Dodaj do ulubionych

Panda Internet Security 2010 - recenzja

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 13:40
"...instalowałam Pandę na czyściutki system. Okazało się, że jestem w błędzie.
Już podczas pierwszego testowego skanowania pojawił się "czerwony alarm".
Podobnie jest z firewallem - co chwilę powiadamia mnie o zablokowania ataku."

Nie uważam, żeby Panda była lepsza pod względem wykrywalności.
Przeciwnie. To co piszesz, oznacza, że zamiast rzeczywistych zagrożeń wykrywa
tzw. "fałszywki". Niebezpieczne bo powoduje, że część użytkowników w zachwycie
pozbywa się naprawę dobrego i skutecznego oprogramowania.
Obserwuj wątek
    • Gość: Fachura Re: Panda Internet Security 2010 - recenzja IP: *.acn.waw.pl 15.08.09, 16:04
      A na jakiej podstawie możesz uważać lub nie uważać ? Czyściutki system oznacza tutaj, że był skanowany przez inne programy AV, a nie, że był bez wirusów. Dopóki nie zobaczysz co było - nie masz podstaw, żeby się wypowiadać.
      A w ogóle to testowanie programów AV to ściema. Po pierwsze - co tydzień inna jest kolejność na liście, Raz ten jest najlepszy, raz tamten. Po drugie - każdy ma inną bazę wirusów i od bazy zależy, który jak wypadnie. Często sami twórcy programów AV dostarczają bazy (bo mają najlepsze) i wtedy ich programy wypadają oczywiście na 100%. Dziennikarze nie piszą skąd wzięli bazę do testów. Itd.
      • Gość: romczez Re: Panda Internet Security 2010 - recenzja IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 15.08.09, 16:30
        Ten test nie był prowadzony na żadnej bazie przecież tylko na typowym, domowym
        komputerze.
        Autorka pisze o phishingu. Że niby rzadko spotykany. W Polsce: PKO BP, PKO SA
        ("Zubr"), BZWBK - to te większe banki atakowane w ten sposób (no, nie tyle banki
        co ich klienci). Kilka tygodni temu był atak na Aliora - ale mail był napisany
        tak żałosną polszczyzną że chyba nikt nie dał się nabrać. Nasza-klasa też była
        celem takich ataków. Niestety od roku phishing w Polsce to rzecz spotykana.
        Pewnie da się coś o tym znaleźć w archiwum "Gazety"...
      • Gość: feniks Re: Panda Internet Security 2010 - recenzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 19:02
        te wszystkie progrmay mają jakieś 95% skuteczności. Nie ważne co
        piszą w gazetach. Teraz liczy się obciążenie systaemu. A tu akurat
        Panda ma niezłe statystyki. Testowałem wersje 2010 więc widziałem na
        własne oczy jak to wygląda
    • sparkle_breeze Re: Panda Internet Security 2010 - recenzja 31.08.09, 22:05
      Co za bzdura. Najpierw zainstaluj Pandę, a potem mów o fałszywkach. Akurat ten
      program ma jedne z lepszych wyników w kwestii false positive i fałszywych
      alarmów. Ja na nic innego już jej nie zamienię, bo przynajmniej działa jak
      powinna i nie zaśmieca mi systemu. A jej zasobożerność jest minimalna -
      komunikator więcej żre niż ten AV :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka