notebooka
lub Blackberry. Wystarczy np. Treo 650 lub inne MDA. Można też użyć nawet
przeciętnego tzw. palmtopa z modułem GSM na CF (niestety cena odstrasza) lub
takie samo urządzenie połączone z tanią "komórką" Bluetoothem, IrDĄ lub kabelkiem.
Obserwuj wątek
    • Gość: gsmsuxballs Re: BlackBerry czyli email jak SMS IP: *.blue.kundencontroller.de 09.04.06, 09:51
      Oczywiście nie wspominam o najbardziej oczywistym rozwiązaniu jeśli jesteśmy w
      zasięgu Wi-Fi.
      • Gość: sax Re: BlackBerry czyli email jak SMS IP: *.acn.waw.pl 09.04.06, 11:32
        wifi ale chyba max
        • Gość: gprs Ale o co chodzi??? Ja na swoim P900 odbieram e-mai IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 09.04.06, 14:27
          le z 4 kont w każdym momencie. Po co tu jakas osobna sieć? Przecież to pic.
          • Gość: omka Re: Ale o co chodzi??? Ja na swoim P900 odbieram IP: *.pools.arcor-ip.net 09.04.06, 15:59
            nie pic tylko dobry marketing ;)
          • Gość: fandango Re: Ale o co chodzi??? Ja na swoim P900 odbieram IP: 193.138.110.* 09.04.06, 19:10
            Jak szyfrowana jest Twoja poczta w drodze z serwera na aparat?
            Jakie typy załączników potrafisz otworzyć?
            Jakie reguly co do zarządznia pocztą możesz deniniować z aparatu?
            Jak szybko potrafisz wprowadzić wiadomość na "telefonicznej" klawiaturze?
            Czy jesli w teści maila lub w stopce pojawi się nr telefonu, mail lub adres www
            to czy za pomocą jednego kliknięcia tym samym klawiszem którym czytasz
            wiadomość jesteś w stanie oddzwonić, wysłać maila lub otworzyć wskazana stronę?
            Takich pytań mogę zadać dziesiątki. Jeśli potrzebujesz być w kontakcie a do
            codziennej pracy wystarcza Ci klient poczty i przeglądarka WWW to po co Ci
            notebook? Spędź z Jeżynką kilka dni a przekonasz się, dlaczego to tak popularne
            rozwiązanie.
            • Gość: k Re: Ale o co chodzi??? Ja na swoim P900 odbieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 20:57
              Gość portalu: fandango napisał(a):

> Jak szyfrowana jest Twoja poczta w drodze z serwera na aparat?

Jest szyfrowana u nadawcy moim publicznym kluczem.

> Jakie typy załączników potrafisz otworzyć?

Wszystkie. Blackberry beznadziejnie traktuje wieloczęściowe MIME - ignoruje
              odpowiedni RFC i robi ze wszystkich załączników tekst, mimo że wspomniany RFC
              mówi o urządzeniach o różnych możliwościach.

> Jakie reguly co do zarządznia pocztą możesz deniniować z aparatu?

Dowolne. Ograniczone moim zainstalowanym klientem lub moimi programistycznymi
              umiejętnościami/czasem.

> Czy jesli w teści maila lub w stopce pojawi się nr telefonu, mail lub adres www
              >
              > to czy za pomocą jednego kliknięcia tym samym klawiszem którym czytasz
              > wiadomość jesteś w stanie oddzwonić, wysłać maila lub otworzyć wskazana stronę

Copy + paste nie powinno być zbyt uciążliwe.
              > Jakie reguly co do zarządznia pocztą możesz deniniować z aparatu?
              > Jak szybko potrafisz wprowadzić wiadomość na "telefonicznej" klawiaturze?
              > Czy jesli w teści maila lub w stopce pojawi się nr telefonu, mail lub adres www
              >
              > to czy za pomocą jednego kliknięcia tym samym klawiszem którym czytasz
              > wiadomość jesteś w stanie oddzwonić, wysłać maila lub otworzyć wskazana stronę?
              > Takich pytań mogę zadać dziesiątki. Jeśli potrzebujesz być w kontakcie a do
              > codziennej pracy wystarcza Ci klient poczty i przeglądarka WWW to po co Ci
              > notebook? Spędź z Jeżynką kilka dni a przekonasz się, dlaczego to tak popularne
              >
              > rozwiązanie.
            • Gość: my zdies amerikany Cuda ludzie!!!! cuda!!!! z hameryki!!! IP: 5.6.2R* / *.nokia.com 10.04.06, 00:55
          • Gość: fandango Re: Ale o co chodzi??? Ja na swoim P900 odbieram IP: 193.138.110.* 09.04.06, 19:22
            Jeszcze jedno. Jak synchronizujesz wiadomości pomiędzy Twoim aparatem a
            klientem poczty? Jeśli przeczytasz wiadomość na telefonie a później ściągasz ją
            np do Outlooka na komputerze to czy wiadomość ma status "przeczytana"? Czy Twój
            aparat po podłaczeniu do komputera (Bluetooth lub kabel) automatycznie
            zsynchronizuje swój kalendarz, notatnik, pocztę itd z klientem poczty według
            zdefiniowanego wcześniej przez Ciebie scenariusza - nie tylko Outlookiem ale
            LotusDomino czy innym popularnym produktem? Jeżynka nie jest rozwiązaniem do
            flirtowania z dziewczyną czy też korespondencją nt urodzin u cioci.
            To narzędzie docenisz tylko wtedy, gdy przeznaczysz je do właściwych, poważnych
            zastosowań.
            • Gość: k Re: Ale o co chodzi??? Ja na swoim P900 odbieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 21:00

> Jeszcze jedno. Jak synchronizujesz wiadomości pomiędzy Twoim aparatem a
              > klientem poczty? Jeśli przeczytasz wiadomość na telefonie a później ściągasz ją
              >
              > np do Outlooka na komputerze to czy wiadomość ma status "przeczytana"?

Akurat to jest jedna z podstawowych opcji w programach pocztowych. A tak w
              ogóle to otwarty protokół IMAP4 załatwia wg mnie wiele z rzekomych zalet Blackberry.
            • Gość: k Re: Ale o co chodzi??? Ja na swoim P900 odbieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 21:04
              > Czy Twój
              >
              > aparat po podłaczeniu do komputera (Bluetooth lub kabel) automatycznie
              > zsynchronizuje swój kalendarz, notatnik, pocztę itd z klientem poczty według
              > zdefiniowanego wcześniej przez Ciebie scenariusza - nie tylko Outlookiem ale
              > LotusDomino czy innym popularnym produktem?

Na PalmOS-a jest kilka takich rozwiązań.
          • Gość: JJ Re: Ale o co chodzi??? Ja na swoim P900 odbieram IP: *.aster.pl 09.04.06, 19:59
            To jest ta różnica właśnie... odbierasz (ściągasz) pocztę...
            Blackberry to technologia push - czyli jak tylko e-mail trafi na twoją skrzynkę
            jest przepychany przez serwer BB na terminal BB (czyli właśnie podobnie jak SMS).

Testuję właśnie to urządzonko i pomimo mojego zamiłowania do SymbianOS jak i
            POcketPC muszę przyznać że technologia BB się sprawdza... zwłaszcza dla
            prezesów... :)
    • Gość: ULi Re: BlackBerry czyli email jak SMS IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 09.04.06, 10:38
      Na zachodzie karty 3G mozna już kupić po naprawdę nie wygórowanych cenach i
      abonamencie. BlackBerry ma sporo niedociągnięć i jej popularność nie jest aż tak
      wielka.
    • Gość: marecki_ Re: BlackBerry czyli email jak SMS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 12:05
      > Żeby przeczytać pocztę w windzie lub stojąc w korku wcale nie trzeba notebooka
      > lub Blackberry. Wystarczy np. Treo 650 lub inne MDA. Można też użyć nawet
      > przeciętnego tzw. palmtopa z modułem GSM na CF (niestety cena odstrasza) lub
      > takie samo urządzenie połączone z tanią "komórką" Bluetoothem, IrDĄ lub
      kabelki
      > em.

Widać, że nigdy nie miałeś BlackBerry w ręku. Naprawdę widać...
      • Gość: ernest Re: BlackBerry czyli email jak SMS IP: *.net.autocom.pl 09.04.06, 12:07
        dzięki, to mnie przekonało...
    • Gość: Antonio Re: BlackBerry czyli email jak SMS IP: 87.239.47.* 09.04.06, 12:09
      BlackBerry jest dobry na rynku amerykanskim. W Europie rozwiazaniem sa palmtopy
      z GSM i systemem operacyjnym MS Windows. Oferuja dostep do internetu, czytanie
      poczty, gg, Skype i oczywiscie otwieranie i ogladanie wszystkich zalacznikow poczty.
      BB przypomina pomysl przenosnych terminali Minitela, laczacych sie z serwerem
      przez dial-up.
      Poza tym, bhylo nie bylo, po co poczta prywatna, korpotracyjna, ma przechodzic
      dodatkowo przez jeszcze jednego posrednika.
      Gdy szyfrowania dokonuje ten posrednik, zna wszystkie klucze , to i ma dostep do
      wszystkicj emaili i w ramach uslugi je moze archiwizowac, czytac i wybiorczo
      analizowac.
      I poczta pomiedzy Krakowem a Warszawa bedzie wyplywala za granice.
      A po co to komu ?
    • Gość: omka Re: BlackBerry czyli email jak SMS IP: *.pools.arcor-ip.net 09.04.06, 12:39
      Wszystkie elementy BlackBerry sa juz dostepne - wystarczy miec odpowiednio nowy
      telefon - email? - no problem - konfigurujesz sobie konta pocztowe ,
      przypisujesz odpowiedni apn i jazda - mozesz sprawdzac wysylac i odbierac maile
      + ogladac zalaczniki (do worda i excela zapewnie jakies javowe mini przegladarki
      bedzie potrzebna). synchornizacja kalendarza , kontaktow, notek ? syncML i
      serwisy typu mobical.net . voip ? klient opart na SIP. wiekszosc modeli
      wspolpracujacych a 3G ma to juz zaimplementowane i zadnych dodatkowych uslug nie
      trzeba wlanczac (oprocz GRPS ktory najczesciej jest w standardzie) a tym
      bardziej stawiac dedykowanych uzadzen i serwerow (zapewnie i tak fima ma swoj
      serwer pocztowy)
      • Gość: Michal Re: BlackBerry czyli email jak SMS IP: 62.168.75.* 09.04.06, 12:46
        Tylko ze nie zawsze korporacjny serwer pocztowy jest dostepny z internetu.
        Zazwyczaj trzeba wczesniej podlaczyc sie do sieci firmowej.
        • Gość: omka Re: BlackBerry czyli email jak SMS IP: *.pools.arcor-ip.net 09.04.06, 13:00
          prawda prawda - ale czy ta kwestia wymusza stosowania blackberry jako jedynie
          mozliwej opcji ?
    • Gość: rintelen Re: BlackBerry czyli email jak SMS IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.06, 14:11
      po co to wszystko, wystarczy nokia 6230. Mam pełny dostęp do maila. Co prawda załączników nie otworzę w tym telefonie, ale wszystkie maile przeczytam
      • Gość: ABeCe Re: BlackBerry czyli email jak SMS IP: *.chello.pl 09.04.06, 15:39
        Tylko ze na 6230 musisz sprawdzac czy przyszla Ci poczta a na BlackBarry jestes
        stale na GPRSie. Gdyby nie odstraszajace ceny oprogramowania to bylaby to bardzo
        fajna rzecz.

• Gość: omka Re: BlackBerry czyli email jak SMS IP: *.pools.arcor-ip.net 09.04.06, 15:57
          eee , panie , jak ustawisz sobie w opcjach GPRS always on a nie when needed to
          tez bedziesz podlaczony na stale. i powiadomienia o mailach tez bedziesz mial.
    • Gość: basiahm Re: mam odwrotny problem IP: *.61-45-55.ppp.wakwak.ne.jp 09.04.06, 14:57
      Ja chcialabym moc wysylac Sms tak latwo, jak e-mail! Mam komorke japonskiego
      operatora i do niedawna nie istnialy w Japonii SMSy! Tu mam adres e-mailowy na
      komorce juz od lat i otwieram, przesylam duze dane. Teraz niektore najnowszej
      generacji komorki 3G maja opcje wysylania SMSow, ale cena wyslania jest ok. 30 -
      krotnie wyzsza od wyslania informacji z adresu e-mailowego. Japonia jest pod
      tym wzgledem jak niemowle, ktore nauczylo sie biegac, a teraz dopiero musi
      uczyc sie chodzic. Postep nie zawsze jest wiec najlepszy....Najlepsza firma
      okazal sie Plus, bo tylko z tymi komorkami udalo sie nawiazac kontakt.Ja bym
      chciala miec po prostu zwykly kontakt z posiadaczami wszystkich komorek w
      Polsce...
      • Gość: al95 Czy ktoś wie jak zdjąć SIMlocka IP: *.ny325.east.verizon.net 09.04.06, 17:15
        Z BB 7290? Kabelek mam.
    • Gość: huhu Re: BlackBerry czyli email jak SMS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 17:48
      Żeby przeczytać pocztę w windzie lub stojąc w korku wcale nie trzeba Treo 650
      czy innego MDA. Wystarczy ZWYKŁA KOMÓRKA z Javą, GPRS i Operą Mini.

mini.opera.com/
      • rtd5rtd Prawda jest taka ze metalowa winda jest ekranem .. 09.04.06, 17:54
        dla fal elektormagnetychnych i Bluberry ani zaden inny nic z tym nie zrobi .
        Poczty nie sciagnie, A rozmowe urwie! i koniec! Na winde nie ma rady!
        • Gość: omka Re: Prawda jest taka ze metalowa winda jest ekran IP: *.pools.arcor-ip.net 09.04.06, 18:47
          czy jestes tego stuprocentowo pewny ? w wielu budynkach bez problemu mozna
          prowadzic rozmowy czy miec zasieg 3G . cala winda nie jest z metalu - tylko
          klatka a wypelnienie juz nie zawsze. szyb tez nie jest robiony z plyt metalowych
          (chyba ze na jakies poronione zyczenie). a w najgorszym przypadku nie ma
          problemu ustawic na dachu windy bts - klient wymaga i placi - klient ma.
    • Gość: kejs Re: BlackBerry czyli email jak SMS IP: *.ds2-k.us.edu.pl 09.04.06, 17:56
      Ale "osochosi"?
      Dzięki Blackberry poczta przychodzi jak sms na komórkę. Właśnie cały "bajer"
      polega na tym, że nie trzeba sprawdzać co jakiś czas zawartości skrzynki mailowej.
      • Gość: Jack Re: BlackBerry czyli email jak SMS IP: *.bchsia.telus.net 09.04.06, 18:03
        Mam BlackBerry od kilku lat i uwazam ,ze nie ma nic lepszego.Bardzo pomaga mi w
        mojej pracy i nie tylko.
        • Gość: ala Nokia 9210 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.04.06, 19:42
          A czy można używać BB na Nokii 9210? N9210 nie ma GPRS. Rozliczanie jest na
          podstawie czasu połączenia. Jeżeli BB działa jak SMS, to powinno się dać. Może
          ktoś odpowiedzieć, kto rozumie tę technologię? N9210 używam jeszcze do
          wysyłania/odbierania faxów.
        • Gość: zet Re: BlackBerry czyli email jak SMS IP: *.crowley.pl 09.04.06, 21:21
          ahhah jestestescie ofiarami marketingu, byle pda z gsm ma to wszytsko o
          czym sie tak rozwodzicie,mozecie rozpoczac nowey watek np wyzszosc ipoda
          nad innymi mp3palyeramiu_> jak ja nie lubie glupcow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka