von.g 06.06.09, 08:58 Sowietom juz dawno na leb padło... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yulek_cezar Re: Rosjanie żądają Windows XP 07.06.09, 15:46 No bo tak szczerze mówiąc, po co komu coś lepszego niż Windows XP? I kupować nowy komputer tylko po to, żeby nowy system operacyjny działał tak samo jak stary na starym kompie to przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PT Re: Rosjanie żądają Windows XP IP: 87.205.146.* 07.06.09, 18:14 Ciekawe czy mogą tak zinterpretować prawo: jak właściciel nie chce sprzedawać licencji to program staje się "bezpłatny". Wbrew pozorom to coraz poważniejszy problem. Istnieje sporo użytecznego oprogramowania szczególnie do starszego sprzętu, którego nie można zakupić (producent nie sprzedaje lub już nie istnieje). A prawo autorskie również na programy komputerowe każe czekać 50 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Komentator Re: Rosjanie żądają Windows XP IP: *.ghnet.pl 07.06.09, 18:36 75. Siedemdziesiąt pięć lat. I to nie od wydania programu, ale od śmierci ostatniego ze współautorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: post Re: Rosjanie żądają Windows XP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.09, 07:48 Tyle tylko, że po tych 75 latach program w całości jest darmowy, łącznie z kodem. Do samego używania powinni pozwalać jakiś czas po wycofaniu. Nie mówię, że np. wersję 7 dawać za darmo, bo wyszła 8. Ale jeśli program w ogóle przestaje być produkowany, sprzedawany, supportowany, znaczy nikt nie chce na nim zarabiać - czemu nie dać go za darmo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden anonymo Re: Rosjanie żądają Windows XP IP: *.cable.ubr10.king.blueyonder.co.uk 08.06.09, 10:58 W sumie to bym tak zrobil na miejscu rosjan. Myslacy narod w przeciwienstwie do zachodu. Maly-miekki chce narzucac swoj sHit vista a tu moze spotkac go niespodzianka. Z drugiej strony i tak polowa bylego ZSSR siedzi na pingwinie (i dzieki temu maja najlepszych hakerow na swiecie)... Zbyt latwy i blokujacy rozwoj OS tym glupszy staje sie uzytkownik... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ szczerze odpowiadając? jest ! linux oczywiście... IP: 80.48.2.* 07.06.09, 18:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: szczerze odpowiadając? jest ! linux oczywiści IP: *.acn.waw.pl 07.06.09, 19:37 windows pozostawia wiele do życzenia, ale linux to już galaktyczna tandeta. Obskurny, niestabilny, niewydajny, nieintuicyjny, bardzo ubogi w oprogramowanie - słowem do bani. Dla studenta I-go roku informatyki to może jest i alternatywa, ale nie dla poważnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: szczerze odpowiadając? jest ! linux oczywiści IP: *.dsl.bell.ca 07.06.09, 20:09 Ja mam osobiscie z gola przeciwne doswiadczenia z Linuksem / Windowsem. Wlasnie ze wzgledu na stabilnosc wybralem Pingwina, programow ma dokladnie tyle ile potrzebuje do domu i do pracy (adm syst. w telco). A czy jest ladny czy brzydki to kwestja gustu - a o tym sie nie dyskutuje. Mnie naprzyklad nie podoba sie stylistyka Visty. Jest do bolu pretensjonalna i niezmienialna. Pod Linem mam do wyboru kilka ROZNYCH managerow okien. I zauwaz, ze na Ubuntu z Gnome swiat Linuksow sie nie konczy. cheers Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: szczerze odpowiadając? jest ! linux oczywiści 07.06.09, 21:39 Gość portalu: smutas napisał(a): > Ja mam osobiscie z gola przeciwne doswiadczenia z Linuksem / Windowsem. Wlasnie > ze wzgledu na stabilnosc wybralem Pingwina, programow ma dokladnie tyle ile > potrzebuje do domu i do pracy No to jesteś wyjątkiem. Bo niestety ogromna większość oprogramowania powstaje tylko pod Windows. Nie mówię rzecz jasna o "pracach komputerowych" polegających na wypisywaniu listów do klientów w jakimś edytorze tekstu. Niestety Linuks nie jest rozpowszechnionym, uniwersalnym środowiskiem, nie gwarantuje zgodności z formatami używanymi w Windows (a to podstawa, jeśli swoją pracę przekazujesz klientowi, który używa właśnie Windy), no i nie jest platformą popularną wśród producentów oprogramowania komercyjnego. Wymuszanie na klientach kupowania Visty jest ze strony Microsoftu co najmniej nieładne, a w gruncie rzeczy prawdopodobnie wynika ze zmowy z producentami sprzętu. Bo Vista na byle sprzęcie nie pójdzie i w rezultacie zamiast taniutkiego używanego komputera, który spokojnie uciągnąłby XP, klient ma kupić (do niczego mu niepotrzebną) rakietę, byle tylko Vista z Aero się dała uruchomić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: szczerze odpowiadając? jest ! linux oczywiści IP: *.dsl.bell.ca 07.06.09, 22:49 Mnie to nie przeszkadza czy jestem wyjatkiem czy nie. Moja praca jest wykonana taka jak byc powinna. I to bez strachu przed nowymi niespodziankami ze strony MS i malych drani virusow. Moja praca nie polega na pisaniu templetow do faxow, ktore wysyla sekretarka. A nawet gdyby to niby czym sie bedzie roznil wydruk z MSO od tego z OO? Bardziej zreszta pisalem o stabilnosci. Na Pingwinka istnieje oprogramowanie niedostepne na Windows. Coraz wiecej sie go poruje, ale wciaz jak ktos powaznie zajmuje sie sieciami to bedzie kozystal z jakiegos systemu UNIX-o podobnego. Mnie wystarcza zgodnosc na poziomie IP v4 i v6. Co do UNIWERSALNOSCI to jednak bym sie z toba nie zgodzil. Linux jest bardzie wszechstronny niz Windows. Z cala reszta sie zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: szczerze odpowiadając? jest ! linux oczywiści 07.06.09, 23:55 > Mnie to nie przeszkadza czy jestem wyjatkiem czy nie. Ale dyskwalifikuje twoją wypowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: szczerze odpowiadając? jest ! linux oczywiści IP: *.dsl.bell.ca 08.06.09, 00:11 ? Co dyskwalifikuje? Zauwaz, ze dyskusja zaczela sie od glupiego postu: "windows pozostawia wiele do życzenia, ale linux to już galaktyczna tandeta. Obskurny, niestabilny, niewydajny, nieintuicyjny, bardzo ubogi w oprogramowanie - słowem do bani. Dla studenta I-go roku informatyki to może jest i alternatywa, ale nie dla poważnych ludzi. " Oraz, do domu Linux nadaje sie rownie dobrze co Windows. Troche moze jest gimnastyki, zeby zmienic sposob myslenia ale za pozbywamy sie wielu niedogodnien. Czego ci brakuje? Wirusow, koniecznosci restartow po zaladowaniu kazdej latki. OO, FF, i co tam jeszcze znane sa z Windowsa czyli nie trzeba ich obslugi sie uczyc. A zgodnosc? Znaczna czesc dokumentow MSO OpenO otwiera i zapisuje bezproblemowo. Makra? Z nimi sa problemy, ale powiec mi tez ile procent NORMALNYCH uzytkownikow stosuje makra? A monopol NALEZY tepic! O! :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: szczerze odpowiadając? jest ! linux oczywiści 08.06.09, 15:09 > Dla studenta I-go roku > informatyki to może jest i alternatywa, > ale nie dla poważnych ludzi. Tu się zgodzę, że mocno przesadzone twierdzenie. Niemniej, większość tzw. zwykłych użytkowników, przywiązanych (decyzją klienta, jeśli nie pracodawcy) do oprogramowania pod Windows ma bardzo marne szanse w ogóle zetknąć się z Linuksem. Bo zauważ, że między zainstalowaniem Windows a (wyborem i) zainstalowaniem odpowiedniej dla siebie dystrybucji Linuksa jest jednak ogromna różnica. Do korzystania z Linuksa, szczególnie w środowisku zdominowanym przez inne systemy, potrzebna jest jednak spora wiedza specjalistyczna (choćby tak banalna rzecz -- jak połączyć się przez sieć z grupami roboczymi MS Windows Network?) Cokolwiek by o nim nie mówić, Linuks jest systemem dla zaawansowanych pasjonatów, a nie dla znękanych szaraków, którzy więcej czasu muszą poświęcić na wykonanie swojej pracy niż na walkę z systemem. Reasumując, dopóki Linuks nie wejdzie do FIRM, gdzie obsługą systemu i pracowników będą się zajmować informatycy, gdzie presja ekonomiczna dużego podmiotu będzie wymuszać produkcję oprogramowania pod ten system. dopóty jesteśmy skazani na Windows. > Oraz, do domu Linux nadaje sie rownie dobrze co Windows. T No nie, do domu to się akurat nie nadaje, bo większość moich gier nie chodzi pod Linuksem :) > Znaczna czesc dokumentow MSO OpenO otwiera i > zapisuje bezproblemowo. Oj nie. Bezproblemowo otwierają się prościutkie dokumenty. Gdybyś widział, jakie rzeczy potrafi przysłać klient w Wordzie, to byś uciekł z krzykiem. Tu trudno o zachowanie zgodności nawet między poszczególnyim wersjami Worda, co dopiero mówić o formacie obcym. Może przy docx trochę się sytuacja poprawi. > Czego ci brakuje? Dokładnie wszystkich programów specjalistycznych, których używam w pracy :) Narzędzi translatorskich, oprogramowania, które mam tłumaczyć, a które trzeba zainstalować zgadnij w jakim systemie... No niestety, drugi komputer z Linuksem w domu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: szczerze odpowiadając? jest ! linux oczywiści IP: *.dsl.teksavvy.com 08.06.09, 23:16 No dobrze, prawie sie zgadzam :-) Moje gry dzialaja swietnie np. Wireshark, Netbeans, ssh a jak mi sie nudzi to zapuszczam gcc :-) Do emacs nerwow nie mam - to typowy hardcore :-) Ale zeby mowic, ze do domu sie nie nadaje to jednak przesada. Podobnie sie sparwy maja z Macami, system dopracowany ale gier nie za wiele. Jednak ludziska go uzywaja i nie budzi ten OS tyle kontrowesji co Linux. Normalnie zainstalowany na przyzwoitym sprzecie jest zblizony uzytkowo do Windowsa czy Maca, a wiekszosc uzytkowych progamow jest dostepna po pierwszym odpaleniu systemu. A dla ludzi libiacych zabawy z mediami jest gotowa dystrybucja Mythbuntu - zintegrowane multimedia z PVR. Zastosowan jest mnostwo... Zdaje sie, ze mamy dokladnie takie samo zdanie o tym systemie. Sprawa sprowadza sie do tego - co kto potrzebuje. Moj "problem" polega jedynie na tym, ze jednak brak konkurencji w OSach powoduje arogancje firm dostaczajacych zamkniety soft. I nie ma znaczenia czy to MS, Apple, Oracle czy AutoDesk - to ta sama mentalnosc dealera narkotykow ubrana w ladnie brzmiace slowka typy - plan biznesowy. Open Source nie jest lekarstwem na wszystko, ale daje wiecej swobody. OS szanuje uzytkownika i nie traktuje go jak dojna krowe. I dlatego wspieram te projekty i gdzie sie da stosuje te rozwiazania. cheers Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Re: szczerze odpowiadając? jest ! linux oczywiści IP: *.b-ras2.srl.dublin.eircom.net 07.06.09, 23:59 > windows pozostawia wiele do życzenia, ale linux to już galaktyczna > tandeta. Obskurny, niestabilny, niewydajny, nieintuicyjny, bardzo > ubogi w oprogramowanie Hahahaha, dobrze że Google o tym nie wie bo pewnie ich Linuksy odmówiłyby posłuszeństwa. Podobnie jak 40% internetu, które stoi na tym "niestabilnym, niewydajnym" Linuksie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: IP: *.tpnet.pl 08.06.09, 04:36 Gość portalu: hahaha napisał(a): > Podobnie jak 40% internetu, które stoi na tym "niestabilnym, > niewydajnym" Linuksie. Puk, puk! Mowa o systemach desktopowych, a nie serwerowych. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: 08.06.09, 10:41 Puk,puk! Linux to jądro a nie dystrybucja. Ten sam Linux jest w desktopach i serverach (z dokładnościa do wersji). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg0.75 Re: Rosjanie żądają Windows XP IP: *.net.autocom.pl 07.06.09, 15:59 Oczywiście: jeżeli ktoś nie chce sprzedawać to nie sprzedaje, i nie można go nijak do sprzedaży zmusić. Z drugiej strony: skoro firma nie sprzedaje swojego programu, to ewentualne działanie piratów rozprowadzających go na lewo "nie narusza słusznych interesów" microsoftu Odpowiedz Link Zgłoś
valana Re: Rosjanie żądają Windows XP 07.06.09, 19:03 Gość portalu: greg0.75 napisał(a): > Oczywiście: jeżeli ktoś nie chce sprzedawać to nie sprzedaje, i nie można go ni > jak do sprzedaży zmusić. > Z drugiej strony: skoro firma nie sprzedaje swojego programu, to ewentualne dzi > ałanie piratów rozprowadzających go na lewo "nie narusza słusznych interesów" m > icrosoftu Na mój prosty rozum brzmi sensownie. Jednak trudno to przekuć na normę prawną. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Rosjanie żądają Windows XP 07.06.09, 23:10 Skoro tak, to prawa do Windows XP można uznać za tak zwane mienie porzucone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_fuego Re: Rosjanie żądają Windows XP IP: *.chello.pl 07.06.09, 19:48 > Oczywiście: jeżeli ktoś nie chce sprzedawać to nie sprzedaje, i nie można go ni > jak do sprzedaży zmusić. No właśnie nie jestem pewien czy w przypadku monopolu też tak można. Co gdyby na przykład pobliska elektrownia uznała, że z dnia na dzień przekwalifikuje się na pieczarkarnię, a prąd niech produkuje ktoś inny? Taka analogia mi się nasunęła ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PT Re: Rosjanie żądają Windows XP IP: 87.205.146.* 07.06.09, 19:57 > No właśnie nie jestem pewien czy w przypadku monopolu też tak można. Co gdyby n > a > przykład pobliska elektrownia uznała, że z dnia na dzień przekwalifikuje się na > pieczarkarnię, a prąd niech produkuje ktoś inny? Taka analogia mi się nasunęła > ;) Jest jeszcze gorzej - elektrownia przestaje produkować prąd i nikomu w okolicy nie wolno go również produkować bo stanowi to naruszenie licencji itp. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Rosjanie żądają Windows XP 07.06.09, 20:49 A co zrobisz gdyby np Polska stała się wrogim państwem dla USA? Przepisy w USA zabronią M$ robić z Tobą interes. I choćbyś bardzo chciał łatki albo systemu nie dostaniesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PT Re: Rosjanie żądają Windows XP IP: 87.205.146.* 07.06.09, 19:54 Ale przyjść do biblioteki i skserować artykuł z czasopisma wydanego w zeszłym roku to chyba można? Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Bzdury pleciesz... 08.06.09, 07:42 Gość portalu: greg0.75 napisał(a): [...] Z drugiej strony: skoro firma nie sprzedaje swojego programu, to ewentualne działanie piratów rozprowadzających go na lewo "nie narusza słusznych interesów" microsoftu Narusza. Oni zamierzają wprowadzić na rynek swój nowy soft, a ty chcesz robić im konkurencję rozprowadzając ich stare oprogramowanie. Pomyśl trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
garfee Sowieckie myślenie 07.06.09, 16:36 No i wylazło kacapskie podejście do świata rodem z KGB. Proponuję upaństwowić Microsoft i niech produkują w jakimś ładnym obozie XP bo tak chce "waaaaadza". A jak nie to rozstrzelać. To prawie jak te socjalistyczne związki u nas co "nie pozwalają" prywatnej firmie zamknąć działalności, bo im się należy praca i psim obowiązkiem przedsiębiorcy jest im dostarczyć pieniędzy najlepiej za nic. Jak długo ta komuna będzie żyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rasmus Piszesz totalne bzdury IP: *.gmk.net.pl 07.06.09, 17:03 Prawdopodobnie pojęcia nie masz o czym piszesz. Podejrzewam gdyby napisali,że te same wymagania mają np. Brytyjczycy to byś im tylko przyklasnął. Oczywiście po co komu coś gorszego skoro może taniej kupić coś lepszego? Ale ty oczywiście nie przepuścisz okazji aby dokopać nienawistnym ruskim. A słyszałeś coś o praktykach monopolistycznych? A o urzędach antymonopolowych? A o karach dla monopolistów to na pewno też socjalizm? Odpowiedz Link Zgłoś
excellenz Re: Piszesz totalne bzdury 07.06.09, 19:34 Za to ty całą pewnością nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz. Po pierwsze, w wolnym państwie nikt nie jest w stanie zmusić kogoś do sprzedaży czegokolwiek. Tak mówi święte prawo własności, przyjęte na całym świecie. W tym wypadku nikt nie może zmusić Microsoftu do sprzedaży Windows XP. To ich program, oni mają do niego pełne prawo. Nie chcą go sprzedawać? Ich sprawa, i wara komukolwiek od krytykowania takiej decyzji. Chyba, że ktoś ma zapędy na złodzieja, chcącego rozporządzać cudzym mieniem... tak jak w tym wypadku Rosjanie. Cóż, taka ich komusza mentalność. Po drugie, ustawodawstwo antymonopolowe niweluje praktyki monopolistyczne, polegające na działaniach ograniczających wolną konkurencję. Proste, prawda? Trzeba więc być najczystszej wody debilem, żeby w działaniu polegającym na wycofaniu przez podmiot gospodarczy jakiegoś produktu z rynku widzieć praktykę monopolistyczną. Gdzie tu ograniczenie konkurencji? Wręcz przeciwnie, daje się tutaj możliwość łatwiejszego osiągnięcia przez potencjalną konkurencję zysku. Niech tylko konkurencja wymyśli, wyprodukuje i wprowadzi na rynek swój produkt. Droga wolna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blebluś A więc... abandonware? IP: *.legnica.vectranet.pl 07.06.09, 20:54 W momencie, gdy jakiś program nie jest sprzedawany, a twórca (bądź dystrybutor) nie zapewnia dalej obsługi technicznej (bądź nie wspiera aktywnie rozwoju, etc, etc...), program taki nazywamy "abandonware". I teraz pytanie roku... czy ktoś ma prawo zabronić reszcie świata kupować za grosze swoich, niepotrzebnych (= nie sprzedawanych!) śmieci? Moim, skromnym, zdaniem, abandonware powinien automatycznie stawać się freeware. Marzenia? Cóż... Bywa. Może jednak dożyję takiego dnia, czego wszystkim nam życzę ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Piszesz totalne bzdury IP: *.radom.vectranet.pl 07.06.09, 21:15 Obawiam się, że również w wolnym państwie można kogoś zmusić do sprzedaży (np. nie mogę odmówić sprzedaży towaru który mam w sklepie lub jeśli wystawię towar na alegro i dam cenę minimalną 100zł zamiast 1000zł lub jeśli mam działkę na planowanej trasie autostrady lub od drugiej strony prawo pierwokupu.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totalny Re: Piszesz totalne bzdury IP: *.nottingham.ac.uk 07.06.09, 21:27 sam piszesz bzdury licencja na program obowiazuje 5 lat, po tym czasie musisz kupic program na nowo. microsoft dysponujac monopolem wymusza na tobie kupno systemu, ktorego nie chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mefistoteles Powaznie 5 lat? IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.09, 21:44 Gdzie cos takiego pisze w licencji!?!?!?!?! Z tego co wiem: Box'a masz dozywotnio a oem'a ile ci (powiazany z nim) sprzet pociagnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robik Re: Powaznie 5 lat? IP: *.devs.futuro.pl 08.06.09, 15:11 Nie w licencji (swoją drogą EULA małomiękkiego jest dla mnie wzorem ;-) Polskie prawo ma taki termin. Jeśli po 4 latach podmiot udzielający licencji poinformuje o jej wygaśnięciu to mogiła. Jeśli nie zrobi tego na rok przed terminem wygaśnięcia to licencja z 'automatu' staje sie bezterminowa. Haczyk jest w terminie udzielenia licencji, zależy od interpretacji. Odpowiedz Link Zgłoś
swinia_spigelmana wolne panstwo? mafii tez pacisz lciencje za ochron 07.06.09, 22:51 mafia tez moze zaoferowac w wolnym panstwie ochrone i kupisz jak tak sam ojak system ms. A wracajc do tematu nie slyszalems o karze EC za praktyki monopolistyczne? nie slyszales osprawie mafijnego wymuszanie uzycia Intela ? i kary ktora poniesie? Jesl idla ciebie wolne kryj ot taki, w ktorym panuej anarchia to musisz zrewidowac swoje widzimisie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Piszesz totalne bzdury IP: 62.69.219.* 08.06.09, 01:46 Po pierwsze - w wolnym państwie - np. w Polsce - istnieją np. procedury wywłaszczenia (budowa autostrad np.) Więc można zmusić do sprzedaży. Po drugie - Microsoft nigdy nie sprzedawał Windows - a jedynie udzielał licencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Rosjanie żądają Windows XP IP: *.e-wro.net.pl 07.06.09, 17:04 Takie jest właśnie działanie microsyfu. Nie ważne czy aktualny produkt jest chwalony przez klientów, ważne jest aby ciągle wprowadzać nowe produkty i sprzedawać i zarabiać. Bo zarabia się nie na dobrych produktach ale na ciągłym wprowadzaniu kolejnych oczywiście za opłatą. A odmawiając poprawek do starego systemu to szantaż mający zmusić do przejścia na nowy system, jeśli nawet ten nowy to chłam. Niestety windows nie ma konkurencji zatem microsyf działa dokładnie jako monopolista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Komentator Re: Rosjanie żądają Windows XP IP: *.ghnet.pl 07.06.09, 18:44 > Takie jest właśnie działanie microsyfu. Nie tylko mikrosyfu. To działanie charakterystyczne dla stosunków społecznych wykształconych w krajach Zachodu (głównie w USA) w drugiej połowie ubiegłego stulecia, czyli dla schyłkowej fazy tzw. nowoczesności. System ten charakteryzuje się aksjologicznym prymatem stosunków gospodarczych nad innymi działaniami człowieka, kultem nowości (niezależnej od użyteczności), oraz irracjonalną (religijną) wiarą w nieograniczoną możliwość wzrostu gospodarczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HH Widać Ruski to takie imbecyle jak UE! IP: *.silesiamultimedia.com.pl 07.06.09, 17:18 Chcą dyktować producentowi co ten ma sprzedawać i produkować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George Re: Widać Ruski to takie imbecyle jak UE! IP: 79.110.198.* 07.06.09, 17:36 Jesteś żałosny w swojej głupocie. Idź i całuj Ballmera i Gatesa w d... żeby Ci wymyślili jeszcze nowszy system, żebyś mogł napędzać kasę im a także wszystkim producentom sprzętu - bo przecież każdy nowy system Microsoftu to coraz wyższe wymagania od sprzętu a więc konieczność kupna coraz to lepszego (czytaj: droższego) sprzętu. A to że poprzedni jeszcze się nie zamortyzował? A co ich to obchodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
excellenz Re: Widać Ruski to takie imbecyle jak UE! 07.06.09, 19:55 Właśnie! Niedobry Microsoft, kończy produkcję swojego wyrobu, nie zważając na to, że klienci tego nie chcą. No bezczelność normalnie. I jeszcze ten FIAT... Przestał produkować sprzedawać model 126, choć Polacy ciągle go kupowali. Teraz sprzedaje i produkuje w tej samej klasie Seicento, a to bydle jest większe, również więcej pali i kosztuje. No a Sony!!! Przestali produkować walkmany, bydlaki jedne, i robią teraz jakieś odtwarzacze MP3. Nie dość, że jest to droższe, to jeszcze kupione kiedyś na targu kasety nie chcą na tym sprzęcie działać!!! Przecież to ewidentne działania na szkodę konsumentów! Powinna być możliwość wyboru!!! Powinno się zmusić Sony do produkcji walkmanów oraz zmusić FIATa do produkcji modelu 126p. A później wyszukać inne firmy, działające na szkodę nabywców... LOL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: Widać Ruski to takie imbecyle jak UE! IP: *.dsl.bell.ca 07.06.09, 20:16 Infantylne analogie, kolego. VW produkowal garbusy przez dziesiatki lat, wlasnie dlatego, ze mial na te male, tanie, obskurne pojazdy popyt. Z MS jest jeden glowny klopot - Vista, poza wygladem, nie ma nic do zaoferowania normalnemu uzytkownikowi - a kosztuje wiecej. To nie jest tak, ze FIAT porzuca produkcje samochodow klasy kompakt - to tak jaby FIAT przestal wogole produkowac samochody klasy sredniej a zajal sie wylocznie klasa wyzsza np. same Alfy. A do tego na rynku nie byloby realnej konkurencji poza zestawami do wlasnego montazu - Linux. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asmodeus Analogia autorstwa pieciolatka... IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.09, 23:01 Microsoft nie zachowuje sie jak FIAT ktory przestal produkowac starszy produkt zeby produkowac nowszy, microsoft nic nie musi produkowac zeby sprzedawac XP Jesli zas chodzi o samochodowe analogie to microsoft przypomina arabskiego szejka ktory z dnia na dzien stwierdzil ze nie zamierza wiecej sprzedawac benzyny - tylko zamiast tego gotowe paliwo lotnicze a ty sobie kup - odrzutowiec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mefistoteles Jesli producent zastrzega sobie wylacznosc na IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.09, 21:36 okreslony produkt (na te 75+ lat - i nikt mi niepowie ze nie trzeba bylo odpowiednich prezentow dla odpowiednich ludzi zeby tak sie stalo) a potem wycofuje go ze sprzedarzy (niezaleznie na ilosc innych prodoktow ktore potrzebuja go do dzialania) no to chyba dziwne ze wzbudza to pewne kontrowersje. Przecierz to tylko biznes - Producent chce wiecej pieniedzy a ruski mowia NIET. Czemu? Bo Moga (chociarz to sie zreszta jeszcze okaze xD ) Gdyby gdyby jakakolwiek firma zazyczyla sobie twojej du.. ("duszy" oczywiscie... ) to tez bys poslusznie sie nachylil? (zeby ja im podac na srebrnej tacy :p) Biznes to biznes - oni zawsze beda chcieli wiecej - to sie nazywa chciwosc xD i jeszcze niebylo w historii czlowieka ktory by chciwosc pieniedzmi ugasil... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Swoją drogą Rosjanie ze swoim potencjałem naukowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 23:28 to mogli by dawno już jakiś własny system, konkurencyjny do produktu Małegomiękkiego, zrobić, mają bardzo dobrych programistów. Wreszcie by się skończyła era szantażu programistycznego (najpierw uzależnienie wszystkich od platformy systemowej a potem wymuszanie nowego produktu niekompatybilnego ze starszym oprogramowaniem wymagającym danej platwormy. Uważam, M-soft powinien płacić użytkownikom odszkodowania za brak zapewnienia kompatybilności nowej platformy systemowej z oprogramowaniem, które poprawnie działało na poprzedniej jej wersji, a którego zakup kosztował ciężkie pieniądze. Postępowanie M-softu można by porównać do wymuszenia używania przez wszystkich urządzeń na 50Hz a potem nagle (jak już wszyscy mają sprzęt na tę częstotliwość) przejście na produkcję wyłącznie prądu o częstotliwości np. 267 Hz. Zdjęcie XP z rynku to jest wymuszenie bardzo konkretnych strat u użytkowników, szczególnie używających drogiego specjalistycznego oporgramowania albo oprogramowania pisanego pod konkretne potrzeby np. przez firmy, które już nie istnieją albo zmieniły profil działania. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Rosjanie robia dokladnie to samo co inni 07.06.09, 17:20 Vista jest porazka nie tyle marketingowo co strategi rozwojowej polegajacej coraz czescie na zmianie dla samej zmiany z ktorej nic bardziej uzytecznego dla klienta nie wynika. Ten obecny kryzys po czesci jest rowniez spowodowany tymi samymi racjami: po co zmieniac samochod ktory dobrze mi sluzy. Po to zeby sasiedzi mieli o czym dyskutowac ..... WinXP prof jest pierwszym dobrym systemem graficznym Microsoftu. Uzywanie kompa do fajerwerkow sie calkowicie przezylo. Rosjanie żądają Windows XP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rev Re: Rosjanie robia dokladnie to samo co inni IP: *.tpnet.pl 08.06.09, 04:41 1stanczyk napisał: > Uzywanie kompa do fajerwerkow sie calkowicie przezylo. Powiedz to np. użytkownikom Maków. Zabiją cię śmiechem. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnotello Rosjanie żądają Windows XP IP: *.static.espol.com.pl 07.06.09, 19:14 W błędzie jest ktoś - kto wypisuje bzdury typu "sowieci".Po pierwsze trzeba się języków uczyć a nie kciuki ćwiczyć.Po pierwsze słowo "sowiet" znaczy rada i "Sowietski Sojuz" znaczy Związek Radziecki.Jak wiadomo od pewnego czasu ten twór totalitarny już nie istnieje powrócono do nazwy Rosja.Czyli używając słowa "sowieci" dopuszcza się jakiegoś uklepanego bzdetnego żulowatego określenia nic nie znaczącego.Bo jaką nację można nazwać radzieckimi?Nie ma takiej na świecie.Po drugie pierwszy raz Rosjanie zareagowali prawidłowo.Nie rozumiem jak korporacja może decydować o tym co ja chcę kupić.Skoro ta firma tak walczy z piractwem to dlaczego zachowuje się jak piraci.Czyli robi to co chce nawet jak ktoś sobie tego nie życzy.Czyli korporacji wszystko wolno a zwykły konsument musi się podporządkować .No i jak ma się to do demokracji i wolnego wyboru ?Skoro wybór sprowadza się do tego że albo weźmiesz to co ci wciskamy albo nie kupuj nic.To jaki to wybór.W sumie jestem zszokowany że Rosjanie tak dalece niedemokratyczni zareagowali tak....demokratycznie ,broniąc wolności wyboru konsumenta.Dziwne . Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Rosjanie żądają Windows XP 07.06.09, 19:55 Związku nie ma , sowieci śą. To Ci sami ludzie co kiedyś hołdowali stalinowi a dziś putinowi... >>Nie rozumiem jak korporacja może decydować o tym co ja chcę kupić. Naprawde nie jestem miłośnikiem tej badziewnej firemki ale to ich produkt i ich decyzja. Równie dobrze mógłbyś próbować zwrócić się do VV i nakazać im produkcje starych garbusów bo Ty byś chętnie takiego kupił. Nie podobają Ci się korporacje? Używaj wolnego oprogramowania. Chcesz/musisz windowsa? Pogódz się z faktem ,że łysy orangutan decyduje o tym jak , kiedy i jakiego systemu używasz ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: Rosjanie żądają Windows XP IP: *.dsl.bell.ca 07.06.09, 20:23 A dlaczego mamy sie godzic na cos z czym sie nie zgadzamy? Powod zkonczenia linii XP to jej slabe bezpieczenstwo. Tzn. latwo XP scrakowac / piracic. Biorac pod uwage model ekonomiczny prowadzony przez MS jest to logiczne. Ale... no wlasnie, jest to rowniez naduzywanie bliskiej monopolowi pozycji firmy na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Rosjanie żądają Windows XP 07.06.09, 20:42 Ja rozumiem motywy M$ ale moim zdaniem producent ma prawo zdecydować kiedy chce przestac sprzedawać jakiś produkt. Swoją drogą to jest moim zdaniem świetny przykład na różnice wolnym oprogramowanie a tzw "proprietary software". Ludzie nie rozumieją ,że w przypadku tego drugiego ich prawa są bardzo ograniczone a potem się dziwią ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: Rosjanie żądają Windows XP IP: *.dsl.bell.ca 07.06.09, 20:56 Tak, w normalnych warunkach nie mialbym nic przeciw takim dzialaniom MS. Niech sobie robia co chca. Ale to co sie dzieje nie jest normalne. To ma znamiona gospodarki socjalistycznej, sterowanej odgornie. Nie wazne co klienci chca i za co sa sklonni zaplacic, wazy jest "grafik" i plan do wykonania. Ewidentny przyklad na sprawe antymonopolowa. Dziwie sie, ze MS nieszcze nie zostal zmuszony do podzialu na mniejsze struktury, tak jak to mialo miejsce z telekomunikacja w wielu krajach. A jesli chodzi o roznice miedzy GPL a proprietary soft. to przeciez ludzie NIE CZYTAJA tego co podpisuja. Co skutkuje wlasnie takim przymykaniem oczu na sprawy WAZNE. EULA Windows XP w zasadzie wyklucza mozliwosc jej legalnego wykozystania. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Rosjanie żądają Windows XP 07.06.09, 21:23 Pamiętam ,że były plany podzielenia M$ na mniejsze firmy po procesach z Netscapem i z Sunem ale jakoś nic z tego nie wyszło. Hmm ciekawe czemu ... może to historia z tego samego gatunku co ISO dla OOXML :) Ale fakt faktem użytkownicy nie czytają licencji ,kilkają ok a potem się okazuje ,że się z nią nie zgadzaja ... Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Rosjanie żądają Windows XP 07.06.09, 21:45 > Ale fakt faktem użytkownicy nie czytają licencji ,kilkają ok a potem się okazuj > e > ,że się z nią nie zgadzaja ... Co ciekawe, użytkownicy nie mają prawa przeczytać licencji i sprawdzić, czy się z nią zgadzają, dopóki nie zapłacą M$ za tę licencję (i wtedy to sobie mogą się nie zgadzać, wolna wola, nie chcesz nie klikaj...) Mało tego, użytkownicy muszą zapłacić z góry za produkt, którego jakości nie są w stanie sprawdzić bez zaakceptowania licencji... A jeśli w trakcie użytkowania produktu okaże się, że nie zgadzasz się z umową licencyjną, bo pragnąłeś uzyskać licencję na produkt sprawny, a nie dziurawy i zawieszający się? Co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Rosjanie żądają Windows XP 07.06.09, 22:57 Z tego co pamiętam z XP jeszcze nie było tak źle bo paru udało się od producentów sprzętu(od Della i kogoś tam jeszce) uzyskać zwrot kasy za system , ale podobno EULA do Visty jest już inna i się tego nie da zrobić. Na pytanie co zrobić jak kupisz system a on nie dział nie mam odpowiedzi. Kiedyś smutas przytaczał fragmenty EULI z których podobno wynikało ,że odpowiedzialność M$ sięga 5 dolarów... Dla mnie to tylko kolejny powód ,żeby tą wiejską firme olewać ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: Rosjanie żądają Windows XP IP: *.dsl.bell.ca 07.06.09, 23:03 Az tak tragicznie nie jest :-) mozna sobie EULA poczyta: www.microsoft.com/windowsxp/eula/home.mspx Tylko kto to robi? Ja, kurna chata, MUSIALEM - taka praca :-) Ale jest prawda, ze nie mozna niezgodzic sie z licencja po zainstalowaniu softu. MS ewentualnie zwroci koszty, jesli nam sie cos nie podoba. Ale to caly cyrk. A jak cos nowotko zainstalowany OS spierniczy to uwaga (bo to moja najlepsza linijka) MS da na 5 dolcow :-) A podobno to Polacy maja ulanska fantazje :-) "18. LIMITATION OF LIABILITY AND REMEDIES. Notwithstanding any damages that you might incur for any reason whatsoever (including, without limitation, all damages referenced herein and all direct or general damages in contract or anything else), the entire liability of Microsoft and any of its suppliers under any provision of this EULA and your exclusive remedy hereunder (except for any remedy of repair or replacement elected by Microsoft with respect to any breach of the Limited Warranty) shall be limited to the greater of the actual damages you incur in reasonable reliance on the Software up to the amount actually paid by you for the Software or US$5.00. The foregoing limitations, exclusions and disclaimers (including Sections 15, 16 and 17) shall apply to the maximum extent permitted by applicable law, even if any remedy fails its essential purpose." Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Rosjanie żądają Windows XP 07.06.09, 23:57 Gość portalu: smutas napisał(a): > Az tak tragicznie nie jest :-) mozna sobie EULA poczyta: > www.microsoft.com/windowsxp/eula/home.mspx Ale tę stronę otworzysz DOPIERO WTEDY, gdy zainstalujesz jakiś system operacyjny i przeglądarkę WWW :) Owszem, Microsoft może argumentować, że przecież możesz sobie położyć Linuksa, wejść na stronę M$ i poczytać EULA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: Rosjanie żądają Windows XP IP: *.dsl.bell.ca 08.06.09, 00:23 :-) Ja tak zrobilem, wiekszosc dokumentacji MS czytalem z Linuksa. Ale tez mozna argumentowac, ze najprosciej jest pojsc do jakiejs biblioteki i sobie ta licencje przeczytac. Niestety argumenty mi sie koncza :-) Uwazam, ze kopie EULA powinny byc dostepne w druku w kazdym sklepie / serwisie sprzedajacym PCety i soft. Albo nawet powinna byc dostepna wersja nieprawnicza jasno tlumaczaca na co sie zgadzamy podpisujac ten kawalek papieru. Dla kogos kto widzi komputer po raz pierwszy w zyciu punkt, ze mozna zainstalaowac kopie Windowsa na tylko jednym komputerze z max. dwoma procesorami (to samo dotyczy Visty Home i Premium!!!), ze wolno nam sie laczyc z nie wiecej niz 10-cioma innymi komp., ze zalogowany na kom. moze byc tylko jeden uzytkownik w tym samym czasie.... To nic takiemu biedakowi nie mowi. Trzeba mu to wytlumaczyc. No i slawna sprawa z instalowaniem dodatkowych programow przez MS - uzytkownik NIE MOZE powiedziec nie, jesli juz raz EULA podpisal ... Wielki brat i komuna zagladajaca do d.... cheers :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robik Re: Rosjanie żądają Windows XP IP: *.devs.futuro.pl 08.06.09, 15:14 > Ale tę stronę otworzysz DOPIERO WTEDY, gdy zainstalujesz jakiś system operacyjn > y > i przeglądarkę WWW :) Albo ZANIM zainstalujesz system microsoftu... To pytanie na początku instalacji o akceptację licencji się kłania... Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Rosjanie żądają Windows XP 08.06.09, 17:39 > Albo ZANIM zainstalujesz system microsoftu... > To pytanie na początku instalacji o akceptację licencji się kłania... Ale już PO KUPIENIU!! Przecież za darmo nie dostaniesz pudełka z programem, żeby zacząć instalację, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mark V Re: Rosjanie żądają Windows XP IP: 217.98.20.* 08.06.09, 04:55 Gość portalu: smutas napisał(a): > EULA Windows XP w zasadzie wyklucza mozliwosc jej legalnego wykozystania O RLY, Mr. Stallman? ;) (Przy okazji: pisząc na polskie forum grzecznie byłoby włączyć sobie polskie literki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: Rosjanie żądają Windows XP IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.06.09, 21:02 ORlly :-) Czytales EULA dokladnie, punkt po punkcie? Jesli nie to daruj sobie te swoje "ojejku". Juz zamo uruchomienie jakiej kolwiek aplikacji p2p lamie licencje. Zdalne polaczenie sie z PCetem w momencie gdy jest juz ktos na nim zalogowany - lamie licencje. Podlaczenie wiecej niz 5 sztuk sprzetu (np. przez USB) - lamie licencje. Granie w gry sieciowe z wlaczona opcja server, lub granie z 10-cioma innymi uczestnikami gry - lamie licencje. Nie ladowanie latek i kazdorazowe zaznaczanie zgody na EULA - lamie licencje... To sa NORMALE dzialania, do ktorych duza ilosc ludzi uzywa komputera. Nie trzeba byc "zarosnietym Rysiem" by to zauwazyc. Tobie to odpowiada, twoja sprawa. Ja jednak uwazam, ze uzytkownicy POWINNI wiedziec co podpisuja. EULA to nic innego jak pelnomocnictwo przekazujace wszystkie prawa zwiazane z uzytkownaniem PCeta na MS. Mnie to zupelnie nie pasuje. A polskie literki? Coz, nie uzywam... tak mi wygodniej. Mea culpa. Wybacz!!! cheers Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tik Re: Rosjanie żądają Windows XP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 21:11 Właśnie stary garbus jest produkowany. Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: Rosjanie żądają Windows XP 07.06.09, 21:20 Wydawało mi się ,że już nawet w Brazyli go nie produkują. No ale moge się mylić. Tak czy siak podstaw za VW jakiego chcesz producenta a za garbusa jaki chcesz model samochodu i analogia dalej powinna być poprawna. Odpowiedz Link Zgłoś
shroeder1970 Re: Rosjanie żądają Windows XP 07.06.09, 22:31 Zwracać si e do VW nie muszę, ale mogę sobie kupić albo ze szrotu wziąć garbusa i zrobić go odpowiednio do moich potrzeb. I żadem VW nie będzie mnie straszył brakiem licencji na składaka, na tunign, na wprowadzenie do niego udogodnień technicznych czy choćby innego, ekologicznego silnika. I takiego przeze mnie zmontowanego (wcześniej porzuconego) będę korzystał. I wulcwagonowi nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abraxas von.g - ty chyba naprawde jestes niepelnosprytny IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.09, 23:12 GDZIE ty tu widzisz analogie? Microsoft nietylko nie przestal sprzedawac produktu kturego niemusi produkowac (bo wytloczenie < 1$)* ale tez prawnie uniemozliwil samodzielne wykonanie klona swojego produktu (z tego co slyszalem na 75 lat od momentu smierci ostatniego z tworcow) ani tez systemu korzystajacego z czesci funkcjonalnosci zawartych w Xp (patenty i inne licencje - chyba troche mniej lat ale biorac pod uwage postep w IT a postep w przemysle samochodowym...)** */** - czyli cos niemajacego nic wspolnego z dzialaniami VW Odpowiedz Link Zgłoś
von.g Re: von.g - ty chyba naprawde jestes niepelnospry 08.06.09, 07:49 Analogia to podobieństwo a nie identyczność. Zapomniałeś dodać ,że żeby samemu produkować garbusy też potrzebujesz LICENCJE od VW. Jedyna różnica miedzy XP a garbusem jest taka ,że samochód można dowolnie odsprzedawać a XP już chyba nie. Dla mnie każda firma ma prawo decydować czy chce coś sprzedawać czy nie. A jeśli Ci sie to nie podoba to kupuj produkty innej firmy... Odpowiedz Link Zgłoś
shroeder1970 Re: Rosjanie żądają Windows XP 07.06.09, 22:27 Bardzo dobre podsumowanie. Rosjanie po prostu na głos wyrazili to, co od dawna postulują (mniej więcej) ruchy antytrustowe czy antykorporacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Rosjanie żądają Windows XP IP: *.acn.waw.pl 07.06.09, 21:30 Popieram ich w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość. Zaprzestać ochrony praw autorskich na XP IP: *.swinoujscie.vectranet.pl 07.06.09, 23:20 Skoro nie chcą go już sprzedawać to sąd powinien wydać taki wyrok który znosiłby ochronę prawną nad tym systemem czyniąc go wolnym abandonware. Posiadanie i kopiowanie takiego systemu byłoby legalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdrowyrozsadek Re: Rosjanie żądają Windows XP IP: *.net-serwis.pl 07.06.09, 23:36 Głupi jesteś, krytykujesz Rosjan jak leci, bez względu co zrobią. A tutaj akurat mają rację. Rosjanie! Dajcie M$ porządnego kopa w tłuste d**sko! :D Odpowiedz Link Zgłoś
nie_miec Zadania :). 08.06.09, 01:53 Zabawni sa Rosjanie i Polacy krytykujacy MS. Czy nie prosciej byloby podac sobie reke i zrobic program konkurencyjny :))). Gdyby nie MS do dzisiaj liczylibyscie na palcach a zamozniejsi na liczydlach. Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 Czy licencja na XP wygasła? Nie! 08.06.09, 02:40 To tylko dowodzi, że Rosja ma sądownictwo i władzę, która nie siedzi tak jak nasza w kieszeni oligarchów i korporacji. Oczywiście można produkt wycofać ze sprzedaży, ale M$ nie ma prawa ot tak sobie zawiesić supportu, chyba, że wygaśnie licencja na Win XP i wtedy ok. Tym bardziej, że M$ krzywi się na kompy sprzedawane bez systemu operacyjnego. M$ to parszywi złodzieje i z nimi trzeba metodami KGB właśnie. Mając do wyboru M$ i KGB wybieram KGB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: IP: 217.98.20.* 08.06.09, 04:49 polld74 napisał: > To tylko dowodzi, że Rosja ma sądownictwo i władzę, która nie siedzi tak jak nasza w kieszeni oligarchów i korporacji. Jasne. Tam oligarchowie siedzą. W więzieniu. A Gazprom wcale nie jest państwem w państwie. W sumie: bez sensu, obywatelu, bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 Microsoft łamie własne reguły 08.06.09, 02:45 To nie jest tylko kwestia wycofania produktu, przypomnę, że niemal od początku M$ oferował przy zakupie wersji Windows licencję na starsze wersje i DOS. Mogłem kupić XP, ale używać Win 98. I tak było do czasu gdy wypuścili gó... jakim jest Vista, którego nikt nie chce. Microsoft łamie więc regułę, którą sam wprowadził. To są złodzieje i bandyci, a jedyne reguły jakie obowiązują korporacyjnych biznes to, brak reguł. Masz płacić i kupić każde gó..., które wyprodukują, a zażalenia możesz pisać do składu desek. Zazdroszczę Rosji prezydenta, premiera i sądownictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kitra1 Wschodnia tesknota. 08.06.09, 07:18 polld74 napisał: >Zazdroszczę Rosji prezydenta, premiera i sądownictwa.< Ty ubogi i zalosny sowiecki dupku podaj swoj adres to przesle tobie kase na bilet do Moskwy. W jedna strone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yantosh Re: Rosjanie żądają Windows XP IP: *.ostrow-wielkopolski.sdi.tpnet.pl 08.06.09, 12:11 Nie rozumiem, czemu nie mieliby mieć takich życzeń. W Redmond też tylko myślą o sobie. Odpowiedz Link Zgłoś