Dodaj do ulubionych

50 niezbędnych programów

26.06.08, 15:19
Zamiast IrfanView polcam raczej FastStone Image Viewer - jest dużo lepszy i wygodniejszy.
Zamiast kodeka K-lite - FFDShow - najlepsy zestaw kodeków, a do tego BestPlayer2.
Zamiast VLC, który ma dużo błędów - SMPlayer, ktory odtwarza dokładnie WSZYSTKO.
    • Gość: bieda 50 niezbędnych programów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.08, 16:33
      cieniutka ta reklamowka sciagnij.pl, pelna bledow np.

1. wcale nie jest wymienione 50 programow
      2. firefox 3 najpopularjnieszy? statsy mowia, ze wersja 2.x
      3. flock nie jest odmiana FF, maja wspolny "silnik" Gecko

jeszcze pare by sie znalazlo gdybym przeczytal ponownie, cienizna ekipa G
    • Gość: spacjer 50 niezbędnych programów IP: *.gl.digi.pl 27.06.08, 06:39
      o co chodzi z tytulem? gdzie te 50 programow? w tresci doliczylem sie
      dwudziestukilku..
    • Gość: bejzkik 50 niezbędnych programów IP: 85.14.94.* 27.06.08, 08:54
      nieco prostszy jest foobar :)
      a seamonkey jest odmiana firefoxa

kto to pisal? panie wiesia, ktora sprzata w redakcji po godzinach?
    • johndoe Re: 50 niezbędnych programów 27.06.08, 09:00
      Zamiast kodeka K-lite - FFDShow - najlepsy zestaw kodeków, a do tego BestPlayer2. Zamiast VLC, który ma dużo błędów - SMPlayer, ktory odtwarza dokładnie WSZYSTKO.
      -------
      znaczy sie z mplayerem uzywasz FFDShow? moglbys rozwinac swa tworcza mysl i opisac te wyrafinowana konfiguracje?
    • Gość: filip 50 niezbędnych programów IP: 193.120.72.* 27.06.08, 10:13
      w polowie artykulu autor stwierdzil ze jednak nie chce mu sie tego
      pisac
      • Gość: Pewex Re: 50 niezbędnych programów IP: *.icpnet.pl 27.06.08, 10:58
        no i zapomnial o uzyszkodnikach MacOsX'a, którzy podobnie jak użyszkodnicy linuksa, tylko że lepiej ;) dostają komputer z systemem dopasowanym do ich konfiguracji z pełnym zestawem iLife, do obróbki filmów iMovie, do zdjęć iPhoto, do tworzenia stron iWeb, do tworzenia płyt DVD iDVD, do zarządzania multimediami iTunes. A VLC na MacOs'a jest prawie bezkonurencyjny, na Windowsie jest rzeczywiście toporony, ale wersja na jabłko jest zupełnie innym programem. Dobrze że autor nie wspomniał o Safari bo to wśród przeglądarek gniot jak mało, który, chyba domyślne przeglądarki w Windowsie i MacOs'sie, są bezapelacyjnie beznadziejne...
        • Gość: x Re: 50 niezbędnych programów IP: *.chello.pl 27.06.08, 11:30
          Byłoby inaczej gdyby nie fakt, że gdy Microsoft dodaje do Windows jakiś program za darmo podnosi się raban, zarzuty o monopolizowanie rynku, anty-korporacyjna histeria, itd.
        • aurelen Re: 50 niezbędnych programów 07.07.08, 23:08
          Amen :D
          VLC na maka ftw, a Safari jest okrutnie denerwujące, ale za to FF 3.0 śmiga aż miło.
    • Gość: Piotrek 50 niezbędnych programów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.08, 10:57
      Wadą Opery wg autora jest mała popularność. Niezwykły pogląd...
      • Gość: Jan MSOutlook 2007? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.08, 11:43
        Jako program "bezkonkurencyjny"? Śmiechu warte. Bezkonkurenycjny to jest TheBat!.
        A co do opery, to ja używałem jej przez 3 lata, potem na pół roku przesiadłem się na firefoxa, ale od grudnia 2007 znów używam opery - jest dużo wygodniejsza, szybsza i wbrew pozorom bardziej konfigurowalna...
        • Gość: Wiloslaw Re: MSOutlook 2007? IP: 195.136.20.* 27.06.08, 16:17
          Przestalem czytac ten artykul po zdaniu stwierdzajacym ze MS Outlook 2007 jest
          bezkonkurencyjny; Dramat
    • Gość: pastakiller 50 niezbędnych programów IP: *.inowroclaw.mm.pl 27.06.08, 11:18
      muzyka - błedem jest wstawianie Winampa, dużo lepszy jest AIMP2
      filmy - KMplayer lub Mplayer for Windows
      P2P - zapomnieli o tym napisać, ale dla mnie najlepszy jest uTorrent
      firewall - Comodo Firewall PRO
      • Gość: vv Re: 50 niezbędnych programów IP: *.minvenw.nl 27.06.08, 12:44
        jezeli chodzi o p2p - zadne torenty nie pobija DC++
        firewall - jak dla mnie bezkonkurencyjny jest McAfee
    • Gość: x VLC nie potrzebuje kodeków IP: *.chello.pl 27.06.08, 11:31
      VLC nie potrzebuje zewnętrznych kodeków - na tym właśnie polega jego siła.
    • mksvitos Total commander?? 27.06.08, 12:02
      i plac, panie za cos, co ma identycznego odpowiednika za fri...
      Unreal commander, ew. free commander.
      • Gość: Galaktyczny Edek Re: Total commander?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.08, 11:50
        Ja ostatnio odkryłem Nexus File (do ściągnięcia z www.xiles.net). Darmowy program, z Korei (ale jest wersja polska) i przyznam, że chyba większość filemanagerów (płatnych i bezpłatnych) przy nim po prostu wysiada. Interfejs obsługuje m.in. przezroczystości i zakładki, przy czym program wcale nie jest opasły czy mułowaty.
    • Gość: Mike Re: 50 niezbędnych programów IP: 80.48.10.* 27.06.08, 12:13
      OpenOffice ok. ale jak rozwiązać np. problem prezentacji robionych w
      open i otwierania ich za pomocą power pointa?
      • Gość: ;-) Re: 50 niezbędnych programów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.08, 14:27
        Zapisujesz jako format PowerPoint. Proste!
        A że może wystąpić niezgodność formatowana slajdów, to jest to już problem
        Microsoftu. Podobnie jak niezgodność Worda, Excela, Accessa w wersji 2007 i
        niższych.
        Przez 2 tygodnie robiłem prezentację w PowerPoincie 2007, po czym odpaliłem ją
        na laptopie z PowerPointem 2003. Powiem krótko: takiej kaszany nie widziałem
        nigdy w życiu. Najlepsze było to, że 15 innych osób, robiących slajdy w PP 2007
        również musiało zacząć rzeźbić swoje materiały od nowa.
        Kolega z pracy, który jest biegłym użytkownikiem OpenOffice potrafi zrobić
        prezentację-cudo w tym programie. Niestety, to cudo traci ok. 50% swojego uroku
        po odpaleniu z poziomu oprogramowania Microsoftu.
        • em_obywatel Kto uzywa PowerPointa do prezentacji? 27.06.08, 16:18
          Dobre prezentacje robi się w LaTeX-u. Generalnie, programów typu WYSIWYG nie
          używam do tworzenia długich tekstów i prezentacji. Raz pórbowałem krótkie
          pięciostronowe sprawozdanie napisać w Wordzie. Wyrdukowałem i stwierdziłem, że
          wygląda badziewnie. Przeniosłem text do LaTeX-a. Dokumenty z LaTeXa wyglądają
          poprostu lepiej. No i ławtiej jest pisać długie wzory niż wyklikiwać je w
          Wordzie. OpenOffice jest juz do tego lepszy bo mozna je wklepywać tak jak w LaTeX-u.
          • Gość: ;-) Re: Kto uzywa PowerPointa do prezentacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.08, 17:21
            Spróbuj przekonać kierownika, dyrektora, członka zarządu czy innego szefa do
            LaTeXa. W biurze używa się "jedynie słusznego" oprogramowania, począwszy od
            systemu operacyjnego Windows, przez pakiet Office, na przeglądarce internetowej
            z niebieskim "e" skończywszy... Wyżej d..y nie podskoczysz, mnie się udało
            wywalczyć Firefoxa na komputerze, mam przynajmniej szybki net bez reklam, a
            współpracownicy dalej męczą się z Internet Explorerem...
    • Gość: xyz Re: 50 niezbędnych programów IP: *.chello.pl 27.06.08, 12:58
      Uzywam zarówno VLC jak i SM Player tylko ze na linuxie. Oba sa swietne ale VLC
      to o wiele wiekszy kombajn. Podejrzewam ze wiekszosc osob go uzywajacych nawet
      nie wie jakie mozliwosci kryje.
    • Gość: jbhjkj 50 niezbędnych programów IP: *.ghnet.pl 27.06.08, 13:24
      piekny artykul sponsorowany
    • iwonka55 cienki ten arykul... 27.06.08, 13:28
      kto wogole pisal ten artykul?? 13-letni syn redaktora ?? styl
      wybitnie infantylny... nie wspomne juz o stronie merytorycznej ani o
      tym ze prozno doszukiwac sie w artykule owych 50 programow...

ja wiem, ze trzeba reklamowac nowy portal agory, rozumiem, ale juz
      lepiej po prostu linka dajcie albo popupa a nie cos, co udaje
      artykul...
      • Gość: mreck Re: cienki ten arykul... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.08, 13:43
        malinowski? nie Kowalski!!!! ten ma lepszy odruch wymiotny, a jaki
        design!
      • Gość: aQQ Re: cienki ten arykul... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.08, 14:32
        > tym ze prozno doszukiwac sie w artykule owych 50 programow...

no jak to? jest na końcu napisane "..i wiele innych":D
    • Gość: aQQ 50 niezbędnych programów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.08, 14:29
      autor w jednym zdaniu proponuje zaśmiecić sobie system pakietem kodeków, i instalecję VLC ktory ma własne kodeki i nie potrzebuje instalowanych do systemu...trochę to bez sensu.
    • Gość: goblin.girl 50 niezbędnych programów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.08, 14:52
      Chciałabym wiedzieć, dlaczego Thunderbird ma się nie sprawdzać przy
      "intensywnym" korzystaniu z poczty i dlaczego Outlook 2007 jest do tego
      bezkonkurencyjny... mnie thunderbird pasuje.
      • Gość: x Re: 50 niezbędnych programów IP: *.chello.pl 28.06.08, 09:38
        Bo Thunderbird nie ma wielu opcji. Chociażby tak prostej jak zautomatyzowane wstawianie podpisu... Nawet wtyczki nie ma do tego pożądnej.
        • Gość: lololololol Re: 50 niezbędnych programów IP: *.chello.pl 30.06.08, 23:18
          ????

Najpierw się zapoznaj, a nie gdacz bezmyślnie

ROTFL
    • Gość: vonG 50 niezbędnych programów IP: 91.202.100.* 27.06.08, 15:41
      Hmm mimo wszystko na Linuxie jest latwiej. Otwierasz programik i wpisujecz co
      potrzebujesz a ten sciaga co potrzeba i instaluje. Ot cala filozofia. Czasy M$
      wind sie koncza powoli
      • Gość: x Re: 50 niezbędnych programów IP: *.chello.pl 28.06.08, 09:43
        Do czasu aż zaczniesz potrzebować czegoś co nie jest uwzględnione w "programiku". Wtedy zaczynają się "takie schody, że ja pie.." :P
    • Gość: kuballa 50 niezbędnych programów IP: 163.244.63.* 27.06.08, 16:27
      kup maca a dowiesz sie jak wiele programow nie musisz uzywac.

• lost_island Kolejny artykuł o wszystkim i o niczym, 27.06.08, 21:46
      który ma oczywiście wspomóc reklame nowego serwisu gazety - ściągnij.pl/ Jestem
      użytkowniczką download.com i nie zmienie tego!
      • klonpvv Re: Kolejny artykuł o wszystkim i o niczym, 27.06.08, 22:52
        Jak najbardziej....

Taa przestałem czytać jak doszedłem do momentu wymieniającego obok siebie The
        Bat i Outlook, z czego Outlook okazał się lepszy... Albo jak inni zauważyli
        proponowanie programu do filmów, który przychodzi z kodekami oraz osobno
        kodeków.... Winamp "trudniejszy" do obsługi niż Foobar :D
        Konkluzja nie idźcie na tę stronę, pewnie nawet nie wiedzą, że mają wirusy w
        plikach.

Do filmów polecam KMP player, tyle że poczytajcie o konfiguracji wyświetlania
        napisów [mimo iż po instalacji działają jak każde inne], jak ktoś konweruje
        filmy między formatami proszę sprawdzić SUPER.
    • Gość: guest 50 niezbędnych programów IP: *.socal.res.rr.com 28.06.08, 03:29
      ludzie, to co w tym artykule wymienilscie to wlasnie smiecie ktore
      ja nigdy nie instaluje oprocz firewalls, skype? wole normalny
      telefon komorkowy ktorym sie lacze z Kaliforni z calym swiatem
      jadac samochodem, play media ?wole posc do kina, muzyka? w gymie mam
      sluchawki,internet, mam kilka w internet explorer, komputer ktory
      mam w pracy ma oprogramowanie zawodowe mam ekran 32 cale , w domu
      mam komputery rowniez do celow zawodowych ale nigdy do zabawy , bo
      mam kilka duzych telewizorow i pokoj muzyczny gdzie mam sto
      bilardowy ,bar i na scianie plazme 48 cali , ja sie zmeczymy graniem
      to skaczemy do basenu.pozdrawiam
      • Gość: x Re: 50 niezbędnych programów IP: *.chello.pl 28.06.08, 09:47
        Czlowiek, my tu w Polska mamy taki fan z was polonus jak gadacie po nasz jezyk, ze glowa mala. More fan jest tylko jak mowicie co sobie kupiliscie za dollars z asbest zrywania.
      • lugner.bakayaro Re: 50 niezbędnych programów 03.07.08, 20:07
        ok stary super maszw tej CA, proponuje jescze wiecej IE itp

A teraz na powaznie :
        Poczta = mutt eventualnie thunderbird
        multimedia - filmy = Gxine Mplayer VLC
        multimedia - audio =mpd +gmpc/mpc
        multimedia 0-grafika = gimp risetto
        manager plikow = MC Thunar GC
        przegladarka = firefox opera

Pobieraj zawsze przy uzyciu emerge :P
        gentoo FTW
        • tomaszpolak Re: 50 niezbędnych programów 09.07.08, 01:12
          w masie tych wszystkich przekrzykujących się postów nareszcie moje oczy znalazły
          ukojenie...

Zamiast "ściągnij.pl", czy "download.com" - GENTOO i EMERGE.
          To wystarczy.
    • Gość: x 50 niezbędnych programów IP: *.net.fone.pl 28.06.08, 07:12
      Byłoby miło, gdyby osoba pisząca artykuł wiedziała, o czym pisze.
    • hyilimanyili trafione! 28.06.08, 08:23
      hehe, a ja dziwnym trafem używam prawie wszystkich wyżej wymienionych. okazuje się że darmowe oprogamowanie daje radę:) Jedyny problemam ze znalezieniem dobrego, darmowego programu do nagrywania płyt. NEro jest płatne a wszystko czego do tej pory próbowałem zawiodło.Pozdrowienia dla krytyków i wielbicieli gazety:)
      • Gość: ja Re: trafione! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.08, 10:06
        sprobuj IMGburn , potrafi wiecej niz Nero, a wazy z 2MB
      • lugner.bakayaro Re: trafione! 03.07.08, 20:08
        hyilimanyili napisał:

> hehe, a ja dziwnym trafem używam prawie wszystkich wyżej wymienionych. okazuje
        > się że darmowe oprogamowanie daje radę:) Jedyny problemam ze znalezieniem dobre
        > go, darmowego programu do nagrywania płyt. NEro jest płatne a wszystko czego do
        > tej pory próbowałem zawiodło.Pozdrowienia dla krytyków i wielbicieli gazety:)

k3b wymiata nero pod dywan
    • Gość: pafni Avast ???? IP: *.lodz.mm.pl 28.06.08, 09:18
      Ludzie trojan mi pierw zeżarł Avasta a potem reszte, a ten dopiero reaguje jak jest już infekcja i nic nie da sie zrobic. Avast to bubel.
      • Gość: DonPedro Artykul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.08, 09:51
        Taka reklama portalu dla naiwnych ale przynajmniej reklamuja sie z dobrymi
        standardowymi programami. Ale obudzili sie w polowie 2008, ja korzystam z
        dobreprogramy.pl juz ok. 6 lat. Kupic domene i walnac glupiutki text reklamowy
        to dopiero poczatek. Zobaczymy jak im dalej pojdzie.
    • Gość: Kocik Tragedia!!! IP: *.chello.pl 28.06.08, 12:18
      Drugi text, który tu czytam i jeszcze gorszy od poprzedniego!!! Po prostu
      syfiasta reklama i nic więcej, jak koś już wcześniej pisał: miło by było,
      gdyby redaktor wiedział o czym pisze..

Gościu pisze o operze, jakby tylko ona miała karty, przejrzysty interfejs,
      dodatki itp. itp. a najbezpieczniejsze to są przeglądarki, z których prawie
      nikt nie korzysta, bo wtedy nie kuszą hackerów.. a Firefox'a trzeba ŚCIĄGNĄĆ..
      normalnie ZŁO!!

A zamiast WinRARa to ściągnijcie sobie AlZipa..

A Windows Mail, czyli Outlook Express jest w pełni funkcjonalny:
      filtrowanie wiadomości -MA-
      wyszukiwanie -MA-
      odsiewać niechciane wiadomości -MA-
      korzystać z kilku kont e-mail -MA-
      automatycznie dodawać adresatów do książki kontaktów -MA-
      oznaczać wiadomości etykietami -MA-
      Czy ten, kto pisał ten artykuł widział na oczy "Poczte Systemu Windows"
      (wcześniejszego Outlooka)??

A z VLC i kodekami to już kompletne dno..

Po prostu żal..
      • komandor_gruzel Re: Tragedia!!! 01.07.08, 16:04
        Gość portalu: Kocik napisał(a):
        > A Windows Mail, czyli Outlook Express jest w pełni funkcjonalny:
        > wyszukiwanie -MA-

Tak wolne, że szybciej przeglądać ręcznie. Microsoft wykupił firmę produkującą
        dodatek Lookout do Outlooka, który oferował błyskawiczne wyszukiwanie
        pełnotekstowe. Po przejęciu - produkt zniknął ze sprzedarzy.

> odsiewać niechciane wiadomości -MA-

Tylko za pomocą swojego niezbyt inteligentnego filtru. Nie da się do niego
        podpiąć znakomitego Spamassassina, dzięki któremu spamu w ogóle nie otrzymuję.

Pozostałe funkcje są elementarne dla każdego sensownego programu pocztowego.
      • Gość: Johny Mnemonic Re: Tragedia!!! IP: 83.230.17.* 16.01.09, 01:02
        Czy nie jarzysz,że to są tylko porady,w artykule są przedstawione możliwości
        LEGALNEGO używania komputera,niech nie dziwi potem ranking Polski jako kraju
        rozsyłającego spam,wielu początkujących użytkowników nie ma świadomości,że nie
        trzeba ściągać piratów,albo wydawać tysięcy złotych na programy,aby mieć
        komputer,tu nie chodzi o same naloty policji,ale o to,co ma dodatkowo zaszyte
        ściągnięte pirackie oprogramowanie - kradzieże haseł,podłączenia do sieci
        spamerskich,itp,gry też są w tanich seriach,jeśli ktoś chce nowości i tak musi
        mieć te 2000,3000 na upgrade sprzętu
    • Gość: zzz32 50 niezbędnych programów IP: *.chello.pl 30.06.08, 08:34
      stara dobra gazeta bez wtopy sie nie obejdzie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka