Dodaj do ulubionych

Dell wróci do Linuksa?

27.02.07, 17:03
Linux? Tak, ale która dystrybucja ? Chyba najlepiej by było, zamiast
preinstalowanej Fedory, Suse, Ubuntu, Mandrivy, firma Dell dawała informację.
,, Nasz sprzęt jest w 100% zgodny z systemem Linux". A Linuksiarze już sami
sobie zainstalują swoją dystrybucję.
Obserwuj wątek
    • Gość: ZeuS Re: Dell wróci do Linuksa? IP: 217.96.10.* 27.02.07, 17:26
      Preinstalacja systemu jest dla zwykłych śmiertelników - takich którzy nie
      potrafią, boja się, nie mają czasu instalować softu.

Jeśli Dell zacznie preinstalować Linuksy to zrobi krok w dobrym kierunku.
    • Gość: zh Re: Dell wróci do Linuksa? IP: 128.249.96.* 27.02.07, 17:34
      w ten sposob kazdy normalny uzytkownik zaplaci mniej za komputer, a pierwsza rzecza jaka zrobi bedzie instalacja pirackiego windowsa ;).
      bo komu bedzie sie chcialo walczyc z wierszem polecen i marnowac calych dni na szukanie pomocy w sieci jak zainstalowac np. glupi komunikator.
      • Gość: gość Re: Dell wróci do Linuksa? IP: 82.139.28.* 27.02.07, 17:54
        W propozycjach jest też instalacja dwóch systemów (Windows i GNU Linux). Myślę,
        że to też niezła propozycja. Nie pojawiałyby się komentarze, sugerujące, że
        systemu Linux nie zmienił się od 10 lat.
      • davno_pora Re: Dell wróci do Linuksa? 27.02.07, 20:25
        Gość portalu: zh napisał(a):

> w ten sposob kazdy normalny uzytkownik zaplaci mniej za komputer, a pierwsza rz
        > ecza jaka zrobi bedzie instalacja pirackiego windowsa ;).
        > bo komu bedzie sie chcialo walczyc z wierszem polecen i marnowac calych dni na
        > szukanie pomocy w sieci jak zainstalowac np. glupi komunikator.
        Nie potrzeba dni a pare minut. Poza tym siec pod linuksem jest szybsza.
        Instalacja windy jest krokiem w kierunku gier, a nie komunikacji sieciowej.
        Wiersz polecen tez nie jest konieczny, choc gwarantuje wieksza kontrole.
      • xaliemorph Re: Dell wróci do Linuksa? 27.02.07, 21:01
        Windows dziś jest głównie do gier i do wyspecjalizowanych kosztownych programów komercyjnych (AutoCAD, Photoshop). Do reszty w zupełności wystarczy ów darmowy system.
        • medevacs Re: Dell wróci do Linuksa? 06.03.07, 22:06
          Ja kolegi nie podpuszczam ale perfidnie ujawnie, iz kolega nie uzywa wyspecjalizowanego softu typu np. AutoCAD, a siedzi jednak na winshicie ;P

Z mojego podworka to pochwale sie, iz sam uzywam linuxa (Slackware) i po dluzszym czasie czlowiek sie zaczyna zastanawiac, jak taki szajs jak windows w ogole moze dzialac. Powiem ciekawostke, iz uzywam bardzo starego laptopa (400MHz, 160MB RAM) i pod windows (i 98 i XP) DIVX ciely mi sie tak, ze nie mozna bylo ogladac w ogole, probowalem roznych kodekow i odtwarzaczy. Tymczasem pod linuxem na mplayerze filmy chodza ladnie :)
      • Gość: Pingwin22 Re: Dell wróci do Linuksa? IP: *.f.strato-dslnet.de 27.02.07, 21:51
        "komu bedzie sie chcialo walczyc z wierszem polecen"
        Ty chyba już dawno nie widziałeś żadnego linuxa. Nowe dystrybucje są tak samo
        łatwe jak windows
      • Gość: cafeina Re: Dell wróci do Linuksa? IP: *.14-87-r.retail.telecomitalia.it 28.02.07, 00:40
        Kiedy ostatni raz miałeś okazję instalować linuxa?
        > bo komu bedzie sie chcialo walczyc z wierszem polecen i marnowac calych dni na
        > szukanie pomocy w sieci jak zainstalowac np. glupi komunikator.
        Ja próbowałem już kilka dystrybucji na moim laptopie i instalacja komunikatora
        to była kwestia kilku kliknięć...pod warunkiem że masz jakieś środowisko
        graficzne :D
    • Gość: asd Re: Dell wróci do Linuksa? IP: *.as.kn.pl 27.02.07, 17:52
      petros69 napisał:

> Linux? Tak, ale która dystrybucja ? Chyba najlepiej by było, zamiast
      > preinstalowanej Fedory, Suse, Ubuntu, Mandrivy, firma Dell dawała informację.
      > ,, Nasz sprzęt jest w 100% zgodny z systemem Linux". A Linuksiarze już sami
      > sobie zainstalują swoją dystrybucję.

Linux już nie jest tylko dla "linuksiarzy". instalacja nie jest bardziej skomplikawana od instalacji windy, a Synaptic w Ubuntu powoduje, że instalacja oprogramowania jest szybsza i latwiejsza niz w windowsie. Kumpel na lapciaku używa tylko Linuxa, zauwazył, ze bateria trzyma mu o 1/5 dluzej niz na win :P
      • Gość: fsss Re: Dell wróci do Linuksa? IP: *.chello.pl 27.02.07, 18:01
        a ja zainstalowalem linuxa na lapciaku i mam troche problemow (dzwiekowka). No
        i co zrobic??
        • Gość: zh Re: Dell wróci do Linuksa? IP: 128.249.96.* 27.02.07, 18:21
          to ja mam problem z dzwiekowka, grafika, wifi, modemem i kilkoma mniejszymi rzeczami. rok temu naprawde chcialem uzywac SuSE, po 2 tygodniach i niezliczonych reinstalacjach (podczas prob instalacji grafiki x-y przestawaly dzialac i nie potrafilem inaczej wejsc na forum by spytac o pomoc ;)). jak dla mnie, moze kolejne 10 lat trzeba poczekac aby linux byl user friendly.
          • Gość: zh Re: Dell wróci do Linuksa? IP: 128.249.96.* 27.02.07, 18:29
            ...po 2 tygodniach, niezliczonych instalacjach i nieprzespanych nocach poddalem sie. mialo byc.
          • Gość: Zet. Re: Dell wróci do Linuksa? IP: 82.177.98.* 27.02.07, 18:36
            Z kartami Ati mobility są duuże problemy, bo Ati nie wypuszcza oficjalnych sterów do kart innych niż radeony i podobne. Więc o akceleracji możemy zapomnieć (opensource'owe stery ati do X'ów wcale niczego specjalnego nie dają)
            Natomiast wszystko inne mi w laptopie chodzi doskonale (na archu 0.8)
          • Gość: kiler Re: Dell wróci do Linuksa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 19:00
            trzeba było zainstalować Fedorę
            może nie jest taka "fikuśna" jak openSUSE ale dział i to całkiem nieźle

znam i używam openSUSE, Fedora Core, Slackware i Ubuntu więc wiem co mówię
            od openSUSE wolę Slackware (na tym k... nie udało mi się uruchomić odtwarzania
            multimediów choć bez problemu robię to na slacku..., a Fedorze i Ubuntu robi się
            to klikając)
    • Gość: MS Najwiecej komputerow kupuja firmy i dlatego IP: 81.171.165.* 27.02.07, 18:54
      Dell nie jest juz liderem. HP ma bardziej niezawodny sprzet za porownywalna
      cene. Linux nie jest dobrym pomyslem na komputery klienckie - pracuja na nich w
      wiekszosci ludzie nie majacy zadnego pojecia o programach. Moze byc dobry tylko
      w przypadku gdy na komputerze jest uruchamiany wylacznie jeden program, zawsze
      ten sam (np okienko sprzedazy w hurtowni czy w banku)
      • medevacs Re: Najwiecej komputerow kupuja firmy i dlatego 06.03.07, 22:15
        Bredzisz czlowieku. Dobry jest i do jednego programu i do ogolnego uzytku. Do jednego programu to nawet DOS jest dobry, Vista tez. Pytanie tylko po co placic circa 600zl za system, w ktorym jedyna rzecza jaka bedziesz robil jest dwukrotne klikniecie na ikone jakiegos programu magazynowego (za ktorego z reszta tez placisz). Lepiej zaplacic komus kto sie zna na linuxach, niech Ci jakiegos darmowego zainstaluje, skonfiguruje Ci to porzadnie i mozesz 10 lat spokojnie na tym dzialac. Warto za taka instalke zaplacic kolesiowi nawet rownowartosc windowsa ale masz bezpieczny i bezawaryjny system, a nie ze zaplacisz 600zl za system, instaluj sobie go sam albo jeszcze doplac za instalacje i nie masz zadnej gwarancji, ze sie za 5 minut nie wykopyrtnie na amen zabierajac ze soba wszystkie Twoje dane. Jak wspomnialem, jako desktop do roznych zastowowan Linux tez pasuje. Niech swiadczy o tym przyklad chociazby mojego ojca. Na windowsie znal sie o tyle o ile, gdzie wlaczyc GG, gdzie przegladarke, a gdzie pasjansa i inne gry. W pracy zainstalowali mu jakiegos Mandrake pokazali tu jest przegladarka, tu masz dokumenty, a tam costam i tyle. System chodzi bez problemow, a ojciec nie narzeka.
    • Gość: tani dell Dell wróci do Linuksa? IP: *.chello.pl 27.02.07, 18:59
      oby, jesli dell i duzi producenci sprzetu podejma decyzje o rozwiazaniu umow z
      microshitem to cena xp oem z obecnych 300 paru spadnie do stu Liczę na to!!
      Windowsy to udane systemy ale o wiele za drogie, cena odpowiednia to taka jaka
      placi sie za bardzo udany linux :)))
    • Gość: Hm...Links ;) Re: Dell wróci do Linuksa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 19:54
      To dobra informacja bo powoduje iż komponenty zastosowane w kompie będą działać
      pod Linuxem :) /np. kamerka będzie działać bo zainstalowany system będzie musiał
      ją obsłużyć, to samo z kartami dźwiękowymi, modemami i kartami wifi/ pozdro :0
    • Gość: klekle Dell wróci do Linuksa? IP: *.komputersat.pl 27.02.07, 20:21
      i bardzo dobrze, linux to przyszłość, ja od czerwca 2006 mam ubuntu na swoim laptopie i jestem bardzo zadowolony, prywatnie już nigdy nie wróce do windowsa, a praca pracą :)
    • davno_pora Re: Dell wróci do Linuksa? 27.02.07, 20:22
      Suse. Zdaje się to jedyna dystrybucja, która chodzi na tym sprzecie, Fedory nie
      testowalem, ale mandriva i wszelkie debianopochodne padaja przy instalacji lub
      pierwszym uruchomieniu.
      Pozdrawiam!
      • Gość: cafeina Re: Dell wróci do Linuksa? IP: *.14-87-r.retail.telecomitalia.it 28.02.07, 00:37
        A jakie debianopochodne próbowałeś? I w jakich wersjach?
    • and_nowak Przy tej skali to dobry pomysł 27.02.07, 20:24
      Bądźmy szczerzy: preinstalacja systemu, support, drivery, poprawki, wersje
      językowe - to wszystko oznacza koszt dla firmy. Z drugiej strony jednak, koszt
      ten po rozłożeniu na odpowiednią liczbę sprzedanych sztuk nie jest bolesny, zaś
      może być korzystne dla firmy i NA PEWNO wpłynie na popularyzację Linuxa jako
      platformy dla użytkownika końcowego. Kto będzie chciał zaoszczędzić,
      poeksperymentować, lub po prostu woli Linuxa - ten będzie miał wybór. Nie mam tu
      na mysli maniaków, tylko średnio przytomnych użytkowników.

Oczywiście pozostaje "drobny" argument przeciw - niechęć Microsoftu...
      • Gość: kris Re: Przy tej skali to dobry pomysł IP: *.trzebinia.msk.pl 27.02.07, 20:55
        Świetny pomysł, napewno spowoduje popularyzację Linuxa!!
        Tym bardziej, że klient kupując laptopa Della z Linuxem, otrzyma system z preinstalowanymi wszelkimi potrzebnymi programami, pakietem openoffice, i cała masą innego oprogramowania. Dla większości tych osób nie będzie potrzebne już nic więcej (bo przecież wszystkie komponenty sprzętowe będą poprawnie zainstalowane i nie trzeba będzie się z nimi samodzielnie męczyć, kompilować jądra itp.)
    • Gość: Alek Kapota Dell wróci do Linuksa? IP: 213.158.197.* 27.02.07, 21:15
      Bardzo dobrze. Panie Dorn, polecam pana uwadze tego newsa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka