Dodaj do ulubionych

Targetowane reklamy Google - algorytmem w inter...

IP: *.cpartners.pl 17.03.09, 14:38
No to robi się ciekawie, może czas rozejrzeć się za inną wyszukiwarką...(choć
z drugiej strony, Google ma tylu Userów, że mam poczucie bezpieczeństwa w
tłumie...
Obserwuj wątek
    • Gość: mm Bezsensowne demonizowane. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.09, 15:41
      Czy nie lepiej jeśli pojawiająca reklama pasowała do Twoich zainteresowań? No i
      autor się myli - Google nie będzie sprzedawał danych o użytkownikach (po miałby
      to robić skoro i tak do nich przyjdziesz) tylko tak jak obecnie powierzchnię
      reklamową.
      • Gość: Mat3usz bardzo subiektywny artykuł ... IP: 93.179.237.* 16.09.09, 09:15
        Lepiej dostawać reklamy które są w kręgu naszych zainteresowań, niż takie które musimy unikać. Treść kryjąca się za reklamą może być dla nas bardziej interesująca niż przeglądanie po kolei wyników z wyszukiwarki google. Jeżeli produkt nas interesuje, a google tym sposobem daje nam łatwą drogę dotarcia do produktu, przy tym google zarobi i reklamodawca zarobii a my będziemy szczęśliwi to ja widzę tylko same pozytywy.
        • zdzisiek66 Re: bardzo subiektywny artykuł ... 16.09.09, 09:23
          No pewnie, reklama jest najwyższym osiągnięciem cywilizacji. Mnie
          też bardzo denerwuje, że bloki reklamowe w telewizji nie dość, że są
          co chwila przerywane jakimiś nudnymi kawałkami filmów, to jeszcze
          zawierają reklamy np. tamponów. No dobrze, reklama zawsze jest
          ciekawa, ale ja wolę jednak reklamówki samochodów. A teraz proszę,
          będę dostawał reklamy dostosowane specjalnie dla mnie. Jak
          miło i jaki jestem ważny.
          • Gość: Mat3usz Re: bardzo subiektywny artykuł ... IP: 93.179.237.* 16.09.09, 09:33
            też mogę ironizować, ale to odbiera poziom rozmowy. Rozmową dobrą jest rozmowa na argumenty...
    • Gość: angielski ...reklam targetowanych behawioralnie... IP: *.range81-153.btcentralplus.com 17.03.09, 21:15
      Czy osoba pisząca artykuł nie zna angielskiego i 'spolszcza' słowa ??

target=cel behaviour=zachowanie

powinno być coś typu: reklamy dobierane względem zachowania.

Osoba pisząca ten artykuł jest nastawiona bardzo wrogo do Google i tworzy "
      teorie spiskowe ".

Powodzenia w nauce angielskiego.........

i tłumacz od google ;p translate.google.com wieżę że Ci się przyda....
      • encypency Re: ...reklam targetowanych behawioralnie... 18.03.09, 16:45
        Gość portalu: angielski napisał(a):

> Czy osoba pisząca artykuł nie zna angielskiego i 'spolszcza' słowa
        > target=cel behaviour=zachowanie

Drogi "angielski" ;)
        Te pojęcia są już obecne w języku polskim - to normalny język jakim
        posługują się marketingowcy czy PR-owcy. Może "targetowanie" brzmi jeszcze
        sztucznie, ale behawioryzm jest normalnym sformułowaniem uzywanym na poziomie
        gimnazjum ;)
      • Gość: crowen Re: ...reklam targetowanych behawioralnie... IP: *.range81-155.btcentralplus.com 15.09.09, 20:36
        przygadal kociol garnkowi..
        nie mam pojecia o jakiej ty wieży gadasz kolego
        tłumacz od google zamknięty w jakiejś baszcie??
        Powodzenia na maturze z polskiego

> Osoba pisząca ten artykuł jest nastawiona bardzo wrogo do Google i tworzy "
        > teorie spiskowe ".
        >
        > Powodzenia w nauce angielskiego.........
        >
        > i tłumacz od google ;p translate.google.com wieżę że Ci się przyda....
      • zdzisiek66 Re: ...reklam targetowanych behawioralnie... 16.09.09, 09:29
        Masz rację, Google jest dobroczyńcą ludzkości, ja też w to wieżę, a
        nawet fosę.
        Można łatwo poznać, że jesteś intelektualistą. Może psychlogiem
        zachowawczym ;)
    • Gość: privateer Re: Targetowane reklamy Google - algorytmem w int IP: *.adsl.inetia.pl 18.03.09, 07:47
      Wyszukiwarka to tylko częściowe źródło informacji. Byćmoże więcej danych
      dostarczy AdSense. Każda odwiedzona strona zawierająca reklamę googla może
      zostać zapisana w Twoim profilu jako coś, co Cię interesuje. Unikanie
      wyszukiwarki to tylko częściowy środek zaradczy - należy unikać internetu :P Ja
      natomiast nigdy nie wierzyłem w anonimowość w Internecie. Ostatecznie, jeżeli
      ktoś ma nas skatalogować - to lepiej, że to Google.
      • zdzisiek66 Re: Targetowane reklamy Google - algorytmem w int 16.09.09, 09:33
        > Ostatecznie, jeżeli ktoś ma nas skatalogować - to lepiej, że to
        Google.

Ostatecznie, jeśli ktoś ma nam poucinać głowy, to lepiej naostrzonym
        toporem ;)
    • Gość: j Targetowane reklamy Google - algorytmem w inter.. IP: 78.156.160.* 18.03.09, 14:21
      wystarczy trochę świadomości, w jaki sposób mogą takie informacje gromadzić i
      temu zapobiegać
      wyłączyć skrypty i kasować ciasteczka automatycznie po zamknięciu przeglądarki
      może każdy
      nie używać chrome i zbędnych bajerów (paski, dodatki) i NIC się nie dowiedzą
      • michalcyprian Re: Targetowane reklamy Google - algorytmem w int 15.09.09, 22:57
        Paski, czyli instalowane do przeglądarki toolbars? Ok, nie instaluję nigdy. Ale o jakich dodatkach piszesz?
    • encypency Bardzo optymistyczna wizja... 18.03.09, 16:32
      Bardzo optymistyczna wizja - mniej optymistyczna wizja jest taka, że kiedyś
      użytkownicy Google dowiedzą się o tym, że cała ta technologia została
      wymyślona w NSA i Pentagonie - a kampus w Mountain View to tylko
      filia-przykrywka powstała aby rozkręcić ten cały wirtualny panoptikon ;)
      • marek.lipski Re: Bardzo optymistyczna wizja... 19.03.09, 12:14
        Nawet jak masz,teoretycznie racje,to inni tez to robia,
        ale z innymi krajami.
        1.Firma Ask.Swietne strony,swietna wyszukiwarka,z wieloma portalami.
        Wspolpracujaca .......poprzez Slim Browser,z Chinami.
        Niczego nie zarzucam.
        Tylko pytam jak to mozliwe.Info o koncernie.

2.Browser Slim.Szybki,sprawny tak jak Chrome.
        Preferuje ask,exite itd.Jestem zadowolony.
        www.flashpeak.com/sbrowser/
        FlashPeak Inc
        Company Info for flashpeak.com:

FlashPeak, Inc
        2021 N Sichuang Rd.
        Shanghai 200000,
        CHINA
        Phone: +86 21 64659078
        support [at] flashpeak.com
    • marek.lipski Google daje milionom prace.Tak jak Ask,O9,MSN 19.03.09, 12:24
      Google daje milionom prace.W wiekszym wymiarze.Takiej informacji nie
      ma w info.Tak jak Ask,O9(Amazon),MSN.Dodam ze inne kraje jak
      Rosja,Izrael,Chiny,Kraje arabskie maja takie same lub podobnne
      mozliwosci.Wiem ze wiele z USA pochodzi ale matematyka(algorytmy)
      jest dla kazdego dostepna,wiec przestancie narzekac.

Kazdy z koncernow ma swoje meta lub szukarki.
      Kazdy chce jak nawiecej zarobic.

W internecie nie ma granic.Cale szczescie.
      Te strony czytaja tez "tlumacze".....z Chin,Indii,krajow arabskich.
      Bardzo dobrze.Nasz internet na naszej planecie
      to jedyna alternatywa dla wolnosci......
    • Gość: pioreczko chryste co za brednie IP: *.customer.teliacarrier.com 19.03.09, 13:55
      ktolwiek kto mial do czynia z reklama w sieci i ma nawet nikle pojecie jak to
      wszytsko dziala ma niezly ubaw czytajac te brednie.
      • Gość: :) Re: chryste co za brednie IP: *.Biskupin.wroc.pl 15.09.09, 23:40
        dokladnie
    • Gość: moskauer Re: Targetowane reklamy Google - algorytmem w int IP: 83.167.112.* 15.09.09, 14:07
      Taaaa...
      moje ostatnie hasla wpisywane w google:
      "jelcyn 1993 przewrot"
      "luk triumfalny"
      "wwt"

I takie tam.

Juz widze jak pojawiajace sie reklamy powoduja szal zakupow.
      Gdyby reklama - nawet najbardziej dostosowana - byla taka skuteczna, nie
      moglabym przejsc ulica. Bo wlasciwie prawie wszystko co widze na bannerach idac
      do pracy mnie dotyczy i bardzo bym to chciala.

Reklama tego typu to byla dobra 10 lat temu.
      Teraz juz sie na to nie nabieramy (my - konsumenci w prawie portfela)

• Gość: internauta od 1996 Re: Targetowane reklamy Google - algorytmem w int IP: 217.97.135.* 15.09.09, 14:29
        masz tylko czesciowo racje bo targetowanie jest jedyna obecnie skuteczna metoda
        reklamy, wlasnie ze wzgledu na to ze dowolna reklama skierowana do dowolnej
        grupy juz nie dziala, nikt juz nie ma pieniedzy zeby wydawac na rekalmy
        skierowane do ogolu,

artykul ten potwierdza tylko to o czym marzyli marketingowcy przez wiele lat, w
        koncu reklama trafi do tych co trzeba a internet + narzedzia google umozliwia
        znalezienie tych wlasciwych (targetu) w bardzo latwy sposob

celem reklamy jest nie tylko doslowne zwiekszanie sprzedazy ale miedzy innymi:
        informowanie o produkcie, oswajanie z brandem, tworzenie pozytywnych skojarzen,
        tylko po to abys w momencie zawachania w sklepie dokonal takiego wyboru, ktory
        bedzie na reke reklamodawcy (w domysle kupil jego podukt/usluge),

profile google spowoduja ze reklamodawca bedzie mogl bardzo szczegolowo okreslic
        swoj target i google poda mu te osoby na tacy z 95% p-stwem ze beda oni
        zainteresowani oferta, dzisiaj klasyczne metody targetowania i budowania profili
        opieraja sie glownie na blyskotliwosci pracownikow agencji rekalmowych lub
        badaniach przeprowadzanych przy bardzo malym nakladzie finansowym z oczywistych
        powodow
    • jezoslaw Firefox +Adblock +Noscript +Customize Google 15.09.09, 14:19
      = brak jakichkolwiek reklam, ani niechcianych cookies (nawet tekstowych google)

polecam
      • michalcyprian Re: Firefox +Adblock +Noscript +Customize Google 15.09.09, 23:03
        Mam FF i AdBlock. A co robi NoScript i Customize G?
        Chodzi mi o to, żeby dodatki do FF jednak nie utrudniały mi pracy, żeby strony się ładowały itp. Poza tym dodatki strasznie spowalniają Firefoxa.
    • Gość: rozbawiony W google pracują głąby, przykłady: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 20:16
      Szokujące ? Jak można napisać, że pracują głąby, w końcu to google !

Jednak... w produktach google jest mnóstwo błędów na poziomie programisty -
      przedszkolaka, kila przykładów:

Google-analytics:
      - nie zlicza około 10% odsłon (po prostu traci je), wystarczy porównać mając na
      stronie inny system statystyk zliczający wejścia wg. cookies (czyli realnych
      użytkowników z silnikiem JavaScript), wie o tym wiele osób

Google Adsense:
      wystarczy zapisać się do adsense i wejść na forum pomocy, ilość kuriozalnych
      błędów w tej pseudo-aplikacji przyprawia o śmiech, przykład:
      - niemożność przeniesienia reklamy do innej strefy/kanału niż wybrana przy
      tworzeniu (ROTFL), opcja jest ale możesz sobie klikać 100 razy, po prostu nie
      działa, wiele razy zgłaszane na forum, błąd wisi od wielu miesięcy, nic... w
      google pracują są debile, ignoranci czy po prostu głąby ?

I co google chce robić targetowanie, implementować skomplikowane algorytmy ? Oni
      są gorsi niż Microsoft - mieli szczęście z wyszukiwarką i teraz na tym jadą,
      mają dobrą markę ale jak widać zatrudniają debili.

Gdybym ja dla swoich klientów tworzył produkty informatyczne tak naszpikowane
      błędami to nikt by mi za to nie zapłacił.
      • Gość: o rly? Re: W google pracują głąby, przykłady: IP: *.Biskupin.wroc.pl 15.09.09, 23:42
        Skoro jestes taki madry, to bardzo mnie ciekawi, dlaczego o Tobie pies z kulawa
        noga nie slyszal.
        • Gość: rozbawiony Nawet nie wiesz kim jestem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.09, 00:37
          ...a masz czelność mnie osądzać ? :D Za to google znają wszyscy i gdybyś Ty,
          koleżko popracował trochę na ich produktach to też zmieniłbyś zdanie o "wielkim"
          (w mojej opinii gó*nianym) google.
          • Gość: o rly? Re: Nawet nie wiesz kim jestem... IP: *.Biskupin.wroc.pl 16.09.09, 18:55
            Powazni ludzie nie uzywaja Neostrady. C'mon.
      • Gość: gmailuser Re: W google pracują głąby, przykłady: IP: 217.97.135.* 16.09.09, 12:51
        zgadzam sie, moze nie tyle glaby co naprawde domorsli programisci-pasjonaci,
        dowodem an to jest ilosc bzdurnych gadzetow tworzonych w Gmail Labs, po prostu
        od razu widac ze wiekszosc z tych dodatkow powstaje chyba z nudów, wiekszosc z
        tych dodatkow nie znajduje zastosowania we flagowych produktach, bo nikt tego
        nie oczekuje

Google to przede wszystkim dobry marketing, niby to niszowe a i tak wszyscy
        uzywaja,

jak bym sie tak bardzo nie podniecal ta firma, inni giganci rynku Microsoft czy
        Apple robia te same rzeczy ale nie maja wizerunku "kolak zainteresowan", a
        google taki ma bo jego poczatki wlasnie takie byly i nigdy google nie zmienilo
        wizerunku na profesjonal, dlatego ich produkty sa wciaz w wersji BETA (bo po co
        brac odpowiedzialnosc itd.)
    • Gość: robawiony Tak Jezoslawie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 20:22
      ...wyobraźmy sobie, że 100% użytkowników zablokowało reklamy, wiesz co wtedy ?
      Wtedy żeby wejść na stronę i cokolwiek zobaczyć będziesz musiał,
      jeżosławeczku, ZAPŁACIĆ - np. SMSem.

Po za tym, strony które się reklamują (np. dealerzy samochodów etc.) są bardzo
      profesjonalnie przygotowane, warto choćby dlatego czasem na nie zaglądnąć.
    • wybitniemadry a ja lubie reklamy google 15.09.09, 23:15
      reklamy sa malutkie, slowne, dobrane to moich zainteresowan, nie prymitywne flasze walace po ryju i blokujace cala strone jakie stosuja polskie portale, uczcie sie od amerykanow polaki, oni sa skuteczni, wy tylko glosni
    • Gość: lisek Targetowane reklamy Google - algorytmem w inter... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 23:36
      idea jest piękna - że reklama to tez informacja, i ogladaj tylko te reklamy
      ktore cie interesuja... tylko, ze to nie dziala - niestety! osobiscie
      prorokuje, ze cala filozofia google sie zmieni i zaczna brac kase za gmaila i
      inne uslugi.. bo teraz nie zarabiaja wystarczajaco duzo. zreszta popatrzcie na
      te reklamy - zmierz swoje IQ a pozniej dowiedz sie kiedy umrzesz (lub w
      odwrotnej kolejnosci ;) o co tu chodzi? :)
    • marek.lipski Google algorytmy sie "ucza".Dostosowuja sie. 16.09.09, 04:02
      "Google bomb" google przezylo.
      Algorytmy,heurystyka (Heuristic) z Guided selling,
      w google sa byly wykorzystywane.Tak bedzie dalej.
      Tak jak w innej szukarce
      www.mahalo.com
      Kazdy moze sie pobawic w google jak ma ochote.
      www.google.com/experimental
      Dodam ze w 2006 Ori Alon ,izraelski wtedy
      student sprzedal google swoje Algorytmy,
      miedzy innymi do szukania tekstow,
      po angielsku.Dodam ze patent
      zglosil....Uniwersytet New South Wales w Australi.
      To jako ciekawostka.

Matematyczne formy stosuja Yahoo z MSN

Dodam nowego bohatera w google i niedaleko od granicy Polski.
      Pan z Poczdamu,kolo Berlina Prof. Dr. Tobias Scheffer.
      Stworzyl algorytmy,ktore sie "ucza"....
      i "wlozyl"do software.Za to otrzymal
      60.000 US-Dollar nagrody.Od google.
      www.golem.de/0902/65490.html
      www.virenschutz.info/beitrag-Lernfaehiges-Algorithmus-von-Potsdamer-Informatiker-entwickelt-2740.html
      www.cs.uni-potsdam.de/~scheffer
    • Gość: gosc Youtube już segreguje dostęp ze wzglledu na region IP: *.chello.pl 16.09.09, 10:56
      Dla mnie to jest nieporozumienie. Kilka razy zamiast filmiku pojawił się
      komunikat, że w moim regionie treść jest nieosiągalna. A przecież nie mieszkam
      w Chinach!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka